ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:559/881)

Burrito w tortilli kukurydzianej 287

kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.   Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.   Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż    się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze)  Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. Dół tortilli zawijamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort czekoladowy 185

tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i  wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez około 40 minut.  Wyjmujemy  z piekarnika i studzimy. Przekrawamy na 3 blaty i nasączamy sokiem z cytryny. Masa :  Ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao , żółtka i 2 łyżki soku z cytryny

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka piaskowa 216

śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut

Salonik smaków
Muffinki bananowe 217

dotykała wody, wykładamy czekoladę i często mieszając czekamy aż się stopi). Masło ucieramy z cukrem, następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut

Kolizje Smaków
Naleśniki bananowe 197

proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Białka ubijam z solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie masy i dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię

prawdziwe jedzenie
Mikołajkowe cookies... 161

kukurydzianych; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia.  Masło i cukier ucieramy na białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Dodajemy do masy. Formujemy z ciasta kuleczki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy pośrodku piekarnika nagrzanego

Miksturownik
Babka pomarańczowa 138

pieczenia - skórka otarta z jednej pomarańczy - sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Marysieńka 7050

masy, mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21×32 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Nasączamy każdy z nich likierem kawowym lub osłodzoną kawą. Orzechy siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do gęstej i błyszczącej piany dodajemy orzechy(...)masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do otrzymania gładkiego kremu. Śmietanę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Na jeden biszkoptowy blat wykładamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy wkładką orzechową. Rozprowadzamy resztę kremu, wyrównujemy. Dajemy drugi blat biszkoptowy. Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można obsypać ciasto posiekanymi

Smaki Na Talerzu
Śmietankowy cytrynowiec 154

czasu do czasu mam ochotę na takie słodkie co nieco. Śmietanka z galaretką na smacznym spodzie o cytrynowym posmaku. Mniam, wspaniałe ciasto na poprawę humoru gdy za oknem mroźno i tak jakoś ponuro i szaro :/ Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia : 180C Czas pieczenia: 20-25 minut Składniki Spód: mąka tortowa 100g jajka 3 szt. masło 50g cukier drobny 100g(...)niej sok. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszysty, biały krem. Następnie cienką strużką wlewamy ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny. Na koniec pomalutku wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180C, blaszkę o wymiarach 22x22cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy

Różne smaki w kuchni
Ciasto „Bajka” 164

Ciasto przelewamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszek (21x32cm) i pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy obie mąki oraz 1/2 szkl. mleka. Miksujemy do połączenia składników. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy(...)jabłkowej, a na niej pozostały krem budyniowy. Wstawiamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zmieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Ubitą śmietankę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą lub gorzkim kakao. Uwagi: Masa jabłkowa powinna całkowicie stężeć. Zamiast śmietan-fixu można śmietanę zagęścić rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną (mniej więcej 1-2 łyżeczki). Źródło

Smaki Na Talerzu
Sernik z borówkami 130

budyniu śmietankowego 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji 300g herbatników 250g borówek amerykańskich Przepis: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut do całkowitego(...)połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało

Emcia Pichci
Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem 327

proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka (ja dałam cytrynową) 1. Jabłka obieramy, ścieramy(...)studzimy, budyń może być letni. 2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe. Dodatkowo: biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki) 1/2 opakowania gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła  Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa

kruche babeczki
Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką 118

użyć miksera lub poćwiczyć biceps mieszając wszystko łyżką. Do tego koniecznie kruszonka i sezonowe owoce. Gruszki idealnie się sprawdzą, staną się apetycznie miękkie, a jednocześnie będą pięknie wyglądać w cieście. Składniki (na blachę o średnicy około 31cm): 10 łyżek mąki 2 duże jajka 3 łyżki masła i trochę do wysmarowania blachy pół szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki(...)pokrojone w kostkę masło. W palcach ucieramy suche składniki z masłem do utworzenia grudek kruszonki. Wkładamy na chwilę do lodówki   Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ostudzone masło, mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz esencję waniliową. Za pomocą miksera lub rózgi, dokładnie mieszamy do utworzenia się jednolitego, gładkiego i dość gęstego ciasta – konsystencja gęstej śmietany.   Gotowe

Smaczna Strona
Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą 92

Ciasto idealne na Święta. Jest z nim trochę zachodu, więc radzę dokładnie przeczytać przepis i go sobie rozplanować. Przepis trochę zmodyfikowany z książki „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą Składniki: Ciasto: 200g(...)włoskie do posypania Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM . Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma. 2. Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki

Mała Cukierenka
Czekoladowe muffinki z cukinią 84

mięciutkie babeczki czekoladowe, które w smaku przypominają znane i lubiane brownie. Cukinia nie jest wcale wyczuwalna, aż trudno zgadnąć, że jest w środku. Z tego samego przepisu robię ciasto czekoladowe, które również bardzo lubimy, jednak piecze się je znacznie dłużej niż babeczki.     Składniki: **WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ 350g cukinii 300g mąki pszennej szczypta soli(...)przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt *** *** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie łyżką – tylko do momentu połączenia się składników *** *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Czekoladę kroimy na małe kawałki *** *** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania