chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:194/356)

Drożdżowe paluchy z makiem czyli Niedzielne Śniadanie odc.115 165

Gdy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że smakiem będą mi przypominać dzieciństwo. Kiedyś, dawno temu, takie słodkawe, drożdżowe paluchy mama kupowała nam na drugie śniadanie w sklepie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczne zrazy wołowe 220

kosteczkę *** *** Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków, cebuli, boczku i skórki od chleba *** *** Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał *** *** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia *** *** Roladki mocno obsmażamy(...)godziny *** *** Po tym czasie gdy zrazy będą już całkowicie miękkie wyjmujemy je z duszenia. Powstały sos oprószamy mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty należy dodać trochę wody, jeżeli zbyt rzadki, to mąki. Roladki odwijamy ze sznurka i przekładamy ponownie do sosu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE

Blog z Apetytem
Kurczak w paprykowym sosie 153

pełna smaku idealna na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i sycie. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Spróbujcie i Wy. Kurczak w paprykowym sosie idealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli ziołowej 1/2 czerwonej papryki Lutenica(...)małe plasterki (można również w kostkę, ale tak będą bardziej miękkie i rozpływające się w ustach). Podsmażamy na oleju, doprawiając słodką czerwoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową i pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy pokryły całe mięso. Podsmażamy jeszcze chwilę, następnie dodajemy pastę z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami. Mieszamy, ustawiamy zastawiamy pod przykryciem na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy

Słodkie okruszki
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 154

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza 137

pachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo mrozu za oknem .   Domowe, przepyszne chałki. Cudnie smakują na ciepło z masełkiem. Są pyszne z konfiturą lub dżemem. Małe co nieco na zimowy dzień. Z ciepłym mlekiem lub kawką 🙂     Składniki: 25 g świeżych drożdży(...)jajka szczypta soli cukier puder do posypania   Działamy Kochani, działamy 🙂   Drożdże kruszymy, dodajemy do nich cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki i zalewamy to ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. To jest zaczyn. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, roztopione masło, jajka i zaczyn. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę

Niunioki
Pasta z zielonych oliwek 142

Potrzebne składniki:  450 g zielonych oliwek w zalewie  200 g migdałów 2 ząbki czosnku 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) pieprz Przygotowanie: Migdały

Łycha smaków
Dogorywanie i kluski z truskawkami 212

Dogorywałam. Upał pozbawił mnie chęci do życia po raz kolejny. W połączeniu z zaistniałymi zmianami sprawił, że byłam ciągle zdenerwowana i w niedoczasie. Z niczym się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza orkiszowa z sosem pomidorowym i pieczarkami 184

pewien trend kuchni włoskiej, powiedziałabym nawet, że jest ona modna. Może Was zaskoczę, ale przypuszczalnie pomysł na ten włoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami.. hmm jaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności(...)soli szczypta cukru W dużej misce rozpuszczam drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki (pszennej) i 50 ml wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce

Pause Gotowanie!
Pasta z soczewicy do chleba 185

Super zdrowa soczewica w pysznej paście do chleba. Warto jeść soczewicę jak najczęściej ponieważ - ma bardzo niski indeks glikemiczny - zawiera m.in. kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, łatwo przyswajalne białko - wit. z grupy B - jest źródłem błonnika - wspomaga odchudzanie Składniki: 1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa) 2 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz  papryka słodka i ostra(...)szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut (najdłużej brązowa, czerwoną najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy na gładką masę lub tak jak u mnie, zostawiając część w kawałkach. Smacznego

chwile dla mnie
Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 200 kcal/100 g 187

Składniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła 0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka

Malowane smakiem
Chlebek dla " leniwych " :) 162

Przepis ten jest dla wszystkich miłośników zapachu pieczonego chleba, który unosi się i wypełnia każdą przestrzeń domu. Bardzo szybki a jakże smaczny domowy chlebek. Jego wersji i smaków może być wiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki: - 6 szklanek mąki - 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki oleju(...)szklanka wody letniej - 2 szklanki wody ciepłej - ulubione ziarna np słonecznika, dyni, siemienia lnianego Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody wymieszanej z łyżeczką cukru. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, wodą ciepłą i drożdżami. Dodajemy wg uznania ulubione ziarna (ja dodałam 2 spore garści mieszanki słonecznika i dyni) i mieszamy. Keksówki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą

Zainspirowana w kuchni
Bułeczki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami 179

przesiewamy i wsypujemy do misy. Mleko podgrzewamy aby było cieple lecz nie gorące, wkładamy do niego drożdże i rozpuszczamy. Robimy dołek w mące gdzie wlewamy rozpuszczone drożdże i delikatnie mieszamy ,tak powstaje zawiesina, zostawiamy ją na 15 minut by zaczęła pracować.Po 15 minutach dodajemy ksylitol żółtka , sól i rozpuszczone letnie masło. Całość wyrabiamy do momentu kiedy nam zacznie ładnie(...)ciągle mieszając, karmelizujemy je.       Drodzy czytelnicy chcę wam parę słów powiedzieć o firmie Kłos Pol   Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast, chleba czy pizzy.Mają różne typy mąk  naturalnych .Nie dodają  do nich żadnych polepszaczy, dodatków, które powodują standaryzację mąki. Wytwarzają mąkę o bardzo dobrych parametrach wypiekowych. Gorąco

Różowa kuchnia
Finska chalka kardamonowa czyli Pulla, Niedzielne Sniadanie odc.110 160

Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Nie można się jej oprzeć...  Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao.  Przepis pochodzi z bloga Pistachio

Dzieje kuchennej Wiewióry
Swojski smalczyk ze skwarkami 207

SKŁADNIKI I PRZYPRAWY -słonina bez skóry 1,5 kg -cebula 2 szt. duże -czosnek 1 główka -papryka chilli 3-4 szt. lub zwykła 1 szt. -sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa krucha z galaretką 681

SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Coleslaw :) surówka z kapusty. 225

Bardzo smaczna surówka. Polecam każdemu, domowy coleslaw :) "A to się robi w domu? "  Tak :) ...każdy może sobie przygotować tą pyszną surówkę :)... ...ponieważ jest to tylko

chleba naszego
grochówka 132

Znana i bardzo lubiana zupa z grochu... Oczywiście są różne wersje :) Proponuję grochówkę po "naszemu"  :) z wędzonką i kiełbasą... Potrzebujemy trochę czasu i zestaw, który

chleba naszego
Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem czyli To nie jest sałatka z robalem! 169

Wygląda niepozornie... jedni widzą w niej mięso, inni robale.  Nic z tych rzeczy! to wege sałatka z dzikim ryżem i fasolą pinto :) Odświeżona wersja tzw

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie ciasto czekoladowe podwojnie czyli poWeekendowe Lakocie odc.125 136

Choć to zima sprzyja mocnym w smaku, wilgotnym i esencjonalnym ciastom ja piekę je również w inne pory roku.  Tym razem moc czekoladowego ciasta przełamałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Likier krówkowy (z masy kajmakowej) 436

Parę dni temu opublikowaliśmy przepis na likier krówkowy z cukierków . Teraz mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten

Marder&Marder Manufacture
Biszkopt z rabarbarem czyli Slodki Czwartek odc.102 124

"Mamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 356

oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki 1 płaska łyżeczka ksylitolu 2 łyżeczki soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce(...)przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk) 10 - 12 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie rukoli 1 łyżka glazury

My Chcemy Jeść
DOMOWE BAGIETKI W STYLU WŁOSKIM 117

Domowe pieczywo to wspomnienie dzieciństwa. Babcia codziennie piekła świeży chleb abym miała do szkoły. Delikatny, miękki środek i chrupiąca skórka to pieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka(...)letniej wody DODATKI 2 garście rukoli 2 pomidory 3 kulki mozarella bazylia sól pieprz Mąkę przesiać.  Dodać sól, cukier i drożdże. Dolać ciepłą ale nie gorącą wodę. Mieszać przez ok 15 sek. drewnianą łyżką. Pozostawić pod przykryciem na 14 godz. Po tym czasie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić z ciasta kulę i odstawić pod przykryciem na 2 godz

Kuchnia w oparach
Młoda kapusta z koperkiem 141

pyszna, a do tego szybka i banalnie prosta do przygotowania, młoda kapusta. Gotuje się naprawdę szybko. i zawiera mój ukochany świeży koperek. Do tego młode ziemniaki lub kromka świeżego chleba i nie potrzeba mi nic więcej. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej ok. 200-250 ml wody ok. 1 łyżeczki soli 1/2 pęczka(...)kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy około 10 -15 minut. W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy chwilę do zarumienienia ale lekkiego.  Dodajemy do kapusty. Mieszamy. W tym momencie dodajemy również posiekany koperek. Solimy do smaku. A na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem

Życie zaczyna się w kuchni
Zakwas na barszcz czerwony 219

czosnek 3-4 ząbki  ziele angielskie kilka sztuk  łyżkę soli kamiennej  2-3 liście laurowe Wodę przegotowujemy i studzimy. Do letniej wody dodajemy sól i mieszamy. W między czasie myjemy buraki , obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Wkładamy do kamionkowego naczynia lub dużego szklanego słoja. Czosnek obieramy i dorzucamy do buraków , wraz z pozostałymi przyprawami(...)tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków.  Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy je drewnianą łyżką. Po ukiszeniu zakwas odcedzamy i przelewamy do szklanych słoików , można

Aromatyczne Podróże
Roladki drobiowe 141

kuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam) przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na gorący tłuszcz wsypujemy połowę mieszanki warzywnej Hortex i mieszamy aż do miękkości składników. Lekko doprawiamy.    2. Filety płuczemy, obieramy ze zbędnego tłuszczu i rozbijamy na cienkie plastry, uważając by się nie przedarły. Farsz nakładamy na całą powierzchnię(...)minut.  3. Liście sałaty płuczemy i targamy na małe kawałki, posypujemy je posiekaną drobno rzodkiewką i pomidorem pokrojonym w cienkie paseczki. Grzanki wykonujemy sami smażąc 4 kromki czerstwego chleba na 1 łyżce masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy na 1,5cm plastry i układamy na talerzach pośrodku sałatki. Dekorujemy plastrami czerwonej cebuli. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Chleb żytni na drożdżach 272

Kolejny chlebek, który upiekłam. Trochę bałam się, że chleb żytni powinien być na zakwasie,ale jak widać niepotrzebnie. Wyszedł idealny!   Od czasu kiedy upiekłam go po raz pierwszy minęło już trochę czasu i zdążyłam upiec go w kilku wariantach, zawsze był smaczny. Kolejne warianty pojawią się już niedługo :) Składniki na jeden bochenek: 250 g mąki żytniej 250 g mąki(...)instant 25 g roztopionego masła 1 łyżka miodu 300 ml letniej wody Masło z miodem wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Do miski wsypujemy obie mąki, sól oraz drożdże dokładnie mieszamy.  Roztopione masło z miodem oraz wodę wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy bochenek i wykładamy blachę posypaną mąką

Słodka Kraina Wypieków
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 210

ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy(...)pieprzu i liście laurowe. Na drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 270

ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy(...)pieprzu i liście laurowe. Na drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty

OstryKęs