brzuszek i inaczej reaguje na pokarm. Sugeruję jednak odciążenie wątroby i trzustki i odpuszczenie sobie ciężkostrawnych potraw (np. wszelkiej smażeniny, grzybów, tłustych mięs). Dobrze zacząć od zwykłej kromeczki chleba. Dobrze będzie wstać mimo wszystko i wziąć prysznic. Oczyszczona skóra lepiej oddycha. Idźcie na spacer. Wiem, że może być ciężko, ale mając pod pachą butlę „napoju reanimacyjnego”, szybko dojdziecie do siebie(...)izotonik Napój: 1,5 litra wody mineralnej (drogą wyjątku może być wysokozmineralizowana) 3-4 łyżki glukozy spożywczej 1 łyżka fruktozy 1 łyżeczka kwasu l-askorbinowego ¼ łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszacie i pijecie z częstotliwością i w ilości takiej, na jaką pozwala żołądek. Mnie stawia na nogi błyskawicznie. Myślę, że Wam też pomoże Miłego (bezkacowego) weekendu
Kate's KitchenDzisiaj kolejna propozycja na śniadania. Rewelacyjna pod każdym względem. Nie dość, że smaczna, dość słodka dzięki obecności bananów w przepisie, to fantastycznie zastępuje zwykły chleb, którego raczej na redukcji unikamy. Robiłam kilka chlebków bananowych z różnymi proporcjami i czasem też składnikami, ale właśnie ten podbił moje serce. Spróbujcie zrobić chlebek bananowy. I koniecznie dajcie znać, czy wam smakował. PRZEPIS(...)jajka ( 3 białka i 2 żółtka) ✔ 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody ✔ 1-2 łyżeczki cynamonu Białka ubijamy na sztywno. Banany blendujemy z pozostałymi składnikami. Dodajemy białka. Mieszamy. Wylewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35min, temperatura 180 stopni. Foremka: dł. 18cm, wys. 6cm. Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie
Tetiisherirozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli(...)godz. Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek. Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu
Moniki Smakołykigodziny. Na drugi dzień przygotowujemy ciasto właściwe. W małym naczyniu przygotowujemy rozczyn z wody, drożdży i cukru, odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy obie mąki i sól, mieszamy. Dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę z drożdżami, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Przykrywamy miskę i odstawiamy(...)Przekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb. Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez
Gotowanie moimi oczamipomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy z tak pospolitej rzeczy niezwykły dodatek do chleba. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 ryba w pomidorach z puszki 100 g serka twarogowego mielonego, np. "Mój Ulubiony" 1 mała szalotka, bardzo drobno posiekana 1 mała papryczka chili, bardzo drobno posiekana(...)oliwy habanero (opcjonalnie, ja używam do zaostrzenia smaku) 1. Rybę przekładamy z puszki wraz z sosem do miski, dodajemy pozostałe składniki, oprócz bazylii i tabasco, następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy mikserem ręcznym (nie blenderem!) na średnich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji. 2. Dodajemy porwane listki bazylii (kilka całych odkładamy do dekoracji) i mieszamy już drewnianą łyżką. Doprawiamy do smaku
Kuchnia PrezydentowejKażdy potrafi robić tosty :) to nie żadna filozofia. Mnie naszło na takiego tosta śniadaniowego ponieważ spotkałam się ze znajomym i wspominaliśmy nasze studenckie czasy. Mieszanie smaków i magiczne potrawy z tego co jest w lodówce, to było coś niesamowitego. Jeżeli nie było za dużo w lodówce to robiliśmy tosty. A do takich tostów koniecznie sos na bazie masła(...)magiczne rozpoczęcie udanego dnia. Składniki: sos orzechowy 2 spore łyżki masła orzechowego niesłodzonego 2 łyżki miodu 50 ml wody wszystko ze sobą starannie połączyć kanapki 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1 jajko ugotowane na twardo 8 plastrów krakowskiej suchej 1 pomidor 10 listków świeżej bazylii 4 plastry sera cheddar 2 łyżeczki masła Pamiętajcie pomysłów na kanapki są miliony
Niezły Młynekkoktajlowych sos winegret Przygotowanie: Pokrój pomidory w ćwiartki, ogórek w plastry (ja zawszę obieram go ze skórki) i cebulę w piórka. Fetę podziel na większe kostki. Dlaczego większe? Podczas mieszania często zmniejszają swoją objętość , więc dobrze, żeby coś z niej zostało. Sałatę podziel rękoma na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Wsyp resztę warzyw i fetę. Przygotuj sos winegret(...)koperek. Do dużej miski wsyp mix sałat, na to paprykę, cebulę i kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb w kostkę i podsmażając z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Sałatkę polej sosem jogurtowym (najlepiej gdyby nie było go za wiele) i wymieszaj . Posyp sałatkę startym parmezanem. Gotowe! Sałatka
Rozdomowionamogliście przesyłać mi swoje przepisy. Zasady były proste, należało w potrawie zastosować Szpinak 1000 listków. A oto trzy zwycięskie przepisy . rolada drobiowa ze szpinakiem - Anny N. Pabianice chleb pomidorowo-szpinakowy - Haliny T.- Lubliniec tort naleśnikowy- Hani R. - Tychy Roladki z piersi kurczaka Pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka(...)kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy
Proste Potrawyrównież z pieczywem całkowicie bezglutenowym. Bo kto to wie, może i pozostałe zboża glutenowe będę musiała z czasem całkowicie odstawić – tfu tfu tfu, oby nie! Jeśli za pierwszym razem chleb Wam nie wyjdzie jak należy, nie przejmujcie się, mój pierwszy też nie był idealny. Wypiek wymaga czasu i cierpliwości, więc trzeba się w nią uzbroić, bo tu się(...)Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować olejem i obsypać otrębami. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i mieszając drewnianą łyżką, dolewać stopniowo letnią wodę. Mieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać. Ciasto powinno być dość gęste, na tyle aby ciężko odklejało się od łyżki. Przełożyć je do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię,przykryć torebką foliową
Kuchenne zapiski EdytyBył już dżem z ogórków, to mogą być też smaczne placki. Jeżeli podczas kiszenia zostanie nam trochę ogórków, to warto usmażyć sobie placki. Ogórki myjemy w
chleba naszegoZupa niezapomniana w smaku. Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie. Wszystko dzięki "Jadłonomii" :) Kokosowy krem z buraka 3 duże upieczone buraki 2 ząbki czosnku kawałek
Dzieje kuchennej WiewióryPyszny chleb pszenny na drożdżach, tym razem w wersji z orzechami i serem. Mięciutki, leciutki i puszysty w środku, z chrupiąca skórka na zewnątrz. Będziecie zaskoczeni, jak prosto się go przygotowuje i jak szybko i mocno rośnie, w ciepłym miejscu, na kuchennym blacie. Na etapie wyrabiania ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje. Chlebek najlepiej smakuje(...)minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i pozostałą wodę (można nią przepłukać miseczkę po zaczynie). Dosypujemy posiekane orzechy i starty ser. Mieszamy końcówka do ciast drożdżowych, tzw. hakiem, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży, będzie gładkie i lśniące. Na 1 minutę przed końcem wyrabiania d osypujemy posiekane
cool and mintymąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Mąki łączymy z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszamy łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenosimy na stolnice i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Rozciągamy ciasto i składamy z powrotem do siebie. Nie podsypujemy zbyt(...)Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne
Dzieje kuchennej WiewióryCzas Przygotowania : 1,5h Czas Gotowania : 45 min Gotowe w : 1 h Liczba porcji : 6 szt. Chleby, chlebki, bułki wszyscy je lubimy, ale czasem potrzebna jest odmiana, dlatego kolejnym przepisem będą chlebki o nazwie pita. Wszyscy je znamy choćby z przysłowiowych budek z fastfudami. Czas na to aby zrobić je w domu i nafaszerować tym na co mamy ochotę(...)tamtej pory często możemy się nimi delektować. Składniki 230 gr. Mąki 1/2 12 gr. drożdży 160 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki mieszamy (ja użyłam robota planetarnego). 2 Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. 3 Wyrośnięte ciasto kilkoma ruchami przebijamy i dzielimy na 6 części
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyubitych białek dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt(...)góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Ja zawsze używam noża strunowego , blaty wychodzą o takiej samej grubości, a nóż nie jest drogi. Na sam koniec dodam, że z tego przepisu można zrobić również
moj przepis na