chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:214/356)

Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W -parzona 300

Dla siekawości i eksperymentu zrobiłem w trzech grubościach.Osłonki białkowe to te grube,cienka to naturalne jelito. SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1182

stroni od zieleniny, niech tym razem zaryzykuje! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. SOS (2 min): wszystkie składniki sosu oprócz oliwy mieszamy ze sobą razem (czosnek powinien być drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę). Na końcu dodajemy stopniowo oliwę, lejąc ją cienką strużką i cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Możliwe(...)wrzątkiem. Czekamy 30 sekund, wylewamy gorącą wodę i zalewamy zimną. Skórka od strony nacięcia powinna zacząć stopniowo odchodzić, więc pociągamy za nią i ściągamy ją z całości pomidora. 6. CHLEB (1 min): tostujemy lub obsmażamy na patelni bez tłuszczu i kroimy w kostkę. Ew. możecie polać grzanki odrobiną oliwy z oliwek. 7. NAKŁADANIE SAŁATKI (3 min): spód talerza smarujemy

Nerds Kitchen
Bigos z kiszonej kapusty 147

Polski bigos, to potrawa narodowa i znana w każdym domu. Zawsze obecny na stołach świątecznych, ale też jest doskonałym i bardzo  powszechnie lubianym daniem 

chleba naszego
Zakręcany tost z serem i szynką 152

kromki, następnie przyłożyć kolejną kromkę i docisnąć, aby się nie rozklejały przy zwijaniu. Takim oto sposobem skleić 6 rzędów pieczywa po 5 kromek. Rozłożony chleb posmarować musztardą. Na wierzch wyłożyć plastry sera oraz szynki. Każdy rząd pieczywa przekroić wzdłuż na pół, tworząc 12 cienkich paseczków. W międzyczasie rozgrzać piekarnik(...)stopni) na 40 minut, do czasu aż ser się roztopi. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie powoli wlać mleko, przyprawić solą i pieprzem, wbić jajko – energicznie mieszając. Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować

KuchniaWeDwoje.pl
Korvapuusti czyli finskie slimaki cynamonowe 198

Są takie wypieki, które choć bardziej zimowo-jesienne jem z apetytem cały rok. Należą do nich między innymi ślimaczki cynamonowe. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis jaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biały barszcz 213

Polecam przygotowanie tej bardzo dobrej zupy,  smakuje każdemu kto tylko spróbuje.  Skład: 500 g włoszczyzny, 3,5 l wody, 5szt. ziela, 5 liści,1

chleba naszego
Croissanty 255

Jak podaje W ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny musztardowy 169

Ciasto na chleb  🍞  zostało wyrobione, na części podzielone, na paski rozwałkowane i musztardą posmarowane.🍴 Ciasto w harmonijkę złożone i do keksówki ułożone, czekało na wyrośnięcie, po wierzchu jajkiem muśnięte, w piekarniku upieczone, a po przestygnięciu ze smakiem zostało zjedzone.   😃 Składniki na keksówkę  o wymiarach   ok. 25/12 cm ciasto: 30 g świeżych drożdży(...)ostrej (pół słoiczka 180 g), 1 jajko, mąka do podsypania, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól, cukier, ok. 200 g maki  i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką,  pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy

Moniki Smakołyki
Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 279

Po zawrotnej popularności poprzedniego posta z Pączusiami w roli głównej aż nie śmiem proponować Wam skromnych gofrów :)  Ale są to wyjątkowe gofry! delikatne, pachnące, wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Soczysty filet z indyka. 511

     Witajcie Kochani! Dziś zapraszam na pysznego indyka, idealnego zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso jest wyjątkowo soczyste, miękkie, wręcz rozpływające się

Rozpustne gotowanie
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 173

Kolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tapas – szynka serrano, truskawki, pesto ze szczypiorku czosnkowego 104

między innymi promowane produkty. chleb tostowy, dymka, pesto ze szczypiorku czosnkowego, szynka serrano, truskawki, oliwa Extra Virgin Baena, oliwa Extra Virgin Baena z wanilią*, pieprz czarny grubo mielony, cukier, Chleb tostowy opiec, odciąć skórkę, pokroić w równe prostokąty, posmarować pesto. Truskawki, odszypułkować, przekroić każdą na 2 lub 4 i namoczyć w oliwie waniliowej. Dymkę, umyć, obrać, odciąć końcówki oraz większą(...)tościkiem. Ułożyć na talerzu, posypać czarnym pieprzem. Pamiętajmy o dobraniu odpowiednich proporcji szynki, truskawki i dymki. Do przekąsek idealne będzie czerwone wino z regionu Ribera Del Duero. *oliwę mieszam z rozgniecioną wanilią i odstawiam na kilka dni   zastawa

królestwo garów
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 187

Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka cukru, 200 g mąki(...)siemienia lnianego Kresto, ponadto: siemię lniane do obtoczenia ciasta. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże, w 250 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i 100 g mąki pszennej. Całość mieszamy, przykrywany bawełnianą ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, ziarna słonecznika, płatki i siemię lniane. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej

Moniki Smakołyki
Pulpeciki z pędami bambusa 211

papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika. Jeśli jednak będziemy je gotować to obtaczamy delikatnie w mące. Następnie umieszczamy je w gotującej(...)szklanki wody. W między czasie kroimy paprykę w kostkę, ananasa oraz pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet oraz ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość chwilkę gotujemy, aż wszystkie aromaty się przenikną i podajemy. Smacznego

Kolizje Smaków
Czekoladowe ciasto z chili i bananami czyli poWeekendowe Łakocie odc.174 199

To niezwykłe ciasto powstało z okazji urodzin Syncia. W domu nie ma większego miłośnika bananów niż on, niestety miłośnika niedojrzałych bananów. Jeśli tylko pojawiają się brązowe

Dzieje kuchennej Wiewióry