Przepis na : śniadanie
1 kg owoców świeżej żurawiny 0,5 kg cukru Ilość owoców pozwoli przygotować ok. 6 słoiczków dżemu. Przygotowanie: Owoce żurawiny dobrze umyć i odsączyć z wody. Żurawinę rozdrobnić za pomocą wyciskarki poziomej. Całość miąższu wraz z sokiem zagotować na dużej patelni ok. 15 minut. Po tym czasie dodać 0,5 kg cukru. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru przez kolejne 30 minut. Żurawina posiada wystarczająco dużo pektyny, także dodawanie wszelkiego rodzaju żelifksów jest zbędne. Dżem przenieść do słoiczków... czytaj dalej...
Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.
Czytaj dalej...