poniżej. Jeśli nie robiliście nigdy jajka w koszulce, spróbujcie tego przepisu. Zawsze się udaje! Czas : 10-15 minut Poziom trudności: łatwe Danie dla 2 osób Składniki : 4 kromki chleb 4 jajka Jedna i pół łyżeczki soli 1 łyżka dowolnego octu, może też być sok z cytryny Litr wody Pata z avocado 2 średnie, dojrzałe awokado Kilka gałązek pietruszki 2 łyżki(...)przekładamy go do głębszego naczynia. Widelcem rozdrabniamy miąższ awokado na dość gładką pastę. Siekamy drobno pietruszkę i dodajemy do awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy do smaku i mieszamy. Krok 2 Teraz bierzemy się za nasze jajko w koszulce. W garnku zagotowujemy litr wody. Dodajemy półtorej łyżeczki soli i łyżkę octu lub soku z cytryny. Zmiejszamy ogień, tak żeby
Niedzielny kucharztylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika u mnie bardzo szybko :) Większy więc się nie zmarnuje... No ale póki co chleba nie ma, jest chałka (tzn. jej też już nie ma:P ) i przepis na nią :) Może skusicie się upiec jeszcze dziś, by mieć na śniadanie...?! Składniki na 1 keksówkę: 250ml mleka(...)przesiewamy bezpośrednio do misy robota. Dodajemy cukier, jedno jajko, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku i dolewamy do reszty. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy za pomocą haka, dolewając powoli roztopione masło i dodając żurawinę. Po połączeniu składników ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladzieWszystkie dzieciaki...( i nie tylko :) ) uwielbiają nutellę na kromce chleba. Sama często po nią sięgam, gdy sama nie wiem co słodkiego bym zjadła. Domowym sposobem możemy przygotować nutellę z czekolady kakao i m.i.n bakalii, ale możemy też przygotować jej imitację w postaci powideł śliwkowych, które w moim domu noszą nazwę czekośliwki ;) Składniki: 3 kg węgierek 1,2 kg cukru(...)śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier do powstałego musu i gotujemy ok. 2,5 godz na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i kakao. Dobrze mieszamy, aby kakao się rozpuściło, gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy. Nie pasteryzujemy
Z Majeczką w kuchnisię zdarza przy tradycyjnej lazanii. Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego. Składniki: 400g wołowiny mielonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pieczarek 10 kromek chleba tostowego 1 jajko 2 małe ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pełna(...)dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sól oraz pieprz. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i lekko osolone smażymy na łyżce rozgrzanego oleju. Masło topimy, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy mleko i za pomocą mątewki łączymy składniki. Doprawiamy solą (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz gałką muszkatołową. Wsypujemy ser i ponownie łączymy aż do jego roztopienia. 8 rozwałkowanych kromek smarujemy
Kuchnia w czekoladziePostanowiłam upiec chleb na grilla. Chleb jest inspirowany przepisem z bloga Agnieszki Maciąg i jest bezglutenowy :) Idealnie pasuje do pesto czy produktów z grilla. Potrzebne składniki: 1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki majeranku i tymianku 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu(...)szklanki mleka migdałowego 2 jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem
Łycha smakówMieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 min. Mąkę mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Wlewamy letnie mleko z masłem, dodajemy rozkłócone jajko oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto się połączy, zagniatamy rękami na blacie podsypanym mąką. Gdyby było zbyt klejące – dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, wkładamy(...)owalny kształt. Układamy na środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem do dołu) i formujemy na kształt chleba. Zostawiamy na godzinę na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Po tym czasie pieczemy ok. 30-40 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Stollen jest dobre zarówno od razu
Poezja smakuBanany blendujemy z kakao, aż powstanie jednolita masa, bez grudek. W osobnym naczyniu awokado miksujemy blenderem na gładką masę, stopniowo dodając wodę. Do zmiksowanego awokado dodajemy masę bananową, dokładnie mieszamy. Można dosłodzić miodem, chociaż przy odpowiednio dojrzałych bananach to nie jest konieczne. Przekładamy do miseczki i podajemy :). Rady: W oryginalnym przepisie zamiast bananów dodaje się garść namoczonych w wodzie(...)budyń z wodą ma lepszą konsystencję, jest bardziej... budyniowy. Ale bez wody jest świetnym dipem do pokrojonych świeżych owoców lub smarowidłem do słodkiej chałki, czy śniadaniową nutellą z żytnim chlebem :). [oryginał zdjęcia gdzieś wcięło, więc daję fotkę z PP, ale moja własna, oczywiście ;)] Zastąp budyń lepszą wersją! ;) I gwarantuję, że więcej nie kupisz proszkowego budyniu czy, co gorsza
Kuchnia w szuwarachWiosenny detox!, chleb bez mąki pszennej za to z różnorodnością nasion, pychota :). Po nasiona i bakalie wybierzcie się do Owocowego Raju . Składniki: 20 dag mąki kukurydzianej 7 dag otrębów żytnich z zarodkami 2 łyżki nasion chia 2 łyżki ostropestu plamistego 5 dag pestek dyni 10 dag siemienia lnianego 2 łyżki błonnika 10 dag gruszki kandyzowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)syropu klonowego 350 ml wody 1. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. 2. Wodę łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy je na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 40 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy
Apetyczna babeczkatrochę go spłynęło. Można też dodać orzechy, rodzynki lub migdały :) Kringel - pierścień, obwarzanek. Estoński Kringel to cynamonowy chleb w kształcie pierścienia. Dla mnie jednak jest to wypiek, którego chlebem bym nigdy nie nazwała - raczej słodką bułką:) Idealny z mlekiem lub gorącą czekoladą na drugie śniadanie. Choć wywodzi się z Niemiec, to właśnie w Estonii od setek lat przygotowywany jest(...)suchych drożdży - odrobina wody w temp. pokojowej - 50 g masła - łyżka cukru - 1 lub 2 łyżeczki cynamonu (zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną) Przygotowanie: 1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy. 2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę
Kraina Tysiąca SmakówWitam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste
Uwaga Babcia Piecze Chlebzrobić je zupełnie sami Spróbujcie! Składniki Na zaczyn: 1 łyżeczka suchych drożdży 500g mąki do wypieku chleba 625 ml wody Na ciasto: ½ łyżeczki suchych drożdży 480g mąki do wypieku chleba 2¾ łyżeczki soli 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu Do gotowania: 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu 2 łyżki sody mąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy dodatki(...)folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Masa powinna w tym czasie podwoić swój rozmiar. Ciasto: Do tej samej miski dodajemy pozostałe drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy ok. 400g mąki, sól oraz brązowy cukier. Mieszamy wszystko razem dopóki składniki nie zaczną formować kulki ciasta. Powoli dodajemy pozostałą mąkę do reszty masy. Tak powstałe ciasto przenosimy
Mostek w kuchnisiłą rzeczy pojawić się trochę keto-przepisów. Ale mój Mąż i Przyjaciele nie są na doecie, więc będzie na pewno też coś węglowodanowego :) Na keto nie je się tradycyjnego chleba, a jednak fajnie jest chrupnąć od czasu do czasu jakiś wysokobłonnikowy zamiennik. Kupiłam sobie pyszne krakersy z siemienia lnianego w Pyszneeko i postanowiłam zrobić swoją domową wersję, która jest(...)sezamuh 1 łyżka maku (opcjonalnie) 1 łyżka mieszanki ziół (u mnie mix grecki) 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli himalajskiej około dwóch filiżanek wrzątku Składniki suche mieszamy ze sobą. Dolewamy wrzątek i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Gdy już masa będzie ciastowata i śluzowata, przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy
Cytryna&Co.śniadanie lub kolację, ja nimi jestem zachwycona. A przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne. Takie wilgotne, więc szybko nie wysychają. Piekłam już bułki i chleb na jogurcie naturalnym, ale na drożdżach, a w tym przepisie piecze się na sodzie. Robi się ciasto, formuje bułki i do piekarnika. Potrzeba z godzinkę żeby były gotowe, więc spokojnie(...)sody oczyszczonej 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie jogurtowych bułek na sodzie: 1. Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski, wlewamy olej i dajemy jogurt, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się
IzabelawkuchniZiemniaczana sałatka ze śledziem i czarnuszką. Pyszna, szybka w przygotowaniu, sycąca. Smak sałatki wspaniale wzbogaca i urozmaica dodatek czarnuszki. Spróbujcie najpierw śledzia z czarnuszką MIRKO od tak z kromką chleba, polecam A potem przygotujcie z niego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki(...)łyżkę cebulki z opakowania. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka (ugotowane wcześniej na twardo), ogórki i posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt naturalny. Mieszamy składniki, próbujemy opcjonalnie doprawiamy. Podajemy np. z odrobiną posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Propozycja na puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki. Do
Uwaga Babcia Piecze ChlebSkładniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 7 g suchych drożdży 150 ml mleka 150 ml oleju 60 g masła 200 g cukru szczypta soli 1
Moje-pitraszeniesmak chleba, ja stosują zamiennie mąkę pszenną, pszenną razową, żytnią 750 lub 2000, owsianą, gryczaną. Zachęcam do samodzielnych wypieków, wystarczy jedynie dobrze zaplanować cały proces, ja z reguły piekę chleb w nocy, więc przygotowanie zaczynam dzień wcześniej wieczorem. Składniki Czas przygotowania: 28 h + 40 min pieczenie Zakwas (starter) jak przygotować zakwas ( tutaj ) Zakwas 60 g startera(...)wody 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Starter wyjmujemy z lodówki na ok 2 godziny żeby się ogrzał do temperatury pokojowej 2. Odmierzamy 60 g startera mieszamy łyżką z mąką żytnią i wodą, nie używamy metalowych mis do wyrastania ciasta chlebowego, szklane lub ceramiczne będą odpowiednie, przykrywamy miskę folią spożywczą, niezbyt szczelnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej
Słodki Kompromispieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju(...)zrobiłam wzorek na środku, ale można też całość). Całkowicie studzimy przed krojeniem jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach. Jeśli nie można jeść na ciepło :) RADA: Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Można
Kolorowy PrzepisownikSUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.swoim. Nie wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego(...)było dość ciepłe, ale jeszcze nie parzyło palców. Teraz zestawiam garnek z palnika i dolewam czegoś, aby zakwasić mleko. Można użyć maślankę, kwaśną śmietanę, kefir lub zsiadłe mleko. Mieszam dokładnie trzepaczką balonową (rózgą). Garnek przekrywam pokrywką i odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin, aż się zsiądzie. Najlepiej zostawić na noc. Następnego dnia, gdy mleko się zsiądzie, odlewam do słoiczka
Posadzone i zjedzoneSUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.według własnej potrzeby. Jeśli wydaje się za mało mięsny w smaku, możecie dorzucić 1 bulionetkę drobiową i zagotować całość przed dodaniem passaty. Do bulionu dolewamy passatę i całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy, by ją zahartować, a następnie wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso(...)Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo smacznie - polecam! Grzanki czosnkowo-serowe: 4 kromki pszennego chleba 1-2 ząbki czosnku 50-60 g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego
Cooking MonsterPrzygotowywanie domowego pieczywa niezmiernie mnie cieszy. Zapach roznoszący się po całym domu gdy w piekarniku piecze się chleb, bułki czy chałka jest hipnotyzujący. Pieczenie pieczywa uzależnia, potwierdzą to wszyscy, którzy spróbowali. Eksperymentom z różnymi rodzajami mąki i dodatków nie ma końca. Ręka w górę, kto ma ochotę na domowe grahamki! Składniki: Zaczyn (podmłoda): 10 g świeżych drożdży 100 ml wody(...)pszennych 300 g mąki pszennej typ 750 100 g mąki pszennej typ 1850 1 łyżeczka soli Dodatkowo: mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem płatki owsiane Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem Mieszamy w misce składniki zaczynu i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. W dniu pieczenia Otręby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut.Następnie mieszamy przygotowany zaczyn
Smakowity Blog KulinarnySałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce". Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis -słonina bez skóry z mięsem -sól kamienna 100 gram na litr wody -czosnek według uznania -przyprawy dowolne ilość według uznania -kilka liści laurowych -ziele angielskie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 0,5 pęczka botwinki garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 4 łyżki parmezanu z migdałów (przepis znajdziesz tutaj ) 3 łyżki oliwy
Łycha smakówWitam serdecznie Sezon jagodowy w pełni więc zaproponuję domowe jagodzianki są przepyszne i idealnie pasują na przykład do zimnego mleczka :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie
Uwaga Babcia Piecze ChlebPierwszy raz robiona przeze mnie Focaccia. Przepis zaczerpnęłam ze strony tu kliknij. Wyszła puszysta i smaczna :) Składniki: 500 g mocnej chlebowej mąki + dodatkowo
W kuchni u MonikiMój pierwszy wyrób i z pewnością nie ostatni. Test urządzenia wypadł pomyślnie. Idealna wędlina na kanapki. Składniki 900 g łopatki wieprzowej czubata łyżeczka soli 2 czubate
R'n'G KitchenSmaczna pasta do kanapek dla amatorów śledzi. Składniki 1 matjas 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu (kopiaste) pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenorzechami laskowymi jeszcze chleba ani nie robiłem, ani nawet nie jadłem :) Przepis podpatrzyłem w książce Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener "Pieczenie chleba w domu". I pomyślałem, że spróbuję :) No i jak pomyślał tak też zrobił :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g orzechów laskowych 350 ml wody 20 g swieżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru z trzciny cukrowej(...)leżeć w wodzie przez kilka godzin. A jak już się namoczą to bierzemy dużą miskę (jak zawsze :)), wsypujemy tam mąkę, wkruszamy drożdże, zalewamy wodą, dajemy sól i cukier i mieszamy około 15 minut. Powinno nam wyjść ładne elastyczne ciasto niezbyt przywierające do dłoni. Po 5 minutach wrzucamy odsączone orzechy i mieszamy jeszcze 5 minut. A potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Marder&Marder Manufacturekobalt, selen oraz potas. Zalecana jest do przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej (12 porcji) Składniki(...)samym początku namaczam daktyle w wodzie. Do miski wkładam banana, odsączone daktyle i miksuję na gładką masę. Dodaję jajko, cynamon oraz maślankę i wszystko dokładnie mieszam. Łączę mąkę z sodą i wsypuję powoli do masy bananowej, szybko mieszając. Ciasto przelewam do formy na muffinki, do środka wkładam pół kanki czekolady i wstawiam
Życie na widelcuWiększość z nas podczas śniadania czy kolacji zastanawia się czym posmarować chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie(...)niż zwykła) 25g czosnek 1 ząbek przyprawy: pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Jaja i czosnek obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Blendujemy. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i kosztujemy! Taka pasta to dawka niezbędnego nabiału (w celu dodatkowego obniżenia wartości kalorycznej możemy dodać chudy ser twarogowy) oraz cennej wit. C pochodzącej z papryki. Smacznego! KALORYCZNOŚĆ 100g
IzaGotujejeśli dodamy do tego nasz Polski czosnek to taki twarożek z rana będzie nie dość że odżywczym to i prozdrowotnym śniadaniem które na pewno Wam zasmakuje! Polecam z razowym chlebem ze słonecznikiem (takim ciężkim a nie dmuchanym)! Składniki dla 3-4 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 220g sera białego typu klinek 5 łyżeczek z górką śmietany 18% tł Garść(...)drobno i przekładamy do miski z twarogiem, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojone pomidorki. 2/ Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz oraz śmietanę i bardzo dokładnie i energicznie mieszamy. 3/ Najlepiej odstawić do przegryzienia. Spożyć do 36 godzin. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna