ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:583/881)

Chałka domowa z prawdziwą wanilią i kruszonką 162

mnie z podanej porcji ciasta wyszły dwie spore sztuki i znikły równie szybko jak się pojawiły.  Ciekawi??? to czytajcie przepis, który zamieszczam poniżej.  Składniki :  Na ciasto: 50 g drożdży świeżych 170 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej typ 450 (+ trochę do podsypania) 200 ml ciepłego mleka 3,2% (około 40°c) 4 żółtka jajek(...)laski wanilii  100 g masła 1/4 łyżeczki  soli Ponadto :  40 g herbatników maślanych  2 łyżki niebieskiego baku suchego  Wykonanie :  1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, aż staną się płynne. Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko. Rozrabiamy rozczyn z 2 łyżkami mąki i  odstawiamy

vaniliowoczekoladowa
Murzynek z cukinią 137

brownie i klasycznego murzynka o kawowym aromacie jednak o niebo lepsze. Sekretem tego ciasta jest ubicie miękkiego masła na puch, nie ma opcji by nie wyszło.Jest moim ulubionym ciastem zaraz po „Czarnym lesie” Polecam nawet dla tych którzy  na co dzień nie lubią cukinii. Podałam go z filiżanką ulubionej  herbaty owocowej Richmont Składniki: keksówka o wym 12/39(...)pokojowej ucieram z pudrem i cukrem z wanilią na puch, cały czas miksując wbijam po jednym jajku, drugie dodaję do masy dopiero gdy pierwsze się połączy. Wlewam cienkim strumieniem olej. Do puszystej masy dodaję stopniowo na przemian mąkę ze śmietaną mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką ręcznie, dodaję startą cukinię –ze skórką, mieszam.  Tak przygotowane ciasto wykładam

Wanilia i Kardamon
Tort pomarańczowo- czekoladowy 163

porwała" do jego przygotowania, ale moja Mama- owszem. Dostała przepis od koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie.  Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)zważyć i nie zagotować masy. Następnie studzimy w zimnej kąpieli. Ucieramy dwie kostki masła, a następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną. Na końcu „hartujemy” kieliszkiem spirytusu. Przekładamy biszkopty kremem. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione czekolady i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto, rozprowadzając równomiernie polewę po całości. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechowymi

Kuchnia w czekoladzie
Sernik ze skrórką pomarańczową 165

Świąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę zachowuj(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżka aromatu pomarańczowego 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej mieszanki owocowej  1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1. Twaróg mielimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Po kolei wbijamy jajka nadal miksując. Dodajemy twaróg, mąkę, aromat i skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.  2. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy

Szefowa kuchni
Przepis na tiramisu 121

słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania Żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając(...)górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi mięty

Miód i pieprz
Odwrócona pychotka 170

jednej laski wanilii 100g drobnego cukru 200g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 300g orzechów włoskich 1 duży słoik powideł śliwkowych 50ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka mlecznej czekolady Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą, następnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem, smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami.  Beza: Białka(...)zrobienia kremu. Masło ucieramy przez kilka minut, a następnie powoli dodajemy po łyżce budyniu, aż do jego wykorzystania. Krem wykładamy na pierwszy placek, po czym przykrywamy drugim- odwróconym. Delikatnie dociskamy.  Polewa: Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy posiekaną czekoladę i pozostawiamy na 3 minutki pod przykryciem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i smarujemy wierzch ciasta. Schładzamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto makowo-kokosowe 250

rozpisywać, bo piekno tego ciasta tkwi w jego prostocie :) pyszne, rozpływające się ustach i pozostające na długo  w pamięci  BISZKOPT KOKOS I CZEKOLADA <3 Składniki: Biszkopt (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)(22x30): 6 jajek szczypta soli 125g drobnego cukru 150g całego maku 150g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem + dekoracja (bez dekoracji): 700ml mleka kokosowego(...)puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń kokosowy i ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji (jesli uwzlędniłeś dekorację). Do pozostałej części wsypać kokos, wlac likier i wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie, wtedy ciasto się wyrówna. Układać warstwy

Malinowo w kuchni
domowe pierniczki norymberskie vel pierniki Elizy 245

łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 230 ml mleka dodatkowo: 2 opakowania okrągłych opłatków (np. Śląskie Oblaty) lukier czekolada wykonanie: Masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka i miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem mleka. Wymieszane składniki stopniowo naprzemiennie z mlekiem dodajemy do masy jajecznej, mieszamy(...)opłatków wycinamy kółka o średnicy 6 cm (z jednego opłatka wychodzi 4 kółka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde kółko wykładamy po 1 kopiatej łyżeczce ciasta, formujemy. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie. (Wyszło

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Natalia 135

pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. schładzamy w lodówce przez godzinę. Wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na sernik orzechowy: 600 g sera dwukrotnie zmielonego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 5 jaj 1 budyń śmietankowy 150 g margaryny Margarynę ucieramy z cukrem, dodając(...)masa nabierze konsystencji budyniu. Studzimy. Miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy kawę wymieszaną z wiśniówką. Pozostałe składniki: mały słoik powideł( dobrze, gdy są lekko kwaskowe) polewa WYKONANIE: blat ciasta kruchego   powidła   sernik+ krem kawowy   blat ciasta kruchego   polewa Smacznego

Domowe ciasta
Czekoladowiec na orzechach 136

cukrem na puch Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę i wsypać kawę - dokładnie połączyć Wsypywać partiami zmielone orzechy, ucierać, dołożyć osączone rodzynki i resztę bakalii - i w tym momencie ucierałam masę łyżką drewnianą, bo masa jest dość ciężka  Ubić białka na sztywną pianę i dodać ją ostrożnie do całości, wrabiać łyżką drewnianą. Polewa: 5 dag czekolady mlecznej, 2 łyżki masła(...)śmietany 30%             czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, dodać masło i śmietanę, wszystko               razem dokładnie wymieszać, polać ciasto. Przepis znalazłam w świątecznym numerze Poradnika domowego. W smaku przypomina brownie

Proste Potrawy
Mocno migdałowy sernik 130

serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać olejek migdałowy, likier, budyń i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe, całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Na wcześniej przygotowany i schłodzony spód wlać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec około 60-65 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Marchewkowe romby bez cukru 137

Marchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym składnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek(...)łyżkę ksylitolu i wszystko ucieramy na puszystą masę. Dolewamy wystudzone masło i sok z cytryny i mieszamy. Dokładamy startą marchewkę, zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i startą skórkę z cytryny i wszystko łączymy ze sobą. Białka ubijamy z 4 łyżkami ksylitolu. Do ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta.  Łączymy powolutku wszystkie składniki

Różne smaki w kuchni
Marchewkowe romby bez cukru 215

Marchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym skladnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek(...)łyżkę ksylitolu i wszystko ucieramy na puszystą masę. Dolewamy wystudzone masło i sok z cytryny i mieszamy. Dokładamy startą marchewkę, zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i startą skórkę z cytryny i wszystko łączymy ze sobą. Białka ubijamy z 4 łyżkami ksylitolu. Do ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta.  Łączymy powolutku wszystkie składniki

Słodkości i nie tylko
BABECZKI KOKOSOWE Z MALINOWYM KREMEM 201

mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3 białka 120 ml mleka kokosowego 80 g wiórków kokosowych 1. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, ok 8 minut. Dodajemy żółtka z ekstraktem waniliowym i dokładnie mieszamy. 2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie połowę(...)część mąki i mleka. Całość miksujmy krótko, tylko do połączenia się składników. Odkładamy mikser. 3. W osobnej misce ubijamy białka, aż otrzymamy sztywną pianę. 4. Ubite białka dodajemy do ciasta. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie i krótko mieszamy całość. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i krótko mieszamy. 5. Gotowe ciasto przekładamy do kubeczków do pieczenia lub papilotek umieszczonych w formie

Słodki Pomysł