ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:706/881)

Sernik wiedeński w polewie czekoladowej 131

margaryny 90 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy ser i dosypujemy kaszę manną. Delikatnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubite białka(...)przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto

VioletoweKucharzenie
CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ 129

możliwe sposoby, panna cottę czy creme brulee. Crostata, kremy z dodatkiem likieru limoncello, panforte, amaretti... mogłabym wymieniać tak do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej.    Polska ciastem stoi (i mocnym alkoholem), Włochy uzupełniają deserami (i słodkimi likierami), a ja połączę te obie narodowości i pokażę Wam, co pysznego z tego wyszło! CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ ( 4 małe(...)bezy. Żółtka umieszczam w szklanej lub metalowej misie, która swoją średnicą pasuje do któregoś z posiadanych garnków - przyda się, ponieważ będę ubijać żółtka w późniejszym etapie na parze. Żółtka ucieram z cukrem na biały, puszysty krem z widocznymi pęcherzykami powietrza.  Następnie dodaję startą czekoladę i łączę. W garnku zagotowuję wodę (tak, aby przykrywała dno, a nie dotykała swoim poziomem

W kuchni Karmel-itki
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 148

boki formy (użyłam kwadratowej o wymiarach 24x24 cm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 8 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masa serowo-jogurtowa: Twaróg ucieramy z cukrem i jogurtem, tak długo, aż cukier się rozpuści. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy bardzo dokładnie żelatynę. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowo-jogurtowej i mieszamy do połączenia(...)galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą zimne dodajemy do nich owoce i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka zaczęła lekko tężeć. Następnie wykładamy ją na masę serową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego

MyCookBook.pl
Miękkie Pierniczki z Lukrem 2106

ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej mąką).Z ciasta wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu(...)jeszcze smaczniejsze.  Pierniczki możemy dodatkowo udekorować lukrem.Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gotowy lukier umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia.Gdyby lukier okazał

Słodka Strona
Słodka plastelina 154

talent i pewne doświadczenie - całość może być imponująca. Dobrze się przechowuje i przewozi - zastyga, jest sztywna i chroni ciasto przed uszkodzeniem. Ogólnie jest to niezły sposób na ozdobienie ciasta - co kto lubi oczywiście.Jeszcze raz polecam wpis Rynn - tam o masie jest wszystko, po lekturze przygotowanie i ozdabianie pójdzie gładko. A teraz przepis.Masa plastycznaSkładniki:(na 700 g masy(...)rozpuszczenia. Wsypać glukozę, podgrzewać (ale nie gotować) aż się rozpuści. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia, wlać ekstrakt, połączyć.Przełożyć masę do dużej miski, partiami dodawać cukier puder. Ucierać najpierw łyżką, później zagniatać dłońmi aż do uzyskania plastycznej masy.Z masy lepić dowolne ozdoby lub wałkować i wycinać kształty. Masę, której się akurat nie używa, należy przechowywać szczelnie zawiniętą w folię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto słonecznikowo-lniane z migdałami 103

Dni mijają bardzo szybko, przyzwyczajam się do nowych miejsc. Wszystko wychodzi mi lepiej, a nawet gotowanie! Mam coraz więcej pomysłów! Tak się stało i z tym

Truskawkowa Fiesta
KREM ORZECHOWY 89

pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu. Polecam do kremu orzechowego mus śliwkowy (jako drugie przełożenie) lub powidła! Składniki(...)się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę. Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste – min. 10 minut. Do utartego masła dodajemy ostudzoną masę orzechową. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników. Krem orzechowy wyjdzie luźny (nie zwarzony

Słodki Pomysł
ciasteczka dekorowane lukrem królewskim-halloween :-) Idealne na prezent 127

cukru pudru (ciastka nie powinny być słodkie-bo będą jeszcze pokryte lukrem) -0,5 łyżeczki soli -1 jajko -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżka śmietany  Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy(...)ładnie się trzyma patyczka czy spływa. gdy wypełniamy ciasteczka lukier powinien być troszkę rzadszy. Do lukru królewskiego potrzebujemy białko  szczyptę soli sok z cytryny i cukier puder Lukier ucieramy na najniższych obrotach,do uzyskania pożądanej konsystencji. Potem dzielimy go sobie na partie i dodajemy barwniki. Do dekorowania używam zwykłych woreczków strunowych :-) Warto zrobić takie ciasteczka, są idealnym pomysłem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort czekoladowo waniliowy 132

białej Biszkopt: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie(...)Masa będzie gorąca i wtedy ściągamy ja z ognia i miksujemy nadal, aż przestygnie ( całość trwa około 15 minut)Obydwie czekolady rozpuszczamy osobno i zostawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy na puch, dzielmy je na połowę, do jednej dodajemy czekoladę ciemną do drugiej jasną i zmiksowany cukier waniliowy nadal miksujemy. Masę jajeczną dzielimy na połowę i dodajemy do naszych kremów

Różowa kuchnia
Tort Garfield 128

Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Masło(...)kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić

Mix smaku
Choinki z Czekoladowych Pierniczków 408

minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).      Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką).Z ciasta wykrawamy pierniczki w kształcie kwiatków lub gwiazdek o rożnych rozmiarach. U mnie jedna choinka składa się z 13 elementów (3 x najmniejsze kwiatki, oraz 2 x po pozostałych wielkościach foremek). Pierniki przekładamy(...)pieczenia nie widać kiedy pierniki zaczynają się rumienić.Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby okazał za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Na największą gwiazdkę wykładamy porcję lukru (ok. łyżeczkę

Słodka Strona
Dietetyczne placuszki bananowe (dwuskładnikowe) 688

 Pyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan!  Ostatnio mam

Kuchnia Łukasza
Talerz przekąsek Wielkanocnych 174

Kolorowe jajka, w tej wersji naprawdę kuszą wyglądem i smakiem, na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć... Składniki na jajka nadziewane: 8 jajek 3/4 szklanki majonezu

kgwjanczewo
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 315

lekko usztywnionym agarem (taki trochę serek), dla równowagi "nadzianym" pokrojoną w plasterki "Mieszanką Krakowską". Dzięki lekko kwaskowej galaretce tort nie był mdły, no a zachwyt dzieci taką niespodzianką w cieście - bezcenny! Blaty jak najbardziej nasączone, "ponczem" bezalkoholowym czyli wodą z cukrem i cytryną, tort wykończony opłatkiem z nadrukiem, boki obsypane wiórkami kokosowymi. Nerkowców już nie używam ale kolorowa galaretka pokrojona(...)będzie ostatnia część tej niekończącej się opowieści... Kremy tortowe na margarynie robiła moja Babcia i takie też robiłam ja, jeszcze za niewegańskich czasów, tak, jak mnie nauczyła. Margarynę ucierało się po prostu z cukrem pudrem, a potem można było dodać do niego: 1. Kakao, żeby mieć brązowy krem do jasnych biszkoptów albo 2. Drobno posiekane orzechy włoskie, którymi na koniec

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasteczka maślane z lukrem królewskim. 37

łyżki kwaśnej śmietany ½ szklanki cukru pudru Instrukcje Wszystkie składniki przekładamy do miksera, malaksera lub na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (delikatnie podsypując mąką) do 0,5 cm grubości. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy(...)pokojowej wkładamy na 5 sekund do wrzątku. Oddzielamy białko od żółtka Do miski przelewamy białko i stopniowo dodajemy przesiany przez sitko cukier puder. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Ucieramy drewnianą pałką, uważając żeby nie napowietrzyć zbyt mocno lukru ponieważ zrobią się bąbelki, które będą utrudniały lukrowanie pierniczków. Lukier możemy podzielić na części i dodać barwnik spożywczy. Ilość cukru pudru

To co lubię - gotuję i polecam