Witajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną Chatkę, zachcianka moich dzieci :) Za pewne dobrze znacie ten ciasto deser, ale Tym którzy go jeszcze nie robili powiem że jest przepyszny, prosty w przygotowaniu i wystarczy tylko kilka składników.Do masy serowej dodałam Śliwellę w czekoladzie Eterno. Serdecznie zapraszam do wypróbowania i życzę Wam miłej soboty :) Składniki : 63 herbatniki duże(...)posypania Wykonanie : Ja swoją chatkę zrobiłam z 3 warstw herbatników. Na blacie rozłóżcie sobie duży kawałek papieru do pieczenia albo folię aluminiową. Ser mielimy 2 krotnie i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru.Śmietanę przekładamy do sera i mieszamy. z Masy serowej odłóżcie sobie około 1,5 szklanki sera i dodajcie
Sama słodycz i szczypta chiliciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy(...)minut do napuszenia. Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki
Słodka Stronaskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3
Domowy Smak Jedzeniaostatnia... Ale nie o tym tu dziś ;) Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka i pamiętając smak sernika od niej(...)waniliowy (proszek) 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady 50ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Ser mielimy minimum podwójnie. Masło topimy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy uprzednio zmielony twaróg, masło, oraz budyń i mąkę. W osobnych naczyniach ubijamy białka ze szczyptą soli oraz śmietankę kremówkę
Kuchnia w czekoladzieblaty i małe, okrągłe biszkopciki. Po prostu pychota:) Przepis być może na pierwszy rzut oka wydaje się długi, ale to dlatego, że chciałam wszystko dokładnie opisać. Tak na prawdę ciasto nie jest trudne i dość szybko się go robi. Polecam!:) Biszkopt: 8 jajek 1 i 1/3 szkl. cukru drobnego 1 i 1/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli Masa(...)mieszamy. Zimny biszkopt kroimy na trzy blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go częścią kawy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Następnie naprzemiennie dodajemy serek homogenizowany (ważne by miał temperaturę pokojową) oraz wsypujemy mleko w proszku. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia na małym ogniu. Dodajemy
Smaki Na Talerzublaty i małe, okrągłe biszkopciki. Po prostu pychota:) Przepis być może na pierwszy rzut oka wydaje się długi, ale to dlatego, że chciałam wszystko dokładnie opisać. Tak na prawdę ciasto nie jest trudne i dość szybko się go robi. Polecam!:) Biszkopt: 8 jajek 1 i 1/3 szkl. cukru drobnego 1 i 1/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli Masa(...)mieszamy. Zimny biszkopt kroimy na trzy blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go częścią kawy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Następnie naprzemiennie dodajemy serek homogenizowany (ważne by miał temperaturę pokojową) oraz wsypujemy mleko w proszku. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia na małym ogniu. Dodajemy
Smaki Na TalerzuZaważam, że z brownie mam tak samo, jak z sernikiem. Jakiś osobny żołądek, ponieważ zawsze się zmieści. To powstało przypadkiem. Miałam przygotowaną czekoladę na ciasto drożdżowe, ale niefortunnie drożdże mi się skończyły, a o zapas nie zadbałam należycie. Zwykle kupuję drożdże świeże, a suszonych mam zapas na sytuacje awaryjne. Coż, nie wszyło. Jednak i tak było pysznie. 8 porcji(...)dawałam się ponieść sile tłuczka do ziemniaków. Chałwę kruszymy, mieszamy z czekoladą. Mąkę mieszamy z kakao. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem, aż masa zmieni kolor na jasnokremowy. Dodajemy olej kokosowy do żółtek. Mieszamy. Dodajemy połowę piany z białek, mąkę, kakao i czekoladę. Masa będzie dość zwarta, ale należy ją dobrze
Kucharzycasztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony(...)minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna. 3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy. 4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu. 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi
IzabelawkuchniJednymi z najlepiej sprawdzających się owoców do wypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania(...)proszkiem do pieczenia i żółtkami. Przekładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem. W tym celu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony ugotowany na mleku budyń. Całość posypujemy cukrem pudrem
Wrzosowa Polanamnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 3/4 szklanki(...)budyń śmietankowy 5 łyżek śmietany 18 % 5 jajek 6 połówek brzoskwiń z puszki Sposób przygotowania: 1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość. Gotową masę czekoladową
Na Ciasteczkowych Papierachmąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nasze eklery. pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180' C POLEWA KAWOWA 1 tabliczka czekolady(...)mąki pszennej, 10 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka masła, Do garnka wlewamy mleko, które zagotowujemy wraz z kawą . W misce ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy do nich mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Cienkim strumieniem przelewamy mleko do miski z jajkami energicznie mieszając. Całość przelewamy z powrotem
cookpldowolnych orzechów ( u mnie orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, migdały)Sernik z Orzechami - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy twaróg ciągle mieszając(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej
Słodka StronaBardzo dobry i szybki sernik.Delikatny w smaku ,pachnący świeżą wanilią i cytryną.Bardzo go polecam.Zrobiony bez spodu . 75 dag.odciśniętego twarogu lub ser z
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNie masz jeszcze pomysłu na Wielkanocny wypiek? Spróbuj tego! Składniki: 30 dag masła 30 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 5 budyni waniliowych( 20 dag
Tradycyjna Kuchnia