chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:219/356)

Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup 317

koperku, drobno posiekanego 1 szklanka śmietanki 36% 1 duża garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku Przygotowanie (Cuisine Companion): Włóż masło i pora do misy robota z nakładką mieszającą i włącz program P1 slow cook. Po sygnale dodaj bulion, ziemniaki, marchewkę i połowę koperku, włącz program P2 na 20 minut. 5 minut przed końcem programu dodaj łososia, śmietankę(...)miękkości ziemniaków. Dodaj łososia, śmietankę i szpinak, i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj resztę koperku i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z chrupiącym chlebem. Smacznego! English version Easy salmon and spinach soup (4 servings) Ingredients: 400 g salmon filet, skinned and cut into chunks 4 tablespoons of butter 1 large leek, trimmed, sliced

karmelowy
Sałatka z cykorią ,krewetką tygrysią i jajkiem w koszulce 150

dzięki wam ,waszym odwiedzinom na mojej stronie zrobiłam krok do przodu. To jest szansa  z której by głupiec nie skorzystał . Moje marzenie się spełniło , i moja pasja zapewni mi chleb . Jestem naprawdę szczęśliwa Składniki:2 osoby 1/4 czerwonej i żółtej papryki pokrojonej w kostkę 1/4 zielonego ogórka ze skórką pokrojonego w kostkę 6-8 tygrysich krewetek 1 łyżka grzanek(...)delikatnie osuszamy. W małym garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki i krewetki. Krewetki dosłownie zaparzamy ( do gotującej wody wrzucamy krewetki i gotujemy 1 minutę) Wykładamy najpierw listki ,podlewając sosem

Viola cooks with passion
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 96

ciasto zacznie odstawać od brzegów miski ( czasem trzeba dodać łyżkę mąki). Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. (Jeśli używamy maszyny do chleba, tłuszcz dajemy razem z resztą składników. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy(...)jedną blachę po drugiej. Kruszonka 3/4 szkl mąki 1/4 kostki masła 1/2 szkl cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Masło wymieszać z cukrem, dodać mąkę, sól i cynamon. Mieszać, aż powstaną grudki. Ja mieszałam mikserem z końcówkami ślimakowymi

Posadzone i zjedzone
Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami 163

Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze  wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący.  Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej(...)słoiczku) , 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 10 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.  Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być płynny. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy smalec, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto. Ma być

Moniki Smakołyki
NOCNY CHLEB Z KASZĄ BULGUR 142

wieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem.  Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił" smak chleba, a kasza dodała mu wilgotności. Polecam gorąco. Składniki: 500 g mąki pszen nej  2 łyżeczki suszonych drożdży instant (lub zamiennie 15 g drożdży świeżych) 300 ml ciepłej wody(...)minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze dodatki. U mnie były to suszone pomidory, pestki dyni i czarnuszka. Mieszamy całość łyżką. Formę keksową smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej ciasto. Zawijamy w kuchenną ściereczkę i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy na 30 minut przed pieczeniem

Walijskie Pichcenie
Rabarbarowy zawrót głowy. 136

lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy pianę.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, budyń w proszku delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i znów delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową pianę wylewamy na kruche ciasto, równo rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na pianę układamy kawałki rabarbaru jeden obok drugiego. Z lodówki wyjmujemy schłodzone kruche ciasto(...)jest ono, ani za słodkie, ani za kwaśne. Polecam.   Jest to przepis na blaszkę o wymiarach około 26x35 cm.  Przepis ten znalazłem tutaj : bułka z chlebem                    Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1132

przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :) Wymiary blaszki : 36 x 16 cm Czas pieczenia : 65 min. Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 1 l ciepłej wody ( nie wolno dać zbyt gorącej(...)miski. Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, sól ,cukier , pokruszone drożdże , dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 20 min. Mąkę przesiać i wsypać do zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy łychą i wlewamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu

Słodkości i nie tylko
Zupa toskańska, z fasolą i cukinią czyli Zupowy Wtorek odc.103 254

Marzyłam o zupie... takie pełnej smaku, gęstej a jednocześnie niezbyt zimowej. Kwestia smaku przyszła mi z pomocą. Znalazłam zupę pachnącą południem Europy, ziołami i pomidorami dojrzewającymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cytrynowe spaghetti z pachnacym indykiem i bazylia 185

Smaczny pomysł na lekkie danie do zrobienia na szybko (prawie tak szybko jak makaron z pesto). Aksamitnie kremowy makaron i wyraziste, lekko pikantne mięso.  Pomysł

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kasza gryczana w pomidorach, z jajkiem 152

Odkąd jemy mniej mięsiw królują w naszym domu kasze. Okazało się, że nawet Syncio polubił takowe i domaga się dokładek. Nic tylko się cieszyć :) Dzisiaj obiadokolacja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z tofu i karpia wędzonego 84

Niektórzy nie lubią twarogu, a pomyśleliśmy o paście do kanapek, dlatego idealnym substytutem będzie tofu. Przejmuje ono smaki dominujące i uzupełnia białko w naszej diecie. Cudowny

R'n'G Kitchen
Kiełbasa czosnkowa 330

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -4 kg boczek (chudy) 8 mm -3 kg karkówka szarpak -3 kg szynka w kostkę 1-1,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żytni chleb na liściach tataraku 129

macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni chleb na liściach tataraku Wieczór przed pieczeniem, 70g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki, który był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej typ 1400, 150g letniej wody. Składniki zaczynu(...)żytniej typ 1400, 450g letniej wody, 1 łyżka miodu wrzosowego, 20g soli morskiej, 1 łyżka octu jabłkowego, tatarak, wewnętrzne liście, te najbardziej delikatne.  Wodę, miód, sól i ocet mieszamy do rozpuszczenia składników. Dodajemy do zaczynu, dosypując stopniowo mąkę. Mieszamy tylko do dobrego połączenia składników. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło. Smarujemy foremkę tłuszczem, wysypujemy mąką

Leśny Zakątek
Zapiekanka ziemniaczana. 186

Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich.. Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0

chleba naszego
Schab po bałkańsku 148

Ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała(...)www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku, podajemy posypane zieleniną

Apetyczna babeczka