bywa przy chlebach typowo ziarnistych, ale nie jest też "gumowy" ani "mokry", co zdarza się przy pieczywie z domieszką serka wiejskiego. No i te niskie węglowodany! 1 kromka tego chleba zawiera tylko 2g węgli 💗 Dla mnie strzał w 10! 😉 😊 Zwłaszcza, że na diecie niskowęglowodanowej właśnie brak pieczywa odczuwam najbardziej 😊 Składniki: 30 g orzechów makadamia (mogą być inne dowolne(...)żurawiny (można pominąć jeśli nie lubimy słodkich elementów w pieczywie) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 serek wiejski 200 g 3 całe jajka Wykonanie: Orzechy siekamy. Mieszamy z wszystkimi suchymi składnikami. Jajka mieszamy z serkiem i wraz z roztopionym masłem wlewamy do miski z suchymi składnikami. Całość wyrabiamy dokładnie. Otrzymamy bardzo gęstą, zwartą masę. Foremkę smarujemy masłem
Walijskie Pichceniektóra zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie! Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g) około 1 litra przegotowanej, zimnej wody lub wody źródlanej 3-4 małe(...)zakwasie razowym (najlepiej skórka lub piętka) Do dużego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i podzielony na mniejsze kawałki chrzan. Mieszamy. Na górę wrzucamy kawałek chleba/bułki. Słoik przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym, w cieple na około 3-5 dni. Ważne jest aby nigdy
PatiGotujejest coś lepszego niż cieplutkie , puszyste i chrupiące bułeczki na śniadanie ? " Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... " - Antoine de Saint-Exupery SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 75 g roztopionego i schłodzonego masła 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml letniego mleka 150 ml wody 1 duże(...)dyni / słonecznik ( według gustu i smaku ) PRZYGOTOWANIE: Zaczyn( w przypadku świeżych drożdży ) : Drożdże kruszymy do miseczki zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!) mieszamy do rozpuszczenia . Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wodę , mleko zagęszczone , rozkłócone
Marcepanowa kuchniadrobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko. W garnku rozpuszczamy i podgrzewamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją, bez rumienienia. Cebulę zasypujemy mąką i mieszamy powstałą zasmażkę. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę, mieszając, żeby rozrzedzić zasmażkę. Wlewamy mleko i wkładamy do zupy ziemniaki. Gotujemy całość na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości(...)ogniu. Zupa powinna być gęsta, zawiesista, bardzo kremowa. Mocno ją pieprzymy i solimy do smaku – ilość soli zależy od słoności samej ryby, musicie próbować. Podajemy gorącą, ze świeżym chlebem z masłem, posypaną szczodrze drobniutko usiekaną natką pietruszki. Smak Cullen skink jest nie do podrobienia. Po pierwszej łyżce wiedziałam, że w naszym domu będzie to hit stołu w menu
Karo in the Kitchenwykwintnych sosów do mięs. Stovit "wypuścił" na rynek mus w 5 smakach - truskawki, wiśnie, brzoskwinia z marakują, owoce leśne i cztery owoce. Mus świetnie smakuje na kromce chleba jednak ja chciałam wypróbować go jak poradzi sobie z wypiekami. Postanowiłam upiec sernik z musem wiśniowym. A zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 kg białego sera 3 jajka 1 szkl(...)ciastek zbożowych 10 dag rozpuszczonego masła Przygotowanie; Tortownice o wymiarach 26cm. smarujemy tłuszczem, Dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy (ja zmiksowałam na piasek) dolewamy rozpuszczone masło i mieszamy. Ma być mokry piasek. Całość wykładamy do tortownicy, łyżką rozsmarowujemy po całej powierzchni i lekko ugniatamy łyżką. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie robimy masę serową. Mnie szczerze mówiąc trochę
Radość kipiąca uśmiechem.Chlebek bananowy warto upiec choćby tylko dla samego zapachu! Aromat jaki wypełnia całą kuchnię już podczas pieczenia jest bajeczny, a po otarciu piekarnika jest już tylko lepiej :) Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z samymi orzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej(...)Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Banany rozgniatamy na papkę widelcem lub miksujemy blenderem. Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 10×20 cm. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nastawionym
Ciastkozercydomem i tym wspaniałym zapachem, który unosi się podczas pieczenia. Jak pamiętam u babci był obecny zarówno podczas świąt, jak i bez okazji. Zawsze leżał w koszyczku obok chleba. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jeśli chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego sama nigdy nie praktykowałam, bo jak dla mnie i bez dodatkowego obsmażania(...)jajko sól i pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Następnie dusimy je tłuczkiem do ziemniaków, po czym wsypujemy kaszę gryczaną, tłuczkiem mieszamy ją razem z ziemniakami, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na co najmniej 1h, żeby kasza troszkę napęczniała. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do uzyskania złocistych skwarków. Potem
psgotujemydodatków jak i z nimi. Ja podałam je ze świeżymi owocami a także z tymi zawekowanymi. Wielbiciele drożdżowych bułeczek, wypróbujcie koniecznie ten przepis! Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 100 ml mleka 250 ml mleczka kokosowego(...)łączymy z 2 łyżkami mleka i łyżką mąki po czym odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub porządnie ugniatamy widelcem. Oba mleka łączymy ze sobą. Mąkę mieszamy z solą, wiórkami i cukrem. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części
Mienta blogPRZEPISIE , cud, miód, malina ;) wilgotne w środku i chrupiące dzięki płatkom owsianym Składniki: 3 banany 3/4 szklanki mąki razowej (ja użyłam mąki żytniej do wypieku chleba) 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 3 łyżki miodu (w oryginale był brązowy cukier) 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka odtłuszczonego(...)miskach łączymy wszystkie składniki mokre (jogurt, banany, jajko, olejek waniliowy, oliwa) i suche (mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon) łączymy zawartość obu misek razem i mieszamy wykładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, przy czym na ostatnie 20 minut przykrywamy górę placka papierem do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPowrót do szkoły... Jak zacząć dzień? Może od jajecznicy podanej ze świeżym żytnim chlebem posmarowanym masłem i z plastrami pomidora? Tak, to jedna z najprostszych i najlepszych śniadaniowych opcji, jeśli akurat mamy ochotę na coś w wersji wytrawnej. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam sytość na długo :) I pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia :D ~ Najprostsza jajecznica ~ Składniki(...)sól, pieprz + dodatki według uznania Na patelni roztapiamy masło lub rozgrzewamy oliwę (w zależności na co się zdecydujemy, nasza jajecznica będzie miała zupełnie inny smak). Wbijamy jajka i energicznie mieszamy, tak, aby jajka były porządnie rozbełtane. Gdy jajecznica będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i przyprawiamy do smaku (ważne jest, żeby jajecznicę solić dopiero pod sam koniec, wtedy użyjemy
Kuchenny Skrawek NiebaSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2,5 kg boczku /8 mm -1,5 kg szynki /szarpak -1 szt. tylna golonka większa bez skóry /2,5 mm -jelita
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Miałam wczoraj urodziny. Nie obchodziłam ich jakoś specjalnie. Dzieci, Małżon, trochę dobrego jedzenia, piękna pogoda i po prostu domowy odpoczynek. Przygotowałam dla moich łasuchów między innymi
Dzieje kuchennej WiewióryWszystko co chrupie nęci mnie i woła... chlebowa skórka, kruche ciasteczka czy świeżo wyjęta z pieca granola. Te batoniki to spełnienie marzeń chrupacza :) Recepturę
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg
chleba naszegoW tym roku tłusty czwartek wypada akurat w okresie ferii, które być może spędzimy w górach więc nie pozostaje mi nic innego jak dogadzanie sobie i
Dzieje kuchennej Wiewióry