Te bułeczki to był strzał w dziesiątkę - mają lekko słodki, malinowy posmak. Świetnie smakują nawet same - mięciutkie i puszyste :) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl
Kolorowy PrzepisownikSkładniki na 2 chlebki :
w mojej kuchniMięciutkie bułeczki z makiem, idealne na drugie śniadanie, można je zapakować dzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny. Składniki: pól
Z Majeczką w kuchniChleb domowy 🍞 , smaczny, zdrowy. 💟 💗 Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane. Z ciasta dwa chlebki 🍞 🍞 wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie. 😍 Składniki na 2 podłużne formy ok. 25 cm: 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g otrębów owsianych(...)ponadto: masło do wysmarowania form, otręby owsiane do obsypania formy. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże w cieplej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 100 g mąki. Dodajemy otręby, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy. Stopniowo dodajemy ok. 300 g mąki, całość mieszamy lub miksujemy za pomocą haka
Moniki Smakołykijuż trzecia wersja ciasta (chlebka) bananowego. Był już bezglutenowy Chleb bananowo-pekanowy i Ciasto bananowe . Tym razem do ciasta dodałam jogurt, przez co jest bardziej wilgotne i miękkie. Smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym… pyszności! Ciasto jogurtowo-bananowe Danie Ciasto , Pieczywo Kuchnia Słodkości Porcje 14 Składniki(...)proszek do pieczenia 2 garści orzechy włoskie lub inne orzechy, bakalie Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy na gładko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka, banany i jogurt mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i również mieszamy. Masę przełożyć
KucharzycaDynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek(...)centymetra. Nie ma potrzeby obierania jej ze skóry, ponieważ ta jest dość cienka. Pokrojoną dynię przekładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy. W małej misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z oliwek, miód gryczany i przyprawę z suszonego czosnku, suszonej natki pietruszki i płatków chili. Użyłam przyprawy Aglio, olio e chili z Lidla , którą kupiłam w czasie tygodnia włoskiego. Marynatę
My Chcemy Jeśćmajeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)kostkę kiełbasę i smażymy z cebulą na złocisty kolor . Kiełbaska i cebulka muszą być dobrze podsmażone , to cały sekret pizzy Bawarskiej . Na koniec dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy , odstawiamy do wystygnięcia . Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , następnie wierzch smarujemy musztardą , układamy smażoną kiełbasę z cebulą . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Ogrodnik w podróżynaprawdę po małym kawałku człowiek jest porządnie najedzony. Zresztą nic dziwnego, to prawdziwa bomba kaloryczna! Wyłącznie dla miłośników serów :) Streszczać się będę dzisiaj, bo jednocześnie piszę tego posta, robię chleb i do tego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie(...)dodajemy mleczko zagęszczone, serek mascarpone i śmietanę. Dosypujemy sól, pieprz, suszoną paprykę i bardzo drobno posiekaną suszoną papryczkę chili. Dusimy dalej przez kilka minut i na koniec dodajemy sezam. Mieszamy i wyłączamy palnik. Bierzemy naczynie żaroodporne i na spodzie naczynia dokładnie żeby cały spód pokryć układamy płaty makaronu. Na to kładziemy warstwę naszego duszonego szpinaku i znów warstwę makaronu. Potem
Marder&Marder Manufacturewww.Skworcu.com 1. Drożdże z cukrem i ciepłą wodą rozpuścić i odstawić na 10-15 minut, aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek oraz sól, mieszamy. Mąkę łączymy z drożdżami i wodą, przez kilka minut wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut, aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto(...)ponownego wyrośnięcia. 4. Precelki przed włożeniem do piekarnika smarujemy woda i posypujemy solą lub białym sezamem. Czas pieczenia 10-12 minut, w temperaturze 200 C. Przepis inspirowany ,, Encyklopedią Chleba
Apetyczna babeczkamuffinach z bekonem i sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jako jajka po benedyktyńsku. (źródło) Składniki na 1 porcję: 2 plasterki bekonu albo szynki 1 kromka chleba tostowego (pełnoziarnisty) 1 jajko do ugotowania w koszulce 1/4 szklanki octu 1 żółtko do sosu 100 g masła (będziemy go klarować) sok z cytryny (2 łyżeczki) pieprz biały sól dodatkowo(...)garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 1 żółtko. Żółtko trzepiemy trzepaczką, dodajemy sok z cytryny. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sól i biały pieprz. jajko: zagotowujemy wodę, powiedzmy, że niecały litr, gdy woda się zagotuję wlewamy około
Bon Appetit MałgorzatyJest to typowo włoski specjał, ale świetnie odnajduje się i w naszej kuchni. Sos który doskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek. Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców. Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić. - 600 g mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego(...)olej do smażenia - przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. NIE SOLIMY . Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek . Smażymy około 10 minut aż odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę. Dodajemy wino, raz jedną szklankę
Pasje JolkiSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 2 kg --sitko szarpak -łopatka 2 kg--sitko 8 mm -wołowina kl 2(ścinki) 0,5 kg --sitko 2,5 mm -słonina
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono
Dzieje kuchennej WiewiórySUROWIEC -boczek bez skóry nie za chudy 0,5 kg -karkówka 0,5 kg -jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Tak smacznych ciasteczek nie robiłam chyba nigdy... ba! nawet chyba nie jadłam! nie, to nie brak mojej skromności. Raczej jestem krytyczna wobec własnych poczynań. ONE są
Dzieje kuchennej Wiewióry