chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:197/356)

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i czarnuszką 175

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i czarnuszką. Pyszna, szybka w przygotowaniu, sycąca. Smak sałatki wspaniale wzbogaca i urozmaica dodatek czarnuszki. Spróbujcie najpierw śledzia z czarnuszką MIRKO od tak z kromką chleba, polecam A potem przygotujcie z niego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki(...)łyżkę cebulki z opakowania. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka (ugotowane wcześniej na twardo), ogórki i posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt naturalny. Mieszamy składniki, próbujemy opcjonalnie doprawiamy. Podajemy np. z odrobiną posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego

Słodkie okruszki
Puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe 275

Witam serdecznie Propozycja na puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki. Do

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Słodki chlebek dyniowy. 133

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 7 g suchych drożdży 150 ml mleka 150 ml oleju 60 g masła 200 g cukru szczypta soli 1

Moje-pitraszenie
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 134

smak chleba, ja stosują zamiennie mąkę pszenną, pszenną razową, żytnią 750 lub 2000, owsianą, gryczaną. Zachęcam do samodzielnych wypieków, wystarczy jedynie dobrze zaplanować cały proces, ja z reguły piekę chleb w nocy, więc przygotowanie zaczynam dzień wcześniej wieczorem.  Składniki Czas przygotowania: 28 h + 40 min pieczenie Zakwas (starter) jak przygotować zakwas ( tutaj ) Zakwas 60 g startera(...)wody 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Starter wyjmujemy z lodówki na ok 2 godziny żeby się ogrzał do temperatury pokojowej 2. Odmierzamy 60 g startera  mieszamy łyżką z mąką żytnią i wodą, nie używamy metalowych mis do wyrastania ciasta chlebowego, szklane lub ceramiczne będą odpowiednie, przykrywamy miskę folią spożywczą, niezbyt szczelnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej

Słodki Kompromis
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 170

pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju(...)zrobiłam wzorek na środku, ale można też całość). Całkowicie studzimy przed krojeniem jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach. Jeśli nie można jeść na ciepło :) RADA: Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Można

Kolorowy Przepisownik
Kiełbasa małopolsko - podlaska J&W podsuszana 203

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko-podlaska podpiekana J&W 240

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jak zrobić domowy twaróg 134

swoim. Nie wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego(...)było dość ciepłe, ale jeszcze nie parzyło palców. Teraz zestawiam garnek z palnika i dolewam czegoś, aby zakwasić mleko. Można użyć maślankę, kwaśną śmietanę, kefir lub zsiadłe mleko. Mieszam dokładnie trzepaczką balonową (rózgą). Garnek przekrywam pokrywką i odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin, aż się zsiądzie. Najlepiej zostawić na noc. Następnego dnia, gdy mleko się zsiądzie, odlewam do słoiczka

Posadzone i zjedzone
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W 182

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 156

według własnej potrzeby. Jeśli wydaje się za mało mięsny w smaku, możecie dorzucić 1 bulionetkę drobiową i zagotować całość przed dodaniem passaty. Do bulionu dolewamy passatę i całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy, by ją zahartować, a następnie wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso(...)Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo smacznie - polecam! Grzanki czosnkowo-serowe: 4 kromki pszennego chleba 1-2 ząbki czosnku 50-60 g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego

Cooking Monster
Grahamki 135

Przygotowywanie domowego pieczywa niezmiernie mnie cieszy. Zapach roznoszący się po całym domu gdy w piekarniku piecze się chleb, bułki czy chałka jest hipnotyzujący. Pieczenie pieczywa uzależnia, potwierdzą to wszyscy, którzy spróbowali. Eksperymentom z różnymi rodzajami mąki i dodatków nie ma końca. Ręka w górę, kto ma ochotę na domowe grahamki! Składniki: Zaczyn (podmłoda): 10 g świeżych drożdży 100 ml wody(...)pszennych 300 g mąki pszennej typ 750 100 g mąki pszennej typ 1850 1 łyżeczka soli Dodatkowo: mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem płatki owsiane Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem Mieszamy w misce składniki zaczynu i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. W dniu pieczenia Otręby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut.Następnie mieszamy przygotowany zaczyn

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone buraki z granatem i orzechami 167

Sałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce".  Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację

Dzieje kuchennej Wiewióry
Aromatyczna słonina z mięsem. 136

Przepis -słonina bez skóry z mięsem -sól kamienna 100 gram na litr wody -czosnek według uznania -przyprawy dowolne ilość według uznania -kilka liści laurowych -ziele angielskie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pesto z botwinki 143

Składniki: 0,5 pęczka  botwinki garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 4 łyżki parmezanu z migdałów (przepis znajdziesz  tutaj ) 3 łyżki oliwy

Łycha smaków
Jagodzianki drożdżowe 202

Witam serdecznie Sezon jagodowy w pełni więc zaproponuję domowe jagodzianki są przepyszne i idealnie pasują na przykład do zimnego mleczka :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania