ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:531/881)

Ciasto serowo-makowe 200

Uwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:)   Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego); 20 dkg cukru pudru; 6 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka mąki pszennej; kilka kropli olejku migdałowego; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno(...)cukrem pudrem i żółtkami, dodać zmielony ser i nadal delikatnie ucierać. Następnie dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olejek, sparzone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto kłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły

In my kitchen
Czekoladowe cupcakes 137

dużo czekolady. Dodaje mnóstwo pozytywnej energii i niestety też kalorii, ale przecież warto czasem pogrzeszyć Cupcakes są proste w wykonaniu, a kluczem do udanego kremu jest odpowiednie ubicie masła. Ciasto samo w sobie jest proste i standardowe dla tego typy wypieków. Składniki: 150 g mąki pszennej 110 g masła 2 jajka 110 g drobnego cukru do wypieków 25 g kakao(...)Odstawiamy na bok. W misie od miksera ucieramy masło z cukrem, aż utrzymamy jasną i puszystą masę. Kolejno po woli wbijamy do tego jajka, cały czas mieszając mikserem całość. Do tej masy następnie dodajemy przesiane suche składniki, mleko oraz śmietanę kremówkę i wszystko łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto wykładamy do każdej formy. Pieczemy w temperaturze

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką 188

delikatny. U mnie w domu znikł w ciągu paru minut - w sumie czego się spodziewać jak 5 kobiet się przysiądzie do słodkiego ciacha które dodatkowo jest zdrowe?! Robiąc ciasto inspirowałam się tym ze strony Słodko słony świat Ilony jednak zmieniłam troszkę proporcje i rodzaje mąki i dodałam sam rabarbar. I przy kolejnej produkcji placka z rabarbarem dodatkowo podprażę na suchej(...)posypujemy cukrem i smażymy 2-3 minuty na rozgrzanym maśle. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy olej i połowę jogurtu. Gdy składniki się połączą powoli dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Gdy nasza masa stanie się gładka dodajemy resztę jogurtu. Ciasto przekładamy do formy 25/30 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia

sierotka maRysia w kuchni
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 189

manny2 łyżki soku z cytrynyCiasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem(...)wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np.  polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże

Bon Appetit Małgorzaty
torcik z truskawkami 304

dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 25 cm lub nawet troszkę większej, gdyż ciasto po „złożeniu” wyszło wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na krem(...)masa zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i całość miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. ponadto: 1 galaretka cytrynowa ok. 300 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno układamy

Domowy Smak Jedzenia
Mleczne ciasto naszpikowane czekoladą. 326

jajeczną, aby nie opadła piana. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.  Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pół białej czekolady i mieszając rozpuszczamy ją. Odstawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy na puszystą jasną masę, dalej(...)smarujemy połową mlecznej masy, wylewamy na nią przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie pozostała masa mleczna i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ostatnią czekoladę rozpuszczamy z 6 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce. I tak otrzymamy olbrzymią blachę diabelnie kuszącego ciasta. Miłośnicy czekolady i mleka w proszku będą w siódmym niebie. Życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Babka rumowa 176

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przestając ucierać dodajemy kolejno jaja i mąkę wymieszaną z z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy alkohol i wsypujemy bakalie oprószone mąką. Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą (chyba, że używamy silikonowej, wtedy nie trzeba tego robić) i napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy ok 45 minut

Cynamonowe szczęście
KEKS 99

włoskich, 10 dag skórki pomarańc zowej. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę.  Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki.  Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę.  Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta.  Bakalie mieszam dokładnie z łyżką mąki, dodaję

JejKuchnia
Pizza na cienkim spodzie 158

Ciasto wychodzi cienkie, chrupiące i aromatyczne. Czas wykonania nie powinien przekroczyć 1 godziny. Składniki na dużą blachę piekarnika:  - 2 szklanki mąki - 75g świeżych drożdży - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru - jajko - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oregano - łyżeczka soli - 1 mały koncentrat pomidorowy - zioła prowansalskie  - składniki na wierzch pizzy według uznania  Sposób wykonania: Drożdże ucieramy(...)jednolitą masę, a następnie oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie około 15 minut rozwałkowujemy je i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Teraz przychodzi czas na własną inwencję :) na ciasto kładziemy wszystko na co mamy ochotę. Pamiętajmy jednak aby warstwy kłaść tak aby na wierzchu znalazły

Qchnia po prostu
Kule śniegowe, czyli amerykańskie popękane / połamane ciasteczka czekoladowe- Chocolate Crinkle Cookies 103

gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki soli Ok. ½ szklanka cukru pudru Miękkie masło ucieramy (malakserem lub ręcznie przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia, po czym dobrze wyrabiamy. Na koniec dosypujemy stopniowo mąkę i jeszcze raz całość ciasta dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto chłodzimy około godziny w lodówce. Do talerza

Smakowy Raj
Ciasto Z Masłem Orzechowym I Owocami 186

ziemne, włoskie lub laskowe 1. Masło z masłem orzechowym i cukrem ucieramy, następnie dodajemy po jednym jajku. Miksujemy aż jajka się wchłoną. Dodajemy na przemian, mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia, mleko i jedną płaską łyżkę śmietany kwaśnej. Mieszamy/miksujemy i na koniec dodajemy orzechy. 2. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.  Na wierzchu układamy ósemki

Gotowanie...to proste !
Sernik gotowany babci Stasi 135

wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy na 5 równych części. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach przez około 8 do 10 min. Składniki na masę 1 kg sera 20 dkg masła 2 szklanki cukru ( ja dodaję 1.5 szkl.) 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem) Krok po Kroku 1 Masło, cukier, jajka i mąkę ucieramy i łączymy z serem(...)łyżki śmietany 30% Krok po Kroku 1 Masło rozpuszczamy z cukrem, kakao mieszamy ze śmietaną, łączymy wszystko i gotujemy na małym ogniu do czasu aż zacznie gęstnieć. Polewamy ciasto i zabieramy się za jedzenie. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Sernik gotowany babci Stasi pochodzi z serwisu uDolores.pl

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasto z truskawkami, kruszonką i bezową kratką 171

inspiracji w książkach i znalazłam, w książce Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla”.   Wybór trafny, bo ciasto okazało się naprawdę pyszne. Trochę zmian, ale wyszło to na dobre i dla ciasta i dla nas, degustatorów :) (foremka 26 x 40 cm)  Składniki: ok. 1 kg świeżych truskawek 125 g borówki amerykańskiej (brak na zdjęciu) 200 g masła o temperaturze pokojowej(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierałam aż z masa i nabrała konsystencję grudkowatą i przypominała kruszonkę. Truskawki opłukałam, odsączyłam z wody. Odcięłam szypułki. Foremkę (o wymiarach 26 x 40)   wyścieliłam papierem. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 ° C. Kruszonką wypełniłam dno foremki. Odłożyłam około 3 łyżki, żeby posypać na wierzchu. Ciasto lekko uklepałam dociskając dłonią. Truskawki przekroiłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto z rabarbarem 85

lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta z 1 cytryny(...)jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki  połączą się w jednolitą masę. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę,  krótko wymieszać. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy

cucinare
Ciasto z rabarbarem 77

lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta z 1 cytryny(...)jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki  połączą się w jednolitą masę. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę,  krótko wymieszać. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy

cucinare