ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:572/881)

Tort Wielkanocny Zajączek 332

Resztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek. Masa:  Z 750 ml mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch(...)Mieszamy, aż będzie miała jak najmniej widocznych grudek żelatyny. Można do robić w kąpieli wodnej, będzie się łatwiej rozpuszczać. Galaretkę wlewamy do mąki i cukru, mieszamy i próbujemy zagnieść ciasto. Jeśli jest za rzadkie można dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki z cukrem, jeśli nie chce się zagniatać mo ż na dodać odrobinę wody. Z p ow stałej masy

Czerwona Porzeczka
Kilimandżaro wg. siostry Anastazji 153

łączymy z żółtkami. Mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk, kakao oraz proszek do pieczenia i przesiewamy do miski z białkami, dodajemy również śmietanę i olej, miksujemy na małych obrotach. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175 C piekarniku przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy blat na połowę. Jabłka: - ok. 2 kg jabłek(...)wrzenia. Studzimy. 2. Masło ucieramy na puch i etapami dodajemy wystudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Polewa: - 10 dag czekolady  - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 1. Śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy pokruszoną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać garnek ściągamy z ognia i mieszamy do zupełnego połączenia czekolady ze śmietanką. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta. Jak złożyć ciasto

Apetyczna babeczka
Piernik na ziemniakach z czekoladą 86

może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe przyprawy i po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do masy. Na koniec dodaję ziemniaki i startą czekoladę i mieszam, aż składniki się połączą. Keksówkę (długość 24 cm. Ja użyłam dłuższej i ciasto jest niższe) wykładam papierem

Słodki sentyment
Piernik na ziemniakach z czekoladą 86

może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe przyprawy i po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do masy. Na koniec dodaję ziemniaki i startą czekoladę i mieszam, aż składniki się połączą. Keksówkę (długość 24 cm. Ja użyłam dłuższej i ciasto jest niższe) wykładam papierem

Słodki sentyment
Pyszny sernik 291

pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera; 7 jaj; 85g masła lub margaryny; 1 szklanka cukru pudru(...)Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, stopniowo dodawać ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. 3/4 ciasta rozwałkować

In my kitchen
Piernik piwosz 164

przepisem na pyszny piernik na piwie, który zdążycie przygotować w ostatniej chwili. U mnie tradycyjnie będzie staropolski ale jak ktoś nie zdążył albo zapomniał o nastawieniu ciasta to śmiało może upiec ten, bo jest naprawdę smaczny i do tego pełen bakalii. Przepis pochodzi ze starych numerów poradnika, jednak trochę go zmodyfikowałam, bo z podaną tam ilością cukru, byłby okropnie słodki(...)masło (lub margarynę) ucieramy na puch z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy miód (jeśli nie mamy płynnego to go wcześniej podgrzewamy aby się rozpuścił) i piwo, wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą i całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy bakalie, a na koniec dodajemy pianę z białek i całość mieszamy ostrożnie. Gotowe ciasto przekładamy do blaszek

Cynamonowe szczęście
Makowiec podwójnie rolowany 179

zaskoczyć Rodzinę i znajomych :)   Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli(...)roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki - łyżka rodzynek - 2 duże

Wypieki Rene
Piernik z wiśniową galaretką. 165

Składniki: (keksówka 30cm)   na ciasto:       4 jajka   3/4 szklanki cukru 125 g masła 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki kakao   na galaretkę z wiśniami: 1 szklanka soku z wiśni(...)małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem mikserem. Następnie dodajemy płynne składniki (miód, masło, śmietana)  i wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kolejno mąkę z kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego

Symfonia smakowa
Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady. 138

Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy tort z cukinii 152

cieszą mnie przepisy, które teraz poznaję. Dodatkowym plusem jest wykonanie ich raz, a cieszenie się smakiem przez kilka następnych dni. Oczywiście nie tylko o poranku, możecie zaskoczyć znajomych warzywnym ciastem z okazji urodzin. Gwarantuję, że nikt nie zgadnie głównego składnika! Składniki na jedną formę (19cm) : -250g cukinii -180g mąki owsianej -120g ksylitolu -100g mleka migdałowego(...)pistacji -50g skrobii  -50g kakao  -50g oleju arachidowego -20g miodu -łyżeczka sody oczyszczonej -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Wykonanie: Cukinię ucieramy na tarce. Obrane pistacje miksujemy z mlekiem migdałowym i olejem. Dodajemy miód, ksylitol i szczyptę soli. Miksujemy i na sam koniec dorzucamy cukinię. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, kakao

Gawron w rosole
Babka z ricottą, czekoladą i bakaliami 130

łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 50 g drobno posiekanej czekolady 50 g rodzynek CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę, jajka, aromat waniliowy, cały czas ucierając. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko(...)połączenia składników. Dodajemy czekoladę i rodzynki, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

My Culinary Art
Muffiny z orzechami i jabłkiem 129

łyżeczki cynamonu 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego wykonanie: W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i cynamon). W drugiej ucieramy jajko z cukrem. Następnie, stale mieszając (mikserem), dodajemy jogurt, olej i miód. Jeśli nasz miód nie jest płynny, przełóż 3 łyżki miodu do blaszanego lub innego kubeczka/szklanki i wstaw do rondelka z gorącą(...)zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Do masy wrzucamy posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych orzechów laskowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut

Ania i Marcin gotują
Świąteczne ciasteczka z dżemem malinowym 160

jest potem patrzeć na sięgające do klosza ręce i znikające w szybkim tempie ciasteczka. I po roku, gdy zapominam o zmęczeniu i tych „godzinach” spędzonych na zarabianiu ciasta, wałkowaniu i pieczeniu, chcę to powtórzyć;) Te ciasteczka nadają się nie tylko na Święta. Są pyszne (mam nawet wrażenie, że z biegiem czasu coraz lepsze). O wyraźnie kokosowo-malinowym smaku(...)kawy na proszek. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym, dodajemy do masy maślanej i miksujemy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Odstawiamy do schłodzenia (na około 1 godzinę). Ze schłodzonego ciasta odkrawamy mniej więcej 1/3 i wałkujemy

Smaki Na Talerzu
Rogaliki z suszonymi śliwkami 113

takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny za pomocą łyżki, lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka o poj. 250 ml) Przepis na rogaliki z suszonymi śliwkami i lukrem. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WANILIOWYM TWAROŻKIEM 545

etapie wyrabiania jest lekkie i delikatne. Pracując z nim należy dobrze podsypać blat mąką i wygniatać, rozciągać ciasto, nie zanurzając dłoni do środka. Nie polecam Wam wałkowania wyrośniętego już ciasta, ponieważ mogłoby stracić w ten sposób delikatną i lekką strukturę pęcherzyków. Stosując się do wskazówek  otrzymacie mięciutkie drożdżówki, których zapach przyciągnie pozostałych domowników. SKŁADNIKI 450 g mąki pszennej(...)drożdże i ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne. Dosypujemy 2 łyżki mąki, mieszamy, stopniowo dolewając 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można przepłukać nim miseczkę po rozczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych

cool and minty

Proponowane wyszukiwania