cebula ze szczypiorkiem olej ryżowy do smażenia Drożdże ucieramy z cukrem i mieszamy z letnim mlekiem. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ziemniaki ucieramy na małych oczkach (Piotrek tarł ręcznie na tarce jarzynowej) odcedzamy cały płyn na gęstym sitku lub gazie. Płyn z ziemniaków odlewamy, ale pozostałą na spodzie skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej(...)białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : 25 dag mąki 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki brendy lub rumu 5 jaj 1 łyżeczka z małym czubkiem proszku do
Proste Potrawyszpatułką pieczemy 10-15 minut do zezłocenia słonecznika , uważając przy tym aby się nie przypalił gotowy słonecznik, studzimy a następnie kruszymy na drobno, odstawiamy Krem maślano-kajmakowy: miękkie masło ucieramy do białości na puszystą masę do którego łyżka po łyżce dodajemy kajmak, następnie dodajemy wódkę i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy na koniec do kremu dodajemy ⅔ wcześniej przygotowanego karmelizowanego słonecznika(...)nasączamy go połową szklanki wcześniej przygotowanej, zimnej kawy, następnie wykładamy krem maślano-kajmakowy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą (pozostałą połową) i smarujemy go kremem śmietanowym, wierzch ciasta posypujemy pozostałym skarmelizowanym słonecznikiem ciasto schładzamy, najlepiej całą noc w lodówce jakieś 20-30 minut przed podaniem, ciasto wyjmujemy ,ułatwi to krojenie. Źródło: http://swiatilony.blogspot.com/2015/12/sonecznikowiec-ciasto-ze-sonecznikiem.html
Słodkie zapomnienierazem mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Następnie dolewamy olej oraz mleko. Całość miksujemy chwilę na najniższych obrotach. Do miski z płynnymi składnikami wsypujemy suche. Ciasto mieszamy łyżką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy masę (do 3/4 wysokości). Babeczki wkładamy do nagrzanego do 170-175 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy(...)minut (około 10) w uchylonym piekarniku i dopiero je wyciągnąć. Wystudzić i przygotować do udekorowania kremem. Krem różany: Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieramy do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. Następnie dodajemy wodę różaną, 2 łyżki śmietanki 30% i miksujemy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. W razie potrzeby można dodać odrobinę śmietanki
Słodkie okruszkibiała. Nie przerywając ubijania pomalutku wlewałam olej. Do mąki przesiałam proszek do pieczenia. Mak połączyłam z tartymi migdałami. Do utartej masy żółtkowej wsypałam mak z migdałami. Dalej ucierałam mikserem. Następnie partiami wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam. Masa jest gęsta i trochę ciężko się miesza. Ale to nie szkodzi, bo przecież jeszcze będą dodane ubite białka. Piekarnik(...)łyżki ubitych białek przełożyłam do masy i wymieszałam mikserem (na małych obrotach). Teraz już masa łatwiej się miesza. Do masy przełożyłam pozostałe ubite białka i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto przelałam do tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Piekłam do tzw. „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł
Kuchnia u Krysisię zwarta, nie przerywając miksowania dodawałam po jednym żółtku. Następne dodałam wtedy, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy. Następnie wlałam ekstrakt waniliowy. Wymieszałam. Do masy (nie przerywając ucierania) małym strumieniem wlewałam wystudzoną czekoladę, żeby się dobrze wmieszała i powstała wspaniała kremowa masa Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Foremkę (24x24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Do masy wsypałam mąkę(...)minut. Po tym czasie sprawdziłam patyczkiem czy już jest upieczone. Na wierzchu powinno się lekko ugniatać, wewnątrz ma być miękkie. A patyczek lekko oblepiony czekoladą a nie mokrym ciastem. Tak upieczone Brownie są doskonałe. Ja potrzebowałam dopiec jeszcze ok. 5 minut, ponieważ ciasto chciałam wykorzystać do zrobienia pysznego deseru. Ale o tym w kolejnym poście... Moje Brownie Brownie po przekrojeniu
Kuchnia u Krysiminut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy po kolei kolejne jajka i miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy podłużne ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę(...)zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Kremem przekładamy ciastka, posypujemy cukrem pudrem i wcinamy
Rozpustne gotowaniedodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek(...)doprowadzamy do zagotowania (gdy będzie się unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy
BaRepasjestem chyba zadowolona :) Składniki: 180 gramów margaryny Kasi (nie więcej, bo będzie niesmaczne) + trochę do posmarowania formy 2 szklanki startej na tarce o małych oczkach marchewki - ja marchewkę ucierałam blenderem 2 szklanki mąki + do podsypania foremki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 4 jajka Nastawić piecyk na 180 stopni Margarynę rozpuścić(...)dodać drugą szklankę mąki i startą marchewkę Foremkę (moja była z kominem) wysmarować margaryną i wysypać mąką Piec 45 minut, po tym czasie wyłączyć piecyk i zostawić w środku ciasto na 5 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki od piecyka i przytrzymać w ni ciasto ok. 2-3 minut i dopiero wyjąć Zajadać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan(...)szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu nturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny skórka starta z połowy pomarańczy Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej, jogurt i sok z cytryny dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów. Miksujemy
Mienta blogszybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)masę do tortownicy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch. Dodajemy stopniowo ajerkoniak z ostudzonym budyniem. Gotową masę przekładamy biszkopt i dekorujemy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieJablko. To chyba najpopularniejszy owoc. Towarzyszy mi juz od samego dziecinstwa. Bedac przedszkolakiem bardzo lubilam takie ucierane jablko z dodatkiem cukru i cynamonu. Potem bedac w szkole podstawowej az po koniec liceum czesto zabieralam jablko ze soba jako drugie sniadanie. Z czasem nauczylam sie rozpoznawac rozne odmiany, az w koncu stworzylam liste swoich ulubionych. Bo nie ograniczam sie tylko(...)tego czy chce je zjesc ot tak po prostu, czy tez wykorzystac do jakiegos przepisu. Lubie wszelkie jablkowe wypieki. Najlepszy jest oczywiscie jablecznik w wykonaniu mojej Mamy. Ale innymi ciastami tez nie pogardze. Mieszkajac we Francji zjadadalam sie klasycznymi tartami jablkowymi. W swej prostocie ten wypiek jest wspanialy, cienkie ciasto i pokrojone na plasterki jablko. Przechodzac obok cukierni czesto zatrzymywalam
Przysmaki Karolkiużyć innej foremki lub naczynia). Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. Masa serowa: 2. Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier puder, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ser, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączeni składników. 3. Z gotowej masy serowej(...)dość grube paski, patrz FILM . 6. Na środku jasnej masy serowej ułożyć pasek galaretki, patrz FILM (trochę galaretki zostanie, można ją pokroić w kostkę i podać później z ciastem). 7. Następnie przy pomocy folii zewnętrzne warstwy herbatników złożyć do środka, tworząc chatkę, patrz FILM , docisnąć. Sprawdzamy czy powstała ładna chatka, ja pomogłam sobie troszkę łyżeczką, patrz FILM . Ciasto zawijamy
Mała Cukierenkasmarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na jasną puszystą masę (ucieramy kilka minut). Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy olej, ucieramy krótko tyko do połączenia się składników. Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy całość łyżką lub trzepaczką do momentu połączenia się(...)przypalać przykryjmy ją folią aluminiową i kontynuujmy pieczenie). Wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki, pozostawiając w nim babkę jeszcze przez około 10 minut. Ciepłą babkę delikatnie wyciągamy z formy. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową. Artykuł Babka piaskowa na oleju pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plłyżka ciemnego kakao 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej pokrojonej w 1cm kostkę dodatkowo dodałam garść dowolnych orzechów, około ½ szklanki ¼ szklanki drobnego cukru do obtoczenia ciastek Wykonanie: masło ucieramy około3-4 minuty ze startym imbirem na jasną i puszystą masę , do masy maślanej dodajemy cukier dark muscovado , mieszamy następnie miód i ponownie całość mieszamy do szklanki dodajemy gorącą wodę(...)koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc z ciasta formujemy kulki (użyłam łyżki do lodów) układamy na blaszce i wkładamy je jeszcze na 20 minut do lodówki, schłodzone kulki obtaczamy w cukrze i układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie zapomnienie