zdrowe, to wiemy, ale w razie wątpliwości polecam zajrzeć tutaj po więcej informacji na temat ich wartości odżywczych. Ten wegański bekon wybornie smakuje solo albo na kromce świeżego chlebie, świetnie dopełnia kanapek z serem wegańskim czy z pastą buraczaną, wzbogaca też smak burgerów. Na spotkaniach rodzinnych robi po prostu furrorę i zawsze znika w mgnieniu oka ze stołu Jednym słowem(...)agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz grzybów mieszamy w naczyniu. Grzyby obieramy ze skórki, kroimy na paski o grubości około 5 mm, moczymy w miksturze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam maty silikonowej). Pieczemy
Lamarida.plteż na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego. Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka. Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt Was nie pogania, nikt(...)cukru 15g świeżych drożdży 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy
Kuchnia w czekoladzieupiekłam. Teraz zastanawiam się czemu tak długo się wahałam bo wyszedł rewelacyjny. Konsystencja jak dla mnie idealna lekko kremowa ale zwarta. Doskonały do kanapki jak i do jedzenia bez chleba z racji dodatku kaszy manny jest syty sam w sobie. Muszę przyznać, że popełniłam jeden błąd przy pieczeniu a mianowicie zrobiłam go za mało!!! Następnym razem odrazu robię podwójną porcję(...)łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotowanie: Szklankę kaszy manny gotowałam w 1,5 szklanki wody ( idealnie gdyby był to wywar warzywny). Mannę trzeba cały czas mieszać żeby nie przypalić, gdyż z podanych proporcji wyjdzie ona gęsta. Gdy mannę będzie nam już ciężko mieszać zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy w garnku będziemy do niej dodawać pozostałe składniki
W kuchennej krainiepasztet zagości na stale w Waszej lodówce, zróbcie go szybciutko, nawet na Święta, a nie pożałujecie ! Jest wspaniały, pyszny i bardzo aromatyczny. Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba! Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża cukinia 7 suszonych pomidorów(...)oczkach, odstaw.Pomidory suszone i pora pokrój w drobną kostkę. Pomidory z zalewy pokrój w kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj. Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. Możesz dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha. Po upływie 10 minut dodaj mielone
Z Kuchni Do Kuchnikuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki nie odkrywamy naszą propozycją, jednak u nas popularniejsze są kurki w śmietanie podawane z chlebem, podobnie jak inne grzyby leśne. My proponujemy kurki w nieco bardziej wykwintny sposób. Zobaczcie :) Tagliatelle z kurkami (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie kurek lub tyle samo nazbieranych własnoręcznie. 1 duża(...)dodajemy oczyszczone kurki i również dusimy ok. 2 min. Teraz wlewamy całą słodką śmietanę i dusimy, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum. Makaron ugotowany przelewamy lekko wodą, ale nie koniecznie. Są dwie szkoły, więc jak wolicie. Na pewno ważne jest polanie makaronu oliwą z oliwek. Nadaje ona piękny zapach
vegetaniewrzucamy ją do naszego bulionu, dajemy sporo pieprzu i zostawiamy na jakieś 20-25 minut na małym ogniu, żeby się gotowało i przechodziło ładnie smakiem cebuli. W tym czasie chleb kroimy na zgrabne kwadraciki i na patelni po cebuli na mniejszej nieco ilości margaryny smażymy grzanki. Są ok, kiedy wchłoną smak margaryny (jak ktoś jest rozrzutny, to niech smaży(...)zobaczeniu tego badziewia z Biedronki musiałam dokupić coś normalnego. Tamte się nie zmarnowały - zadziałały jako świetny zagęstnik :) Chwała temu, kto wygra z grudkami! Bo czeka nas duuużo mieszania. Kiedy już wszystko jest ładnie połączone, hartujemy śmietanę (12%, w oryginalnym przepisie była to 30%, ale przez tę cebulę całość i tak ma już dość słodkawy posmak) i wlewamy do naszej zupy
Kulinarne zapędy Kokosapozostało mi nic innego, jak podjąć wyzwanie i stanąć przy stolnicy :-). Ten przepis do kompozycja własna Tatter , oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką(...)fermentee Dodatki 150 g koziego twardego sera 90 g czerwonej cebuli 10 g świeżego rozmarynu (dałam suszony) masło do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy składniki zaczynu pate fermentee i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. Ser kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Odsączamy
Kulinarne przygody GatityOstatnio mieliśmy okazje gościć u naszej Cioci w pięknym mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne ilości chleba z.. dżemem truskawkowym. Zaskoczona, ale i niebywale szczęśliwa namówiłam Ciocie by zrobiła ze mną kilka słoików do domu. Okazało się, że wykonanie takiego dżemu to dosłownie kilka chwil, a satysfakcja(...)garnku wraz z żelfixem i ustawiamy na średnim ogniu. Kiedy truskawki się zagotują dorzucamy cukier i gotujemy około 1-3 minuty do rozpuszczania. Następnie wyłączamy gaz i nadal mieszamy, aż zniknie piana. Przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Przy ponownym odwróceniu słoików należy je trochę potrząsnąć aby kawałki truskawek rozłożyły się
Kolizje SmakówPrzepis na ten chlebek dostałam od znajomej i od tamtego czasu przechodził różne metamorfozy w mojej kuchni :) Ja nazwałam ten chleb "chlebkiem dla leniwych", ze względu na to, że szybko się go przygotowuje i długo zachowuje swoją świeżość... nawet do tygodnia... choć śmiem wątpić, że aż tak długo wytrzyma :) Koleżanka zaś ochrzciła go "chlebkiem dla zapracowanych". Jedno wiem na pewno(...)drożdży, 2 łyżki cukru, 1,5 łyki soli, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki słonecznika. Mąkę mieszamy z ziarnami, a w wodzie mieszamy drożdże, cukier, sól i olej. Całość przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (nie przejmujemy się konsystencją). Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30 x 11 wysmarowanych
Delicious TitbitsDzieci mają niesamowite pomysły! kto mógł przypuszczać, że Syncio zajmie 3cie miejsce w konkursie przedszkolnym o swojej ulubionej postaci z bajki dzięki pracy wyklejonej plasteliną
Dzieje kuchennej WiewióryTłusty Czwartek w tym roku zapowiada się pracowicie. I nie będę piekła ani smażyła pączków tego dnia! o nie! będę warsztatować :) Dlatego też weekend
Dzieje kuchennej WiewióryMoja ulubiona odmiana dyni, małe zgrabne kulki które można przechowywać, aż do późnej wiosny. Dynia hokkaido. Ma same zalety odżywcze, bogactwo mikro i makroelementów, witamin
Mała w garnku mieszaDomowa biała kaszanka na pęczaku kujawskim z wątróbką Prosty przepis na pyszne jedzenie, które sami zrobimy. Pomysł zaczerpnięty z bloga Bogusi bajecznakuchnia , której
chleba naszegoJak każdy, mam smaki, które przywodzą mi namyśl dzieciństwo. Jedne kojarzą mi się z domem rodzinnym i mamą, inne z babciami, niektóre z wyjazdami do chaty
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis ten znaleźliśmy kiedyś na stronie Interii...czekał długo w kolejce ,ale się doczekał. Świetny jako dodatek do ryżu ,jak i do kanapek. Składniki 1 kg
R'n'G Kitchenosamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa(...)bardziej zakwas traci na mocy i staje się mniej kwaśny. Warto mieć odrobinę zakwasu więcej żeby móc wzmocnić nim zupę. W sporym słoiku z zakrętką, który posłuży za shaker, mieszam śmietanę, dwie łyżki żytniej mąki i ‘zakwas’ z ogórków kiszonych z tartym chrzanem i solą (na początek 0,5 łyżeczki soli – wywar na wędzonce zawsze jest już naturalnie słony
Karo in the Kitchenpodania (opcjonalnie) słonina - zasolona i obtoczona w przyprawach, długo leżakująca, ja kupuję taką w litewskim sklepie, kiedyś robiłam sama. Jeśli będziecie zainteresowani podam wam przepis. kwaśna śmietana chleb - ciemny Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania wywaru, mięso wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pamiętamy, aby odszumować wywar(...)garnka z wywarem. Buraki obieramy, ścieramy albo kroimy w paseczki. Powtarzamy smażenie, 2 łyżki oleju na patelni, dokładamy buraki, gdy zaczną skwierczeć posypujemy je cukrem i polewamy octem. Mieszamy przez chwilę i dokładamy koncentrat pomidorowy - mieszamy do połączenia się koncentratu z burakami i przekładamy do garnka z wywarem. Teraz już z górki - ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę
Ale Pyszka!końcu znalazłam czas żeby ją zrobić. Sałatka ta jest fajna ma w sobie tylko kilka składników, możemy ją przygotować i na święta, jak i kolację i zjeść z kromką chleba. Możecie zamiast przeze mnie użytych ogórków kiszonych, użyć konserwowych. Sałatka śledziowa z ziemniakami 5 filetów śledziowych 1 duża cebula 2 ugotowane na twardo jajka 8 jajek ugotowanych ziemniaków(...)Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone i jajka kroimy w kostkę. Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy. Składniki sosu mieszamy w osobnej misce, a potem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wstawiamy do lodówki, najlepsza jest następnego dnia. Smacznego
Kuchnia na wzgórzuprzy okazji dla brzuszków całej mojej rodzinki) przyrządzę go jeszcze raz dzisiaj, zrobię zdjęcia i w razie możliwości postaram się opublikować w jutrzejszym poście! :) Tymczasem dziś, przepis na chleb dla leniuszków, osób, które chciałyby upiec swój własny chlebek, a zawsze bały się, że brak wprawy w aktywacji drożdży zepsuje im cały wypiek oraz dla tych, którzy nie za bardzo chcieliby(...)słonecznika (3/4 do ciasta, 1/4 do posypania) - 7g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki słonecznika, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy wodę i za pomocą łyżki mieszamy do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Keksówkę (u mnie
Be Fit Be Strongbardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a domownicy nie mogli go nachwalić. :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka mąki graham typ 1850 2 1/2 szklanki wody 40g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)Zalewamy ciepłą wodą i czekamy, aż drożdże urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól i obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach
Truskawkowa Fiestasmalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi. składniki na 1 litr smalcu 70 dag słoniny 35 dag wędzonego boczku 4 średnie cebule 3 małe jabłka 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz sól(...)posiekaną cebulę i rumienimy ją na złoty kolor, następnie wrzucamy pokrojone jabłka i szklimy je na smalcu około 10 minut, po czym wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowy smalec wlewamy do naczynia i i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia
Smakowite Daniaminusem orzechów z własnego ogródka jest to, że trzeba je obierać. Dobry film, dziadek do orzechów i mamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko(...)Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło- warto, bo krem jest piękny
les mirabellesKolejny przepis na smarowidło do chleba. Dziś proponuję pastę z łososia. Ryby powinny być obecne w naszej diecie dwa razy w tygodniu, ponieważ zawierają kwasy omega-3, witaminy A, D, B oraz jod, selen, potas, fosfor i magnez. Ponad to są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Co to są te kwasy(...)łososia Składniki: 120 g łososia wędzonego; 1 jajko; 1 łyżeczka Bielucha; 1 ząbek czosnku; natka pietruszki; szczypta czarnuszki; szczypta pieprzu. Zaczynam ! Wszystkie składniki wrzucam do miski, mieszam i gotowe. Oczywiście jajko drobno kroję, a czosnek i natkę pietruszki siekam. Pasty bardzo szybko się robi i są przepyszne. Z nimi kanapka nigdy nie będzie
Życie na widelcuPesto doskonale smakuje z kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty. Składniki na pesto: 1/3 szklanki orzechów nerkowca spora garść świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek parmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino) sól, pieprz Wszystkie składniki blendujemy albo ucieramy(...)względu na obecny w nim parmezan. Makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażonego kurczaka oraz przygotowane pesto. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy na talerz i dekorujemy świeżą bazylią
upichcicwyłączamy gaz. W tym czasie nasz bulion powinien być już gorący. Wrzucamy do niego zawartość patelni i doprawiamy dość obficie pieprzem. Teraz mamy trochę czasu, pora więc zrobić grzanki. Chleb może być jaki kto lubi, ja użyłam dwóch kromek takiego najzwyklejszego jaki miałam w domu, Wy możecie szaleć z dowolnym :) Kroimy go w kostkę, następnie na tej samej patelni(...)dajemy łyżkę śmietany, dolewamy do niej odrobinę wody, by nabrała wodnistej konsystencji, a następnie kilka łyżek kremu, by przypadkiem się nie ścięła. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do zupy i mieszamy. Podajemy z grzankami, całość posypujemy serem. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosakolor. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla(...)moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym , do tego mogą być ziemniaki , chleb, bułka lub po prostu same oszukane gołąbki :) Smacznego
Smaki Edyty