ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:558/881)

Odwrócone ciasto z morelami 129

wypieki! Rozpoczyna się sezon na morele, więc proponuję na przygotowanie pysznego i szybkiego ciasta! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka aromat 8-10 wydrylowanych moreli Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, mąkę, proszek do pieczenia, mleko

Truskawkowa Fiesta
Pełnoziarniste ciasteczka kardamonowo-cynamonowe z suszonymi truskawkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.154 151

płaskiej łyżeczce kardamonu i cynamonu 2 łyżki mleka duża garść pokruszonych, suszonych truskawek Ucieramy masło z cukrem w misie miksera. Gdy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawami i mlekiem, i dalej miksujemy. Dorzucamy truskawki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Blachę wykładamy papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karpatka 296

szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pol. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut.     Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej 1/2 litra mleka Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy. Ucieramy miekkie maslo, po trochu dodajemy wczesniej przygotowany budyn. Karpatka: Upieczone blaty przekladamy kremem. Posypujemy

Słodkości i nie tylko
Rumowe Tiramisu 173

pudru 250 g serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone.  Układamy

Taste Therapy
tort kakaowo - jagodowy 196

potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy na gładki krem-żeby nie było skórek. Można też to zrobić blenderem. Powstałą masę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik wiedeński 155

pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić.  Wałkuję, przekładam do formy i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekam 15–20 minut.  Po upieczeniu spodu przyszedł czas na masę serową.   Żółtka ucieram z cukrem na jasny i gładki kogel mogel.  Dodaję ser, bakalie, mąkę

Wołowina od rekina
RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 173

siebie. Białko lekko ubijamy. Na talerzyku mieszamy ze sobą cukry. Rurki owinięte ciastem maczamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki

słodki bratek
tureckie półksiężyce 233

Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy rumem i polewamy lukrem. Następnie gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy np. okrągłej foremki lub szklanki wycinamy półksiężyce. składniki na lukier: 200 g cukru pudru 50 ml rumu wykonanie: Cukier ucieramy z rumem na gładką masę

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka fistaszkowe 188

orzeszków ziemnych Przygotowanie: Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita. Dodałam mąkę i proszek do pieczenia, wymieszałam mikserem na niskich obrotach. Dodałam orzeszki i dokładnie wymieszałam łopatką, tak, aby orzeszki były dokładnie rozprowadzone po całym cieście (ciasto wyszło dosyć kleiste). Ciastka wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Kulinarny Pamiętnik
Tort Tiramisu 155

proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel

Pelusiowa Kuchnia
pierogi z serem i czerwonymi porzeczkami 128

wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na nadzienie: 500 g twarogu 4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka kładziemy

Domowy Smak Jedzenia
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 155

gładką puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i dalej ucierać. Następnie wsypać płatki owsiane, mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia/sodą oraz solą i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać żurawinę i czekoladę. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta firmować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lub nabierać ciasto łyżką do lodów i układać

CookYourself
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 104

gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wielkanocna babka pomarańczowa 231

pudru łyżka soku z pomarańczy opcjonalnie łyżka wódki pomarańczowej PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok  z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.  W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką.  Formę smarujemy

Moje Kuchenne Rewelacje