chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:209/356)

Mini Pizza – Pizzerinki 150

Witam serdecznie Propozycja na smaczne i ładnie wyglądające pizzerinki , są proste do zrobienia i na pewno najmłodszym przypadną do gustu :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Salatka z mlodego kalafiora curry z orkiszem 156

Młody kalafior, curry, pyszne ziarna orkiszu... czego chcieć więcej na letni obiad czy kolację? Pomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Pistachio . Naprawdę warto ja przygotować szczególnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
OGORKI W KECZUPIE 192

garnku łączymy wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło. Krok 4. Z ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę. Krok 5. Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy: - w garnku z wodą 15 minut od chwili zawrzenia wody; - w piekarniku(...)ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Smacznego:) * pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu

Moja Książka Kucharska
Krem śniadaniowy z batata, chia i rokitnika 126

krem polecam każdemu, kto smak batatów zna, lubi i ceni :) Można go przygotować wieczorem, schować do lodówki i rano mieć super szybkie śniadanie - wystarczy bułka czy chleb, wcale nie trzeba stać i smażyć do niego naleśników czy innych placuszków. Składniki: 1 batat 1/2 słoika dżemu z rokitnika Łowicz 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia) 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka(...)garnku - nie muszą być całe zanurzone, a nie trzeba będzie jej potem odlewać). Ugotowane blendujemy na gładki krem i dodajemy nasiona chia, amarantus i dżem z rokitnika. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by nasiona chia i amarantus napęczniały

Kolorowy Przepisownik
CHLEB ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN ORKISZU 132

lekko słodki smak i jest prawdziwym źródłem energii. Polecam, bo jest bardzo smaczny i syty. Uwielbiam go jeść maczając w oleju lnianym. Poezja smaku! Namawiam do domowego wypieku. Sklepowy chleb tego typu jest bardzo drogi, mniej świeży i nie tak smaczny! A tak się prezentuje: Składniki na formę 14 x 24 cm: 3/4 litrowego słoika ziaren orkiszu, woda, 1 łyżeczka(...)trzeci dzień umieszczamy ziarna w kielichu blendera o dużej mocy. Zalewamy 1/3 szklanki wody i blendujemy (można dodać więcej wody, jeśli blender nie daje rady). Dodajemy soli i mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto na 2/3 wysokości. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 6-7 h (można umieścić w piekarniku nagrzanym nagrzanym

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny. 143

sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy(...)ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut. Podajemy same lub np. z kromką chleba. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Wytrawne babeczki ryżowe czyli Niedzielne Śniadanie w sam raz do Pudełka 143

Po pracowitym tygodniu i wczorajszym świętowaniu moich urodzin w końcu znalazłam czas na podsumowanie pyszności z tegoż czasu :) Dzisiaj zapraszam Was na babeczki. U mnie był

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek z borowkami czyli Slodki Czwartek odc.89 129

Czereśnie i letnie truskawki jadłam w ilościach hurtowych, wiśnie przegapiłam, jagody pochłaniałam w jagodziankach u teściowej, borówki jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Leczo z cukinią i kiełbasą przyprawione włoskimi ziołami 127

sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy(...)ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut. Podajemy same lub np. z kromką chleba. ... ach jak ja uwielbiam takie wspaniałe kolorowe składniki Smacznego

Słodkie okruszki
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 122

Chodziły za mną babeczki, takie wilgotne i pełne smaku...  Zamarzyło mi się pomarańczowo czekoladowe połączenie...  Upiekłam więc wczoraj poniższe muffinki.  Prawdę mówiąc nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wątróbka indycza smażona z cebulką 156

się tylko jednej zasady, aby smażyć ja na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego chleba. Składniki - wątróbka z indyka 60 dkg. - duża cebula - olej - domowa wegeta - sos sojowy Wykonanie  Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam.Kroj(...)minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam wegetą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze. Podaje oczywiście na ciepło :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Jajka w koszulkach - śniadanie doskonałe 182

Uwielbiam takie śniadanko :) Dziś wreszcie zmobilizowałam się by je zrobić, pokazać i życzyć smacznego... Zapewniam, to jedzonko jest super proste i super smaczne ... Polecam ! Składniki:  

Proste Potrawy
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 180

dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery ( click ): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia.  (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis(...)roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży

Mia Cucina Sofieta
Mamo ja nie chcę do szołbizu!! Chcę zupę! Moja zupa serowa 161

Pudelka to inne ploty. Z takich portali możemy się dowiedzieć, iż Grzesiu Łapanowski polazł do „Tańca z Gwiazdami”. Diabli wiedzą po co. Swoją drogą jeśli to prawda to mam mieszane uczucia. Możemy się również dowiedzieć, że Jolantę Kwaśniewską dotknął syndrom wypalenia a emerytom radzi, żeby jechali w Alpy. Widocznie oprócz syndromu wypalenia dotknęła ją jeszcze zapaść umysłowa i oderwanie(...)spragniony tak bardzo szybko zmienia się miłość narodu. Żeby była jasność w temacie: nie piszę tego z zazdrości. Nie zazdroszczę karier medialnych, bo wiem jaki to ciężki kawałek chleba. Jak bardzo trzeba z siebie zrezygnować, żeby słupki oglądalności zadowalały stację a sponsorzy liczyli kasę z zysków. Nie zazdroszczę milionów fanów i pisku uwielbienia. Lubię swój światek i jeśli ktoś chce

ladykitchen
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 163

skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu.  Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia, sk órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal mi było chleb rozkroić do degustacji :)  Wypiek na pewno powtórzę w nadchodzące Święta, żeby przy Bożonarodzeniowym śniadaniu raczyć się jego wybornym smakiem . Składniki na 1 duży , okrągły bochen - oryg inalnie miały być(...)mąki żytniej razowej - u mnie typ 2000, razowa drobna Starter Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól i dokładnie wymieszać przez kilka minut do uzyskania gęstej, jednolitej papki - ja mieszałam w g ar nuszku łyżką . Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Ciasto właściwe W dużej misce wymieszać wodę, piwo, roztopione masło i miód. Dodać starter . Dodać mąki

Grunt to przepis!