chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:209/356)

Kiełbasa Wojskowa 156

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 2 kg --sitko szarpak -łopatka 2 kg--sitko 8 mm -wołowina kl 2(ścinki) 0,5 kg --sitko 2,5 mm -słonina

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndzą 173

Kochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko.  Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono

Dzieje kuchennej Wiewióry
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 331

SUROWIEC -boczek bez skóry nie za chudy 0,5 kg -karkówka 0,5 kg -jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Amaretti z ganaszem czekoladowym czyli poWeekendowe Lakocie odc.116 121

Tak smacznych ciasteczek nie robiłam chyba nigdy... ba! nawet chyba nie jadłam! nie, to nie brak mojej skromności. Raczej jestem krytyczna wobec własnych poczynań. ONE są

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mini Pizza – Pizzerinki 153

Witam serdecznie Propozycja na smaczne i ładnie wyglądające pizzerinki , są proste do zrobienia i na pewno najmłodszym przypadną do gustu :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Salatka z mlodego kalafiora curry z orkiszem 158

Młody kalafior, curry, pyszne ziarna orkiszu... czego chcieć więcej na letni obiad czy kolację? Pomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Pistachio . Naprawdę warto ja przygotować szczególnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
OGORKI W KECZUPIE 193

garnku łączymy wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło. Krok 4. Z ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę. Krok 5. Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy: - w garnku z wodą 15 minut od chwili zawrzenia wody; - w piekarniku(...)ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Smacznego:) * pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu

Moja Książka Kucharska
Krem śniadaniowy z batata, chia i rokitnika 130

krem polecam każdemu, kto smak batatów zna, lubi i ceni :) Można go przygotować wieczorem, schować do lodówki i rano mieć super szybkie śniadanie - wystarczy bułka czy chleb, wcale nie trzeba stać i smażyć do niego naleśników czy innych placuszków. Składniki: 1 batat 1/2 słoika dżemu z rokitnika Łowicz 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia) 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka(...)garnku - nie muszą być całe zanurzone, a nie trzeba będzie jej potem odlewać). Ugotowane blendujemy na gładki krem i dodajemy nasiona chia, amarantus i dżem z rokitnika. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by nasiona chia i amarantus napęczniały

Kolorowy Przepisownik
CHLEB ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN ORKISZU 137

lekko słodki smak i jest prawdziwym źródłem energii. Polecam, bo jest bardzo smaczny i syty. Uwielbiam go jeść maczając w oleju lnianym. Poezja smaku! Namawiam do domowego wypieku. Sklepowy chleb tego typu jest bardzo drogi, mniej świeży i nie tak smaczny! A tak się prezentuje: Składniki na formę 14 x 24 cm: 3/4 litrowego słoika ziaren orkiszu, woda, 1 łyżeczka(...)trzeci dzień umieszczamy ziarna w kielichu blendera o dużej mocy. Zalewamy 1/3 szklanki wody i blendujemy (można dodać więcej wody, jeśli blender nie daje rady). Dodajemy soli i mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto na 2/3 wysokości. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 6-7 h (można umieścić w piekarniku nagrzanym nagrzanym

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny. 147

sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy(...)ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut. Podajemy same lub np. z kromką chleba. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Wytrawne babeczki ryżowe czyli Niedzielne Śniadanie w sam raz do Pudełka 145

Po pracowitym tygodniu i wczorajszym świętowaniu moich urodzin w końcu znalazłam czas na podsumowanie pyszności z tegoż czasu :) Dzisiaj zapraszam Was na babeczki. U mnie był

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek z borowkami czyli Slodki Czwartek odc.89 133

Czereśnie i letnie truskawki jadłam w ilościach hurtowych, wiśnie przegapiłam, jagody pochłaniałam w jagodziankach u teściowej, borówki jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Leczo z cukinią i kiełbasą przyprawione włoskimi ziołami 135

sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy(...)ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut. Podajemy same lub np. z kromką chleba. ... ach jak ja uwielbiam takie wspaniałe kolorowe składniki Smacznego

Słodkie okruszki
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 126

Chodziły za mną babeczki, takie wilgotne i pełne smaku...  Zamarzyło mi się pomarańczowo czekoladowe połączenie...  Upiekłam więc wczoraj poniższe muffinki.  Prawdę mówiąc nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wątróbka indycza smażona z cebulką 158

się tylko jednej zasady, aby smażyć ja na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego chleba. Składniki - wątróbka z indyka 60 dkg. - duża cebula - olej - domowa wegeta - sos sojowy Wykonanie  Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam.Kroj(...)minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam wegetą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze. Podaje oczywiście na ciepło :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Jajka w koszulkach - śniadanie doskonałe 182

Uwielbiam takie śniadanko :) Dziś wreszcie zmobilizowałam się by je zrobić, pokazać i życzyć smacznego... Zapewniam, to jedzonko jest super proste i super smaczne ... Polecam ! Składniki:  

Proste Potrawy
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 181

dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery ( click ): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia.  (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis(...)roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży

Mia Cucina Sofieta
Mamo ja nie chcę do szołbizu!! Chcę zupę! Moja zupa serowa 166

Pudelka to inne ploty. Z takich portali możemy się dowiedzieć, iż Grzesiu Łapanowski polazł do „Tańca z Gwiazdami”. Diabli wiedzą po co. Swoją drogą jeśli to prawda to mam mieszane uczucia. Możemy się również dowiedzieć, że Jolantę Kwaśniewską dotknął syndrom wypalenia a emerytom radzi, żeby jechali w Alpy. Widocznie oprócz syndromu wypalenia dotknęła ją jeszcze zapaść umysłowa i oderwanie(...)spragniony tak bardzo szybko zmienia się miłość narodu. Żeby była jasność w temacie: nie piszę tego z zazdrości. Nie zazdroszczę karier medialnych, bo wiem jaki to ciężki kawałek chleba. Jak bardzo trzeba z siebie zrezygnować, żeby słupki oglądalności zadowalały stację a sponsorzy liczyli kasę z zysków. Nie zazdroszczę milionów fanów i pisku uwielbienia. Lubię swój światek i jeśli ktoś chce

ladykitchen
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 163

skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu.  Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia, sk órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal mi było chleb rozkroić do degustacji :)  Wypiek na pewno powtórzę w nadchodzące Święta, żeby przy Bożonarodzeniowym śniadaniu raczyć się jego wybornym smakiem . Składniki na 1 duży , okrągły bochen - oryg inalnie miały być(...)mąki żytniej razowej - u mnie typ 2000, razowa drobna Starter Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól i dokładnie wymieszać przez kilka minut do uzyskania gęstej, jednolitej papki - ja mieszałam w g ar nuszku łyżką . Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Ciasto właściwe W dużej misce wymieszać wodę, piwo, roztopione masło i miód. Dodać starter . Dodać mąki

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania