chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:220/356)

Kiełbasa czosnkowa 334

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -4 kg boczek (chudy) 8 mm -3 kg karkówka szarpak -3 kg szynka w kostkę 1-1,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żytni chleb na liściach tataraku 133

macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni chleb na liściach tataraku Wieczór przed pieczeniem, 70g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki, który był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej typ 1400, 150g letniej wody. Składniki zaczynu(...)żytniej typ 1400, 450g letniej wody, 1 łyżka miodu wrzosowego, 20g soli morskiej, 1 łyżka octu jabłkowego, tatarak, wewnętrzne liście, te najbardziej delikatne.  Wodę, miód, sól i ocet mieszamy do rozpuszczenia składników. Dodajemy do zaczynu, dosypując stopniowo mąkę. Mieszamy tylko do dobrego połączenia składników. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło. Smarujemy foremkę tłuszczem, wysypujemy mąką

Leśny Zakątek
Zapiekanka ziemniaczana. 191

Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich.. Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0

chleba naszego
Schab po bałkańsku 149

Ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała(...)www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku, podajemy posypane zieleniną

Apetyczna babeczka
Idealna domowa tortilla 536

Tortilla meksykańska, to bardzo popularny i często używany na całym świecie rodzaj chleba . Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm i używa się najczęściej do robienia wrapów . Tortilla jest dostępna w każdym sklepie, ale zrobienie jej domowym sposobem jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy widzieć kilka prostych trików w jej przygotowaniu i zobaczycie, że już nigdy(...)Idealna domowa tortilla - przepis: Składniki: 350 g mąki (2 szklanki) 160 ml gorącej wody  1 łyżka soli 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez ok. 4-5 min. Jeżeli będzie lepiło się do rąk dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą

Kuchnia Łukasza
Pieczeń 422

Przepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szwedzkie bułeczki tosca z migdałami (Toscabullar) czyli Niedzielne Śniadanie odc.68 141

Po dwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam!  Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki.  Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny z maślanką 95

Pełnoziarnisty chlebek ze słonecznikiem. I posmakiem maślanki. Prosty w wykonaniu, jak zwykle zresztą :) Składniki: 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej 500 ml maślanki 30 g świeżych drożdży

Marder&Marder Manufacture
Żubrowy chleb na zakwasie 136

żubrowej łyżeczka soli pół łyżeczki cukru ok. 400 ml wody Tym razem rano drewnianą łyżką wyrobiłam ciasto z mąk, soli, cukru i zakwasu, dolewając tyle wody, by można było mieszać ciasto łyżką. Pod koniec wyrabiania dodałam 3 źdźbła trawy żubrowej i zamieszałam tylko po to, by aromat trawy przeszedł do ciasta. Wieczorem po pracy wyjęłam trawę i ułożyłam(...)temperatury 180 stopni C na 1,5 godz. Po upieczeniu trzeba pozbyć się papieru i trawy, która odchodzi. Trawy nie zjadamy, zatem trzeba ją usunąć przygotowując kanapki z tego chleba. Chleb pachnie niesamowicie :) Przebijają się w nim wiórki marchewki i smak czarnuszki z poprzedniego marchewkowego chleba na zakwasie .   Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Smalec wegetariański mamusi (smalczyk z jabłek, cebuli i rodzynek) 123

Koleżanka wczoraj stwierdziła, że smalczyk wegetariański brzmi jak oksymoron. Niech będzie, że oksymoron ale za to jaki smaczny!  Polecam zajadać się nim na pajdzie chleba z kiszonymi ogórkami i świeżym tymiankiem. Mmmmmm, pychotka...                 Składniki (duża porcja na kilka osób i parę dni) : 6 większych cebul(...)minut na małym ogniu do połączenia składników - dodać rodzynki, słonecznik i sezam.  - poddusić chwilę całość i posolić a następnie zdjąć z ognia - dodać masło i delikatnie mieszać do rozpuszczenia - przełożyć od miseczek i włożyć do lodówki Polecam jeść z kiszonym ogórkiem i świeżym tymiankiem. Poczekać aż stężeje. Można przechowywać w lodówce do 5 dni. SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
GULASZ Z WARZYWAMI – TANI I SZYBKI! 200

warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula(...)paprykę. Zalewamy bulionem, wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone drobno pomidory i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną, a pomidory się rozgotują. Dodajemy pokrojone parówki, dokładnie mieszamy , doprawiamy solą oraz pieprzem ina wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie doprawiamy do smakuj. Gotowe! Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie również inne

Ostra na Słodko
Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym 462

rondlu z taką ilością tłuszczu, która umożliwi nie stykanie się ich z dnem - temperaturę oleju sprawdzić przy pomocy termometru cukierniczego (powinna wynosić około 170 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba, jeśli od razu wypływa, a wokół pojawiają się bąbelki, można zacząć smażenie - wrzucać pączki w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej(...)pozostawić do ostygnięcia - przygotować sos karmelowy: do rondelka wsypać cukier, zalać wodą, podgrzewać na małym ogniu, aż woda odparuje, a cukier przyjmie złotą barwę, podczas tego procesu nie wolno mieszać karmelu łyżką, a jedynie potrząsać rondelkiem, aby ułatwić równe karmelizowanie się cukru - złoty karmel zdjąć z palnika, dodać zimne masło, energicznie wymieszać drewnianą łyżką, następnie wlać śmietankę i cały czas

Smakołyki Bereniki
Smalec do chleba 192

uważacie ?  Wprawdzie nie jest to danie zbyt dietetyczne, ale co tam, raz na jakiś czas można zgrzeszyć. W końcu mamy Karnawał, zaszalejmy :-).   Smalec do chleba Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g grubej słoniny 2 cebule 1/2 jabłka świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cząbru Wykonanie: Słoninę kroimy w  drobną kostkę. Wkładamy(...)najpierw dorzucamy cebulę, a po 5 minutach jabłko. Wszystko dusimy na małym ogniu, do momentu, aż cebula będzie szklista. Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików. Podajemy po całkowitym wystygnięciu

Kulinarne przygody Gatity
Polvorones de chocolate 174

Polworony, w wersji orzechowej , już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z

Grahamka, weka i kajzerka
Mielonka ,,jak dawniej'' 189

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 900 g/ sitko fi 5 mm -boczek 800 g/sitko fi 5 mm -podgardle 300 g/ sitko fi 8 mm PRZYPRAWY I SKŁADNIKI

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salatka kus kus z ciecierzyca i granatem 170

Miałam ostatnio wielka ochotę na lekką sałatkę o orzeźwiającym smaku. Przeglądając "What Katie Ate. Weekend" znalazłam te kombinację. Nie zawiodłam się! zestawienie składników jest wspaniałe. Chrupiące

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika 165

prosty. Możecie go troszku pozmieniać, dodać inne ziarna, otręby itd. Pamiętajcie tylko, że praca z mąką żytnią nie jest taka łatwa. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Chleb przygotowałam na bazie mąki żytniej od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również wysokiej jakości mąki pszenne, płatki owsiane, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną(...)chlebkiem można eksperymentować 4 łyżki ziaren siemienia lnianego (dziś pominęłam) 5-6 łyżek łuskanego słonecznika Przygotowanie: Lekko podgrzewamy szklankę wody, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, wlewamy resztę wody, dodajemy resztę cukru, otręby i ziarna. Następnie dodajemy nasze drożdże i całość mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno dodajemy mąkę

Słodkie okruszki
Wegański bekon z grzybów portobello 164

zdrowe, to wiemy, ale w razie wątpliwości polecam zajrzeć tutaj po więcej informacji na temat ich wartości odżywczych. Ten wegański bekon wybornie smakuje solo albo na kromce świeżego chlebie, świetnie dopełnia kanapek z serem wegańskim czy z pastą buraczaną, wzbogaca też smak burgerów. Na spotkaniach rodzinnych robi po prostu furrorę i zawsze znika w mgnieniu oka ze stołu Jednym słowem(...)agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz grzybów mieszamy w naczyniu. Grzyby obieramy ze skórki, kroimy na paski o grubości około 5 mm, moczymy w miksturze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam maty silikonowej). Pieczemy

Lamarida.pl
Drożdżowe koszyczki na sałatkę 119

też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego.  Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka.  Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt Was nie pogania, nikt(...)cukru 15g świeżych drożdży 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet warzywny z kaszą manną 193

upiekłam. Teraz zastanawiam się czemu tak długo się wahałam bo wyszedł rewelacyjny. Konsystencja jak dla mnie idealna lekko kremowa ale zwarta. Doskonały do kanapki jak i do jedzenia bez chleba z racji dodatku kaszy manny jest syty sam w sobie. Muszę przyznać, że popełniłam jeden błąd przy pieczeniu a mianowicie zrobiłam go za mało!!! Następnym razem odrazu robię podwójną porcję(...)łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotowanie: Szklankę kaszy manny gotowałam w 1,5 szklanki wody ( idealnie gdyby był to wywar warzywny). Mannę trzeba cały czas mieszać żeby nie przypalić, gdyż z podanych proporcji wyjdzie ona gęsta. Gdy mannę będzie nam już ciężko mieszać zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy w garnku będziemy do niej dodawać pozostałe składniki

W kuchennej krainie
Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem 139

pasztet zagości na stale w Waszej lodówce, zróbcie go szybciutko, nawet na Święta, a nie pożałujecie ! Jest wspaniały, pyszny i bardzo aromatyczny. Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba! Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki  SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża cukinia 7 suszonych pomidorów(...)oczkach, odstaw.Pomidory suszone i pora pokrój w drobną kostkę. Pomidory z zalewy pokrój w kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj. Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. Możesz dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha. Po upływie 10 minut dodaj mielone

Z Kuchni Do Kuchni
Kurkowy sezon ! - Tagliatelle z kurkami 139

kuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki nie odkrywamy naszą propozycją, jednak u nas popularniejsze są kurki w śmietanie podawane z chlebem, podobnie jak inne grzyby leśne. My proponujemy kurki w nieco bardziej wykwintny sposób.  Zobaczcie :) Tagliatelle z kurkami (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie kurek lub tyle samo nazbieranych własnoręcznie. 1 duża(...)dodajemy oczyszczone kurki i również dusimy ok. 2 min. Teraz wlewamy całą słodką śmietanę i dusimy, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum. Makaron ugotowany przelewamy lekko wodą, ale nie koniecznie. Są dwie szkoły, więc jak wolicie. Na pewno ważne jest polanie makaronu oliwą z oliwek. Nadaje ona piękny zapach

vegetanie

Proponowane wyszukiwania