chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:226/356)

Duszone warzywa z czarnuszką 113

puszki, w całości. Niestety na soczyste pyszne pomidory musimy jeszcze poczekać!  To danie jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień, kiedy smaki "przegryzą się". Zazwyczaj podaje je z kromkami chleba, bo wtedy, tak jak robią to Włosi, pozostały na danie sos, można zjeść przy pomocy pieczywa właśnie. Kocham słońce, wino i dobre jedzenie! Duszone warzywa z czarnuszką / 2 porcje Składniki(...)Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek oraz cebulę. Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy paprykę. Mieszamy. Po chwili dodajemy cukinię oraz bakłażana. Mieszamy, a gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, warzywa mają być miękkie, ale jednocześnie jędrne

Moja smaczna kuchnia
Ogórkowe rollsy z miętowym labneh i wędzonym łososiem. 174

ilość jest zależna od jej intensywności) 2 duże ogórki świeży koper łosoś wędzony na zimno Sposób przygotowania:  Głęboką miskę wykładamy muślinową ściereczką lub gazą.  W drugiej misce mieszamy oba jogurty i sól. Masę przelewamy na ściereczkę. Robimy z niej ciasny węzeł, zawiązując końce sznurkiem. Wieszamy tobołek np. na drewnianej łyżce nad głębokim garnkiem i umieszczamy w lodówce. Pozostawiamy(...)talerzu.  Wierzch dekorujemy jeszcze odrobiną labneh, kawałkiem wędzonego łososia i koprem. Ostawiamy na ok. 30 minut. Labneh to świetna alternatywa dla kremowych serków. Bez mięty będzie wspaniały do chleba. Możemy go przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około tydzień czasu. Smacznego

DominikaDolci
Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami 118

Alternatywa dla bigosu. Szybka w wykonaniu i lekko pikantna kapusta, która stanowi idealną ciepłą przystawkę na przyjęcie. Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami świetnie pasuje zarówno do chleba, jak i frytek lub innych dodatków ziemniaczanych. Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami Składniki: pół główki małej kapusty 6 frankfurterek 100 g wędzonego boczku 4-5 łyżek ketchupu pół łyżki sosu samba olek(...)minut podsmażamy i dorzucamy kiełbaski. Smażymy, aż się przyrumienią. Całość wrzucamy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Dodajemy ketchup, samba olek, czosnek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty. Smacznego Artykuł Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną 133

zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba. Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną Składniki: około 200 g świeżych rydzów 2 łyżki masła ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 18% świeżo mielony pieprz sól Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić(...)grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki. Smacznego Artykuł Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną 117

zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba. Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną Składniki: około 200 g świeżych rydzów 2 łyżki masła ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 18% świeżo mielony pieprz sól Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić(...)grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki. Smacznego Artykuł Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 208

ryżem, makaronem, ziemniakami czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej bez kości 50 dag pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste(...)chłodne miejsce. 2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika

Izabelawkuchni
Muffinki zapiekane w sosie waniliowym 199

głowy. Muffinki przygotowałam specjalnie na konkurs #lubelloveinspiracje #lubella, a wykorzystałam tym razem makaron czekoladowe świderki #lubellamini. Powiem Wam, że fajna sprawa zjeść sobie takie na śniadanie, zwłaszcza jak chleb już czerstwy, a po świeży nie ma komu iść. Przygotowanie zajmie jakieś pół godzinki, ale zdaję sobie sprawę, że nie zawsze rano macie tyle czasu, więc proponuję muffinki upiec wieczorem(...)żółtka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 laski wanilii Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie przygotowujemy sos waniliowy. Odlewamy ok 50ml mleka, mieszamy je z żółtkami oraz cukrem z prawdziwą wanilią, wlewamy do pozostałego gotującego się z ziarnami wanilii mleka i mieszamy do zgęstnienia. Ugotowany makaron łączymy z pokrojonymi drobniej truskawkami (jeśli duże

Kuchnia w czekoladzie
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 262

dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako(...)przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut aż zaczną się pienić – będzie wiadomo że są silne i pracują. W dużej misce przesiewamy razem mąkę, sodę, sól, dodajemy jogurt i olej lub rozpuszczone klarowane

Karo in the Kitchen
Gzik 153

Wieki nie jadłam już chleba z gzikiem. Postanowiłam to zmienić. Kupiłam potrzebne produkty, zabrałam się za przygotowanie i odstawiałam do lodówki, by móc delektować się nim przy porannym posiłku. Rano otwieram lodówkę, sięgam po talerz, który jest pusty… Jakiś krasnoludek go wyjadł w między czasie. Zrobiłam więc drugi raz. Tym razem, po wcześniejszych doświadczeniach od razu wszamałam dwie kromalki(...)moje pochodzą ze sklepu EKO MAJA), świeżo mielony kolorowy pieprz W misce umieszczamy serek, jogurt naturalny, poszatkowany szczypiorek oraz szalotkę pokrojoną w pół talarki. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy całość i kosztujemy. Doprawiamy jeśli istnieje taka potrzeba i zajadamy. Smacznego. Post powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA

Kolizje Smaków
Brownie z malinami czyli poWeekendowe Lakocie odc.179 163

Bez czekolady nie potrafię ostatnio żyć i choć waga pokazuje +4 to dieta wydaje się być kompletnie nieosiągalna. dzisiaj mam dla Was pocieszycielskie BROWNIE... Prawdziwe BROWNIE

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z pomidorem 135

SUROWIEC -wątroba wieprzowa 1 kg -wątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Trufle czekoladowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.144 148

Robiliście kiedyś sami czekoladki? Pralinki mam jeszcze przed sobą, to dla mnie czarna magia i wyższa szkoła jazdy. Są jeszcze trufle i to już zupełnie inna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka z wiśni (wiśniówka) 114

Madzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym

Marder&Marder Manufacture
Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64 157

Kasze kojarzą mi się z jesiennymi chłodami więc co tu robi kasza gdy za oknem prawie 30 stopni?  Co by się stało gdyby połączyć kaszę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tatarskie pierogi z wolowina czyli Niedzielne Mielenie odc.35 171

Robi się je szybko i mimo tego, że  są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi pierogów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łatwe ciasto pomarańczowe 110

U nas w domu niezbyt często jada się ciasta czy inne słodkości. Wolimy raczej coś bardziej "wytrawnego", coś bardziej na słono. A to jakaś wędlinę zrobić

Marder&Marder Manufacture
Kotlety buraczane czyli Niedzielne Mielenie odc.46 153

To jedne z najlepszych warzywnych kotletów jakie jadłam. Z okazji wizyty mego brata i jego dziewczyny postanowiłam przygotować sporo rożnych drobnych przekąsek na ciepło. Miedzy innymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy SMALEC ze skwarkami 231

Składniki: 400 g słoniny krojonej w kostkę bez skóry 1 duża cebule 1 duże jabłko 100 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki majeranku sól do smaku Wykonanie

Fiołkowe Talerze
Domowy SMALEC ze skwarkami 620

Składniki: 400 g słoniny krojonej w kostkę bez skóry 1 duża cebule 1 duże jabłko 100 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki majeranku sól do smaku Wykonanie

Fiołkowe Talerze
domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu 142

składniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300

Domowy Smak Jedzenia
Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86 133

Nic dodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!! Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mozaika z karczku i boczku 165

Przepis Taką wędlinę najlepiej zrobić w prasce lub szynkowarze.Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max.2,5 kg.Więc będę potrzebował i użyłem: Mięso: -karczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania