chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:194/356)

Mielonka prasowana 231

Przepis Mięso: -750 g łopatki -750 g karkówki Przyprawy Gramatura przypraw podana jest do całości mięsa czyli na 1,5 kg -peklo sól 9 g do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 231

Kolejny przepis rodem ze Szwecji i bloga Pistachio . Trochę pracy z rana i zniewalający efekt a do tego kakao, tylko chwili spokoju brak :( Wilgotne, mocno cynamonowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka marchewkowa z orzechami i czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.73 200

Jestem babka i lubię babki :) i w ogóle ciasta a szczególnie te wilgotne i pełne orzechów, czekolady i innych dobroci takich jak marchewka czy banany. Bardzo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiełbasa z polędwiczki parzona 226

SUROWIEC: -polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk) -golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz czarny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
domowy chleb piwosza 120

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży, świeżych 200 ml piwa Karmi ciemnego 200 ml wody, letniej 20 g płatków owsianych 40 g

Domowy Smak Jedzenia
Przepis na Bułki do Zapiekanek z Mąki Pełnoziarnistej 237

Witam serdecznie Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pytlowy 175

Chleb pytlowy, to chleb wypiekany z jasnej mąki żytniej (dawniej określanej mąką pytlową). Nazwa wywodzi się od pytla, czyli drobnego sita z gazy młyńskiej w kształcie rękawa, służącego do odsiewania mąki od otrąb. Kilkakrotnie mielona mąka, dokładnie oczyszczona i przesiana przez pytel nosiła niegdyś nazwę mąki pytlowej. Współczesnym odpowiednikiem mąki pytlowej jest mąka żytnia typ 720. Korzystałem z przepisu(...)keksówki ). Zaczyn  63 g  aktywnego  zakwasu żytniego 105 g mąki żytniej typ 720 225 g wody. Zaczyn jest dość luźny i taki ma być. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn  225 g maślanki 337 g mąki    żytniej typ 720 1,5 łyżeczki

Przepisy na domowy ser i chleb
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 186

przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina(...)płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1  łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminku szczypta chili w proszku POSYPKA CYTRYNOWA : w miseczce mieszamy skórkę otartą z 1 cytryny, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i 1 ząbek czosnku starty na tarce  WYKONANIE Kolendrę, kminek i oregano rozcieramy w moździerzu.  Mięso osuszamy

cool and minty
Duszona wątróbka drobiowa z cebulką 253

tłuszczu. Dodaj łyżkę oleju i wrzuć pojedynczo każdy kawałek wątróbki. Smaż ją z każdej strony 1-2 minuty do zbrązowienia. Przypraw pieprzem mielonym wg uznania z każdej strony. Nie mieszaj zbytnio (odwracaj pojedynczo) ani nie przyciskaj wątróbki, aby nie straciła soków. Gdy wątróbka się lekko podsmaży, wlej wodę. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Ja smażyłam na patelni, do której(...)Możesz zostawić nieco do posypania ziemniaczków. Wymieszaj dobrze. Posól solą w ilości wg upodobania, przypraw też pieprzem. Duś jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia. Wątróbka najlepiej pasuje do pajdy chleba lub dobrych ziemniaczków. Ja akurat miałam ziemniaczki niezbyt dobre, jakieś wodniste, ale wątróbka wyszła znakomicie. Jednak mimo, że bardzo ją lubię, to w ograniczonej ilości. Porcja na moim talerzu okazała

Anioszek w kuchni
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 185

chlebek nie wymaga zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać drewniana łyżką! Czas przygotowania to około 10 minut. Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin. Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa(...)sól. Następnie ziarna sezamu i siemienia lnianego. Możecie użyć dowolnych ziaren i przypraw. Idealny jest np.słonecznik,kminek a z przypraw np.rozmaryn. Wymieszałam składniki. Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.  Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką. Przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią spożywczą i ściereczką. Odstawiłam

potrawyregionalne
Kac morderca tnieeee najtwardesze sercaa.Instrukcja obsługi skacowanego organizmu wg. bloggerów 334

sprawi, że nie zrobi CI się niedobrze w czasie imprezy,ale nie gwarantujemy spokojnego ranka... Jeść! Nawadniać się(wodą,wodą,a nie tylko wódką najdrożsi czytelnicy i czytacze) NIE MIESZAĆ rodzajów alkoholi i nie zagryzać ich słodkościami( wiecie...te torty i szampan na osiemnastkach i nie tylko) Im ciemniejszy kolor alkoholu tym prawdopodobieństwo kaca jest wyższe Stosować umiarkowanie w jedzeniu(...)haustem! wiem,wiem,że suszy ale...) -uzupełnić niedobory witamin poprzez owoce,warzywa,soki... -zjeść śniadanie (żelazny zestaw to jajecznica czy bułka z boczkiem jednak musli z mlekiem czy kroma chleba z masłem i domowym dżemorem truskawkowym też dobrze robi) -zimny/letni prysznic -mała przebieżka po okolicy i...praca! (w przypadku odoru z paszczęki prócz mycia ząbków zaleca się żucie liścia laurowego

Fiolka w kuchni
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 319

Każda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą

Karo in the Kitchen
Domowy pasztet. 152

surowego boczku   400 g wątróbki   łyżka masła   1 marchewka   1 pietruszka   5 jaj   2 cebule   1 bułka kajzerka lub 2 kromki chleba   8 ziaren jałowca   8 ziaren ziela angielskiego   4 liście laurowe   sól, pieprz i gałka muszkatołowa Przygotowanie: Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele(...)studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy trzykrotnie w maszynce. Kolejno doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Symfonia smakowa
Chleb na zakwasie z makiem 206

SKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki

SMYKWKUCHNI
WSPÓLNE GOTOWANIE z blogerką W KRAINIE SMAKU. 198

Kasia specjalnie dla mnie upiekła chleb! Pszenno-żytni, pieczony  w naczyniu żaroodpornym. Wspaniały, o chrupiącej skórce  i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ---- > Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron  z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy(...)podajemy  ze świeżo ugotowanym makaronem. A na deser...  KISIEL Z TAPIOKI O SMAKU CZARNEGO FRUGO 2 szklanki Frugo czarne 1/4 szklanki  perełek tapioki W garnku mieszamy tapiokę z Frugo. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy  ogień i gotujemy, aż kuleczki wchłoną płyn, a całość zgęstnieje. Pamiętajmy, by mieszać co chwilę, aby gęstniejący kisiel nie przywarł do garnka

W kuchni Karmel-itki