wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia i wymieszałam z mąką ziemniaczaną, a następnie wsypałam do ubitych jajek. Dolałam jeszcze olej i dodałam jogurt. Wszystko dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką. Część ciasta odlałam do drugiej miski i wymieszałam z kakao. Jasne ciasto przełożyłam
Waniliowe Improwizacjemarshmallow (najlepiej białe) masa marcepanowa lub masa cukrowa Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy serek śmietankowy, oraz jajka (po jednym). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Przygotowanym ciastem wypełniamy (do 2/3 wysokości) formę na muffiny wyłożoną papilotkami. Wstawiamy
Smaki Na Talerzurozwałkowuję na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę
Tradycyjna kuchnia Kasiamarantusa. Oczywiście można użyć innych mąk w tych samych proporcjach. Ciasto wyszło wyśmienicie! Soczyste i bardzo delikatne, takie lubię! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ertrytolu 2 łyżki mąki jaglanej 1 łyżka mąki z amarantusa 1 łyżka oleju szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat owoc kaki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon
Truskawkowa Fiestałyżka cukru waniliowego, 3/4 szklanki cukru. Przygotowanie: Żółtka jaj ucieramy z cukrami. Następnie partiami dodajemy ser. Wlewamy ostudzone masło, cały czas ucierając mikserem. Dodajemy budyń (lub mąkę ziemniaczaną). Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką, aż do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 17 cm). Sernik pieczemy około
Aga w kuchnibiałek ubijamy piankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ucieramy razem około minutki aby cukier się rozpuścił mniej więcej . Następnie do drugiej miski dodajemy nasze żółtka , ser biały ,mąkę, zapach śmietankowy cynamon ,proszek do pieczenia i mieszamy mikserem do połączenia się składników , następnie kiedy już mamy wymieszane ciasto , dodajemy nasze białka i bardzo dokładnie mieszamy łyżką
Mój Smakużyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie ) Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut. Krem: W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy
Różne smaki w kuchnibiały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka sok z cytryny aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mleko, mąkę
Truskawkowa Fiestacukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy, jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej... Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia...minimum
chleba naszegoopakowaniu. Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić. Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Można dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. Górna warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy
Słodkie ciachodowolny czas (byle nie do samych świąt;) Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm, z foremek wycinać świąteczne wzory. Piec ok. 7-9 minut w temp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły. Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego! Składniki: 2 jajka 1 banan 4 łyżki mąki jaglanej 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia 1 płaska łyżka maku 4 suszone śliwki aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, mąkę
Truskawkowa Fiestałodyga Cynamon – szczypta Wykonanie – gofry: Oddzielam białko od żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor. Wykonanie – karmelizowany rabarbar: Na patelni podgrzewam
Kuchnia Bon Appetittwarda marmolada – u mnie wieloowocowa Jamar Przygotowanie: Margarynę (miękką) ucieramy dokładnie mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze
Słodkie okruszkiłyżka soli -łyżka oleju -1 l ciepłej wody Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml wody, 6 czubatych łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę i mieszamy. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przelewamy do blaszek i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy
Maminek kulinarny