najstarszych lokali serwujących hamburgery w USA jest restauracja Louis Lunch w New Haven , w stanie Connecticut gdzie mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich żeliwnych grillach gazowych i serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy. Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 2,5 h szarpana wołowina (przepis) maślane bułki do burgerów(...)wołowinę przygotować według przepisu 2. Bułki przygotować według przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, majonez mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku, smarujemy majonezem, nakładamy
Słodki Kompromisiedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie w okresie(...)nich nie były tak dobre, jak te wegańskie, na które przepis dziś podaję. Do ich przygotowania zainspirował mnie Mickey Rotten na swoim kanale vegeTABLE . Tosty zamiast w jajku miesza się w fantastycznej mieszance z nasion chia i ulubionego mleka roślinnego (u mnie migdałowe). Do tego przygotowałem waniliowy twarożek z orzechów nerkowca i karmelizowany z wodą różaną rabarbar. Prawdziwa petarda! * SKŁADNIKI
Food SquareTosty francuskie to kromki chleba, najlepiej czerstwego, namoczone w rozbitych jajkach, często z dodatkiem mleka lub śmietany. To dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Namoczone w jajku kromki smaży się z obu stron do zrumienienia i podaje z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Moje tosty przygotowałam z chałki i podałam z owocami i sosem ze zmiksowanych truskawek(...)mleka 1 łyżeczka cynamonu 80 g masła Dodatki: truskawki maliny mus ze zmiksowanych truskawek lub malin miód lub cukier puder (opcjonalnie) listki mięty do dekoracji Przygotowanie: W misce mieszamy jajka, mleko i cynamon. Kromki chałki zanurzamy w przygotowanych jajkach i smażymy na maśle z każdej strony na złoty kolor. Tosty podajemy z owocami, sosem ze zmiksowanych truskawek, malin lub jagód
Smakowity Blog KulinarnyPrzepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika. No i przede wszystkim bez chemicznych dodatków, których jest mnóstwo w kupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich(...)cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia na średnich oczkach (jeśli chcemy mieć większe kawałki mięsa w mielonce to mielimy na najgrubszych oczkach). Dodać przyprawy i mieszać dokładnie dolewając po trochu zimnej wody. Doprawione i wymieszane mięso włożyć do wyparzonych słoików dokładnie uciskając. Nie nakładać do samego końca. Tak przygotowane słoiki pasteryzować przez godzinę w garnku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejakie grzechy? ;/ trochę Was ostatnio rozpieszczam z przepisami! :D nie przyzwyczajcie się czasem ;p Składniki (tortownica 19 cm): szklanka mąki pszennej razowej szklanka mąki żytniej (użyłam takiej do wypieku chleba) łyżeczka proszku do pieczenia 4 dojrzałe banany 0,5 szklanki rodzynek (myślałam też o daktylach, są bardziej słodkie, ale niestety akurat nie miałam pod ręką) 4 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka(...)przykrył całość) i odstawiamy na około 5 minut, po tym czasie możemy wrzucić je do blendera (wraz z wodą) i zmiksować na miazgę z bananami dodajemy jajka, olej miksujemy mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do p.,cynamon, kakao) pieczemy w temp. (nie mam pewności) 170-180 stopni przez około 45 minut (najlepiej badać drewnianym patyczkiem czy nie ma w środku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana . Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo(...)Przygotowanie: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli. W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa, wołowego z wieprzowym. Dodajemy bułkę, surowe jajka, szałwię, tymianek, paprykę, pieprz, sól i podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Brytfanki lub foremki natłuszczamy
Moniki Smakołykiróżnorakie posmaki. Użyjemy też ostrej musztardy rosyjskiej i większej ilości pieprzu czarnego. W mojej paście dodaje czosnek niedźwiedzi ale nie jest on obowiązkowy :). Polecam tą zdrową pastę na razowy chleb do pracy czy też na kolację :) Składniki dla ok. 4 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Tusza makreli ok 250-300g 3 jajka M EKO Garść kukurydzy konserwowej(...)miski 2// Makrele obieramy, mięso bez ości z ryby przekładamy do miski 3/ Cebulki obieramy i kroimy bardzo drobno - przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi - mieszamy 4/ Dodajemy majonez, musztardę i przecier i bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Pastę najlepiej zostawić do przegryzienia na noc. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnateż które potrzebują o wiele więcej czasu, pracy, spokoju a efekty- bezcenne. W chlebie możemy umieścić praktycznie wszystko, to czemu nie zrobić dwa w jednym chleb w postaci gotowej ciepłej kanapki.Miałam to szczęście,że przepis na to dostałam od rodowitej Włoszki. Tym razem w środku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać(...)salami (użyłam z pieprzem) 300 g sera mozzarella garść listków bazylii 2 papryki pokrojone w kostkę świeżo zmielony pieprz SPOSÓB WYKONANIA: - mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę oraz oliwę i wyrabiam na jednolitą masę aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (ok 10 minut), jeżeli widzimy,że nasze ciasto jest
Basia w kuchniPyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z wędzonej ryby z dodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego(...)obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały ser i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy, możemy też składniki pasty po prostu zblendować. Dodajemy szalotkę, koperek i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatityszparagów kilka plasterków sera feta pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed(...)później na drewniane łopatki oprószone mąką. Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy. Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki szparagów i pokruszoną fetę. Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni
Kulinarne przygody Gatitymną już długi. Często an różnych blogach widziałam, że dziewczyny robią nie tylko chałki ale różnego rodzaju chleby, może też się kiedyś skuszę:) Na razi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej piekarni) Będąc dzieckiem często jadłam chałkę z miodem i mlekiem, uwielbiam ten smak więc możecie(...)podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, przelewamy do do naczynia. Dodajemy masło, sól, cukier i jajka ( jedno białko zostawiamy aby posmarować nim wierzch ciasta) wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono dobrze napowietrzone zacznie odchodzić od brzegów naczynia. W tedy przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
ciastkarnia na kruchym spodziekształty. Pierniczki przechowujemy z puszce lub słoju, z dodatkiem jabłka lub naczynia z wodą a nawet kawałkiem chleba. Wszystko po to, aby nam pięknie zmiękły do Świąt. Jeśli używamy chleb lub jabłko, pamiętajmy o tym, aby wymieniać je co kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam pierniczki w całkiem sporej puszce a może pusze bo rozmiary ma pokaźne(...)u0142y\u017cek domowej przyprawy"],"name":"Pierniczki dojrzewaj\u0105ce \u2013 piernik staropolski","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W garnku zagotowujemy mi\u00f3d, z mas\u0142em i cukrem.\r","Mieszaj\u0105c gotujemy do rozpuszczenia cukru.\r","Studzimy.\r","W mleku rozpuszczamy sod\u0119.\r","Dodajemy pozosta\u0142e sk\u0142adniki do miodowej masy i zagniatamy ciasto.\r","Ciasto chowamy do szklanej
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 kg szczupak (świeży-filet) -mąka do panierki -olej do smażenia -2-3 cebule -pieprz czarny (grubo mielony) ilość według uznania -koncentrat
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Niezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam
Dzieje kuchennej WiewióryGdy nadchodzi czas truskawek nie mogę się im oprzeć. Jem je na śniadanie, jem na obiad i na deser również. Ostatnio odkryłam makaron czekoladowy
Dzieje kuchennej WiewióryWreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi
Dzieje kuchennej WiewióryBył wtorek. Padło pytanie "zrobisz dziś coś słodkiego?", odparłam, że mam taki własnie plan!!! i upiekłam dwie blachy ciastek, jedne owsiane i wegańskie a drugie obłędnie
Dzieje kuchennej Wiewióryzeszklenia. Do zeszklonej cebuli przeciskamy przez praskę ząbki czosnku i smażymy go razem z cebulą do czasu aż straci ostry, surowy zapach. Wsypujemy do garnka marchew, mieszamy i smażymy z dodatkami do podgrzania. Wlewamy rosół, garnek narywamy pokrywką i gotujemy marchew w rosole do miękkości. Studzimy zupę, ciepłą przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe i sos Sriracha – świetnie(...)warzywa – np. zielony groszek lub fasolka, a nawet młoda, jędrna cukinia. Jeśli macie jeszcze zapas przyprawy do bajgli z TEGO przepisu – będzie świetnym dodatkiem. Groszek ptysiowy lub grzanka z chleba na zakwasie z masłem czosnkowym sprawdzą się tak samo dobrze. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 2 łyżki oleju kokosowego, nierafinowanego, o mocnym aromacie kokosa 150g cebuli 3 średniej wielkości ząbki
Karo in the KitchenTo mega pyszne ciasto powstało z okazji urodzin Syncia. Wymaga wiele zachodu, osobno przygotowuje się poszczególne warstwy, ale efekt końcowy jest przepyszny! Pomysł na to ciasto
Dzieje kuchennej WiewiórySą pyszne, pachnące, słodkie i długo świeże... Znalazłam je na blogu Pistachio ... i nie powiem nic więcej! musicie je po prostu upiec na weekendowe
Dzieje kuchennej WiewióryCałkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to... B A R D Z O P Y S Z
Dzieje kuchennej WiewióryTen zapach świeżej, domowej wędliny, unosi się po całym mieszkaniu. Przyprawa cygańska jest niezwykle aromatyczna. Polecamy produkty od: http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# Składniki 1 kg łopatki wieprzowej
R'n'G KitchenWitam serdecznie Propozycja na pyszne i bardzo puszyste francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z
Uwaga Babcia Piecze ChlebMój pierwszy chleb żytni na własnym żytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego. Czego użyłem? -150 gram mąki owsianej -80 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki żytniej TYP720 -40 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego(...)przegotowanej -łyżka soli -3 łyżki oleju rzepakowego -duża garść siemienia lnianego -50 gram otrębów -płatki owsiane do posypania Mąki z solą przesiewamy. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne
BaRepassłodkie i z nutą wanilii- fantastyczne! Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale. 2-3 porcje Tosty: * chleb- 6 kromek * mleko- szklanka * jajko- 1 szt. * cukier- 2 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu) * masło klarowane- do smażenia * ricotta- opcjonalnie Sos owocowy: * dowolne owoce(...)rozgrzanym maśle do zarumienienia. Sos owocowy: Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok. Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną. Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu. Gorącym sosem polać tosty. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaBardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki , ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży(...)zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 1/4 szklanki cukru - może być cukier puder 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego + ok. 1 szklanka jagód Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy
Kuchnia domowa AniNawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze
Kuchnia Łukasza