wychodzę do Was z przepisem na niesamowicie smaczne ciasto z orzechów włoskich na waflu. Jeżeli uwielbiacie orzechy włoskie to ciasto jest dla Was! Ich aromat czuć w każdym kęsie ciasta, które konsystencją przypomina mój ukochany marcepan. Z podstawowych składników otrzymujemy wspaniały, nietypowy deser w zaledwie 35-40 minut. Przepis na formę o wymiarach 19 x 24 cm. Spróbujcie! Składniki(...)żółtka Składniki na piankę: – 60g cukru pudru – 3 białka Dodatkowo: wafel tortowy, tarte orzechy, tarta gorzka czekolada MASA ORZECHOWA: Mąkę mieszamy z tartymi orzechami. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Gdy uzyskamy jednolitą masę, stopniowo dodajemy mąkę z orzechami, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta i plastyczna. Formę wykładamy papierem
Be Fit Be Strongwszystko to nasączone cynamonowo-pomarańczowym syropem. Jeśli ktoś ma ochotę na kulinarną podróż do Grecji to zapraszam! Składniki na Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem 10 arkuszy ciasta Filo 100 g rozpuszczonego masła SYROP: 300 g cukry 300 ml wody ziarenka z 0,5 laski wanilii 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy(...)mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy jeszcze 5 minut i odstawiamy do wystudzenia. Zimny odcedzamy, zachowując płyn ;). Litr mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, do puszystej masy dodajemy 300 ml mleka, kaszę manną oraz skrobię, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło
Rozpustne gotowaniePyszny, słodziutki biszkopt na jogurcie greckim z truskawkami i cukrem pudrem. Pyszności <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Sence-of-taste . Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 25 cm: 3 jajka, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu greckiego 150 ml oleju ziarenka z 1 laski wanilii 175 g mąki(...)posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z cukrem, nie przerywając ubijania dodajemy jogurt, olej ziarenka z laski wanilii obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 2. Dno foremki o średnicy
My Culinary Artpostanowiłyśmy zrobić właśnie takie ciasteczka. Za oknem śniegu brak i tylko od czasu do czasu szron na samochodach przypomina nam, że mamy środek zimy. W związku z tym ciasto czekoladowe z kubkiem ciepłego mleka to jest to co tygryski lubią najbardziej. Największa siła woli to była podczas przygotowywania ich, w związku z tym, że muszą sobie odpocząć w lodówce(...)ucierać - czas 1 min / obr 4 dodać mąkę, kakao i dalej wymieszać - czas 2 min/obr 3-4 dodać czekoladę i delikatnie wymieszać - czas 1 min/ or 2-3 następnie już postępujemy tak samo masę wyłożyć na blat oprószony mąką - jeśli będzie zbyt lepka dodać trochę mąki ugniatać wszystko tak aby wszystko się dokładnie połączyło podzielić ciasto na dwie równe
Gotowanie z pasjąpuszysty, kakaowy biszkopt przykryty delikatnym budyniowym kremem i puszystą pianką cappuccino. Fantastyczna całość, które nikt, absolutnie nikt ( w szczególności smakosze kawy ! ) się nie oprze. Koniecznie spróbujcie! Pyszne, szybkie, tanie ciasto, które możecie zrobić dosłownie w kilkanaście minut. Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×26 ) BISZKOPT KAKAOWY : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * kakao(...)ucieramy i łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Wyciągamy na naponczowany biszkopt, wstawiamy do lodówki. PIANKA CAPPUCCINO: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Zimną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier i kawę – miksujemy. Wlewamy żelatynę hartując wcześniej – dokładnie miksujemy. Szybko wyciągamy na schłodzoną masę budyniową, oprószamy startą czekoladą. Ponownie stawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ). Zajadamy! Smacznego! Pyszne, szybkie ciasto
Ostra na Słodkomasę, wymieszać dokładnie szpatułką. 3. Do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto. Ciasto wyrównać i poprzecinać nożem ( patrz FILM ). Ciasto znów wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem(...)miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 8. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Biszkopty maczać w kawie i ułożyć je na kremie. Wierzch polać lekko tężejącą galaretką i ciasto wstawić do lodówki na około
Mała Cukierenkautworzył się kożuch). Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną. Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa
JejKuchniaSprawdzony przepis na pyszne ciasto pijak. Ciasto robi wrażenie nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także wyglądem. Składniki (forma 25 cm x 36 cm) Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej(...)dodawać wystudzony budyń dalej ucierać. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Polać wódką (łyżką na każdy herbatnik). Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając lekko (ma być na tyle ciepłe by czekolada się rozpuściła, trzeba uważać aby się nie zagotowała). Polać ciasto. Wstawić do lodówki
Wasze Przepisymiksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. KREM 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Konfitura różana W kąpieli wodnej ubijamy jajka(...)momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu. Na koniec do kremu dodajemy konfiturę różaną i chwile jeszcze miksujemy
RAROSSApuszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową i kwiat muszkatołowy (można pominąć ten dodatek). Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, ubite żółtka, sól i porządnie zagniatać, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać migdały. Jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić aby ciasto urosło. Następnie przełożyć ciasto do dużej formy
królestwo garówznaczy, że kończę blogowanie. Na pewno nie. Ale sami wiecie, że bywają rzeczy ważne i ważniejsze :) Przez bardzo długi czas M dosłownie jęczał mi, abym przygotowała to ciasto. No i w końcu, jako dobra żona (:P), spełniłam jego zachciankę :P Pewnie każdy zna popularny batonik pod tą samą nazwą. Jeśli lubicie mocno słodkie i kremowe ciacha to jest to propozycja(...)ucierać aż powstanie gładki krem. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami. Na nich rozsmarować masę kajmakową. Przykryć warstwą herbatników. Na nich rozsmarować gotowy krem i rozłożyć ostatnią część herbatników. Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę i posypać całość czekoladą startą na drobnych oczkach. Ciasto włożyć najlepiej
My simple kitchenjest kapeluszy. Kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy na lekko złoty kolor w temp 190 stopni, grzanie góra dół. NÓŻKI Nóżki robimy z najmniejszej części ciasta. Formujemy niewielkie wałeczki. Nie robimy grubych nóżek, bo one w pieczeniu podrosną. Nóżek musi być tyle co pozostałych części. Układamy je na blaszce i pieczemy na złoty kolor(...)mleka. Najpierw wlewamy trochę mleka, wszystko mieszamy trzepaczką by się wszystko dobrze pomieszało i dolewamy resztę mleka. Wszystko gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. 200g masła w temp pokojowej ucieramy i dodajemy do niego stopniowo przestudzony budyń. I krem gotowy. Do kapelusza dajemy krem, następnie dociskamy spodem z dziurką. Usuwamy nadmiar kremu. Tak postępujemy ze wszystkimi elementami. Układamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŚwięta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania(...)łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Szczypta soli Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku oraz ekstrakt z wanilii. Przełączamy mikser na najmniejsze obroty. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem
Kolizje SmakówSerniki to chyba najczęstsze ciasta, które pojawiają się na naszym stole. To troszkę paradoksalne, ponieważ jako dziecko nienawidziłam tego ciasta, a jego zjedzenie stanowiło dla mnie niebywale przykry obowiązek. Nadal nie pojmuję, jak mogłam tak sądzić! Tym bardziej, kiedy przede mną stoi taki cudowny sernik dyniowy bez spodu . Zwykle też jadamy serniki na spodzie - kruchym bądź z herbatników. Tym razem(...)się rozpuści. Odstawiam na bok. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem na puszystą, beżową masę. Dodaję ser, przestudzony mus dyniowy, ekstrakt waniliowy i miksuję na gładko. Dolewam olej i mleko, wsypuję proszek budyniowy i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie delikatnie, za pomocą szpatułki, łączę pianę z białek z masą sernikową. Przelewam surowe ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiam
W kuchni Karmel-itkinatknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki(...)Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wlewamy płatki, dodajemy startą na drobnych oczkach pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy
Cynamonowe szczęście