ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:604/881)

CIASTKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 138

plastyczne, choć wilgotna. Z łatwością ulepicie z niej kulki, które dobrze jest wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Jeśli chcecie cieszyć się ciepłymi ciasteczkami codziennie, przygotujcie większą porcję ciasta, uformujcie kulki i umieście w zamykanym pojemniku. Do czasu użycia przechowujcie w lodówce i sukcesywnie wyciągajcie i pieczcie, taką ilość ciastek, na jaką w danej chwili macie ochotę. SKŁADNIKI(...)wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy miękkie masło z dwoma rodzajami cukru, aż zrobi się jasne i puszyste (około 7-10 minut). Cały czas miksując, dodajemy jajko, a gdy połączy się z masą, zmniejszamy obroty

cool and minty
Świąteczny czekoladowy sernik! 96

Sernik, bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam sernik w każdej postaci, ale mam kilku swoich faworytów. Prawdziwy sernik powinien być przygotowany na białym serze tzw. twarogu, jakość sera jest bardzo istotna. Zamarzył mi się sernik z czekoladą, lekko wilgotny i kremowy, delikatny i mocno czekoladowy. Idealny do kawy, do świętowania ważnych okoliczności, sprawdzi się wyśmienicie(...)mleka  - 200 g czekolady mlecznej -100 g masła - 65 g proszku budyniu czekoladowego - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii W misie robota umieść masło, ucieraj aż mocno zbieleje, dodawaj partiami cukier puder naprzemiennie z jajkami i serem. Całość ucieraj na średnich obrotach (u mnie na 4), dodaj proszek budyniowy.  Rozpuść czekoladę albo w kuchence

SMYKWKUCHNI
Kokosowy puch 117

kilkakrotnie mieszamy.  Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy do połowę. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy.  Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy

Gotowanie moimi oczami
Drożdżowy placek z dynią 128

tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego  mleka Drożdże rosną w ciepłym miejscu, a my ucieramy jajka z pozostałym cukrem pudrem (ja ustawiłam metalową miskę nad garnuszkiem z gotującą wodą- zrobiłam łaźnię wodną, uważac, by masa jajeczna nie była zbyt gorąca) - jajka lepiej i szybciej(...)łaźni dodajemy stopniowo mąkę, olej, sól, drożdże i pozostałe mleko -wyrabiamy Gdy składniki połączą się dodajemy dynię utartą na drobnych oczkach i ponownie wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta Pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem) Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest

Proste Potrawy
Ciasto ,,niebo w gębie’’ 154

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)ostudzenia. Masło przekładamy do miski, ucieramy do białości, ucierając dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. 3/4 kremu wykładamy na masie jabłkowej, przykrywamy biszkoptem, pozostały krem rozsmarowujemy na wierchu. 4)  Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta

Bajeczna Kuchnia
Simnel Cake – Angielskie ciasto Wielkanocne 174

matki. Słowo simnel pochodzi prawdopodobnie od łacińskiego słowa ” simila” , co oznacza mąkę z pszenicy. [14] Popularna legenda przypisuje wynalezienie tortu Simnel do Lamberta Simlela ; Jednakże odniesienia do ciasta odnotowano około 200 lat przed jego urodzeniem. Różne miasta miały własne przepisy kulinarne i kształty tortu Simlela. Bury , Devizes i Shrewsbury produkowały duże ilości swoich receptur, ale to właśnie wersja(...)wbijać jajka, ucierać do połączenia po każdym dodaniu. Po każdym dodaniu jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać

Gotowanie-uk
Pijana wiśnia 143

rozpuszczalna 0,5 łyżeczki, dodatkowo: wiśnie z nalewki do dekoracji 35 szt, Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do ciasta dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, odejmujemy dwie łyżki mąki i w zamian wsypujemy kakao, przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia(...)ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń. Wiśnie z nalewki odsączamy na sitku i dodajemy do masy. W razie potrzeb dosładzamy masę cukrem pudrem. 6 łyżek masy odkładamy do miseczki. Spód biszkopta smarujemy większą częścią masy, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, gdy ostygnie to nasączamy nią wierzch ciasta. Biszkopt smarujemy

kulinarne odsłony pati
Wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową 117

wysokości 5 cm. Takie formy na 6 babeczek , przed Świętami Wielkanocnymi są dostępne w praktycznie każdym markecie;)  Moje babeczki zostały upieczone w silikonowej formie. Przed nałożeniem ciasta do takiej formy koniecznie wysmarujcie ją masłem i oprószcie bułką tartą, aby zapobiec przywarciu babki do formy.  Oczywiście dekoracja babeczek to sprawa indywidualna. Z dekoracją czy też(...)przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatułową i szczyptą soli. Wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać rodzynki i delikatnie zamieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 min lub do tzw. „suchego patyczka”. Notes Foremki na babeczki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, aby zapobiec przywarciu ciasta. Artykuł

Rusty Fork
Pascha kakaowa z bakaliami 221

łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy ser i śmietanę. Na koniec wsypujemy kakao. 2. Masę ucieramy dość długo aż podwoi swoją objętość. Powinna być puszysta i lekka. Na koniec dodajemy bakalie i pokrojoną w kostkę lub startą na tarce czekoladę. 3. Całość przekładamy do odpowiedniej wielkości(...)Dociskamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki na noc. 4. Rano wyjmujemy paschę i ostrożnie zdejmujemy gazę. Przekładamy na talerz i dekorujemy bakaliami, migdałami, żelkami lub innymi słodkościami. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: czekolada , kakao , migdały , orzechy , pascha , ser , Wielkanoc , żurawina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 199

płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku, w oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę(...)masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał, dekorujemy kremem i orzechami ciasto... smacznego Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: /źródło "Kuchnia

Anioły w kuchni
KOKOSEK OWOCOWY 57

kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Mus owocowy - jabłka obrać(...)budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać 1 łyżeczkę aromatu kokosowego w płynie, wymieszać.  Przełożenie: Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć pierwszy blat biszkopta i rozsmarować połowę masy kokosowej.  Następnie na krem wyłożyć cały mus owocowy, wyrównujemy wierzch i schładzamy ok. 20 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Przykrywamy drugim blatem ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Babka pomarańczowo-czekoladowa 185

miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika

My simple kitchen
Babka z ziemniakiem 65

Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaję połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 4 łyżki mleka, kolejno drugą połowę mąki i znowu 4 łyżki mleka. Na koniec dodaję czekoladę i ziemniaki. Mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto wykładam do keksówki

Słodki sentyment
Babka z ziemniakiem 79

Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaję połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 4 łyżki mleka, kolejno drugą połowę mąki i znowu 4 łyżki mleka. Na koniec dodaję czekoladę i ziemniaki. Mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto wykładam do keksówki

Słodki sentyment