ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:588/881)

Ciasto maślane ze śliwkami, z nutą migdałową, z kruszonką migdałową... pyszne 110

Wystarczy tak niewiele, a efekt...ogromny. Podpowiem Wam co ja tutaj mieszam, kombinuję... a Wy wybierzecie wersję dla Was  Wersja pierwsza: (foremka 36 x 25 cm) Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej (przesianej) 60 g mąki ziemniaczanej (przesianej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 380 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 300 g cukru 8 jajek w temp. pokojowej(...)masy. W trakcie ucierania masy przybywało i stawała się jeszcze bardziej puszysta. Kiedy masa już się pięknie utarła, wsypałam wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wymieszałam łyżką. Bardzo dokładnie, nie za długo, tylko do połączenia składników. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremkę do pieczenia (36 cm x 25 cm) wyścieliłam papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do foremki

Kuchnia u Krysi
Tort Szwarcwaldzki 266

Inspiracja     Ciasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.     Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Chwilę ucierać. Na koniec dodać białka(...)kompotu z wiśni, 50ml nalewki z wiśni, 100g gorzkiej czekolady, wiśnie kandyzowane (użyłam GoldPack).   Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fixy. Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat

Z miłości do słodkości
KRÓWKA BEZ PIECZENIA W PÓŁ GODZINY 190

utworzył się kożuch). Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy. Część czekolady kroję drobno nożem, pozostałą część ścieram za pomocą obieraczki do ziemniaków lub na tarce. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, puszka kajmaku, 1/3 herbatników, masa budyniowa, pozostałe

JejKuchnia
Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 138

obraz, jaki trudno jest w pełni odtworzyć. Ta historia utwierdza mnie przy tym w przekonaniu, że prostota w kontekście jedzenia sprawdza się najczęściej najlepiej. Gruszki zanurzone w bardzo delikatnym cieście, kilka składników, niewyszukana i niepozorna forma, odrobinę rustykalny i surowy charakter – oto kwintesencja kulinarnej prostoty. Prostota łączy się tu w dodatku z niebanalnym smakiem. A może, przy tej okazji, najdą(...)naczynia przełożyć olej kokosowy i syrop – ucierać mikserem około 3 minuty na gładką masę. Dodać spęczniałe siemię, mielony kardamon i ekstrakt – kontynuować miksowanie przez dalsze 3-4 minuty, aż masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodać następnie suchą mieszankę – krótko zmiksować, do połączenia. Na koniec dodać ocet i jeszcze raz krótko zmiksować całość. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzch

Even Better Food
tort Pilsudskiego ? - tort z kaszy manny 355

modyfikacji. Nie użyłam zapachów tortowych, zamiast margaryny użyłam masło, nasączyłam biszkopty naparem z herbaty z dodatkiem brandy a i do ciemnego kremu dodałam 1 łyżkę brandy, dla wzbogacenia smaku. Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm. Do przygotowania tortu użyłam biszkopty firmy Gurgul . Być może tort, którym zajadał się Marszałek Piłsudski był właśnie z nich przyrządzany.... Kaszę mannę ugotować(...)wierzchu nie utworzył się "kożuch". Utrzeć masło na puszysta masę. Dalej ucierając dodawać cukier, a następnie kaszę. Masę podzielić na pół. Jedną warstwę utrzeć z kakao, pod koniec ucierania dodać brandy. Drugą część utrzeć z sokiem cytrynowym i wanilią. Nie dodałam „zapachów tortowych”. Na dnie tortownicy ciasno ułożyć biszkopty, lekko nasączyć herbatą z brandy. Na biszkopty wyłożyć ciemny krem

królestwo garów
Keks z bakaliami w polewie z białej czekolady 178

rozpustę. Na pierwszy ogień poszedł keks nadziany bakaliami w polewie z białej czekolady. Czas przygotowania: 90 min.Składniki na formę (silikonową) 23x10 cmKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI na ciasto:500 g mąki pszennej250 g masła lub margaryny1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mleka1 łyżeczka aromatu rumowego1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki suszonych moreli1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy1(...)kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cedratu. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy.Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.Masło ucieramy z cukrem na jednolita pasę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka mieszając masę na niskich obrotach miksera. Dodajemy 1/2 mąki cały czas mieszając. Wlewamy mleko i wsypujemy pozostałą część mąki. Mieszamy

kulinarnyJa
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 147

widać dobry zwyczaj zbierania przepisów znowu się opłacił :) Oczywiście zmieniłam przepis nieznacznie- polewa i orzeszki na górze :) Ciasto jest wyśmienite! Polecam na świąteczny stół, czy niedzielne spotkanie przy kawusi :) Ciasto: 180g margaryny 220g cukru 3 jajka 100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można(...)cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy na drobnej tarce. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, do której dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając mikserem. Następnie dodajemy na przemian letnie mleko i startą czekoladę, po czym dodajemy

Smakowy Raj
Keks migdałowy 74

Keks to właściwie klasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki(...)Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji. Dodaję następnie sól i dżem i mieszam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę

Słodki sentyment
Keks migdałowy 109

Keks to właściwie klasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki(...)Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji. Dodaję następnie sól i dżem i mieszam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę

Słodki sentyment
Tort Makowy z Wiśniami i Likierem 402

cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3-5 łyżek konfitury wiśniowej 150ml likieru jajecznego advocaat Dodatkowo: mak do posypania czekoladowe gwiazdki Ciasto: 1. Do rondelka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować mak przez(...)sitku, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie zmielić go dwa razy (użyłam do tego maszynki do mięsa). Mak odstawić. 3. Do miski przełożyć masło dodać cukier i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do maślanej masy dodać mak, ekstrakt migdałowy i wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać

Mała Cukierenka
BABKA MARMURKOWA 94

dodatkowo doda smaku i aromatu), polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego do ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym kawałkiem:) Dziś przedsmak Wielkanocy – prosty, pyszny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)termoobiegu. Żółtka ucieram mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką cukru i cukrem z wanilią. Do masy z żółtek dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję powoli dolewając mleko. Następnie wlewam olej, mieszam krótko do połączenia. Dodaję ubite na sztywno białka, mieszam delikatnie szpatułką. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wylewam do formy 3/4 ciasta, resztę łączę z kakao. Wykładam

Zasmakuj Kuchni
Wuzetka 134

łyżki wody Masło utrzeć na pulchną masę. Dodać cukier, dalej ucierać, aż masa będzie pulchna. Następnie dodawać po jednym jajku, kakao, proszek do pieczenia, wanilię, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na 40 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przygotować płyn do nasączenia ciasta: do naparu

królestwo garów
Sernik z mascarpone i polewą czekoladową 65

Sernik to jedno z ciast za którymi wprost przepadam. Serniki można zrobić na każdą okazję i znikają równie szybko jak się pojawią. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik polany czekoladą. A Wy lubicie serniki? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Składniki 1 kg sera (może być z wiaderka lub półtłusty 3 – krotnie zmielony(...)chwilę ucieramy. Następnie stopniowo po jednym dodajemy całe jajka. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę przesianą przez sitko. Masę wylewamy na tortownicę (spód smarujemy cienko masłem) o średnicy 28 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy godzinę. Pod koniec pieczenia (20 minut przed końcem) ciasto polewamy śmietanką

To co lubię - gotuję i polecam
Włoskie ciasto migdałowe 208

pogoda nie miała znaczenia! Ciasto migdałowe – składniki:3 jajka (żółtka i białka oddzielone)140 g cukru55 g mąki ziemniaczanej140 g rozdrobnionych migdałów bez skórkiotarta skórka z 1 pomarańczy135 ml soku pomarańczowegoszczypta soli, masło do wysmarowania tortownicyPolewa:3 łyżki mleka3 łyżki cukru pudru3 łyżki kakao100 g masła (pokrojonego w kostkę)garść płatków migdałowych Ucieram żółtka z cukrem, aż zrobi(...)wstawiam na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.Sprawdzam patyczkiem czy jest suche w środku zanim wyjmę z piekarnika. Zostawiam do wystygnięcia. Z takiej ilości składników ciasto wychodzi bardzo cieniutkie, więc można zrobić z podwójnej porcji albo użyć mniejszej formy.Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam

UgotujmyTo.pl
CIASTO NA DELICJACH Z BANANAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ 133

podane na opakowaniu). Miękkie masło ucieram wraz z cukrem pudrem, dodaję porcjami przestudzony budyń i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Dzielę na 3 części. Banany kroję w niezbyt grube plasterki. Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej

JejKuchnia