Idealna do kanapek na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się także na imprezie. Świetne smarowidło do chleba, bułeczek, wek. Dziecinnie proste w wykonaniu, a urozmaici nasz posiłek. Składniki: 100g sera białego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 szt ogórka 5 główek rzodkiewki 1 jajko 2 łyżki pasztetu drobiowego kremowego 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)ogórki oraz jajko. Do całości dodajemy pasztet, dosłownie 2 łyżki, dobrze, gdyby pasztet był miękki,lekko mazisty. Świetnie komponuje się w tej paście!;) Na koniec w małym rondelku mieszamy jogurt, majonez, musztardę, sól i pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na składniki i całość dobrze mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Polecam! Pasta to całkowita moja improwizacja. Artykuł Pasta z twarogiem
Raj dla Podniebienia"nic nie ma do jedzenia"...? - przecież lodówka jest pełna :)..."no tak ale coś ...takiego, hmmm..." ...o.k. zobaczę czy można coś zrobić z tego "nic" :) daj
chleba naszegoIdealna na śniadanie, lunch i kolacje. Stanowi świetne dopełnienie naszego domowego chleba. Pyszna pasta z cieciorki dodatkiem zielonych oliwek. Musicie tego spróbować! :) Pyszna pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek Składniki: 12 dużych zielonych oliwek 1 i 1/3 szklanki ugotowanej cieciorki 2 łyżki tahini (ewentualnie 70 g podprażonych pestek dyni lub słonecznika) 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny(...)czosnek, sok z cytryny i olej. Dokładnie miksujemy. Jeżeli pasta jest bardzo gęsta można dodać 1 łyżkę bardzo zimnej wody. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zieloną cebulkę i mieszamy. Smacznego ! Autor: Córka
Moja Mama GotujeKocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, jako kanapka na uczelnię, albo dodatek do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Długo szukałam bezglutenowej receptury, która by się sprawdziła, za zwyczaj wychodziły mi twarde suchary. Te w końcu udały(...)mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki owsianej BG 1/4 szklanki mąki z tapioki łyżeczka oleju lub oliwy sól ciepła woda* Wykonanie: Mąki przesiewamy przez sito mieszamy, solimy według uznania i stopniowo dodajemy małe ilości bardzo ciepłej wody. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie na tyle elastyczne, żeby móc lepić placuszki. Lepimy je na dłoni
Quinoa Raz!plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza(...)procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych, obrane i pokrojone na ćwiartki cebule. Pamiętaj o mieszaniu! 2. Zalej litrem bulionu. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką 3. Zagotuj. 4. Przelej do naczynia,w którym będziesz przygotowywać roladki Podawaj z ulubionymi dodatkami. P.S. Przepraszam za zdjęcia
Fiolka w kuchnijasne. Ten zapach, smak, aromat w całej kuchni! Faktycznie, poczułam Wielkanoc. I nie wiem czy większy wpływ miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę(...)łyżeczce majeranku, ziół prowansalskich Masło rozpuszczam w garnku, dodaję mleko i podgrzewam tylko kilka chwil by było letnie. Ściągam z ognia i rozpuszczam w mleku drożdże. W dużej misce mieszam przesianą mąkę, cukier, sól i podgrzane mleko z pozostałymi składnikami. Dokładni wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Świeże zioła siekam bardzo drobno. Kiedy ciasto wyrośnie
Mango PapajaPuszysty placek zwany chlebem czosnkowym. I mimo, że nie ma tu ani drożdży,ani sody, to rośnie jak szalone. Co więcej można by rzec. Ekspresowe wykonanie i tyle smaku. A zapach? Nie, nie do opisania! Zatem jeśli brak pomysłu na obiad czy kolację, to nie zastanawiajcie się zbyt długo. Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego(...)Przygotowanie: Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli. Wlewamy jogurt i uwaga (!) całość mieszamy przy pomocy noża do masła, aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już na tyle zwarte i elastyczne, podsypać blat mąką i uformować dowolny kształt placka. Teraz czas na główny
Karczma HonoriettyDziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier
Różowa kuchniaWitam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy
Uwaga Babcia Piecze ChlebUwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry. Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe. Przepis
Dzieje kuchennej WiewióryChleb zmieniający życie to wersja pieczywa bardzo zdrowego.Bez grama mąki,bez spulchniaczy,same nasiona,bezglutenowy i do tego bardzo sycący.Jest hitem na bardzo wielu blogach.Znalazłam go szukając chleba bez mąki będąc na diecie bezglutenowej.Chleby pieczone z bezglutenowych mąk nie zdawały u mnie egzaminu,nie smakowały mi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze(...)soli 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju kokosowego( rzepakowy też może być) 1 szklanka wody 2 łyżki nasion Chia Wszystkie ziarna razem wsypujemy do miski.W osobnym naczyniu mieszamy olej z miodem i wodą-łączymy z nasionami.Dokładnie wymieszać,najlepiej ręką.Jeśli wody mało dodajemy jeszcze 1/4 szklanki.Odstawiamy na 1 godzinę. Szykujemy sobie keksówkę ok 28cm dł,smarujemy oliwą
Niespełnione zdolności kulinarneSzybka, recyklingowa sałatka z tego co było w lodówce. Nie umiem robić sałatek, w tej kwestii boję się eksperymentów ale odważyłam się. To taka sałatka
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody(...)słonecznika 10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Pyry na Gazczasie przesiej do dużej miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj. Do mąk dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki: miód, oliwę i maślankę. Mieszaj składniki około 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, klejące, zatem możesz użyć miksera na wolnych obrotach, staraj jednak się nie dosypywać mąki. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, krótko zagnieć, uformuj(...)kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane. 20 minut później. Jeść, czy poczekać aż ostygną? Bułka z bliska. Bułka z bliska. insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek
Grahamka, weka i kajzerka