ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:593/881)

Chatka z ptasim mleczkiem 210

Moja fascynacja czosnkiem niedźwiedzim nadal trwa, ale nie obawiajcie się, w ciastach i deserach go nie będzie. Chatka Puchatka , czy inaczej chatka Baby Jagi to ciasto z gatunku serników przygotowywanych bez pieczenia, czyli popularnie zwane „ na zimno ”. Mój przepis na trochę inną wersję – Chatka z ptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego(...)proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników (u mnie Elitki) Polewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę w proszku oraz obie esencje. Na stole rozkładamy folię aluminiową. Układamy z herbatników prostokąt

mojewypiekiinietylko
Ciasto z ryżem preparowanym 198

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Kujawski Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową

Salonik smaków
Przysmak Magdy 42798

minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka orzechów 1 łyżka rodzynek 1 łyżka mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak parzymy w 1 szklance wody, gotujemy ok 2-3 minut, odsączamy na sitku, skręcamy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Ucieramy masło(...)kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto truskawkowo kokosowe 279

nasz polskie truskawki. Sezon jest zbyt krótki by nie korzystać z tych pysznych owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta(...)dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa

Ala piecze i gotuje
BROWNIE Z ORZECHAMI – WALENTYNKOWE 392

kąpieli wodnej, studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy lekko ubite w osobnej miseczce jajka i dokładnie miksujemy. Dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut. Gotowe ciasto powinno być lekko sprężyste, lekko

Ostra na Słodko
Ciasto ze śliwkami i migdałami 165

przepis na przepyszne ciasto z owocami i migdałami. Jeszcze tak delikatnego ciasta z owocami nie jadłam. Zresztą i inni domownicy również to zauważyli bo już na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-) Składniki: 175 g mąki pszennej ½ kg śliwek ( dałam mrożone ) 250 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów(...)Dodatkowo do dekoracji Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku.  Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, i połączyć z utartą masą.  Wszystko dokładnie wymieszać ( ja zmiksowałam mikserem kilka minut

Na słodko lub wytrawnie
Keks 138

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Bakalie posypujemy łyżką mąki tartej i mieszamy. 2. Do zmiksowanego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemiennie z mąką. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 4. Ciasto przekładamy

kruche babeczki
wiejski sernik 263

Sernik z wiejskiego twrogu Sernik to ciasto wyborne, a jeżeli do wypieku użyjemy świeżego wiejskiego twarogu to  taki deser nie będzie miał sobie równych. składniki 1,3 kg  dobrego sera  twarogowego ( najlepiej domowego) 1,5 szklanki cukru 8 jaj 1/2 szklanki słodkiej śmietany 3 łyżki mąki ziemniaczanej ( i trochę do obsypania rodzynek) 2/3 kostki  masła(...)wodą i odstawiamy na 30-40 minut. Ser twarogowy mielimy w maszynce (dwukrotnie), następnie r ozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek.  Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, po czym    dodajemy ser twarogowy, oraz  masło o temperaturze pokojowej. ( cały czas wszytko intensywnie mieszając) Białka jaj ubijamy na sztywną pianę

Miód i pieprz
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 172

ciasto znalazłam dawno temu na stronie Moje Wypieki. Musiał naprawdę sporo czasu odczekać, w moim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki(...)misie miksera i ucieramy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do gładkości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej

Mania Gotowania
Przepis na szybki sernik bez spodu w 15 minut 205

uwielbiam gotować, ale wybieram dania, które są szybkie lub mega szybkie, bo na nadmiar czasu nie narzekam. Co więcej lubię smak w miarę prosty i z nutką tradycji. Ciasta piekę raczej rzadko, jednak mam swoje ulubione… Są to serniki bez spodu w różnych konfiguracjach. Mam dwa wypróbowane przepisy. Pierwszy okazjonalny sernik wiedeński, a drugi mój przepis, to szybki sernik(...)misie od robota ucieramy żółtka z cukrem, po 3-4 minutach dokładamy pokrojone na kawałki masło. Masło nie musi się nam perfekcyjnie rozmieszać, ono roztopi się w trakcie pieczenia samodzielnie. Następnie do utartej masy jajeczno -maślanej dodajemy stopniowo ser i kasze manną. Na koniec już tylko delikatnie łopatką mieszamy całość z pianą z białek. Ciasto serowe wykładamy do foremki wyłożonej

W Kawiarence
Ciasto z ryżem preparowanym 690

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej(...)łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej stopniowo dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą

Salonik smaków
Pascha Wielkanocna 478

Składniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka

kgwjanczewo
Babka drożdżowa z rodzynkami. 112

Przed świętami pewnie większość z Was szuka sprawdzonych przepisów na babki Wielkanocne, ta baba drożdżowa jest naprawdę dobra i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się nie udała. Ciasto jest bardzo smaczne i nawet na drugi i kolejny dzień, odpowiednio przechowywana, nie jest sucha. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa z rodzynkami Składniki 500 g mąki 150 g masła(...)garść rodzynek Instrukcje Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i szklankę mleka. Rozcieramy łyżką i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W misce ucieramy żółtka i całe jajko razem z cukrem, aż będą puszyste. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło i rodzynki

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 718

kremówki  Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie(...)waniliowym zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć  do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem. Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej

Ala piecze i gotuje