Pierniki dojrzewające 6 tygodni

Pierniki dojrzewające 6 tygodni

Pierniki dojrzewające 6 tygodni

500 g naturalnego miodu (rodzaj dowolny) 500 g cukru 200 g masła 1 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przyprawa do piernika. Drobno zmielone przyprawy: 10 g cynamonu 5 g imbiru 5 g kardamonu 5 g gałki muszkatołowej 5 g czarnego pierzu W moździerzu ucieramy: 10 g goździków 5 g anyżu 5 g kolendry 5 g ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Przyprawa do piernika. W moździerzu ucieramy goździki, anyż, kolendrę i ziele angielskie. Łączymy wszystko z sypkimi przyprawami w jednym pojemnik... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pij soki wyciskane

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.