ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:655/881)

Ciasto Seropianka: serowo-cytrynowa pianka na biszkoptach 133

Napiszę tak: Przepis skradziony z bloga: klik   tak ciasto smacznie wyglądało że musiałam je zrobić :) Muszę przyznać ,że autorce przepisu bo tak trzeba przyznać, pianka wyszła o wiele wyższa ale to pewnie dlatego ,ze ja poskąpiłam w białkach bo mi nad zwyczajniej w świecie ich brakło... dlatego warto wejść zobaczyć jak wyszło autorce ciacho. Podam oryginalne składniki(...)biszkoptów ( około 200 g) skórka otarta z dużej cytryny sok z jednej małej lub połowy dużej cytryny Beza 1 szklanka białek (6-7) 3/4 szklanka cukru  Wykonanie: Żółtka ucieramy z  połową cukru z szklanki i cukrem waniliowym na biały puch. Dodajemy budyń oraz olej w dalszym ciągu miksując. Na zmniejszonych obrotach ( do jedynki), dodajemy po łyżce jogurty - nadal

W Moim Magicznym Domu
Jagodowa karpatka 85

część ciasta i tak samo piekę. Tej drugiej już nie wykładam z formy.  Masa budyniowa: Do garnka wlewam 500 ml mleka i zagotowuję. W 200 ml mleka rozrabiam budyń. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż zgęstnieje, zdejmuję z ognia. Wierzch budyniu przykrywam folią żeby nie zrobił się kożuch. Zostawiam do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieram

wesoła kuchnia
Grysikowe ciasto z owocami bez pieczenia 97

czemu ciasto pięknie, słonecznie się prezentuje, ale mogą być truskawki, borówki, wiśnie czy jagody. Z pewnością wrócę do niego w sezonie letnim, bo bardzo nam posmakowało. Składniki: 1 litr mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 200 g masła Mleko zagotowujemy z cukrem, do wrzącego wsypujemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia. Ugotowaną kaszę studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch

Cynamonowe szczęście
Bezglutenowe Dyniowe Brownie czyli poWeekendowe Lakocie odc.183 165

ucieramy mikserem, aż masa stanie się puszysta. Przekładamy ją do wyłożonej blachy i posypujemy ją pozostawioną posiekaną czekoladą, możemy tez udekorować paseczkami julienne z dyni. Brownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Moje piekło się ponad 20 ale miałam ciut mniejsza blaszkę. Warto sprawdzić patyczkiem czy masa nadal jest całkiem płynna czy zaczyna być ścięta. Ciasto powinno pozostać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka 152

ciasto. Wykrawamy ciasteczka, ja korzystałam z kwadratowej foremki z ozdobnymi brzegami-jak typowe herbatniki :) Możecie wykrawać dowolne kształty.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika troszkę stwardnieją.  Ciasteczka studzimy. KREM Jest to najłatwiejszy krem na świecie :) Masło w temperaturze pokojowej ucieramy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Marcepanowe babeczki z żurawiną 130

ucieramy miękkie masło i cukier do momentu, aż powstanie puszysta, jasna masa.  2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, ponownie miksujemy do połączenia się składników. Kolejna do dodania jest masa marcepanowa, którą wcześniej ścieramy na tarce na dużych oczkach. Całość mieszamy.  3. Jeśli ciasto będzie

kruche babeczki
Cytrynowiec z brzoskwiniami 135

słodkie ciasta i nie tylko.  Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej zimnej wody Masa cytrynowa: 2,5 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej i ewentualnie dosładzić w trakcie ucierania

talerz przyjemności
KRAJANKA PIERNIKOWA CHOINKI 124

ucieramy na gładką masę, partiami dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól, miksujemy aż powstanie jednolita masa stopniowo   dodajemy po 1   jajku ,miksując po każdym dodaniu następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników , kakao oraz posiekanymi   orzechami, po czym dodajemy mieszankę do masy w 2 porcjach na zmianę z mlekiem, miksując na średnich obrotach ciasto

Słodkie zapomnienie
Desery tiramisu 146

ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów  Mamut Kakao  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty

Bajeczna Kuchnia
Babka piaskowa 103

ucierać dalej. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy razem z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodawać do mąki wymieszanej z utartymi żółtkami z cukrem.  Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Piec

Kuchnia Bon Appetit
"Oczka" - ciasteczka z kremem nutella 152

ciasto przekładamy na stolnicę, siekamy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 3mm podsypując mąką. Literatką wycinamy kółeczka, ponadto w połowie wyciętych krążków wycinamy mniejsze otwory foremką lub malutką zakrętką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia).  2. Krem: Miękkie masło ucieramy na puch

Kuchnia w czekoladzie
Babka z kruszonką orzechową 102

ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy

Wędrówki po kuchni
Babka z kruszonką orzechową 92

ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy

Wędrówki po kuchni
Babka marcepanowo – kakaowa 127

Pyszna, mokra i długo świeża babka. Marcepan powoduje, że babka nie jest sucha i nadaje jej super smaczek. Thermomix przepis na dole. Białka ubić na sztywną

Kuchnia Pokoleń
Mazurek różany 100

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Wycianmy drugie koło i w środku wycinamy mniejsze kółko tworząc w ten sposób ramkę (obręcz), wycinamy kilka listków, obręcz i listki smarujem białkiem. Listki układamy na obręczy. Pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Spód studzimy i smarujemy konfiturą różaną.   Blat różany:   Jajka ucieramy

Lili w kuchni