ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:693/881)

Kardamonowe mufinki do kawy 155

Składniki (na 12 - 18 babeczek) 1 szklanka mąki tortowej   1/2 szklanki mąki pszennej   1/2 szklanki cukru   3/4 szklanki pełnotłusego mleka   1 duże

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami 92

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Często gości na moim stole. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Prosty i szybki w wykonaniu. Wszystkie składniki przygotowane w jednej misce, do tortownicy i do pieczenia. Dla wielbicieli masła orzechowego. Polecam.     Potrzebujemy: 10 dag masła lub margaryny 3 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 50 dag sera na sernik(...)wiadereczku ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru  i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki rodzynek 5 kopiastych łyżek masła orzechowego Wykonanie pysznego sernika: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser, budynie w proszku i masło orzechowe, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. 2. Masę

Izabelawkuchni
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI W 10 MINUT 201

Wiem, że Wy, tak jak i ja uwielbiacie takie szybkie ciasta! Bardzo szybkie ciasta! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto czekoladowe, do zrobienia dosłownie w 10 minut. Potrzebne tylko kilka składników i gotowe! Ja dodałam śliwki, bo mamy na nie sezon – Wy, jeśli ich nie macie śmiało możecie zrobić bez dodatków, albo z innymi ulubionymi owocami. Będzie(...)cukier – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * kakao – 4 pełne łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy krótko! Wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 50 minut/170C. Spróbujcie

Ostra na Słodko
Sernik z kokosową bezą 270

cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią (polecam ten z Skworcu )  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 25x35 cm) i pieczemy(...)szklanka mleka 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 budyń (śmietankowy lub waniliowy)  Ser mielimy (ja użyłam gotowego mielonego sera w tzw. kiełbaskach, więc ominęło mnie to). Żółtka ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy ser, mleko, olej i całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, ostrożnie mieszając. Masę serową wykładamy na zapieczony spód

Cynamonowe szczęście
Ciasto biały lion 610

szczyptą soli stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę, olej i wymieszane żółtka. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników około pół minuty. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem. Masa: 4 żółtka 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej cukier(...)gotującego mleka. Gotujemy budyń na wolnym ogniu energicznie mieszając przez 3-5 min. Ugotowany budyń przykrywamy dokładnie folią spożywczą by nie zrobił się na wierzchu kożuch. Gdy budyń wystygnie ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce budyniu a na koniec sok z cytryny. Masa wychodzi dość gęsta. Ryż: 70g ryżu preparowanego 400g masy kajmakowej Masę kajmakową otwieramy i wstawiamy do graczka

Kuchenne inspiracje Sylwii
Ciasteczka słoneczka 175

mielone   Przygotowanie: Ciasto:  Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek, owinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wykrawać kółka o średnicy około 2-3 cm. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.  Zmiksować białko z cukrem pudrem i posmarować(...)wlać do gotującego się mleka. Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami ostudzony budyń i ucierać. Ciasteczko bez bezy posmarować kremem, przykryć ciasteczkiem z bezą i odłożyć w zimne miejsce by krem zastygnął. Później posmarować boki ciasteczek i obtoczyć w zmielonych orzechach.  Ciasteczka przechowywać w lodówce

Ala piecze i gotuje
Amerykańskie donaty- pączki z dziurką 173

oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. Mniejszą foremką (posłużyłam się kieliszkiem) wykrawać dziurki. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić(...)zbrązowienia. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym.  Nie pozostaje już nic innego jak tylko udekorować nasze donaty, tak by przypominały te amerykańskie. W tym celu cukier puder (ok.1 szkl) ucieramy z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny. Dodatkowo można zabarwić go barwnikami (u mnie niebieski i różowy). Można również przygotować polewę czekoladową: tabliczkę czekolady rozpuścić z 3 łyżkami

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik wiedeński bezglutenowy 307

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)łyżeczka esencji migdałowej Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Twaróg 3 krotnie przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonego twarogu dodajemy 500g serka mascarpone – oba sery łączymy łyżką lub szpatułką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę (robotem). Porcjami dodajemy zmielony twaróg, miksujemy na niskich obrotach, następnie wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz esencję migdałową. W tym momencie kończymy używanie

mojewypiekiinietylko
Placki ziemniaczane na drożdżach 242

cebula ze szczypiorkiem olej ryżowy do smażenia Drożdże ucieramy z cukrem i mieszamy z letnim mlekiem. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ziemniaki ucieramy na małych oczkach (Piotrek tarł ręcznie na tarce jarzynowej) odcedzamy cały płyn na gęstym sitku lub gazie. Płyn z ziemniaków odlewamy, ale pozostałą na spodzie skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej(...)białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łatwy keks 215

Składniki : 25 dag mąki 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki brendy lub rumu 5 jaj 1 łyżeczka z małym czubkiem proszku do

Proste Potrawy
CIASTO SŁONECZNIKOWIEC 648

szpatułką pieczemy 10-15 minut do zezłocenia słonecznika , uważając przy tym aby się nie przypalił gotowy słonecznik, studzimy a następnie kruszymy na drobno, odstawiamy Krem maślano-kajmakowy: miękkie masło ucieramy do białości na puszystą masę do którego łyżka po łyżce dodajemy kajmak, następnie dodajemy wódkę i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy na koniec do kremu dodajemy ⅔ wcześniej przygotowanego karmelizowanego słonecznika(...)nasączamy go połową szklanki wcześniej przygotowanej, zimnej kawy, następnie wykładamy krem maślano-kajmakowy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą (pozostałą połową)   i smarujemy go kremem śmietanowym, wierzch ciasta posypujemy pozostałym skarmelizowanym słonecznikiem ciasto schładzamy, najlepiej całą noc w lodówce jakieś 20-30 minut przed podaniem, ciasto wyjmujemy ,ułatwi to krojenie. Źródło: http://swiatilony.blogspot.com/2015/12/sonecznikowiec-ciasto-ze-sonecznikiem.html

Słodkie zapomnienie
Urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem 177

razem mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Następnie dolewamy olej oraz mleko. Całość miksujemy chwilę na najniższych obrotach. Do miski z płynnymi składnikami wsypujemy suche. Ciasto mieszamy łyżką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy masę (do 3/4 wysokości). Babeczki wkładamy do nagrzanego do 170-175 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy(...)minut (około 10) w uchylonym piekarniku i dopiero je wyciągnąć. Wystudzić i przygotować do udekorowania kremem. Krem różany: Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieramy do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. Następnie dodajemy wodę różaną, 2 łyżki śmietanki 30% i miksujemy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. W razie potrzeby można dodać odrobinę śmietanki

Słodkie okruszki
Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga 149

biała. Nie przerywając ubijania pomalutku wlewałam olej. Do mąki przesiałam proszek do pieczenia. Mak połączyłam z tartymi   migdałami. Do utartej masy żółtkowej   wsypałam mak z migdałami. Dalej ucierałam mikserem. Następnie partiami wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam. Masa jest gęsta i trochę ciężko się miesza. Ale to nie szkodzi, bo przecież jeszcze będą dodane ubite białka. Piekarnik(...)łyżki ubitych białek przełożyłam do masy i wymieszałam mikserem (na małych obrotach). Teraz już masa łatwiej się miesza. Do masy przełożyłam pozostałe ubite białka i delikatnie wymieszałam łopatką.   Ciasto przelałam   do   tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Piekłam do tzw.   „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł

Kuchnia u Krysi
Brownie 155

się zwarta, nie przerywając miksowania   dodawałam po jednym żółtku. Następne dodałam wtedy, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy. Następnie wlałam ekstrakt waniliowy. Wymieszałam. Do masy (nie przerywając ucierania) małym strumieniem wlewałam wystudzoną czekoladę, żeby się dobrze wmieszała i powstała wspaniała kremowa masa Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Foremkę (24x24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Do masy wsypałam mąkę(...)minut. Po tym czasie sprawdziłam patyczkiem czy już jest upieczone. Na wierzchu powinno się lekko ugniatać, wewnątrz ma być miękkie. A patyczek lekko oblepiony czekoladą a nie mokrym ciastem. Tak upieczone Brownie są doskonałe. Ja potrzebowałam dopiec jeszcze ok. 5 minut, ponieważ ciasto chciałam wykorzystać do zrobienia pysznego deseru. Ale o tym w kolejnym poście... Moje Brownie Brownie po przekrojeniu

Kuchnia u Krysi
Eklerki. 128

minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy po kolei kolejne jajka i miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy podłużne ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę(...)zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu.      Kremem przekładamy ciastka, posypujemy cukrem pudrem i wcinamy

Rozpustne gotowanie
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 150

dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek(...)doprowadzamy do zagotowania (gdy będzie się unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy

BaRepas
Ciasto marchewkowe 132

jestem chyba zadowolona :) Składniki: 180 gramów margaryny Kasi (nie więcej, bo będzie niesmaczne) + trochę do posmarowania formy 2 szklanki startej na tarce o małych oczkach marchewki - ja marchewkę ucierałam blenderem 2 szklanki mąki + do podsypania foremki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 4 jajka Nastawić piecyk na 180 stopni Margarynę rozpuścić(...)dodać drugą szklankę mąki i startą marchewkę Foremkę (moja była z kominem) wysmarować margaryną i wysypać mąką Piec 45 minut, po tym czasie wyłączyć piecyk i zostawić w środku ciasto na 5 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki od piecyka i przytrzymać w ni ciasto ok. 2-3 minut i dopiero wyjąć Zajadać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto z malinami (bezglutenowe i bez cukru) 125

Wilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan(...)szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu nturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny skórka starta z połowy pomarańczy Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej, jogurt i sok z cytryny dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów. Miksujemy

Mienta blog
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 138

szybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)masę do tortownicy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem  na biały puch. Dodajemy stopniowo ajerkoniak z  ostudzonym budyniem. Gotową masę przekładamy biszkopt i dekorujemy według uznania.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie