najmniejszych. Przez maszynkę także przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz ze skórką, który uprzednio moczony był w mleku lub po prostu w zimnym rosole (chleb można zastąpić zwykłą bułką pszenną). Średniej wielkości seler obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy go rosołem (ewentualnie osoloną wodą) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy seler i zachowujemy rosół ale już(...)ziemnych oraz 2-3 łyżki koperku siekamy niezbyt drobno i dorzucamy do miski ze zmielonym mięsem. Dokładamy do tego dwa żółtka jajek, sporo świeżego pieprzu, doprawiamy odrobiną soli - mieszamy całość w misce i próbujemy - wiem, wiem, to jest surowy drób ale trzeba odrobinę spróbować - nie zginiecie od tego raczej : ) Zachowane z jaj białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
Right Behind The Kitchenzmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja, można spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny z pajdą domowego chleba! składniki 500 g słoniny bez skóry 500 g boczku bez skóry 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 - 5 łyżki mleka sól do smaku duża łyżka majeranku(...)drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na miazgę nożem na desce. Kiedy boczek i słonina ładnie się już wytopią, podnosimy pokrywkę, drewniana łyżką mieszamy całość i dodajemy cebulę. Zostawić smalec w wolnowarze (przykryć) i podgrzewać ok 15 minut, aby cebula przestała być surowa (sprawdzić po 15 minutach czy zmiękła wystarczająco). Dodać zgnieciony
Stare Garydzięki dodatkowi kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :) Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :) * śliwki- 2 kg * cukier- 3/4 szklanki* * czekolada- 100 g** * kakao- 2 łyżki Pracę(...)Drugi dzień: dodać cukier i znowu smażyć, aż do uzyskania gęstej konsystencji- ok 45 min., a pod koniec smażenia dodać kakao i pokruszoną czekoladę (również należy pamiętać o częstym mieszaniu, żeby powidła się nie przypaliły). Wymieszać do roztopienia się czekolady, chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyparzonych słoików i gorące odwrócić do góry dnem, chyba, że zależy nam na przetrzymaniu powideł
Kraina Miodem Płynącadomowego paprykarza. Jest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie. Składniki: 1 woreczek ugotowanego białego ryżu 2 wędzone makrele 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g(...)oleju ze szczyptą cukru. marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki - mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu
Walijskie Pichceniezawartość 1/2 litra miarki i w tej postaci już nam się przejadł), śledzia zmiksowałam wraz wszystkim dodatkami (cebulą, sosem salsa i przyprawami) i wyszedł pyszny paprykarz ze śledzia. Kromka chleba z paprykarzem ze śledzia może być pysznym urozmaiceniem śniadaniowego, czy kolacyjnego menu. Paprykarz ze śledzia w moim wykonaniu jest smaczny i warty polecenia. Ale jak chcesz wykonać pastę rybną(...)parboiled (100 g) opcjonalnie: łyżka oleju sól, pieprz do smaku Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Śledzia wraz ze składnikami marynaty miksujemy. Rozdrobnionego śledzia mieszamy z ryżem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do pieczywa. The post Paprykarz ze śledzia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne danie doskonałe na zwykły i bardzo smaczny obiad. Proponuję przygotowanie łazanek bez okraszania boczkiem czy kiełbasą. Makaron łazanki lub inny 500 g gotujemy w
chleba naszegoDawno, dawno temu pisałam Wam o zamówieniu na ciasto, które jakiegoś pięknego dnia złożył mój Małżon... żadne z nas nie pamiętało co to było za ciasto
Dzieje kuchennej WiewiórySKŁADNIKI 500 g m ą ki razowej 10 g cukru 7 g suchych drożdży 250-300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 3
La grande e la piccola cuocaIdealna, soczysta pieczeń o lekko anyżowym smaku. Składniki 1 kg schabu 2 łyżki nasion kopru włoskiego sól morska gruboziarnista- 1 łyżka 3 łyżki oleju 500 g
R'n'G KitchenPo czterech dniach obsychania Kiełbaska wykonana przy wspułpracy z Sebastianem Jarząbek Przepis: SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dzisiaj będzie prawdziwy rarytas dla fanów domowych przetworów i słodyczy. Połączenie będzie idealne: truskawki i czekolada, czyli coś, co lubi prawie każdy. Jeżeli jesteście zwolennikiem dżemów
Marder&Marder ManufactureWitam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego
Uwaga Babcia Piecze ChlebDawno nie było rogalików więc zrobiłam . Wiadomo coś co jest rzadziej lepiej smakuje :) Składniki : 650 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol ksylitol 150
Różowa kuchniaTe bułeczki to był strzał w dziesiątkę - mają lekko słodki, malinowy posmak. Świetnie smakują nawet same - mięciutkie i puszyste :) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl
Kolorowy PrzepisownikSkładniki na 2 chlebki :
w mojej kuchni