SUROWIEC I ROZDRABNIANIE : Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8. -1 kl szynka 2 kg / szarpak -2 kl boczek bez skóry 2 kg /10 mm -2 kl
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Znalazłam je u Liski . Na samą myśl o ich zapachu dostawałam ślinotoku. Nie mogłam się powstrzymać i upiekłam a teraz już kolejny dzień wcinam. Holenderskie
Dzieje kuchennej WiewióryCzasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem
Dzieje kuchennej WiewiórySUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Już od dawna chciałam stać się posiadaczką "Najlepszych przepisów dla całej rodziny" autorstwa Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak. W końcu dopięłam swego. Mam! To naprawdę świetna
Dzieje kuchennej WiewióryCórcia miała wrócić z obozu. Stęskniłam się za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem. Tak chyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę
Uwaga Babcia Piecze Chlebsię wszelkie wędliny dla urozmaicenia śniadań polecam pyszną pastę z jajek, żótego sera, musztardy i szczypiorku, własnej roboty, która najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, pszenną bagietką lub ciemnym, pełnoziarnistym chlebem. składniki 2 jajka ugotowane na twardo 100 g sera żółtego 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka szczypiorku czarny pieprz sól przepis Ugotowane i wystudzone(...)tarce o dużych oczkach. Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Starte na tarce składniki oraz szczypiorek dodajemy do masy z żółtek, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Artykuł Pasta z jajek, żółtego sera i musztardy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasię absolutnie ze wszystkim i podaje prawie do każdego dania. Dlaczego więc nie spróbować go ze szparagami? Składniki: pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać) 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula (jeśli uda nam się je zebrać, ale można zastąpić innymi ziołami) 2 obrane i posiekane szalotki(...)gotowi, żeby jeść go codziennie. Jest tak pyszny, że nie musi być na słodko. Może być na czosnkowo. Dobrze sprawdzi się w wiosennej sałatce z ogórka, rabarbaru i chleba pumpernikla. Taka polska panzanella z ciemnym chlebem i ukochanym przez wszystkich rabarbarem. W końcu jest wiosna a rabarbar tak szybko się kończy. Składniki: duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki
Ugotowane pozamiatanekolację. Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest zaskakujące. To wszystko dodatkowo doprawione tymiankiem oraz oregano (tutaj możecie(...)soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Olej rozpuszczamy, wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy, naczynie na tartę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy przygotowanym ciastem. Przygotowanie nadzienia. Bataty, jabłka oraz cebulę kroimy w cienkie krążki. Wszystko skrapiamy oliwą, przyprawiamy i układamy na cieście. Pieczemy około
PaleoLifeSmak tak przyrządzonej kapusty kojarzy mi się z wakacjami spędzanymi u Babci. W upalne dni z siostrami nakładałyśmy ją sobie na pieczony przez Babcinkę chleb suto posypany kminkiem - jaki to był wspaniały smak... aż w głowie się kręci od wspomnień... MŁODA KAPUSTA ZE ŚMIETANĄ !!!Niech Was nie obrzydzi dodatek śmietany do kapusty - smak jest genialny!!! Składniki: spora główka młodej kapuchy(...)dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - smażymy ok 10 minut na oleju. Na suchą patelnię wsypujemy mąkę i chwilę ja prażymy aż nabierze delikatnie kremowego koloru, wtedy dolewamy olej - mieszamy aż nasza zasmażka nabierze złotego koloru i dolewamy ją do kapusty - dokładnie mieszamy. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i wlewamy do zasmażonej kapusty. Całość suto posypujemy pieprzem, solą i koperkiem
sierotka maRysia w kuchnirodzaju pieczywo wypiekane na patelni. Istnieje go wiele odmian (co jedna to pyszniejsza ;-)) ,,Wypiekanie" tych placuszków stanie się chyba mym nowym hobby i w końcu przestanę zapychać się kupnym chlebem Flatbread są super pomysłem na przystawkę czy kolację w gronie znajomych. Genialnie sprawdzą się również jako dodatek na spotkanie przy grillu. Można podać wiele dodatków i każdy sam będzie ,,konstruował(...)pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego majeranku (lub innych ulubionych ziół) pół łyżeczki soli szklanka jogurtu greckiego Do dzieła!!! Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto (jest troszkę lepiące). Odstawiamy na 40 minut przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na 5 części - każdą wałkujemy podsypując mąką (skończyła mi się pszenna więc podsypywałam żytną ;-))na placki
sierotka maRysia w kuchnimomencie kiedy przestajesz jeść wędliny, masło, ser to okazuje się, że w głowie jest pustka co położyć na chleb, żeby było smacznie. Na początku codziennie robiłam humus i to skłoniło mnie do szukania. Ta pasta jest jedną z moich ulubionych i nigdy mi się nie nudzi. Polecam. Składniki: szklanka soczewicy zielonej 8 pomidorów suszonych z zalewy 2 łyżki oleju(...)gotujemy ok 15 minut, aż zrobi się miękka. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, pomidory suszone, słonecznik i rozdrabniamy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychała.Smacznego
Apetyt na Zieloneprostu idealna. Była bardzo smaczna i naprawdę smakowała jak ikra z kabaczka, bo były odczuwalne małe, trochę twarde grudki. Ikra z kabaczka jest idealna jako przekąska z kromką chleba lub jako przystawka. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg kabaczka 1 duża cebula 150 g sosu pomidorowego ząbek czosnku 2 łyżki octu łyżka cukru łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej(...)przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min. Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Pod koniec dodajemy ocet. Przygotowaną ikrę przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy. Przechowujemy w chłodnym
Kuchnia Łukasza