ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:716/881)

Tafla słonecznikowa 112

Może ciasto nie wygląda na spektakularne,ale mogę Wam obiecać,że jest pyszne.Uprażony słonecznik dodaje finezji temu ciastu.Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 8 jajek szklanka cukru kryształ 1,5 szklanki mąki Polskie Młyny 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno(...)masy,delikatnie wymieszamy łyżką i przelewamy do blachy o wymiarach 38x26cm.Pieczemy w 170-180C ok.30-40 minut. Krem: puszka masy krówkowej (460g) 200 g masła min.82% tłuszczu Miękkie masło ucieramy na puch,nadal ucierając dodajemy po łyżce masy krówkowej.Miksujemy do połączenia składników. Słonecznik: 200 g słonecznika łuskanego Polskie Młyny 1/3 kostki masła 1/3 szklanki cukru 3-4 łyżki mleka

Anielskie wypieki
Serowo-pomarańczowy przysmak 147

Wspaniałe waniliowo-pomarańczowe ciasto bez pieczenia na spodzie z herbatników. Biała masa z serków homogenizowanych pięknie kontrastuje (i świetnie smakuje) z dżemem pomarańczowym o intensywnym, słonecznym kolorze (lub jak kto woli o kolorze „kurczaczkowym” ;) ). Całość jest lekka, orzeźwiająca i taka… wiosenna :) Deser nie jest skomplikowany i na pewno uda się nawet niedoświadczonym jeszcze cukiernikom :) Polecam! Składniki: 1 duże opakowanie maślanych(...)żółtek 6 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wykładamy folią aluminiową, a następnie układamy na niej herbatniki (jeden obok drugiego). Serek waniliowy ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko studzimy. Dodajemy do żelatyny kilka łyżek serowej masy i mieszamy do połączenia. Następnie żelatynowo

MyCookBook.pl
Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy 286

proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao Wsypać stopniowo składniki sypkie i dobrze utrzeć Wlewać po łyżce oleju i ucierać Białka ubić na pianę, dodać ostrożnie i wymieszać całość Piec w temp.170-180 stopni C, około 20 - 25 min.- do suchego patyczka. Piekłam w foremce o średnicy 22 cm. Składniki(...)paterze, nasączyłam  Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową,  na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam. Składniki na polewę

Proste Potrawy
Domowe wafle orzechowe 131

Składniki: 250g margaryny opakowanie wafli tortowych cukier wanilinowy płaska łyżka kakao 3/4 szklanki mleka (szklanki na 250ml) 3/4 szklanki cukru 6 czubatych łyżek mielonych orzechów (u

Kuchenne inspiracje Sylwii
Tort czekoladowy z kremem czekoladowym, niepieczony 99

Tort czekoladowy z lekkim kremem czekoladowym. Bardzo prosty bezglutenowy deser, do którego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników: spód: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 100

królestwo garów
Kawowy tort bezowy z granatem 148

Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci. 

Niezły Młynek
Sernik Cioci Joli 347

Pyszny, mięciutki sernik wg przepisu mojej Cioci :) Bardzo łatwy w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać! Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o wymiarach

My Culinary Art
Tartaletki chałwowe z owocami letnimi 29

Letnie, ciepłe dni nie zachęcają do jedzenia ciężkich ciast czy kalorycznych deserów. Zazwyczaj szukamy czegoś orzeźwiającego, delikatnego, owocowego. Nie chcąc rezygnować z “czegoś słodkiego”, możemy przygotować małe co nieco w postaci tartaletek z ulubionym kremem i letnimi owocami. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, można z powodzeniem wykorzystać gotowe, babeczkowe podkłady. Wystarczy wtedy tylko napełnić je masą, udekorować(...)garść borówki amerykańskiej Wykonanie Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady. W miseczce za pomocą łyżki rozkruszamy chałwę. Do chałwy dodajemy serek mascarpone i łyżką ucieramy. Masą chałwową napełniamy tartaletki. Umyte owoce wykładamy na krem, lekko wciskając. Tartaletki schładzmy w lodówce przez ok. 30-50 min. Smacznego! Artykuł Tartaletki chałwowe z owocami letnimi pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Tartaletki chałwowe z owocami letnimi 33

Letnie, ciepłe dni nie zachęcają do jedzenia ciężkich ciast czy kalorycznych deserów. Zazwyczaj szukamy czegoś orzeźwiającego, delikatnego, owocowego. Nie chcąc rezygnować z “czegoś słodkiego”, możemy przygotować małe co nieco w postaci tartaletek z ulubionym kremem i letnimi owocami. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, można z powodzeniem wykorzystać gotowe, babeczkowe podkłady. Wystarczy wtedy tylko napełnić je masą, udekorować(...)garść borówki amerykańskiej Wykonanie Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady. W miseczce za pomocą łyżki rozkruszamy chałwę. Do chałwy dodajemy serek mascarpone i łyżką ucieramy. Masą chałwową napełniamy tartaletki. Umyte owoce wykładamy na krem, lekko wciskając. Tartaletki schładzmy w lodówce przez ok. 30-50 min. Smacznego! Artykuł Tartaletki chałwowe z owocami letnimi pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Malinowe pączki 138

masę, dodaję do ciasta. Wyrabiam mikserem, hakiem aż ciasto będzie  elastyczne. Jak jest za rzadkie podsypuję odrobioną mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto musi dobrze wyrosnąć. Przekładam je na deskę podsypaną mąką, zagniatam i rozciągam na prostokąt o grubości 1,5 cm. Wycinam szklanką pączki. Układam na desce podsypanej mąką w odstępach(...)oleju. Przykrywam pokrywką. Podczas smażenia reguluję temperaturę . Smażę po dwie minuty z każdej strony. Wykładam je na talerz na ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe lukruję. Lukier: W misce ucieram puder z białkiem. Każdego pączka wkładam do lukru. Nadzienie: 30 dkg malin przekładam do garnka i podgrzewam aż się rozmrożą. Przecieram przez sito. 1/3 części soku odlewam do glazury. Dwie łyżeczki żelatyny

wesoła kuchnia
Tartaletki chałwowe z owocami letnimi 83

Letnie, ciepłe dni nie zachęcają do jedzenia ciężkich ciast czy kalorycznych deserów. Zazwyczaj szukamy czegoś orzeźwiającego, delikatnego, owocowego. Nie chcąc rezygnować z „czegoś słodkiego”, możemy przygotować małe co nieco w postaci tartaletek z ulubionym kremem i letnimi owocami. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, można z powodzeniem wykorzystać gotowe, babeczkowe podkłady. Wystarczy wtedy tylko napełnić je masą, udekorować(...)garść borówki amerykańskiej Wykonanie Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady. W miseczce za pomocą łyżki rozkruszamy chałwę. Do chałwy dodajemy serek mascarpone i łyżką ucieramy. Masą chałwową napełniamy tartaletki. Umyte owoce wykładamy na krem, lekko wciskając. Tartaletki schładzmy w lodówce przez ok. 30-50 min. Smacznego! Artykuł Tartaletki chałwowe z owocami letnimi pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Tiramisu - najprostsze 157

Podglądałam przepisy na tiramisu na różnych blogach. To popularne ciasto doczekało się różnych wersji,  ale główną zaletą tego deseru jest to, że go nie pieczemy :) Przygotowanie tiramisu nie wymaga wiele wysiłku ani wielu składników. Nie trzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego  zachęcam do jego przygotowania. Niedaleko mojego miejsca pracy jest budynek w którym obok siebie mieści się kancelaria(...)ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag około 2 filiżanek mocnego naparu z kawy kakao Przygotowanie : Jajka myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka,  ucieramy z cukrem i amaretto, łączymy z serkiem - ponownie ucieramy  Prostokątne naczynie wykładamy biszkoptami nasączonymi w naparze kawowym Przykryć je połową utartej masy serowej, nałożyć pozostałymi nasączonymi biszkoptami Na wierzch

Proste Potrawy
Rolada z kremem i bakaliami 142

pora za zabranie się do testowania nowych świątecznych przepisów. Ta rolada jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę, chyba ze względu na mój ulubiony krem :) Może i Wam posmakuje :) Składniki: ciasto - 4 jajka - 5 łyżek mąki pszennej - 4 łyżki cukru kryształu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 2 łyżki zmielonych migdałów(...)zwijamy w roladę a następnie zabieramy się za robienie kremu. Jajka ubijamy z cukrem na parze i studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając powoli przestudzoną masę jajeczną i czekoladę. Na koniec dodajemy do masy rodzynki, migdały oraz połowę orzechów i mieszamy łyżką. Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu i ponownie zwijamy w roladę

Zainspirowana w kuchni
Chatka Puchatka 178

cukier waniliowy lub aromat 1 pełna łyżka kakao 1 galaretka o dowolnym kolorze Polewa: 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru Wykonanie: Ser mielę trzykrotnie. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami zmielony twaróg. Masę dzielę na dwie połowy, do jednej dodając kopistą łyżkę kakao, a drugą pozostawiam białą. Galaretkę rozpuszczam w połowie zalecanej ilości(...)najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie

Ciasteczkowy Potwór
Babka piaskowa 162

Babka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia(...)Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką) Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec

Kolizje Smaków