ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:595/881)

Sernik z makiem. 141

świątecznym, a dodatek dużej ilości skórki pomarańczowej sprawia, że ciastem tym pachnie w całym domu tworząc niepowtarzalny i jedyny w swym rodzaju klimat :-) Składniki na tortownicę około 24 cm. Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej Lubella 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany. Do naczynia włożyć mąkę, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem(...)misie miksera umieszczamy masło i ucieramy stale dodając stopniowo po jajku, cukier puder, mąki. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser.  Kiedy masa jest połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.  Masę serową wylewamy na mak.  Na wierzch trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto drożdżowe z figami 77

ciasto: 500 g maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram(...)mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę podgrzanego mleka, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką

królestwo garów
Przekładaniec świąteczny 155

Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao 100 gram posiekanych orzechów Masa jabłkowa: 2,5 kilograma jabłek 0,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: Tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy(...)cukrem pudrem i żółtkami, na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy suchy mak, do drugiej dodajemy wiórki kokosowe, do trzeciej dodajemy kakao a do czwartej dodajemy posiekane orzechy. Cztery formy o wymiarach (24x29cm.), każdą masę wykładamy do formy, równomiernie

Bajeczna Kuchnia
Dwukolorowa babka gotowana 125

wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia i wymieszałam z mąką ziemniaczaną, a następnie wsypałam do ubitych jajek. Dolałam jeszcze olej i dodałam jogurt. Wszystko dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką. Część ciasta odlałam do drugiej miski i wymieszałam z kakao. Jasne ciasto przełożyłam

Waniliowe Improwizacje
Babeczki owieczki 123

marshmallow (najlepiej białe) masa marcepanowa lub masa cukrowa Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy serek śmietankowy, oraz jajka (po jednym). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Przygotowanym ciastem wypełniamy (do 2/3 wysokości) formę na muffiny wyłożoną papilotkami. Wstawiamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto cappuccino z Danio i mlekiem w proszku 7942

miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników około pół minuty. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem. Masa: 200g masła 125g margaryny palmy 3/4 szklanki cukru 2 serki waniliowe Danio 2 szklanki mleka w proszku niebieskiego Masło z margaryną ucieramy, dodajemy cukier i ucieramy na puch. Dodajemy po jednym serki danio

Kuchenne inspiracje Sylwii
Markizy piernikowe 167

rozwałkowuję na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z kaki 128

amarantusa. Oczywiście można użyć innych mąk w tych samych proporcjach. Ciasto wyszło wyśmienicie! Soczyste i bardzo delikatne, takie lubię! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ertrytolu 2 łyżki mąki jaglanej 1 łyżka mąki z amarantusa 1 łyżka oleju szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat owoc kaki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon

Truskawkowa Fiesta
Sernik wiedeński 178

łyżka cukru waniliowego, 3/4 szklanki cukru. Przygotowanie:  Żółtka jaj ucieramy z cukrami. Następnie partiami dodajemy ser. Wlewamy ostudzone masło, cały czas ucierając mikserem. Dodajemy budyń (lub mąkę ziemniaczaną). Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką, aż do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 17 cm). Sernik pieczemy około

Aga w kuchni
Serowe placki Fit i nie Fit 170

białek ubijamy piankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ucieramy razem około minutki aby cukier się rozpuścił mniej więcej .  Następnie do drugiej miski dodajemy nasze żółtka , ser biały ,mąkę, zapach śmietankowy cynamon ,proszek do pieczenia  i mieszamy mikserem do połączenia się składników , następnie kiedy już mamy wymieszane ciasto , dodajemy nasze białka i bardzo dokładnie mieszamy łyżką

Mój Smak
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 187

użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie ) Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut. Krem: W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy

Różne smaki w kuchni
Pełnoziarnista babka cytrynowa 155

biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka sok z cytryny aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mleko, mąkę

Truskawkowa Fiesta
Chleb z surowymi ziemniakami. 171

cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej... Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia...minimum

chleba naszego
RAFAELLO 118

opakowaniu. Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić.  Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Można dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. Górna warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy

Słodkie ciacho
Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 185

dowolny czas (byle nie do samych świąt;) Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm, z foremek wycinać świąteczne wzory.  Piec ok. 7-9 minut w temp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły. Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała