chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:198/356)

Puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe 275

Witam serdecznie Propozycja na puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki. Do

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Słodki chlebek dyniowy. 133

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 7 g suchych drożdży 150 ml mleka 150 ml oleju 60 g masła 200 g cukru szczypta soli 1

Moje-pitraszenie
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 134

smak chleba, ja stosują zamiennie mąkę pszenną, pszenną razową, żytnią 750 lub 2000, owsianą, gryczaną. Zachęcam do samodzielnych wypieków, wystarczy jedynie dobrze zaplanować cały proces, ja z reguły piekę chleb w nocy, więc przygotowanie zaczynam dzień wcześniej wieczorem.  Składniki Czas przygotowania: 28 h + 40 min pieczenie Zakwas (starter) jak przygotować zakwas ( tutaj ) Zakwas 60 g startera(...)wody 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Starter wyjmujemy z lodówki na ok 2 godziny żeby się ogrzał do temperatury pokojowej 2. Odmierzamy 60 g startera  mieszamy łyżką z mąką żytnią i wodą, nie używamy metalowych mis do wyrastania ciasta chlebowego, szklane lub ceramiczne będą odpowiednie, przykrywamy miskę folią spożywczą, niezbyt szczelnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej

Słodki Kompromis
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 170

pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju(...)zrobiłam wzorek na środku, ale można też całość). Całkowicie studzimy przed krojeniem jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach. Jeśli nie można jeść na ciepło :) RADA: Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Można

Kolorowy Przepisownik
Kiełbasa małopolsko - podlaska J&W podsuszana 203

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko-podlaska podpiekana J&W 240

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jak zrobić domowy twaróg 134

swoim. Nie wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego(...)było dość ciepłe, ale jeszcze nie parzyło palców. Teraz zestawiam garnek z palnika i dolewam czegoś, aby zakwasić mleko. Można użyć maślankę, kwaśną śmietanę, kefir lub zsiadłe mleko. Mieszam dokładnie trzepaczką balonową (rózgą). Garnek przekrywam pokrywką i odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin, aż się zsiądzie. Najlepiej zostawić na noc. Następnego dnia, gdy mleko się zsiądzie, odlewam do słoiczka

Posadzone i zjedzone
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W 182

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 156

według własnej potrzeby. Jeśli wydaje się za mało mięsny w smaku, możecie dorzucić 1 bulionetkę drobiową i zagotować całość przed dodaniem passaty. Do bulionu dolewamy passatę i całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy, by ją zahartować, a następnie wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso(...)Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo smacznie - polecam! Grzanki czosnkowo-serowe: 4 kromki pszennego chleba 1-2 ząbki czosnku 50-60 g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego

Cooking Monster
Grahamki 135

Przygotowywanie domowego pieczywa niezmiernie mnie cieszy. Zapach roznoszący się po całym domu gdy w piekarniku piecze się chleb, bułki czy chałka jest hipnotyzujący. Pieczenie pieczywa uzależnia, potwierdzą to wszyscy, którzy spróbowali. Eksperymentom z różnymi rodzajami mąki i dodatków nie ma końca. Ręka w górę, kto ma ochotę na domowe grahamki! Składniki: Zaczyn (podmłoda): 10 g świeżych drożdży 100 ml wody(...)pszennych 300 g mąki pszennej typ 750 100 g mąki pszennej typ 1850 1 łyżeczka soli Dodatkowo: mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem płatki owsiane Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem Mieszamy w misce składniki zaczynu i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. W dniu pieczenia Otręby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut.Następnie mieszamy przygotowany zaczyn

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone buraki z granatem i orzechami 167

Sałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce".  Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację

Dzieje kuchennej Wiewióry
Aromatyczna słonina z mięsem. 136

Przepis -słonina bez skóry z mięsem -sól kamienna 100 gram na litr wody -czosnek według uznania -przyprawy dowolne ilość według uznania -kilka liści laurowych -ziele angielskie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pesto z botwinki 143

Składniki: 0,5 pęczka  botwinki garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 4 łyżki parmezanu z migdałów (przepis znajdziesz  tutaj ) 3 łyżki oliwy

Łycha smaków
Jagodzianki drożdżowe 202

Witam serdecznie Sezon jagodowy w pełni więc zaproponuję domowe jagodzianki są przepyszne i idealnie pasują na przykład do zimnego mleczka :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 180

Pierwszy raz robiona przeze mnie Focaccia. Przepis zaczerpnęłam ze strony  tu kliknij.  Wyszła puszysta i smaczna :) Składniki: 500 g mocnej chlebowej mąki + dodatkowo

W kuchni u Moniki
Domowa wędlina z łopatki 150

Mój pierwszy wyrób i z pewnością nie ostatni. Test urządzenia wypadł pomyślnie. Idealna wędlina na kanapki. Składniki 900 g łopatki wieprzowej czubata łyżeczka soli 2 czubate

R'n'G Kitchen
Pasta śledziowa do kanapek 174

Smaczna pasta do kanapek dla amatorów śledzi. Składniki 1 matjas 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu (kopiaste) pieprz Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Chleb z orzechami laskowymi 94

orzechami laskowymi jeszcze chleba ani nie robiłem, ani nawet nie jadłem :) Przepis podpatrzyłem w książce Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener "Pieczenie chleba w domu". I pomyślałem, że spróbuję :) No i jak pomyślał tak też zrobił :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g orzechów laskowych 350 ml wody 20 g swieżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru z trzciny cukrowej(...)leżeć w wodzie przez kilka godzin. A jak już się namoczą to bierzemy dużą miskę (jak zawsze :)), wsypujemy tam mąkę, wkruszamy drożdże, zalewamy wodą, dajemy sól i cukier i mieszamy około 15 minut. Powinno nam wyjść ładne elastyczne ciasto niezbyt przywierające do dłoni. Po 5 minutach wrzucamy odsączone orzechy i mieszamy jeszcze 5 minut. A potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowe muffiny bananowe 220

kobalt, selen oraz potas. Zalecana jest do  przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż  jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej               (12 porcji) Składniki(...)samym początku namaczam daktyle w wodzie. Do miski wkładam banana, odsączone daktyle i miksuję na gładką masę. Dodaję jajko, cynamon oraz maślankę i wszystko dokładnie mieszam. Łączę mąkę z sodą i wsypuję powoli do masy bananowej, szybko mieszając.             Ciasto przelewam do formy na muffinki, do środka wkładam pół kanki czekolady i wstawiam

Życie na widelcu
Pasta Kanapkowa z Jajkami i Papryką 144

Większość z nas podczas śniadania czy kolacji zastanawia się czym posmarować chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie(...)niż zwykła) 25g czosnek 1 ząbek przyprawy: pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Jaja i czosnek obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.  Blendujemy. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i kosztujemy!   Taka pasta to dawka niezbędnego nabiału (w celu dodatkowego obniżenia wartości kalorycznej możemy dodać chudy ser twarogowy) oraz cennej wit. C pochodzącej z papryki. Smacznego! KALORYCZNOŚĆ 100g

IzaGotuje
Twaróg śniadaniowy z rukolą i pomidorkami 243

jeśli dodamy do tego nasz Polski czosnek to taki twarożek z rana będzie nie dość że odżywczym to i prozdrowotnym śniadaniem które na pewno Wam zasmakuje! Polecam z razowym chlebem ze słonecznikiem (takim ciężkim a nie dmuchanym)! Składniki dla 3-4 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 220g sera białego typu klinek 5 łyżeczek z górką śmietany 18% tł Garść(...)drobno i przekładamy do miski z twarogiem, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojone pomidorki. 2/ Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz oraz śmietanę i bardzo dokładnie i energicznie mieszamy. 3/ Najlepiej odstawić do przegryzienia. Spożyć do 36 godzin. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 213

smaczniejsza, bardziej wilgotna i pulchna. Nawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)wody Drożdże rozkruszyć , dodać do nich trochę wody (50-100ml) i mieszając rozpuścić. Następnie wlać do miski z mąką , solą, ziarnami i oliwą. Stopniowo dolewać resztę wody i mieszać aż do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można również ręcznie. Ciasto jest dość lepkie ale nie dosypujemy mąki. Gotowe ciasto przekładamy do 2 foremek i dokładnie wypełniamy

Smaczne Zdrowe
Bułki domowe wielozbożowe 163

domowe) Bułki pszenne z sezamem Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. – Przepis na chleb z garnka - bułka paryska – rustykalne bagietki pszenne Bułki domowe wielozbożowe wraz z wyrastaniem i pieczeniem były gotowe w ciągu godziny, czyli takie expresowe bułki. Bułki i wielozbożowe są gotowe(...)wody – 2 czubate łyżki oliwy do ciasta + – oliwa do posmarowania miski – 2 płaskie łyżeczki soli – 2 płaskie łyżeczki cukru W misie robota mieszamy wszystkie gatunki mąki z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy wodę z oliwą, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników. Płyn wlewamy do misy robota z mąką i drożdżami, mieszamy hakiem robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki na hamburgery, pszenne 165

odstaw na 10 minut. Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem. Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć. Jeśli będzie trzeba, podsypuj ciasto mąką. Uformuj z niego kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski(...)odstaw je na kratkę do ostygnięcia.   Bułki wyrastają. Pkt 6. Bułki wyrastają. Pkt 6. Upieczone bułki. Pkt 9. Upieczona bułka. Upieczona bułka en face. przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 94

piec chleb w doborowym wirtualnym towarzystwie. Dziś jest to chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem(...)mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo

Posadzone i zjedzone
Swiateczny blok kakaowy z wisniami czyli poWeekendowe Lakocie odc.166 131

Smak dzieciństwa, smak Świąt.  Smakuje słodko, kakaowo a dodatek pomarańczowej skórki i wiśni sprawia, że przestaje być tylko namiastką luksusu z lat 80tych.  Przypomniałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki dzielone - Bułki nocne (ciasto wyrasta w lodówce) 274

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w lodówce

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Sałatka makaronowa z jajkiem w 10 min. 159

Makaron gotujemy 8 min. i wrzucamy do zimnej wody, w drugim garnku gotujemy jajka 5 min. i też chłodzimy.  Gdy się gotuje robimy majonez:1

chleba naszego
Musli czyli Platki sniadaniowe bardzo wieloskladnikowe 129

Pamiętacie szybki konkurs na fb? dotyczył tego co się kryje w słoiku. Czas leci, ciągle tylko praca i dzieci więc zapomniałam podać na blogu przepis na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami czyli Słodki Czwartek odc.109 141

Małżon uwielbia szarlotkę. jedna jedyną wg przepisu swojej mamy. Ja uwielbiam piec ale niekoniecznie szarlotki. Co zrobić by choć odrobinę zadowolić męża a wypróbować nowy przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mielonka tyrolska 301

Przepis Będziemy potrzebować  -sztuczne osłonki barierowe -termo kurczliwe -woda 150-200 mililitrów Mięso  -800 g boczku -350 g łopatki (tylko chude kawałki) -350 g

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bułki z Patelni – Proste i Smaczne 160

Witam serdecznie Propozycja na pyszne bułki z patelni, są to bułeczki smażone (pieczone) na patelni a nie w piekarniku dzięki czemu mogą je przygotować osoby które

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Szarlotka maslana czyli poWeekendowe Lakocie odc.100 148

Ubiegły weekend był wyjątkowo słodki. Po chorobach i braku czasu nadeszły dwa wolne dni i spędziłam je głównie w kuchni :) wcale nie jest mi z tym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki kawowe z owocami i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.86 175

Jedziemy na wycieczkę bierzemy ze sobą latareczkę... łubianeczkę... i babeczkę...  Wycieczka do lasu wieczorowa porą? czemu nie!  Szczególnie gdy leśne owoce czekają, a gdy

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania