ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:646/881)

Najlepszy sernik z wiśniami i czekoladą 160

jajko. Zagnieść kruche ciasto. Ja wymieszałam wszystko hakiem robota. Wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche babeczki z masą kawową 158

Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Następnie wylepiamy nim foremki na babeczki i pieczemy w 180 C około 15 minut. Jeszcze ciepłe wyciągamy z foremek. Gdy babeczki stygną zabieramy się za zrobienie nadzienia. Jajka z cukrem ubijamy na parze, aż zbieleją i staną się puszyste, następnie schładzamy. Masło ucieramy z kawą i porcjami

Zainspirowana w kuchni
Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie 128

skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach) lub kroimy na bardzo drobne kawałki. Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i gruszki. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego

Fleksitarianizm.pl
PUSZYSTY PIERNIK 150

drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą choć autorka piesze żeby dodać gorącą , nie chciałam ryzykować   ) oraz olej, miksujemy do połączenia się składników do płynnej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą do pierników, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mi eszamy na koniec do ciasta wsypujemy bakalie ciasto

Słodkie zapomnienie
Mini babeczki, muffinki piaskowe 177

woli 1. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy stopniowo cukier, sól i żółtka. 2. Z białek ubijamy pianę. 3.Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. 4. Do utartego masła, żółtek i cukru dodajemy stopniowo mąkę, delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły, na końcu dodajmy ubitą pianę. Mieszamy.  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto nakładamy do papilotek

kruche babeczki
Keks marchewkowy z bakaliami 136

wykorzystać do ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami! Składniki: 2 jajka 100g erytrolu 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody lub mleka 1 średnia marchew 6 daktyli 6 suszonych moreli 1/4 szklanki rodzynek  garść orzechów włoskich lub laskowych aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą

Truskawkowa Fiesta
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 172

stolnicy wałkujemy blat ciasta na grubość 4 mm. Wycinamy foremką okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 22-25 minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce.   DEKORACJA: Białko, cukier puder i sok z pomarańczy, za pomocą rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity

SMYKWKUCHNI
Ciasto marchewkowo-bananowe 125

zachęcam do upieczenia ciasta marchewkowego, które znika w kilka minut. Bynajmniej przez moją rodzinę, bo jak chciałam kolejny kawałek to już niestety go nie dostałam. Składniki: 2 średnie obrane marchewki 1 banan 2 jajka 5 łyżek ksylitolu  5 łyżek oleju 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z ksylitolem

Truskawkowa Fiesta
Złote kukurydziane babeczki z gruszką 141

dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek

Słodkie okruszki
Różane babeczki drożdżowe na Wielkanoc! 171

babeczek. Po ułożeniu ciasta w foremkach, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy jeszcze na 12 minut i wstawiamy do ciepłego pieca.  Pieczemy: duża babka- godzinę, babeczki po 35 - 40 minut. Temp. 170 stopni C. Studzimy całkowicie. LUKIER NA BABECZKI: - 3/4 szklanki cukru kryształ - 1 duże białko - barwnik Cukier mielimy na puder w młynku, za pomocą trzepaczki ucieramy lukier z białkiem

SMYKWKUCHNI
Ciasto czeskie 135

margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielim y je na 3 ró wne części. Z każdej część rozwałkow ujemy cienki placek . Każdy placek pieczemy w 180 stopniach oko ł o 15 minut.  masa grysikowa: Kaszę manną gotujemy na mleku z cukrem, a następnie studzimy. Zimną kaszę ucieramy z masłem

Bon appetit mon amie
Kukurydziane muffiny z soczystą gruszką. Idealna złota słodkość dla dzieci i dorosłych. 119

dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek

Słodkie okruszki
Ciasto z gruszkami 178

gruszek z ogródka! Ciasto idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z rodziną przy herbacie. :) Składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2% aromat waniliowy 2 obrane i pokrojone w kostkę gruszki  Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem

Truskawkowa Fiesta