chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:204/356)

Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 218

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub czosnek

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Focaccia 180

Focaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna

Przepisy na domowy ser i chleb
Granola z patelni czyli KUKBUK chrupie a my z nim :) Niedzielne Śniadanie odc.72 141

Zabrakło mi na śniadanie granoli. Ostatnio jadłam ja codziennie a tu taki psikus... przez te zdrowotne zawirowania zapomniałam upiec kolejną porcję.  Kupiłam listopadowo-grudniowy numer

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki na śmietanie 123

  Dziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż . Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500

Różowa kuchnia
Burger z szarpaną wołowiną i colesławem z czerwonej kapusty 265

najstarszych lokali serwujących hamburgery w USA jest restauracja Louis Lunch w New Haven , w stanie Connecticut  gdzie mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich żeliwnych grillach gazowych i serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy. Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 2,5 h szarpana wołowina  (przepis) maślane bułki do burgerów(...)wołowinę przygotować według  przepisu 2. Bułki przygotować według  przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, majonez mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku, smarujemy majonezem, nakładamy

Słodki Kompromis
Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem 129

iedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie w okresie(...)nich nie były tak dobre, jak te wegańskie, na które przepis dziś podaję. Do ich przygotowania zainspirował mnie Mickey Rotten na swoim kanale vegeTABLE . Tosty zamiast w jajku miesza się w fantastycznej mieszance z nasion chia i ulubionego mleka roślinnego (u mnie migdałowe). Do tego przygotowałem waniliowy twarożek z orzechów nerkowca i karmelizowany z wodą różaną rabarbar. Prawdziwa petarda! * SKŁADNIKI

Food Square
Tosty francuskie 131

Tosty francuskie to kromki chleba, najlepiej czerstwego, namoczone w rozbitych jajkach, często z dodatkiem mleka lub śmietany. To dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Namoczone w jajku kromki smaży się z obu stron do zrumienienia i podaje z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Moje tosty przygotowałam z chałki i podałam z owocami i sosem ze zmiksowanych truskawek(...)mleka 1 łyżeczka cynamonu 80 g masła Dodatki: truskawki maliny mus ze zmiksowanych truskawek lub malin miód lub cukier puder (opcjonalnie) listki mięty do dekoracji Przygotowanie: W misce mieszamy jajka, mleko i cynamon. Kromki chałki zanurzamy w przygotowanych jajkach i smażymy na maśle z każdej strony na złoty kolor. Tosty podajemy z owocami, sosem ze zmiksowanych truskawek, malin lub jagód

Smakowity Blog Kulinarny
Mielonka ze słoika 124

Przepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika. No i przede wszystkim bez chemicznych dodatków, których jest mnóstwo w kupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich(...)cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia na średnich oczkach (jeśli chcemy mieć większe kawałki mięsa w mielonce to mielimy na najgrubszych oczkach). Dodać przyprawy i mieszać dokładnie dolewając po trochu zimnej wody. Doprawione i wymieszane mięso włożyć do wyparzonych słoików dokładnie uciskając. Nie nakładać do samego końca. Tak przygotowane słoiki pasteryzować przez godzinę w garnku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Razowe ciasto bananowe 144

jakie grzechy? ;/ trochę Was ostatnio rozpieszczam z przepisami! :D nie przyzwyczajcie się czasem ;p Składniki (tortownica 19 cm): szklanka mąki pszennej razowej szklanka mąki żytniej (użyłam takiej do wypieku chleba) łyżeczka proszku do pieczenia 4 dojrzałe banany 0,5 szklanki rodzynek (myślałam też o daktylach, są bardziej słodkie, ale niestety akurat nie miałam pod ręką) 4 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka(...)przykrył całość) i odstawiamy na około 5 minut, po tym czasie możemy wrzucić je do blendera (wraz z wodą) i zmiksować na miazgę z bananami dodajemy jajka, olej miksujemy mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do p.,cynamon, kakao) pieczemy w temp. (nie mam pewności) 170-180 stopni przez około 45 minut (najlepiej badać drewnianym patyczkiem czy nie ma w środku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczeń rzymska z jajkami 139

Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana .  Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo(...)Przygotowanie: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli. W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa,  wołowego z wieprzowym. Dodajemy bułkę, surowe jajka, szałwię, tymianek, paprykę, pieprz, sól i podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Brytfanki lub foremki natłuszczamy

Moniki Smakołyki
Pasta z makreli na ostro 247

różnorakie posmaki. Użyjemy też ostrej musztardy rosyjskiej i większej ilości pieprzu czarnego. W mojej paście dodaje czosnek niedźwiedzi ale nie jest on obowiązkowy :). Polecam tą zdrową pastę na razowy chleb do pracy czy też na kolację :) Składniki dla ok. 4 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Tusza makreli ok 250-300g 3 jajka M EKO Garść kukurydzy konserwowej(...)miski 2// Makrele obieramy, mięso bez ości z ryby przekładamy do miski 3/ Cebulki obieramy i kroimy bardzo drobno - przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi - mieszamy 4/ Dodajemy majonez, musztardę i przecier i bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Pastę najlepiej zostawić do przegryzienia na noc. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 152

też które potrzebują o wiele więcej czasu, pracy, spokoju a efekty- bezcenne. W chlebie możemy umieścić praktycznie wszystko, to czemu nie zrobić dwa w jednym chleb w postaci gotowej ciepłej kanapki.Miałam to szczęście,że przepis na to dostałam od rodowitej Włoszki.  Tym razem w środku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać(...)salami (użyłam z pieprzem) 300 g sera mozzarella  garść listków bazylii  2 papryki pokrojone w kostkę  świeżo zmielony pieprz   SPOSÓB WYKONANIA: - mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę oraz oliwę i wyrabiam na jednolitą masę aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (ok 10 minut), jeżeli widzimy,że nasze ciasto jest

Basia w kuchni
Pasta z wędzonego pstrąga 197

Pyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z  wędzonej ryby  z dodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego(...)obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały ser  i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy, możemy też składniki pasty po prostu zblendować. Dodajemy szalotkę, koperek i przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 171

szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed(...)później na drewniane łopatki oprószone mąką.  Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy. Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki szparagów i pokruszoną fetę. Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano. Piekarnik z umieszczonym w środku  kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Chałka maślana z migdałami 171

mną już długi. Często an różnych blogach widziałam, że dziewczyny robią nie tylko chałki ale różnego rodzaju chleby, może też się kiedyś skuszę:) Na razi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej piekarni)  Będąc dzieckiem często jadłam chałkę z miodem i mlekiem, uwielbiam ten smak więc możecie(...)podgrzewamy i rozpuszczamy w  nim drożdże, przelewamy do do naczynia. Dodajemy masło,  sól, cukier  i jajka ( jedno białko zostawiamy aby posmarować nim wierzch ciasta) wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono dobrze  napowietrzone zacznie odchodzić od brzegów naczynia. W tedy przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

ciastkarnia na kruchym spodzie