Już dawno miałam ochotę przerobić jakoś standardowy pudding chlebowy na wersję bardziej dietetyczną ;) od samego początku nie pasował mi tu chleb (puste węglowodany), zastąpiłam go otrębową bułką z mikrofali, więc można powiedzieć, że jest to pudding bułkowy ;) Składniki: bułka: 1 jajko 3 (spore) łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki cynamonu(...)łyżkę jednak dla mnie było za mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;)) 1,5 łyżeczki cynamonu jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;) Sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową przekładamy ciasto do pojemnika lub miski która może być używana w mikrofalówce "pieczemy" przez około 7 minut w mikrofali (czas uzależniony
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdelikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki ma najlepsze właściwości do wypieku chleba. O dojrzałości zaczynu poolish świadczą pękające „bańki”, pęcherze na powierzchni, może mieć zmarszczki na powierzchni. Sztywne zaczyny w chwili dojrzałości wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną(...)świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie wody
Ostra na SłodkoKolejny weekend spędzany w mieszkaniu oznacza pieczenie kolejnego chleba. Dziś kolej na orkisz z dodatkiem nasion amarantusa, a dla urozmaicenia smaku i wyglądu - nasiona czarnuszki. Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki orkiszowej 80 g amarantusa czubata łyżka otrębów owsianych łyżeczka czarnuszki(...)przefiltrowana woda W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, amarantusa, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut). Dosypać czarnuszkę i otręby. Wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką. W niedzielę rano : Odłożyć do pojemnika sporą garść
Weekendy w domu i ogrodziesosów, zup, jajecznicy i tym podobnych rzeczy. By nie jeść w kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje się również do spożycia z chlebem, makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka(...)czyścimy, myjemy, koimy do garnka, solimy około ½ łyżeczki soli i gotujemy od zagotowania około 10 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 – 10 minut. Do 1/3 szklanki wody dodajemy mleko lub śmietanę i mąkę, razem mieszamy, by powstała mączna zawiesina. Gdy grzyby są już miękkie dodajemy
Smakowy Rajniejednym domu pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią niż takie tradycyjne ugotowane. Z reguły robię pasty do chleba. Tym razem jajka połączyłam z avokado, połączenie jest pyszne. Uzyskujemy pistacjowy kolor co dodatkowo oprócz smaku przyciąga wzrok. Pasta szybko znika z miseczki:) SKŁADNIKI : 3 ugotowane jajka 1 dojrzałe avokado(...)kroimy na mniejsze kawałki - wszystko wkładamy do wyższego pojemnika wraz z majonezem i blendujemy na jednolitą masę - doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem oraz dodajemy pocięty szczypiorek, mieszamy - gotowe banalnie proste a jakie pyszne a tłuszcze z avokado są zdrowe dla serca :) Smacznego
Basia w kuchniProziaki czyli chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej , pochodzi z Podkarpacia , gdzie mieszkam. Można podawać zarówno na słono jak i na słodko, wówczas do ciasta należy dodać cukier. Czasem do ciasta dodaje się też jajko, ja przygotowałam bez. Szczerze polecam proziaki na śniadanie, świetnie smakują z dodatkiem dżemu z gorącym mlekiem lub kawą . Składniki(...)Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy maślankę cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać nieco maślanki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę Następnie wałkujemy je na stolnicy . Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Placki pieczemy
Moniki Smakołykitroszkę wilgotny wyszedł. Nic to! Na pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana z książki "Chleb " Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę: 110g mąki chlebowej 110g mąki pszennej razowej 140g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest zbyt sztywna należy dodac nieco(...)mąki chlebowej 70g mąki pszennej razowej 510g wody 20g soli 4g drożdży instant cała biga 140g orzechów włoskich 140g sułtanek Do dzieży wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi, orzechów, rodzynków. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami zaczyn ( bigę ) W razie potrzeby korygujemy hydrację dolewając nieco wody. Włączamy drugą prędkość i mieszamy 2-3 minut. Ciasto
Mia Cucina SofietaMąka, woda, sól i drożdże, to wszystko czego potrzebujemy do upieczenia tego bardzo smacznego chleba. Jest to chleb o dużym uwodnieniu ciasta (hydratacji) - 100%, tzn. na 500 g mąki użyłem 500 g wody. Przepis, z którego korzystałem podawał uwodnienie 90%, lecz ja zwiększyłem je do 100%, ponieważ zastąpiłem jasną mąkę pszenną - mąką orkiszową pełnoziarnistą (taka mąka z powodu większej(...)sól 3 g świeżych drożdży (lub 1 g suchych) 500 g wody Na początku do mąki dodajemy jedynie część wody - 370 g oraz drożdże. Mieszamy do czasu, aż nie będzie widać śladów suchej maki (nie dłużej). Przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30-60 (autoliza). Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu miksera tak długo
Przepisy na domowy ser i chlebchia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami(...)pieczenia temp. zmniejszamy do 200*C. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Nie wiem czy chleb który upiekłam jest tostowy, bo z braku mąki durum użyłam chlebowej, ale za to mogę powiedzieć, że był bardzo smaczny:) Jeden bochenek rozczęstowałam w pracy, a drugi szybko zjedli domownicy
Proste Potrawytego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu, mamy sycące danie, które łatwo odgrzać i zjeść z dodatkiem choćby chleba. Poświęcając w kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy. Ja dodaję jeszcze do środka(...)pomidorowy, papryki, musztard\u0119, s\u00f3l i pieprz.\r","Do kubka wlewamy \u015bmietan\u0119, 5 \u0142y\u017cek sosu spod mi\u0119sa i dodajemy \u0142y\u017ck\u0119 m\u0105ki.\r","Mieszamy i dodajemy do mi\u0119sa.\r","\u015amietan\u0119 i mi\u0119so mieszamy i dusimy 2 min.\r"]} Drukuj Strogonow - Boeuf Stroganow Składniki 500 g polędwicy wołowej 300 g pieczarek
Mieszam w GarnkuTaki mój eksperymentalny wypiek ale całkiem udany, więc zamieszam przepis na blogu. Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Do ciasta
Przepisy na domowy ser i chlebSKŁADNIKI -kapusta średniej wielkości -kiszona 1 kg -wędzone skórki wieprzowe -2 kości schabowe wędzone PRZYPRAWY I ZIOŁA Ilość ziół i przypraw dajemy według własnego smaku i
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Zimna zupa :) gdy wróciło lato to warto mieć chłodnik w lodówce :) Bardzo smaczna zupa, której przygotowanie zabierze trochę czasu :) dlatego trzeba zrobić więcej, żeby móc
chleba naszegoPRZEPIS Produkt eksperymentalny wyszedł jest smaczny:) Ta wersja którą przedstawię będzie parzona lecz uważam,że wędzona będzie jeszcze lepsza. Będziemy potrzebować: Przyprawy: -peklo sól 18 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Witam serdecznie Przepis na przygotowanie ciasta na pizze , jest proste w przygotowaniu i o wiele lepsze od gotowych podkładów kupowanych w sklepie . Będziemy potrzebować : 400 g
Uwaga Babcia Piecze Chleb