chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:201/356)

grudzień & styczeń w moim telefonie 132

lody! :D Odkryte przez przypadek, bo miało być to zupełnie co innego, ale tak mi posmakowały, że jem je do dziś i prędko nie przestanę :D Jak je zrobić? Mieszam rozgniecionego, duzego banana z twarogiem sernikowym (ok. 100g) i jogurtem (ok.200g) i łyżką (ok. 10g) kakao, zamrażam w foremce na kostki lodu, a następnie miksuję - niebo w gębie. Przed zmiksowaniem(...)nich powstało? Kotleciki z żołtej soczewicy z gotowaną zieloną fasolką szparagową Kulki z czarnej soi i tofu z brokułem  Postanowiłam spróbować swoich sił w wypieku bezglutenowego chleba... ....wyszedł bardzo smaczny! :) Praktyki...I pieczenie "pleśniaka" według instrukcji sorki Joli, która uwielbia nam wszystko wyjaśniać poprzez rysunki :D Słoneczny poranek w połowie stycznia. Zdjęcie zrobione podczas drogi do szkoły Poszłyśmy

breakfast of dreams
Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 144

Przeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane,    ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i    delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą   dla nich(...)płaskie łyżeczki soli, 450 g maki pszennej razowej, 250 ml letniej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 120 g płatków owsianych błyskawicznych, 80 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto

Moniki Smakołyki
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 139

bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past. Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią , że ich przeciwnicy będą zajadać(...)łyżki * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy z dwóch stron białkiem i obtaczamy w sezamie. PASTA: Paluszki krabowe mielimy. Mieszamy z drobno posiekaną cebulą i startym serem. Dodajemy roztrzepane jajko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. CAŁOŚĆ: Przygotowaną pastą gęsto smarujemy pieczywo i lekko dociskamy. Smażymy na bardzo

Ostra na Słodko
Mielonka prasowana 200

Przepis Mięso: -750 g łopatki -750 g karkówki Przyprawy Gramatura przypraw podana jest do całości mięsa czyli na 1,5 kg -peklo sól 9 g do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 196

Kolejny przepis rodem ze Szwecji i bloga Pistachio . Trochę pracy z rana i zniewalający efekt a do tego kakao, tylko chwili spokoju brak :( Wilgotne, mocno cynamonowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka marchewkowa z orzechami i czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.73 170

Jestem babka i lubię babki :) i w ogóle ciasta a szczególnie te wilgotne i pełne orzechów, czekolady i innych dobroci takich jak marchewka czy banany. Bardzo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiełbasa z polędwiczki parzona 184

SUROWIEC: -polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk) -golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz czarny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
domowy chleb piwosza 92

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży, świeżych 200 ml piwa Karmi ciemnego 200 ml wody, letniej 20 g płatków owsianych 40 g

Domowy Smak Jedzenia
Przepis na Bułki do Zapiekanek z Mąki Pełnoziarnistej 195

Witam serdecznie Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pytlowy 135

Chleb pytlowy, to chleb wypiekany z jasnej mąki żytniej (dawniej określanej mąką pytlową). Nazwa wywodzi się od pytla, czyli drobnego sita z gazy młyńskiej w kształcie rękawa, służącego do odsiewania mąki od otrąb. Kilkakrotnie mielona mąka, dokładnie oczyszczona i przesiana przez pytel nosiła niegdyś nazwę mąki pytlowej. Współczesnym odpowiednikiem mąki pytlowej jest mąka żytnia typ 720. Korzystałem z przepisu(...)keksówki ). Zaczyn  63 g  aktywnego  zakwasu żytniego 105 g mąki żytniej typ 720 225 g wody. Zaczyn jest dość luźny i taki ma być. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn  225 g maślanki 337 g mąki    żytniej typ 720 1,5 łyżeczki

Przepisy na domowy ser i chleb
SOS GRZYBOWY SMAKI MOJEGO DZIECIÑSTWA 168

zwrok już nie ten,więc cieszę się jeśli moi znajomi podrzucą mi parę grzybków , abym mogła zasmakować ich choć raz do roku.Takie grzybki możemy podawać z ziemniakami lub z chlebem,ja to wprost z patelni je wyjadam bez dodatku ,więc podzielę się moim przepisem z domu na te leśne pyszności.  Grzyby ok.1 litra 1 duża cebula przyprawa maggi posiekany(...)Całość dusimy , aż wyparują wszystkie soki.Teraz dodajemy sól i pieprz,czosnek oraz maggi,poło wę śmietany i dusimy ok.30 minut. Po pół godzinie dodajemy resztę śmietany wymieszanej z mąką,mieszamy i zostawiamy na chwilę ,aż się wszystko zagotuje i gotowe!.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 151

przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina(...)płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1  łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminku szczypta chili w proszku POSYPKA CYTRYNOWA : w miseczce mieszamy skórkę otartą z 1 cytryny, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i 1 ząbek czosnku starty na tarce  WYKONANIE Kolendrę, kminek i oregano rozcieramy w moździerzu.  Mięso osuszamy

cool and minty
Duszona wątróbka drobiowa z cebulką 178

tłuszczu. Dodaj łyżkę oleju i wrzuć pojedynczo każdy kawałek wątróbki. Smaż ją z każdej strony 1-2 minuty do zbrązowienia. Przypraw pieprzem mielonym wg uznania z każdej strony. Nie mieszaj zbytnio (odwracaj pojedynczo) ani nie przyciskaj wątróbki, aby nie straciła soków. Gdy wątróbka się lekko podsmaży, wlej wodę. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Ja smażyłam na patelni, do której(...)Możesz zostawić nieco do posypania ziemniaczków. Wymieszaj dobrze. Posól solą w ilości wg upodobania, przypraw też pieprzem. Duś jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia. Wątróbka najlepiej pasuje do pajdy chleba lub dobrych ziemniaczków. Ja akurat miałam ziemniaczki niezbyt dobre, jakieś wodniste, ale wątróbka wyszła znakomicie. Jednak mimo, że bardzo ją lubię, to w ograniczonej ilości. Porcja na moim talerzu okazała

Anioszek w kuchni
Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem 162

Na dziś wam zaprezentuję bułeczki na śniadanie, miękkie, lekko chrupiące i smakowite . Składniki : mąka pszenna typ 500 Kłos - Pol  300 g 1 opakowanie (8

Różowa kuchnia
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 148

chlebek nie wymaga zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać drewniana łyżką! Czas przygotowania to około 10 minut. Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin. Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa(...)sól. Następnie ziarna sezamu i siemienia lnianego. Możecie użyć dowolnych ziaren i przypraw. Idealny jest np.słonecznik,kminek a z przypraw np.rozmaryn. Wymieszałam składniki. Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.  Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką. Przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią spożywczą i ściereczką. Odstawiłam

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania