Doskonałe ciasto pomarańczowe na biszkopcie z owocami. Najpierw robimy remanent w kuchni żeby zobaczyć co możemy upiec i potem, to już łatwizna. Biszkopt: 6 jaj, szczypta
chleba naszegoSUROWIEC -boczek 800 g -łopatka 600 g -karkówka 400 g PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg (ja zastosowałem wędzoną moja była wędzona 20 godzin ) -woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.PRZEPIS Składniki -skóra z golonki dość duża -800 g szyki mogą byś ścinki -400 g boczku -ugotowane skórki wieprzowe zmielone na drobnym sitki fi 2mm
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Witam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300
Uwaga Babcia Piecze ChlebNie są ani bez mleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane...
Dzieje kuchennej WiewióryPrzeglądałam ostatnio posty archiwalne na blogu i w oczy rzucił mi się przepis na rogaliki z orzechowym nadzieniem... Przypomniałam sobie jego cudowny smak i
Dzieje kuchennej Wiewiórypestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi składnikami w dużej misce, na końcu porcjami dodając mąkę. Kontrolujemy w ten sposób konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie daje się też uformować(...)pewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci na testy kolejnych wariacji :) Jako że teraz mam trochę wolnego to walczę ze stresem nie tylko pieczeniem chleba, ale też Doorsami
sama złodyczAmber wybrała wspólnie z Daną z bloga Leśny Zakątek . Chleb miał być rodzajem pieczywa tostowego. Mnie taki niestety nie wyszedł 😌 Smakuje jednak ciekawie, a mieszkanie pachniało cudnie po wyjęciu chleba z piekarnika 😊 Zamiast nasion chia użyłam babki płesznik. Przygotowałam jeden bochenek, zmniejszając o połowę ilości poniższych składników. Składniki (na 2 keksówki): 800 g mąki z pszenicy Durum (semoliny(...)wyrabianiem ciasta. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane
Weekendy w domu i ogrodziecurry, occie, musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania(...)jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej 30g masła 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania Przygotowanie: Rozkruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru oraz letnim mlekiem i letnią wodą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, 3 łyżki cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy tak długo
Jacob Tastesjeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji ). Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych(...)NATURA) 1 jajko M + 1 jajko do smarowania bułeczek 1 łyżka cukru niespełna 1/2 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżki masła *szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Dolewamy ciepłe mleko, wbijamy 1 całe jajko, dodajemy sól, cukier i roztopione masło (ciepłe, przestudzone). Całość wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie miękkie
Słodkie okruszkiUwielbiam nadziewane papryki .Najczęściej jem je surowe w sałatkach i na chlebie ,ale kto by się nie skusił na tak pięknie wyglądające danie? . Składniki: dla 4 osób 4 czerwone papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu , szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż gotujemy(...)pół miękko ,czyli krócej 10 minut niż podaje opakowanie. Podsmażamy pora , tylko chwilkę ,dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy jeszcze minutę .Dodajemy mięso ,doprawione ulubionymi przyprawami ,mieszamy z porem i czosnkiem i smażymy ,ale tylko 5,10 minut.Może zostać lekko surowe , dopiecze się w papryce i będzie bardziej soczyste. Dodajemy ryż i mieszamy . Z papryk odcinamy górną część ,usuwamy gniazda
Ladylaura.śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję kurki, kapary oraz rozmaryn, kumin i kolendrę. Całość smażę kilka minut. Ziemniaki, marchew i dynię kroję w kostkę(...)bulion i gotuję składniki przez 15-20 minut, do miękkości. Kiedy składniki zmiękną doprawiam zupę solą i pieprzem. Ściągam zupę z ognia, wyjmuję gałązkę rozmarynu, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Podaję gorącą porcję zupy z grzankami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaniej gorące mięso prosto z patelnie (ostatnie mięso przekładamy z patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek, kminek, papryki w proszku, mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy gorący bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową(...)smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzzioła oraz sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Polecam przed panierowaniem usmażenie odrobiny mięsa, by sprawdzić czy jest wystarczająco doprawione. Na talerz wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę kukurydzianą i mieszamy. Z mięsa formujemy kulki wielkości mandarynki (lub większe jeśli wolicie większe kotlety) i obtaczamy je równomiernie w mieszance bułki i mąki. Układamy na talerzu. Z podanej ilości wychodzi(...)koloru z każdej strony. Swoje podałam z mizerią oraz ziemniakami w mundurkach, ale kotlety są tak wszechstronnym daniem, że smakują pysznie z każdymi dodatkami. Nawet na pajdzie chleba posmarowane musztardą - pycha! Smacznego
Cooking Monsterblogu. Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy słój lub gliniany garnek, gaza lub materiał oraz sznurek lub gumka recepturka. Przygotowanie: W słoju wymieszaj mąkę z 1 szkl wody(...)dodaj skórkę z kromki pieczywa razowego i zamieszaj. Przykryj słój gaza i zabezpiecz sznurkiem lub recepturką i postaw w ciepłym miejscu. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką (ew. plastikową). Fermentacja powinna trwać ok. 4-5 dni. Można ją przyśpieszyć dodając np. soku z ogórków kiszonych
wegujemyWitam serdecznie Pokażę jak przygotować bułki zwykłe pszenne . Przygotowanie bułek jest bardzo proste a wychodzą bardzo puszyste , smaczne i na pewno o wiele lepsze niż ze
Uwaga Babcia Piecze Chlebbyć dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze. składniki na zaczyn 15 g drożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta(...)czarnych oliwek 6-8 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli szczypta suszonej bazylii i rozmarynu sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin. Po sześciu godzinach do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę bazylii, rozmaryn, oraz oliwę
Miód i pieprzWtedy też pierwszy raz jadłam awokado. Polecam tą pastę szczególnie na imprezy - na pewno wszystkich zaskoczycie tym delikatnie zielonym smarowidłem. Jest bardzo kremowa, delikatna. Doskonała. Idealnie pasuje do pełnoziarnistego chleba lub grzanek. Pycha! Pasta z awokado Łatwe 10 minut Składniki * 2 awokado * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany - jak kto woli * duża łyżka natki pietruszki (można więcej(...)miejsce na 2-3 dni aż będzie miękkie. Następnie wydrążamy ze środka miąższ i ucieramy go widelcem na gładką masę. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy. I teraz ciekawa sprawa - pasta jest najlepsza jak składniki się przejdą przez ok pół godziny - ale awokado czernieje po usunięciu mu pestki - i jest na to rada po zrobieniu
sierotka maRysia w kuchniNa śniadanie idealny :P Takie lekkie połączenie greckiego smaku tzatziki. Składniki 200 g sera białego półtłustego 200 g śmietany 18% 200 g ogórków gruntowych 1 ząbek
R'n'G KitchenDzisiaj przedstawiam przepis na drugi rodzaj chleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje. Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów(...)mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam go ze szklanką mąki żytniej i wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód
Lubczyk i WaniliaMamy w domu tydzień pod znakiem ziemniaków a co za tym idzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i
Dzieje kuchennej Wiewióryzbliża się wielkimi krokami, a w chlebaku robi się coraz więcej miejsca. Tak naprawdę pusto, że aż przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie , bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem... Czego potrzebujemy? -mąka żytnia TYP 720 500 gram -mąka pełnoziarnista pszenna(...)stopni -30 gram masła roztopionego, schłodzonego lekko -ok 500 ml ciepłej wody -łyżka soli -duża garść pestek słonecznika Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy zasypujemy cukrem i podlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans. Do mąki dodajemy masło i wodę, zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk dodajemy
BaRepasmakiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie . A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki(...)łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zalewamy mlekiem
Kulinarne przygody Gatityszczypiorkiem. Pastę lekko odchudziłam i majonez wymieszałam pół na pół z jogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego(...)krojenia jajek w plasterki, raz układam jajko w poprzek, potem wzdłuż i jeszcze raz w poprzek. Dodajemy pozostałe składniki pasty. Dokładnie mieszamy i gotowe
Kulinarne przygody Gatity