ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:699/881)

LETNIA SAŁATKA ŚNIADANIOWA Z JAJKIEM I RYŻEM 82

przepis Polskie Młyny kojarzą sie przede wszystkim z Mąką Szymanowską którą bardzo lubię i najczęściej jej używam ale firma ta posiada wiele innych produktów jak np.ryż jaśminowy,różne ciasta w proszku czy gofry i naleśniki w postaci sypkiej oraz nowość-różne rodzaje makaronów.Cała gamę tych produktów można znaleźć na stronie  POLSKIE MŁYNY . Polecam serdecznie SKŁADNIKI(...)gotujemy na twardo.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcjach tak jak pisze na opakowaniu.Odstawiamy do wystygnięcia,Do miseczki wkładamy oliwę musztardę sól i cukier do smaku i ucieramy łyżeczką na taki jednolity dressing. Mix sałat wkładamy do miski dodajemy zimny ryż i pokrojona w kosteczkę rzodkiewkę.następnie wlewamy nasz dressing.Na górze układamy pokrojone na ćwiartki jajka.Możemy jeszcze

Mała w garnku miesza
TORT RÓŻANY OMBRE 148

pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubić na sztywno(...)białą czekoladą. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności. Ostatni blat tylko nasączamy ponczem oraz smarujemy pozostałym kremem. Tort wstawić do lodówki. Krem do dekoracji: Miękkie masło oraz cukier puder ucieramy przez kilka minut. Odkładamy 1/3 kremu do osobnej miseczki. Następnie dodajemy do kremu niewielką ilość barwnika i krótko miksujemy. Odkładamy drugą część do miseczki. Do pozostałej części kremu ponownie dodajemy

RAROSSA
Żółta babka waniliowa / budyniowa 118

Ta babka zawdzięcza swój piękny, intensywnie żółty kolor budyniowi waniliowemu oraz jajkom od wiejskich kur:). Jest smaczna, delikatna i puszysta. Ani sucha, ani wilgotna - w sam

Szefowa kuchni
Kruche bezglutenowe pierniczki dekorowane ksylitolowym lukrem 154

posiada własne właściwości – należy obserwować pierniczki i w razie potrzeby dostosować czas lub temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika./ Resztę ciasta zagnieść i ponowić rozwałkowywanie/wykrawanie aż do wyczerpania ciasta. Upieczone pierniczki przez chwilę pozostawić na blasze, po czym przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone pierniczki można ozdobić lukrem z ksylitolu. Ksylitolowy lukier: 30 g białka jajka kurzego (jajko(...)efekt zależeć będzie od stopnia zmielenia ksylitolu) kilka kropel naturalnego ekstraktu cytrynowego/pomarańczowego lub octu jabłkowego/soku z cytryny Białko przełożyć do miseczki, stopniowo dodawać ksylitolowy puder i ucierać łyżką, aż do uzyskania gęstego lukru pozbawionego grudek. Lukier powinien mieć na tyle gęstą konsystencję, że jego kropla umieszczona na płaskiej powierzchni zachowa swój kształt. Dodać ekstrakt/sok/ocet, ponownie wymieszać. Tak gęstym

Even Better Food
Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe 174

chrupkie – w środku mięciutkie. Do szklanki zimnego mleka – w sam raz! Zapisz Szykujemy sobie papier do pieczenia, odważamy wszystkie składniki. Piekarnik powoli rozgrzewamy do 180⁰C. Bardzo miękkie masło ucieramy razem z cukrem i skórką startą z cytryny na biało, na puszystą masę – w misie robota planetarnego na wysokiej prędkości lub tradycyjnym ręcznym mikserem. Wbijamy całe jajko i dodajemy jedno(...)przesiewamy i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, na niskich obrotach, sypiąc po trochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia

Karo in the Kitchen
Świąteczna karpatka cynamonowa 204

części. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia  blaszki o wymiarach 20x30cm ,   wyrównujemy i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 13-16 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy, budyń i cynamon. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich(...)zdejmujemy z ognia. Nakrywamy folią aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - ja wystawiłam na balkon żeby było szybciej :) Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. W tym momencie należy uważać, żeby masa się nie zważyła. Po każdej dodanej łyżce bardzo dokładnie

My Culinary Art
Arbuzowo -miętowe ciasto bez pieczenia 117

niedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną  ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza(...)gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu [ ja masła nie ucierałam , tylko dodałam do gotującego się budyniu i dokładnie wymieszałam] . Wyłożyć na biszkopty ułożone w foremce . Ułożyć warstwę biszkoptów[ mi troszkę zabrakło].  Z arbuza usunąć pestki i za pomocą blendera zmiksować

Moje domowe kucharzenie
Lukrowane pierniczki 130

ostudziłam do temperatury pokojowej. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam sodę, kakao i jaja. Wlałam przestudzoną masę miodową i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na noc do lodówki. Następnie wałkowałam ciasto na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Piekłam w 180 stopniach przez około 15minut. Jak upiec pierniczki  z witrażykiem? Bardzo łatwo! Wystarczy ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej(...)mgnieniu oka:))     Lukier 90g białek (3 białka z jaj klasy M) 450g cukru pudru pół łyżeczki octu Cukier przesiać przez sito, dodać 3 białka i ocet. Ucierać na najniższych obrotach miksera przez około 15 minut. Przekładać do rękawa cukierniczego i ozdabiać wystudzone ciastka

Zapiski Młodej Żony
Tort migdałowy 162

następnie wstawić do lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, ok. 5 min. dodać płatki migdałowe i wymieszać.Ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć amaretto, wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, nasączyć, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, nasączyć ostatni blat, ułożyć na masie i delikatnie docisnąć.Wstawić do lodówki do schłodzenia(...)kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Dowolnie ozdobićPosmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym i schłodzić ok. 3-4 godziny

Mix smaku
Naleśniki z Białym Serem 211

tych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki:ciasto:2 jajkaszklanka mleka (250 ml)szklanka wody gazowanej (250 ml)1,5 szklanki mąki pszennejłyżka olejuszczypta soli3-4 łyżki cukru    nadzienie:ok. 400 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier(...)smażeniem dodajemy białka i delikatnie mieszamy.Naleśniki smażymy pojedynczo z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i niewielka ilością tłuszczu.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, cukier waniliowy i ucieramy. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca.Każdy naleśnik pokrywamy nadzieniem serowym i składamy

Słodka Strona
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i skórką pomarańczową 182

Lubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;) Składniki; 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych, 100 g skórki kandyzowanej 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej, 125 g miekkiego masła, 145 g cukru, 2 duże jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zalewamy 250 ml wody i gotujemy, poczym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki ze skórką. Rostapiamy czekoladę w kąpieli wodnej

Anioły w kuchni
Sernik z musem malinowym 205

 Serniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę   SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie

W kuchennym oknie Ewy
Piernik na święta 186

Co to za święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :) Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego

Aga w kuchni