chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:211/356)

Bułeczki maślane na niedzielne śniadanie 123

Zgodnie z zapowiedzią dziś przepis na maślane bułeczki. Niestety, ciasto potrzebuje dużo czasu, żeby wyrosnąć, ale w niedzielę, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć będą świetną alternatywą dla wczorajszego chleba :) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a masło roztopić i wystudzić :) Składniki (na 8-10 bułeczek): - 3 szkl. mąki pszennej(...)dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do wystygnięcia - do ciasta nie może być gorące. 3. W misce mieszamy 2 szklanki mąki z solą. Dodajemy drożdże i zaczynamy wyrabiać, powoli dodajemy również mleko, a następnie masło. Po kilku minutach wbijamy jajko i dodajemy resztę mąki. Ciasto trzeba wyrabiać około

Kraina Tysiąca Smaków
Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem czyli poWeekendowe Lakocie odc.135 123

Sezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również.  Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości.  Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 180

Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje

Mieszam w Garnku
Rwane bułeczki z poziomkami 119

Ach zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie. Składniki: mąką 500 g typ

Różowa kuchnia
PELNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI 107

Lauren Chattman. Piecze się go z wykorzystaniem przedłużonej fermentacji tzw. pate fermentee, dzięki której wprowadzamy do chleba więcej glutenu i kwaskowego smaku. Dla zrównoważenia smaku gorzkawej mąki pełnoziarnistej do chleba dodajemy miód oraz orzechy laskowe. Podam Wam oryginalny przepis z którego ja korzystałam. Polecam! SKŁADNIKI: na 1 duży bochenek pate fermentee : 6 łyżek wody o temp. pokojowej 1,2 łyżeczki(...)ściereczką, by usunąć skórki (nic nie szkodzi jeśli kawałeczki skórek przylgną do orzechów). PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Przygotowujemy pate fermentee : wodę, drożdże mąkę pełnoziarnistą i sól wsypujemy do miseczki, mieszamy drewnianą  lub gumową szpatułką (by powstało nierówne ciasto). Cisto przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę (napęczniej i nieco zwiększy objętość

Moja Książka Kucharska
Pasta z dyni i czerwonej soczewicy 175

przyprawami. Pamiętajcie, że poza właściwościami zapachowo-smakowymi, przyprawy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Idealnie jeśli posmarujcie taką pastą zdrowe, pełnoziarniste pieczywo,  tu  odsyłam Was do przepisu na chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni  (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy(...)kroimy i dodajemy na patelnię. Dodajemy utarty w moździerzu kumin (możemy go wcześniej podprażyć na suchej patelni), sos Sambal Oelek, curry, puree z dyni i ugotowaną soczewicę. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy aby pasta była idealnie gładka możemy zmiksować ją blenderem. Dobrze smakuje z pieczywem ale możemy nią posmarować naleśniki lub podać jako dodatek do krakersów

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekane jajka z mozzarellą i warzywami 102

Witajcie. Dzisiaj mam pożywną propozycję śniadanka w wersji białkowo tłuszczowej BT lub z węglowodanami BTW (wystarczy dodać kawałek chleba) wedle uznania. Miseczka pełna smakołyków, w wersji wytrawnej z pewnością ucieszy nie jednego łasucha z rana. Prosto, smacznie i zdrowo!👈 Danie można wykonać w kokilkach lub w jednym większym naczyniu żaroodpornym. Przepis jest na 1 porcję, a z racji(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, następnie dusimy do miękkości na maśle. 2. Pomidora kroimy drobno w kostkę lub blendujemy do konsystencji musu i mieszamy go z papryką i pieczarkami na patelni. 3. Mozzarellę kroimy w kostkę. 4. Do naczynia nakładamy warzywa z patelni. Na to dajemy mozzarellę (polecam wcisnąć ją w warzywa) i wbijamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Fit pasta jajeczna ze szczypiorkiem (bez majonezu) 197

którego 1 łyżka ma aż 166 kcal! Fit pasta jajeczna, którą Wam dzisiaj proponuję ma w jednej porcji (na 1 kanapkę - 2 łyżki) - tylko 45 kcal :) Czyli jedna kromka chleba z pastą to około 100 kcal!  A jaka pycha :) Pasta wystarcza na około 8 kanapek, więc na większą "wyżerkę" - róbcie od razu podwójną porcję!  (Na przykład na zbliżające(...)wrzątku i gotujemy na pół-twardo (około 8 minut)- dzięki takiemu przygotowaniu jajek pasta nie będzie sucha - tylko kremowa i pyszna! Zalewamy zimną wodą, ostudzone obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z musztardą, jogurtem, olejem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smarujemy pastą ulubione pieczywo :) Smacznego!   Jedna kanapka (chlebek graham) z FIT pastą - około 100 kcal

Moje Kuchenne Rewelacje
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 269

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:  Stressfree ,  superpokarmy Składniki na ok.10-12 sztuk: - 200g mąki orkiszowej jasnej typ750(...)naleśników (u mnie bezzapachowy kokosowy) Dodatkowo: ulubione dodatki: - konfitury - ksylitol - świeże owoce sezonowe, itp. W misie roztrzepuję jajka (ręczną trzepaczką), dodaję do nich mleko roślinne, sól oraz ksylitol i mieszam. Następnie wsypuję partiami mąki, po każdym dodaniu dokładnie mieszam. Masa będzie dość gęsta. Po dokładnym rozmieszaniu (gdy ciasto jest gęste łatwo można rozmieszać tak, by nie tworzyły się grudki

Smaczne Zdrowe
Co Lila jadła w środę? 3 131

Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie.    Poniżej przedstawiam posiłki mojej córki Liliany, która ma 2 lata i 7 miesięcy. Śniadanie Na śniadanie był hummus z chlebem. Mogę śmiało powiedzieć, że jest tak samo uwielbiany jak awotella . Główne składniki hummusu to ugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak(...)obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy usmażyć cebulkę, wrzucić suszone pomidory, później słonecznik i groszek. Kasza kuskus pęcznieje w wodzie około 5 minut. Mieszamy wszystko razem i posypujemy natką pietruszki. Obiad gotowy!  Podwieczorek Muffiny kakaowe + dżem z czarnej porzeczki (100% owoców). Bez cukru rafinowanego. Ciasto jest gorzkie, to dżem sprawia, że mały łakomczuszek

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Labneh – najprostszy domowy ser (z jogurtu) 167

bakterii zawierają mnóstwo niepotrzebnych, chemicznych dodatków – zrobienie takiego serka samemu przysłuży się nie tylko naszemu zdrowiu, ale też na pewno sprawi dużą satysfakcję. Najlepiej smakuje na świeżym, wiejskim chlebie – my swój tostowaliśmy i na jeszcze ciepłym rozsmarowywaliśmy serek o ulubionym smaku, posypując go kiełkami. Labneh – ser z jogurtu: 2 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego(...)nasiona kolendry płatki chilli (wersja na ostro) młotkowany pieprz (wersja na ostro) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do jogurtów greckich dodajemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Sitko wykładamy gazą i wylewamy jogurty. Podwiązujemy rogi gazy tak, aby przyszły ser można było podwiesić. Najlepiej, aby wisiał w chłodnym miejscu (piwnicy, garażu, spiżarni, lodówce) przez

Poezja smaku
Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem 190

mojego przepisu :) Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży(...)kurczaka kroimy na podłużne, cienkie paski, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi około 3 – 4 łyżkami oleju. Smażymy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie posypujemy gyrosem, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Cebulę kroimy w dość drobną kosteczkę, a paprykę w nieco grubszą. Wrzucamy je razem do rondla z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy, mieszamy

Smakowy Raj
B... Bagietka! 147

świeżego pieczywa atakuje dosłownie na każdej ulicy. No cóż, nie wygram z nim, więc postanowiłam zaprzyjaźnić się z bagietkami, a jest to przyjemna znajomość :) Już od dawna planowałam upiec chleb, jednak nigdy nie znalazłam odpowiedniego przepisu, bo albo czegoś mi brakowało, albo stopień trudności przewyższał moje umiejętności :p Wczoraj jednak, po godzinie szukania, nalałam sobie lampki wina (nie jednej!), poukładałam(...)szklanka wody kropla oleju do nasmarowania miski papier do pieczenia woda do spryskania piekarnika Przygotowanie: Mleko gotujemy. gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia, dodajemy cukier i masło, mieszamy, aż do połączenia się składników. Przelewamy do miski, studzimy ok. 10min. Do ostudzonej masy dodajemy wodę, drożdże, sól i 1 szklankę mąki. Mieszamy.  Następnie, cały czas mieszając, dodajemy kolejne szklanki

Kitchens Alphabet
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 169

niego przypraw ani czosnku, wlewam do wywaru ze wszystkim. Pamiętajmy też o jednej rzeczy, często poleca się wkładanie do zakwasu piętki razowego chleba, żeby przyspieszyć fermentację. Jest istotne, żeby chleb ten był upieczony na prawdziwym zakwasie, jeśli jest oszukany lub upieczony na drożdżach, zakwas spleśnieje. Inspiracja  Gzik i pyry . Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Składniki: 150 g mąki(...)owsianą, dolewając po trochu wodę, cały czas mieszając np. rózgą. Dolewamy pozostałą wodę, dorzucamy przyprawy i lekko zgniecione nieobrane z łupinek ząbki czosnku. Wszystko mieszamy, przykrywamy  ściereczka i odstawiamy na 4-5 dni. Pamiętamy o tym, żeby raz dziennie zakwas zamieszać drewnianą łyżką

Kulinarne przygody Gatity
Kalafiornica (kalafior curry), ziemniaki z czarnuszka i mizeria 188

Idealnie śniadanie a może super pyszny i zdrowy lunch? każda pora jest dobra na kalafiora! Ten przepis pochodzi z lipcowego numeru magazynu KUCHNIA. Wypatrzył go Syncio

Dzieje kuchennej Wiewióry