ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:563/881)

Piernikowe gwiazdki 110

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)piernika i pozostały cukier. Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości

My Chcemy Jeść
Babka na śmietanie 140

posypania blachy Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem

peggiwkuchni
Ciasto cytrynowo- śmietanowe 141

Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. 2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny(...)wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. 3. Robimy masę śmietanową: zimną śmietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta. 4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynową i rozsmarowujemy, na masę cytrynową wykładamy ubitą śmietanę i rozsmarowujemy, przekładamy górą biszkopta. Ciasto posypujemy

Kuchnia u Bietki
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 137

Babka jest obłędna w smaku. Przy każdym kęsie wyczuwalny jest smak pomarańczy, kawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste. 150 g margaryny ¾ szklanki cukru 1 ekstraktu waniliowego 4 małe jajka Skórka z 2 pomarańczy 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)Margarynę ucieramy  na puszystą masę, stopniowo dosypujemy cukier. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijamy jajka (czekamy aż każde dokładnie połączy się z masą). Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy.  Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe fondant po polsku 145

wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki)175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka 200 g cukru masa:350 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówka(...)utrzeć  z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbić jajko, a potem dodać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wprost do ucieranej masy. Całość zmiksować i rozsmarować  masę na spodzie tortownicy, wcześniej wysmarowanej masłem. Druga warstwa: czekoladę połamać na kawałki, roztopić  ją z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko

pieprzny smaczek
Stefan czy Sefanka 151

rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy na małym ogniu około 5-9 min.pod koniec gotowania dodajemy budyń i  energicznie mieszamy około 1 minuty aż nasza masa zrobi sie bardzo gęsta. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieram z naszą ostudzoną masą(...)wierzch naszego kremu następnie smarujemy je masą korówkową układamy kolejną warstwę masy budyniowej Powtarzamy układanie warstw. Ważne by ostatnia warstwa była nasza masa budyniowa,którą smarujemy dokładnie całe ciasto łącznie z bokami..Posypujemy wiórkami i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki

NaKońcuJęzyka
Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju 167

Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju to przepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne. Ciasto na oleju ma to do siebie, że idealnie komponuje się z owocami. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, później maliny, morele czy jagody. Ze wszystkimi owocami smakuje świetnie. Nie bójcie się eksperymentować(...)st.C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa jajeczna będzie puszysta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką stróżką olej. Miksujemy jeszcze chwile, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy rabarbar

Rusty Fork
Reniferkowe brownie 106

kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :) Ilość porcji: 2 małe okrągłe blachy o średnicy 18cm, z każdej 6 „reniferów” Składniki: Na ciasto: 100g mąki pszennej 100g masła 75 g cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 2 jajka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Na przybranie(...)małych biszkoptów 24 ciemne gorszki np.: m&ms 12 czerwonych groszków Kostka białej czekolady Kostka ciemnej czekolady Ciepłe masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce miksera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i kakao przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy do nich proszek do pieczenia z sodą. Składniki suche dodajemy do utartego

Kolizje Smaków
Babka zebra z kisielem 108

babka jest wilgotna  mięciutka. Do babki dodałam kisiel wiśniowy błyskawiczny, dzięki czemu babka nabrała super aromatu i lekkiego posmaku wiśniowego. Całość polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Dla mnie takie ciasto to super pyszny deser zarówno na co dzień jak i od święta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 jajek 1szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 1,5szkl. mąki(...)waniliowy i ucierałam kilka minut do uzyskania jasnej puszystej masy. Mąkę pszenną przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie mąkę z proszkiem wmiksowałam na małych obrotach do masy jajecznej. Gdy składniki się połączyły wsypałam kisiel wiśniowy i ponownie zmiksowałam na małych obrotach. Na koniec, ciągle miksując na niskich obrotach,  cienkim strumieniem wlałam do ciasta olej i dodałam jogurt

Waniliowe Improwizacje
Korzenny piernik z powidłami i masą grysikową 38

wilgotny z dużą ilością przypraw, miodem i powidłami. Przechowywany w lodówce przetrwa długo, ale podaję proporcje na niewielką keksówkę,  więc długo w lodówce miejsca zajmować nie będzie. Składniki ciasta: proporcje na formę keksową 23 cm / 10 cm, u mnie silikonowa 120 gram masła 3 łyżki gorzkiego kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy piernikowej - polecam Prymat 3 pełne(...)odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając przestudzoną kaszkę,  ewentualnie możemy dodać również łyżeczkę soku z cytryny. Składanie pierniczka: Pierwszy, dolny blat piernika smarujemy cienko powidłem śliwkowym  i wykładamy połowę masy grysikowej.  Przykładamy drugim blatem piernikowym, ponownie smarujemy  kilkoma łyżkami powideł i wykładamy drugą część grysiku. Przykładamy wierzchem pierniczkowym. Ciasto wkładamy do lodówki, by masa

Kronika Piekarnika
Bezglutenowe Brownie, czyli prosty przepis na ciasto czekoladowe krok po kroku 107

małych) 70 – 100 g cukru zwykłego lub brązowego (w zależności od tego, jak słodkie ciasta lubicie ) szczypta soli papier do pieczenia opcjonalnie: ½ łyżeczki sody oczyszczonej (warto ją dodać, aby ciasto bardziej wyrosło) Sposób przygotowania: 1. Margarynę (masło) rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliła. 2. Następnie do tłuszczu dodajemy czekoladę połamaną na kostki i mieszamy(...)przed połączeniem z resztą składników). 3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. 4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu. 5. Oddzielamy żółtka o białek. 6. Żółtka ucieramy z cukrem „do białości” przy pomocy miksera (ok. 5-6 minut na najwyższych obrotach). 7. Dodajemy do nich uprzednio rozpuszczoną czekoladę z margaryną i ponownie mieszamy mikserem, do uzyskania jednolitej

Okiem Blondynki by McBlondi
SERNIK GRYSIKOWY Z RODZYNKAMI 125

przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki.  SERNIK: Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie(...)zależy go zmielić w mikserze albo maszynce do mięsa. Rodzynki namaczamy (zalewamy wrzątkiem), odcedzamy. Posypujemy mąką i mieszamy. Masło podgrzewamy do roztopienia. Następnie schładzamy. 8 żółtek i 3 białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzone masło. Na koniec dodajemy kaszę mannę i miksujemy do połączenia się składników. Pozostałe

Marcepanowa kuchnia