chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:205/356)

Placki kokosowe z porzeczkami 156

Niezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe świderki z sosem waniliowym, truskawkami i pistacjami 142

Gdy nadchodzi czas truskawek nie mogę się im oprzeć.  Jem je na śniadanie, jem na obiad i na deser również.  Ostatnio odkryłam makaron czekoladowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maslane ciasto drozdzowe z jezynami i malinami, z kruszonka czyli poWeekendowe Lakocie odc.129 149

Wreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Ciastka czekoladowe BARDZO czyli Slodki Czwartek odc.70 182

Był wtorek. Padło pytanie "zrobisz dziś coś słodkiego?", odparłam, że mam taki własnie plan!!! i upiekłam dwie blachy ciastek, jedne owsiane i wegańskie a drugie obłędnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem marchewkowa z masłem orzechowym 207

zeszklenia. Do zeszklonej cebuli przeciskamy przez praskę ząbki czosnku i smażymy go razem z cebulą do czasu aż straci ostry, surowy zapach.   Wsypujemy do garnka marchew, mieszamy i smażymy z dodatkami do podgrzania. Wlewamy rosół, garnek narywamy pokrywką i gotujemy marchew w rosole do miękkości. Studzimy zupę, ciepłą przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe i sos Sriracha – świetnie(...)warzywa – np. zielony groszek lub fasolka, a nawet młoda, jędrna cukinia. Jeśli macie jeszcze zapas przyprawy do bajgli z TEGO przepisu – będzie świetnym dodatkiem. Groszek ptysiowy lub grzanka z chleba na zakwasie z masłem czosnkowym sprawdzą się tak samo dobrze. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 2 łyżki oleju kokosowego, nierafinowanego, o mocnym aromacie kokosa 150g cebuli 3 średniej wielkości ząbki

Karo in the Kitchen
Szarlotka budyniowa na kakaowym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.147 112

To mega pyszne ciasto powstało z okazji urodzin Syncia. Wymaga wiele zachodu, osobno przygotowuje się poszczególne warstwy, ale efekt końcowy jest przepyszny! Pomysł na to ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buleczki Slimaczki kardamonowe z nadzieniem cynamonowym (Kanelbullar) czyli Slodki Czwartek odc.126 135

   Są pyszne, pachnące, słodkie i długo świeże... Znalazłam je na blogu Pistachio ... i nie powiem nic więcej! musicie je po prostu upiec na weekendowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 151

Całkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to...  B A R D Z O   P Y S Z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wędlina z przyprawą cygańską 131

Ten zapach świeżej, domowej wędliny, unosi się po całym mieszkaniu. Przyprawa cygańska jest niezwykle aromatyczna. Polecamy produkty od: http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# Składniki 1 kg łopatki wieprzowej

R'n'G Kitchen
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 196

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i bardzo puszyste francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki śniadaniowe owsiane na drożdżach z siemieniem lnianym. 346

Mój pierwszy chleb żytni na własnym żytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego. Czego użyłem? -150 gram mąki owsianej -80 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki żytniej TYP720 -40 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego(...)przegotowanej -łyżka soli -3 łyżki oleju rzepakowego -duża garść siemienia lnianego -50 gram otrębów -płatki owsiane do posypania Mąki z solą przesiewamy. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne

BaRepas
Tosty francuskie z sosem owocowym 182

słodkie i z nutą wanilii- fantastyczne! Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale. 2-3 porcje Tosty: * chleb- 6 kromek * mleko- szklanka * jajko- 1 szt. * cukier- 2 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu) * masło klarowane- do smażenia * ricotta- opcjonalnie Sos owocowy: * dowolne owoce(...)rozgrzanym maśle do zarumienienia. Sos owocowy: Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok. Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną. Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu. Gorącym sosem polać tosty. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówki z jagodami i serem 202

Bardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki , ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży(...)zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 1/4 szklanki cukru - może być cukier puder 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego + ok. 1 szklanka jagód Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy

Kuchnia domowa Ani
Domowa tortilla. 302

 Nawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze

Kuchnia Łukasza
Ser smażony z suszonymi pomidorami 150

lecie można to robić bez sody, gdyż wysoka temperatura powietrza powoduje naturalne gliwienie twarogu. Twaróg rozkruszamy w misce, przesypuję solą i suszonymi pomidorami, posypujemy 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu. Ser musi zgliwieć, tzn. dojrzeć, uzyskać szklistą, lekko ciągnącą konsystencję. Gdy twaróg zgliwieje można zabrać się za przygotowanie sera smażonego. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła(...)sera smażonego z suszonymi pomidorami powinna być gładka. Gdy ser uzyska odpowiednią konsystencję, ściągamy go z ognia. Całość przelewamy do miseczek. Ser smażony można jeść od razu smarując nim chleb, lub schładzamy go w lodówce i wtedy kroimy go w plastry i układamy na chlebie z masłem. The post Ser smażony z suszonymi pomidorami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania