chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:215/356)

Früchtebrot, świąteczne ciasto 145

foremki Gruszki i figi pokroić w kostkę. 200ml wody zagotować w garnku. Owoce pokrojone, rodzynki i masło dać do miski i gorącą wodę wmieszać do tego i tak długo mieszać aż masło się rozpuści. Mieszankę ostudzić. Orzechy posiekać grubo nożem. Nastawić piekarnik na 180st.(umluft-160). Foremkę  podłużną, prostokątną 30cm-natłuścić.Cukier, jajka i rum ubijać na pianę w naczyniu(...)zapobiegnie tworzeniu się za dużych pęcherzy w cieście. Piec na środkowej szynie ok. 60 min. Zrobić próbę patyczkiem, po upieczeniu wyjąć ciasto i ostudzić trochę na  siatce. Chleb ostrożnie wydobyć z foremki i całkowicie ostudzić. Owinąć ciasto w folię spożywczą. Przechowywać można w chłodzie nawet 3 tygodnie. Najwcześniej można go kroić i jeść po 2 dniach, wówczas ciasto nabiera

Leśny Zakątek
Pasta z zielonego groszku, tahini i fasoli azuki 137

Prosta, smaczna i wiosenna pasta kanapkowa na bazie fasoli azuki, mrożonego groszku, pasty tahini i natki pietruszki. Z racji tego, że chleba nie jadam, upiekłam do niej wytrawne gofry bezglutenowe z mąki ciecierzycowej, którą są jeszcze prostsze do wykonania niż pasta! Pierwszy chyba raz po przygotowaniu pasty byłam w stanie jeść ją łyżką prosto z kielicha blendera. Smakuje przepysznie(...)ciecierzycy  1 jajko  szczypta bazylii suszonej  2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 3-4 łyżki ciepłej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy.  Suchą fasolę moczę

Mango Papaja
Chleb orkiszowy Sławka 84

potrafi gotować i trzyma się z dala od kuchni . Jakież więc było moje zdziwienie, gdy 3 lata temu powitał mnie rano świeżo upieczonym, pachnącym chlebem. Robił go w nocy, w wielkiej tajemnicy, czekał aż wszyscy poszli spać i nawet sam uruchomił piekarnik. Obudziłam się wtedy ok. drugiej i pomyślałam(...)wody Wykonanie: • Do miski wsypać mąkę, łyżkę soli, łyżkę cukru i wymieszać. • Jedną szklankę mąki odsypać do osobnego garnka, tam dodać drożdże i szklankę wody. • Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji, nastepnie odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby urosło. • Do miski z resztą mąki dodać pozostałe składniki: otręby, siemię

To co kocham
Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 211

smaczna, najczęściej jest tłusta i gumowata, psuje całą przyjemność jedzenia. Obrane mięso kroimy w poprzek włókien na niewielkie plasterki. Kości odrzucamy. Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Sos rozsmarowujemy na wszystkich kromkach. Na dolnych 6 kromkach rozkładamy szpinak, na nim po równo mięso kurczaka i starte sery. Zamykamy całość drugą kromką i pieczemy w tosterze(...)słoik w lodówce lub spiżarni, tak samo jak majonez i chrzan. Zamiast szpinaku można wykorzystać sałatę rzymską. Całość pracy razem z pieczeniem – jakieś 20 minut SKŁADNIKI 12 kromek chleba tostowego 2 wędzone udka kurczaka 1 garść szpinaku baby 120g miękkiego sera żółtego 150g sera mozzarella 2 pełne łyżki majonezu 1 czubata łyżka borówek do mięsa 2 łyżeczki chrzanu ze słoika

Karo in the Kitchen
Chlebek bananowy z mango i jagodami goji 133

mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Mój wariant to chlebek bananowy z mango i jagodami goji.   Składniki: - 5 dojrzałych, dużych bananów - ½ szklanki cukru - ½ szklanki oleju arachidowego - 3 jajka - 90g wiórków kokosowych - 1,5 łyżeczki proszku(...)Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Obrane banany kroimy na kawałki, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i rozgniatamy w misce. Dodajemy olej, rozbełtane jajka i cukier – mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe, lekko oprószone mąką jagody goji i pokrojone na małe kawałki plastry suszonego mango – łączymy składniki. Wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy

mojewypiekiinietylko
Tarta z nadzieniem dyniowym 99

Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zaczynamy zagniatać (lub wyrabiać w malakserze/robocie kuchennym) do momentu aż ciasto będzie przypominać okruchy chleba. Dodajemy wodę oraz ocet. Znów wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, może lekko lepić się przy dotyku do rąk. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę(...)formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Formę z ciastem nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie dyniowe: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. W misce dokładnie mieszamy ze sobą puree z dyni, cukier, jajka, śmietanę, mąkę oraz przyprawy. Masę dyniową wykładamy na schłodzony spód ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut (lub chwilkę

MyCookBook.pl
Mielone a’la strgonow 145

eksperymentować, dlatego też postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek 600 g mielonego mięsa(...)dość spore kawałki i podsmażamy z solą i pieprzem. Do smażonych grzybów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i troszkę dusimy pod przykryciem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę smażymy i dodajemy rosołek. Oczywiście my użyliśmy rosołku z kostki, ale można przygotować go samego. Dodajemy usmażone mięso, czekamy aż się zagotuje i całość dusimy około 5 minut. Odsączamy ogórki

KasiaiKrzysiu.pl
Frittata cukiniata 173

metalowa forma. Podsmażamy wszystko kilka minut, aż cukinia zrobi się przejrzysta. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cayenne,  łyżkę tartego parmezanu i drobno posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy miotełką. Wlewamy na cukinię i krótką chwilę podsmażamy, cały czas mieszając- tak, żeby masa lekko się ścięła. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i pozostałym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut(...)zgrilowane z dwóch stron, przekrawamy pomidory na pół i wcieramy je w czosnkową stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie wystarczająco ostry.  Świetny

les mirabelles
Polenta 167

gotowania kasza „bąbluje” (jak podczas gotowania budyniu), należy więc uważać. Do ugotowanej kaszy dodajemy przesmażone warzywa, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła, chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa do spożycia. Możemy ją podać zamiast ziemniaków. Płaską blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przekładamy kaszę, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy folią(...)rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki

mojewypiekiinietylko
ZAPIEKANKI Z PIEKARNIKA. SZYBKIE NA RAZ. 461

pieprz, - przyprawa domowa typu vegeta, - czosnek niedźwiedzi, /Dodatkowo: keczup/dip czosnkowy WYKONANIE: Łatwizna - Chleb/bułki smarujemy masłem, serkiem do smarowania i kładziemy po plastrze sera żółtego. Kroimy cebulę w pióra, mieszamy ją z domową vegetą i odrobiną oleju. Ścieramy ser żółty, kroimy pieczarki, ogóreczki, szynkę. Dodajemy do cebuli razem z kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Rozkładamy na kanapki. Kroimy je na mniejsze(...)już wspominałyśmy wyżej temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może

Wypisz Wymaluj
Pasta jajeczna z białym serem i porem z parowaru 185

gotowana w parowarze. Oprócz twarogu rzecz jasna :) Składniki :  2 jajka  ok. 7-10 cm białej części z pora 80g białego sera chudego 0,5%  3 kromki chleba 1 łyżka jogurtu naturalnego  3 listki świeżej bazylii   Przyprawy : pieprz czarny    Pora myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Jajka wkładamy na dolną półkę w parowarze(...)Biały ser kroimy nożem, a później rozdrabniamy widelcem i dokładamy do reszty. Wszystko przyprawiamy pieprzem oraz dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego oraz posiekaną na drobno bazylię i  wszystko razem mieszamy.   Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapki i już można jeść :) Mimo bardzo małej ilości komentarzy, jak na razie:) , jak zawsze na nie czekam, oraz na wasze uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis

Parowar Faceta
Roti z warzywami 184

Antoni Kępiński            Ci, którzy znają indyjską kuchnię z pewnością wiedzą, czym jest chlebek roti. Może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba ze względu na jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać(...)marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie:      Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy olej. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy więcej wody, jeśli jest za mokre, podsypujemy

Weganizm infantylny
Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 114

początku czosnek, po chwili dodałam połowę kuminu i kolendry wymieszałam razem i przez minutę podsmażyłam. Dodałam pokrojone pomidory, zamieszałam całość i gotowałam około 30 minut, od czasu do czasu mieszałam. Po tym czasie, gdy pomidory już zaczęły się porządnie gotować dodałam śliwki i pozostałe składniki z przepisu. Całość wymieszałam, pogotowałam jeszcze 10 – 15 minut aż wszystko się połączyło(...)wystygnięcia. Czemu nalałam olej ? Żeby zapobiec psuciu się zawartości słoików, olej zrobi warstwę nieprzepuszczalną. Tak przygotowany sos możesz użyć do dań z ryżem, makaronem albo posmarować nim kromkę zgrilowanego chleba. Mniam !   Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory

Kuchnia na wzgórzu
Bułeczki jogurtowe 97

Bułeczki jogurtowe Puszyste, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz bułeczki pszenne na jogurcie. Wspaniale smakują i długo zachowują świeżość. Polecam!       Składniki: Ciasto

Blog z Apetytem
Golonka pieprzowa 193

SUROWIEC -golonka ze skórą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do chudych kawałków 14 g/kg -sól morska do tłustych kawałków i skóry 14 g/kg -pieprz kolorowy rozdrabniany

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron na szybko dla glodnej wscieklicy 172

Mama nie raz mówiła o mnie "wścieklica", i nazywała mnie też "czajnikiem" bo wrzałam intensywnie a potem dalej działałam jakby nigdy nic. Najgorzej było gdy byłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natka pietruszki i czosnkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.42 139

Co zrobić gdy rodzina na obiad zarządza pulled porka? Co idealnie pasuje do pieczonych młodych ziemniaków i surówki z młodej białej kapusty? Odpowiedź nie jest skomplikowana

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surowka z marchewki, pora i kapusty 212

Od wczoraj pochłonęłam 4 odcinki "Krwi z krwi". Nie wiedziałam, że taki serial w ogóle był w telewizji. Przypadkiem znalazłam info o drugiej serii w wiosennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM I POMIDORAMI 118

pizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta(...)łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół FARSZ 250 g sera capri pół opakowania sera feta z ziołami świeża bazylia DEKORACJA rukola pomidorki sos ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę.  Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.  Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy

Kuchnia w oparach
ŻEBERKA Z GRILLA 144

ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1/2 szklanki ciemnego piwa sól pieprz dodatki: pieczone ziemniaki marynowane papryczki marynowane korniszony natka pietruszki do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę. Krok 2. Umyte i osuszone żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie(...)lepsze i ciekawsze. Oto kilka pomysłów na żeberka na grilla: żeberka z grilla, marynowana papryka z miodem i kromka chrupiącego pieczywa żeberka z grilla z sosem chrzanowym i chrupiącym chlebem żeberka z grilla z sałatką " Duch Korsyki" żeberka z grilla z pieczonymi ziemniakami i korniszonami Smacznego :)   Zobacz również przepis na karkówkę z grilla

Moja Książka Kucharska
PSZENNY CHLEBEK NA MAŚLANCE 147

Większość moich chlebów powstaje w niedziele, kiedy skończy się pieczywo i nie ma chętnego żeby poszedł do sklepu. Z kilku prostych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką upiekłam, ku radości moich domowników ten pyszny, lekko kwaskowaty, mięciutki i pachnący chlebuś. Najbardziej  lubię patrzeć jak bochenek siedząc w piekarniku rośnie po prostu w oczach. Przepis pochodzi ze strony  Pożeraczka(...)łyżeczka cukru i soli GLAZURA : 1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody WYKONANIE : Maślankę lekko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy po 2 łyżki maślanki i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą oraz rozczynem i maślanką. Ciasto dobrze wyrabiamy ma być gładkie oraz nie klejące do rąk. Odstawiamy

Pani na deser
Jogurtowe bułeczki 146

drożdży suchych (lub 14 świeżych) Do posmarowania : 1 rozbełtane jajko z 1 łyżką mleka Jeśli używacie drożdży świeżych zróbcie najpierw zaczyn i dajcie mu chwilę aby urósł. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników, na końcu rozpuszczone masło i zagniatamy.  Ciasto powinno być sprężyste i miękkie. W razie potrzeby dodajcie troszkę wody Wyrabiać na tyle długo aż będzie(...)temperatury 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem - można posypać sezamem, lub makiem i piec około 20 minut aż będą rumiane.  Wystudzić na kratce. Jeśli posiadacie maszynę do chleba to: włóżcie wszystkie składniki zgodnie z instrukcja. Nastawcie maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po skończeniu programu wyjmijcie ciasto i postepujcie według przepisu. Przeepis pochodzi z bloga  Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Polska biała kiełbasa – od podstaw 345

najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki.   Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy uwalnia kolagen(...)mięso przypominające swoją formą kotleta mielonego po spotkaniu z dynamitem. Jak dla mnie to najbardziej żmudny i najbardziej przykry (bo zimno w łapki, oj zimno) proces przy wyrobie kiełbasy. Mieszanie i wyrabianie masy powinno trwać około 8-12 minut. Jak sprawdzić czy dobrze wyrobiliśmy? Mięso ‘wypije’ i wchłonie całą wlaną wodę, a jeśli weźmiemy kawałek masy wielkości swojej dłoni

Karo in the Kitchen
Chleb na zakwasie z rozmarynem i jagodami goji 117

Rano przygotować ciasto: w dużym garnku wymieszać mąkę, sól, rozmaryn i zakwas, stopniowo dolewając wodę. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką. Powinno mieć konsystencję, które z trudem, ale jednak daje się mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać do momentu, gdy pojawią się pęcherze powietrza. Dodać przelane wrzątkiem suszone jagody goji. Wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką. Wieczorem odłożyć do pojemnika garść ciasta(...)powinno być szczelnie zamknięte. Można je np. włożyć do plastikowej torebki. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz wołowy 177

Gulasz wołowy jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem. Składniki * ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k * 4 cebule * 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki * 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego * 3 łyżki oleju * 1 czubata łyżka masła estragon Skworcu przyprawa do wołowiny - mąka pszenna graham 1850 Młyn Kopytowa Etapy przygotowania Mięso umyć, pokroić(...)smażyć mięso do zrumienienie - nie kłaść naraz zbyt dużo aby ładnie się rumieniło. Zrumienione przekładać do rondla. Gdy całe jest już usmażone, na patelnię wkładamy masło, wsypujemy paprykę i mieszamy aby nieco rozpuściła się w tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy mieszając, aż się nieco zrumieni. Dolewamy jeszcze ok. 2 szkl. wody, dodajemy marchewkę, i dusimy na małym ogniu

Z Kuchni Do Kuchni
PASTA Z TWAROGU I WĘDZONEJ MAKRELI 309

Uwielbiam wszelkie smarowidła do chleba.  Najbardziej chyba te z dodatkiem jajka albo twarogu.  Są nie tylko zdrowe ale i pyszne. Bo taka domowa pasta zawsze będzie o niebo lepsza od wszelkich sklepowych mazideł :)) Na blogu jest już kilka przepisów na pasty np:  pochrzaniona pasta jajeczna ,  pasta makrelowo-jajeczna ,  pasta z tuńczyka  czy  tradycyjna(...)łyżki ostrego ketchupu Wykonanie: Makrelę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mielimy, dusimy widelcem lub blendujemy w zależności od możliwości i upodobań. Dodajemy ketchup, sól i pieprz. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce ok 1h, aby składniki przegryzły się wzajemnie

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania