prostokątnej blasze - ciasto jest wtedy o wiele niższe, ale za to bardziej chrupiące. Odkąd mam okrągłą foremkę, moją ulubioną jest wysoka, wyrośnięta focaccia. Upieczony włoski chleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Później wystarczy rozmrozić, można także podgrzać w piekarniku. Ciasto pozostaje tak samo smaczne jak po upieczeniu. Focaccia z cukinią(...)padano lub parmezanu 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek. Wykładamy ciasto. Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość
Moja smaczna kuchniaPyszne kawałki mięsa z kurczaka w własnym sosie smakują idealnie z pajdą chleba. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie warzywa - obiad rewelacyjny! 5 udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 szklanki wody Mąka pszenna do obtoczenia Olej do smażenia Udka delikatnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Doprawiamy solą(...)cebulę, oraz plasterki marchewki i pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut. Warzywa podlewamy wodą, zagotowujemy. Przelewamy je do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Co jakiś czas mieszamy, ponieważ mięso może przywierać do dna. Gdy zabrakłoby wody lub wyparowałaby podlewamy nową. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem
VioletoweKucharzeniekoperku, drobno posiekanego 1 szklanka śmietanki 36% 1 duża garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku Przygotowanie (Cuisine Companion): Włóż masło i pora do misy robota z nakładką mieszającą i włącz program P1 slow cook. Po sygnale dodaj bulion, ziemniaki, marchewkę i połowę koperku, włącz program P2 na 20 minut. 5 minut przed końcem programu dodaj łososia, śmietankę(...)miękkości ziemniaków. Dodaj łososia, śmietankę i szpinak, i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj resztę koperku i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z chrupiącym chlebem. Smacznego! English version Easy salmon and spinach soup (4 servings) Ingredients: 400 g salmon filet, skinned and cut into chunks 4 tablespoons of butter 1 large leek, trimmed, sliced
karmelowydzięki wam ,waszym odwiedzinom na mojej stronie zrobiłam krok do przodu. To jest szansa z której by głupiec nie skorzystał . Moje marzenie się spełniło , i moja pasja zapewni mi chleb . Jestem naprawdę szczęśliwa Składniki:2 osoby 1/4 czerwonej i żółtej papryki pokrojonej w kostkę 1/4 zielonego ogórka ze skórką pokrojonego w kostkę 6-8 tygrysich krewetek 1 łyżka grzanek(...)delikatnie osuszamy. W małym garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki i krewetki. Krewetki dosłownie zaparzamy ( do gotującej wody wrzucamy krewetki i gotujemy 1 minutę) Wykładamy najpierw listki ,podlewając sosem
Viola cooks with passionciasto zacznie odstawać od brzegów miski ( czasem trzeba dodać łyżkę mąki). Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. (Jeśli używamy maszyny do chleba, tłuszcz dajemy razem z resztą składników. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy(...)jedną blachę po drugiej. Kruszonka 3/4 szkl mąki 1/4 kostki masła 1/2 szkl cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Masło wymieszać z cukrem, dodać mąkę, sól i cynamon. Mieszać, aż powstaną grudki. Ja mieszałam mikserem z końcówkami ślimakowymi
Posadzone i zjedzoneCiasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej(...)słoiczku) , 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 10 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być płynny. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy smalec, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto. Ma być
Moniki Smakołykiwieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem. Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił" smak chleba, a kasza dodała mu wilgotności. Polecam gorąco. Składniki: 500 g mąki pszen nej 2 łyżeczki suszonych drożdży instant (lub zamiennie 15 g drożdży świeżych) 300 ml ciepłej wody(...)minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze dodatki. U mnie były to suszone pomidory, pestki dyni i czarnuszka. Mieszamy całość łyżką. Formę keksową smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej ciasto. Zawijamy w kuchenną ściereczkę i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy na 30 minut przed pieczeniem
Walijskie Pichcenielodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy pianę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, budyń w proszku delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i znów delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową pianę wylewamy na kruche ciasto, równo rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na pianę układamy kawałki rabarbaru jeden obok drugiego. Z lodówki wyjmujemy schłodzone kruche ciasto(...)jest ono, ani za słodkie, ani za kwaśne. Polecam. Jest to przepis na blaszkę o wymiarach około 26x35 cm. Przepis ten znalazłem tutaj : bułka z chlebem Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneprzepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :) Wymiary blaszki : 36 x 16 cm Czas pieczenia : 65 min. Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 1 l ciepłej wody ( nie wolno dać zbyt gorącej(...)miski. Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, sól ,cukier , pokruszone drożdże , dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 20 min. Mąkę przesiać i wsypać do zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy łychą i wlewamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu
Słodkości i nie tylkoMarzyłam o zupie... takie pełnej smaku, gęstej a jednocześnie niezbyt zimowej. Kwestia smaku przyszła mi z pomocą. Znalazłam zupę pachnącą południem Europy, ziołami i pomidorami dojrzewającymi
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczny pomysł na lekkie danie do zrobienia na szybko (prawie tak szybko jak makaron z pesto). Aksamitnie kremowy makaron i wyraziste, lekko pikantne mięso. Pomysł
Dzieje kuchennej WiewióryOdkąd jemy mniej mięsiw królują w naszym domu kasze. Okazało się, że nawet Syncio polubił takowe i domaga się dokładek. Nic tylko się cieszyć :) Dzisiaj obiadokolacja
Dzieje kuchennej WiewióryNiektórzy nie lubią twarogu, a pomyśleliśmy o paście do kanapek, dlatego idealnym substytutem będzie tofu. Przejmuje ono smaki dominujące i uzupełnia białko w naszej diecie. Cudowny
R'n'G KitchenSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4 kg boczek (chudy) 8 mm -3 kg karkówka szarpak -3 kg szynka w kostkę 1-1,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni chleb na liściach tataraku Wieczór przed pieczeniem, 70g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki, który był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej typ 1400, 150g letniej wody. Składniki zaczynu(...)żytniej typ 1400, 450g letniej wody, 1 łyżka miodu wrzosowego, 20g soli morskiej, 1 łyżka octu jabłkowego, tatarak, wewnętrzne liście, te najbardziej delikatne. Wodę, miód, sól i ocet mieszamy do rozpuszczenia składników. Dodajemy do zaczynu, dosypując stopniowo mąkę. Mieszamy tylko do dobrego połączenia składników. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło. Smarujemy foremkę tłuszczem, wysypujemy mąką
Leśny Zakątek