curry, occie, musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania(...)jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej 30g masła 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania Przygotowanie: Rozkruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru oraz letnim mlekiem i letnią wodą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, 3 łyżki cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy tak długo
Jacob Tastesjeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji ). Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych(...)NATURA) 1 jajko M + 1 jajko do smarowania bułeczek 1 łyżka cukru niespełna 1/2 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżki masła *szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Dolewamy ciepłe mleko, wbijamy 1 całe jajko, dodajemy sól, cukier i roztopione masło (ciepłe, przestudzone). Całość wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie miękkie
Słodkie okruszkiUwielbiam nadziewane papryki .Najczęściej jem je surowe w sałatkach i na chlebie ,ale kto by się nie skusił na tak pięknie wyglądające danie? . Składniki: dla 4 osób 4 czerwone papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu , szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż gotujemy(...)pół miękko ,czyli krócej 10 minut niż podaje opakowanie. Podsmażamy pora , tylko chwilkę ,dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy jeszcze minutę .Dodajemy mięso ,doprawione ulubionymi przyprawami ,mieszamy z porem i czosnkiem i smażymy ,ale tylko 5,10 minut.Może zostać lekko surowe , dopiecze się w papryce i będzie bardziej soczyste. Dodajemy ryż i mieszamy . Z papryk odcinamy górną część ,usuwamy gniazda
Ladylaura.śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję kurki, kapary oraz rozmaryn, kumin i kolendrę. Całość smażę kilka minut. Ziemniaki, marchew i dynię kroję w kostkę(...)bulion i gotuję składniki przez 15-20 minut, do miękkości. Kiedy składniki zmiękną doprawiam zupę solą i pieprzem. Ściągam zupę z ognia, wyjmuję gałązkę rozmarynu, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Podaję gorącą porcję zupy z grzankami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaniej gorące mięso prosto z patelnie (ostatnie mięso przekładamy z patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek, kminek, papryki w proszku, mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy gorący bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową(...)smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzzioła oraz sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Polecam przed panierowaniem usmażenie odrobiny mięsa, by sprawdzić czy jest wystarczająco doprawione. Na talerz wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę kukurydzianą i mieszamy. Z mięsa formujemy kulki wielkości mandarynki (lub większe jeśli wolicie większe kotlety) i obtaczamy je równomiernie w mieszance bułki i mąki. Układamy na talerzu. Z podanej ilości wychodzi(...)koloru z każdej strony. Swoje podałam z mizerią oraz ziemniakami w mundurkach, ale kotlety są tak wszechstronnym daniem, że smakują pysznie z każdymi dodatkami. Nawet na pajdzie chleba posmarowane musztardą - pycha! Smacznego
Cooking Monsterblogu. Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy słój lub gliniany garnek, gaza lub materiał oraz sznurek lub gumka recepturka. Przygotowanie: W słoju wymieszaj mąkę z 1 szkl wody(...)dodaj skórkę z kromki pieczywa razowego i zamieszaj. Przykryj słój gaza i zabezpiecz sznurkiem lub recepturką i postaw w ciepłym miejscu. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką (ew. plastikową). Fermentacja powinna trwać ok. 4-5 dni. Można ją przyśpieszyć dodając np. soku z ogórków kiszonych
wegujemyWitam serdecznie Pokażę jak przygotować bułki zwykłe pszenne . Przygotowanie bułek jest bardzo proste a wychodzą bardzo puszyste , smaczne i na pewno o wiele lepsze niż ze
Uwaga Babcia Piecze Chlebbyć dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze. składniki na zaczyn 15 g drożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta(...)czarnych oliwek 6-8 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli szczypta suszonej bazylii i rozmarynu sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin. Po sześciu godzinach do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę bazylii, rozmaryn, oraz oliwę
Miód i pieprzWtedy też pierwszy raz jadłam awokado. Polecam tą pastę szczególnie na imprezy - na pewno wszystkich zaskoczycie tym delikatnie zielonym smarowidłem. Jest bardzo kremowa, delikatna. Doskonała. Idealnie pasuje do pełnoziarnistego chleba lub grzanek. Pycha! Pasta z awokado Łatwe 10 minut Składniki * 2 awokado * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany - jak kto woli * duża łyżka natki pietruszki (można więcej(...)miejsce na 2-3 dni aż będzie miękkie. Następnie wydrążamy ze środka miąższ i ucieramy go widelcem na gładką masę. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy. I teraz ciekawa sprawa - pasta jest najlepsza jak składniki się przejdą przez ok pół godziny - ale awokado czernieje po usunięciu mu pestki - i jest na to rada po zrobieniu
sierotka maRysia w kuchniNa śniadanie idealny :P Takie lekkie połączenie greckiego smaku tzatziki. Składniki 200 g sera białego półtłustego 200 g śmietany 18% 200 g ogórków gruntowych 1 ząbek
R'n'G KitchenDzisiaj przedstawiam przepis na drugi rodzaj chleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje. Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów(...)mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam go ze szklanką mąki żytniej i wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód
Lubczyk i WaniliaMamy w domu tydzień pod znakiem ziemniaków a co za tym idzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i
Dzieje kuchennej Wiewióryzbliża się wielkimi krokami, a w chlebaku robi się coraz więcej miejsca. Tak naprawdę pusto, że aż przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie , bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem... Czego potrzebujemy? -mąka żytnia TYP 720 500 gram -mąka pełnoziarnista pszenna(...)stopni -30 gram masła roztopionego, schłodzonego lekko -ok 500 ml ciepłej wody -łyżka soli -duża garść pestek słonecznika Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy zasypujemy cukrem i podlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans. Do mąki dodajemy masło i wodę, zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk dodajemy
BaRepasmakiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie . A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki(...)łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zalewamy mlekiem
Kulinarne przygody Gatityszczypiorkiem. Pastę lekko odchudziłam i majonez wymieszałam pół na pół z jogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego(...)krojenia jajek w plasterki, raz układam jajko w poprzek, potem wzdłuż i jeszcze raz w poprzek. Dodajemy pozostałe składniki pasty. Dokładnie mieszamy i gotowe
Kulinarne przygody Gatitypiekarnika. Coraz śmielej eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i tworzę oryginalne połączenia chlebowych smaków. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób: Chleb z garnka z jagodami goji Chleb z garnka z ziarnami Aktualnie zamarzyło mi się pieczywko mocno cebulowe o intensywnym smaku i zapachu podpieczonej na złoto cebulki . Oto i efekty! :) Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny(...)razowej - typ 2000, razowa drobna 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki wody przy mieszaniu ciasta 3 średnie cebule - posiekane w kosteczkę i podsmażone na złoto na oleju na patelni 3 łyżki oleju - do smażenia cebuli Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru
Grunt to przepis!Przepyszne tradycyjne danie polskiej kuchni, które podaje się na kilka sposobów. Bardzo dobra propozycja na dzisiejszy lodowaty dzień. Żeby przygotować to smaczne danie potrzebujemy: makaron, kapustę
chleba naszegoRicotta to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Powstaje z serwatki uzyskanej po produkcji serów podpuszczkowych. Głównymi jej składnikami są białka serwatkowe - albuminy i globuliny, które tworzą skrzep
Przepisy na domowy ser i chlebJak wcześniej zapowiedziałam, przedstawiam Wam jedną z moich past do kanapek, za którą przepadam. Składniki: 1/2 makreli wędzonej 3 jajka na twardo pęczek koperku majonez pieprz
Taste Of My Dayciepłą wodą i cukrem. Dodajemy 2-3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby i ziarna. Wlewamy masło, mleko i wyrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Ma być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do podwojenia. Po tym czasie ciasto przebijamy ręką, delikatnie rozciągamy i kilkakrotnie składamy ciasto. Formujemy i przekładamy na blachę(...)pieczemy 10 minut w 220 st. C a następnie 25 minut w 200 st. C ustawienie góra dół. Pod koniec można wyciągnąć z blachy i piec na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos. Smacznego
Pani na deserbazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Do misy miksera odważyć mąki: samopszę typ650, typ2000(...)odstawić do wyrośnięcia. Do misy z mąkami dodać pozostałe składniki, tj.: sól, oliwę lub stopione masło klarowane, resztę wody oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać. Ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Można również wymieszać składniki ręcznie. Misę z ciastem odstawiamy w dość ciepłe miejsce, do czasu aż zdecydowanie urośnie (podwoi swoją objętość), u mnie trwa to ok.30-45
Smaczne Zdrowenależą do moich ulubionych! Piekę je na co dzień. Nie widziałam czystych chlebów żytnich w sprzedaży, zawsze jest jakiś dodatek mąki pszennej. Tym bardziej zachęcam do pieczenia takich chlebów. Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku Na zaczyn 3 łyżki zakwasu, 270g mąki żytniej typ 720, 540g serwatki z domowej produkcji sera, Składniki łączymy w misce i pozostawiamy(...)będzie z widoczną fermentacją w postaci piany na powierzchni. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 730g mąki żytniej typ 720, 265g serwatki, 20g soli. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką 3-4 minuty. Wykładamy ciasto łyżką do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką foremek o rozmiarach 23x13cm i 25x12cm. Na dno foremek wyłożyłam rozmrożone liście tataraku. Można je zastąpić liśćmi
Leśny Zakątekzaskoczyła swą prostotą: dwa rodzaje chleba i masło. Smak niebiański. Od razu wiedzieliśmy, że to ich własny wypiek i sami zdecydowaliśmy, że w niedalekiej przyszłości też będziemy wypiekać własny chleb. Różnica między robionym, a kupionym pieczywem jest niewyobrażalna. Później otrzymaliśmy krem z kalafiora. Bardzo dobry, niezwykle intensywny. Na danie główne zamówiłam zająca z kapustą i kasztanami.... Mój narzeczony dzika(...)stronie internetowej restauracji. Kasztany z kapustą (nie wpadłabym na takie połączenie, a było bardzo bardzo dobre). Zając - nie do końca tego się spodziewałam. Zająca jadłam pierwszy raz i mam mieszane uczucia (ze względu na mięso). Sos zawierał dużą ilość wina, która przyćmiewała mięso. Stopień wysmażenia zająca i miękkości dodatków był idealny. Nie da się ukryć, że danie główne było
Karola gotujejakiś czas mieszając smażymy całość około 10-12 minut. Rzodkiewki zmienią kolor na delikatniejszy, zrobią się błyszczące i przeźroczyste. Na koniec dodajemy szczypior, solimy, pieprzymy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i rozkładamy porcje na talerze, polewając rzodkiewki rozpuszczonym masełkiem. Na wierzch nakładamy po jednym przepołowionym jajku, obok – chrupiące grzanki do wyciągania maślanego sosu. Dla wzbogacenia można do smażenia dodać na samym(...)czosnkiem wszystko smakuje jeszcze lepiej! SKŁADNIKI na dwie osoby 400g rzodkiewek 40-50g masła 82% tłuszczu lub masła klarowanego szczypior z cebulką 2 jajka M grzanki z chleba na zakwasie posmarowanego oliwą sól pieprz
Karo in the Kitchendomowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy. Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla(...)lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie
Karo in the Kitchenkruchości. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy. Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki. Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym ogniu wątróbkę-po około 2 min z każdej strony. Przenosimy ją na talerz(...)dodajemy cebulę. Po około 2 min dodamy wątróbkę, zamykamy patelnie przykrywką i "podduszamy " około 4-5 min. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą. Gotowe. Podajemy z chlebem lub duszonymi ziemniakami. Życzę smacznego
Smaki EdytyAwokado uwielbiam - np.w postaci guacamole lub innych różnych awokadowych past :) Tym razem do klasycznego guacamole dodałam pomidora i trochę cebulki - w połączeniu z wieloziarnistym chlebem wyszło pyszne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Awokado przekrawamy(...)miseczki. Rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidora drobno pokrojonego w kostkę (bez skóry i gniazd nasiennych). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy np. z ulubionym pieczywem. Smacznego :) A tą piękną deskę własnoręcznie wypaliła dla mnie córka
Moje Kuchenne Rewelacjeoptymalny czas wypiekania i od razu można zabierać się do ich zjadania. Im większe, tym fajniejsze, po prostu kawałek odrywamy i zjadamy. Może zastąpić nam chleb czy bułeczki, można je jeść przy grillu, czy zabrać jako przekąskę na letnie wycieczki. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz(...)smaku, 500 g mąki pszennej, 4 -5 łyżek cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Mąkę mieszamy z wszystkimi przyprawami, nie żałujemy pieprzu i chili. Robimy w mące wgłębienie, wlewamy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy
Moniki Smakołykismaku. Przygotowująć Tang Zhong warto pamiętać, że trochę zostaje go w garnuszku i na folii, którą był przykryty. Warto więc przygotować go troch więcej, niż wymaga tego przepis na chleb - ja dodaję zawsze 5 g więcej mąki i 25 g więcej płynu. Składniki na około 120 g Tang Zhong: 25 g mąki pszennej chlebowej 125 g wody (można użyć soku(...)garnuszku, tak, aby nie było żadnych grudek. Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas mieszając trzepaczką do jajek lub drewnianą łyżką, aż osiągnie temperaturę 65 ° C . Podgrzewaj i mieszaj masę tak długo, aż zgęstnieje i będzie widać wyraźne smugi po mieszadle. Jeśli masa jest na wodzie to stanie się szklista. Zaczyn przykryj szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała
Grahamka, weka i kajzerka