chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:226/356)

Ciasto ze sliwkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.81 262

Weekend minął już dawno temu, czas leci jak szalony, pogoda za oknem zmienia się jak w kalejdoskopie. Ja czuje jakbym dostała wiatru w skrzydła, na wiosnę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 183

przepisie jest lamane,a nie mielone i w znaczacy sposob odzialuje na konsystencje pieczywa.Od dawna frapowal mnie dodatek lamanego ziarna ,nie przypuszczalam jednak ,ze rezultat moze byc tak fantastyczny. Chleb jest cudownie wilgotny,dzieki czemu bardzo dlugo zachowuje swiezosc. Duzy udzial maki zytniej ma rowniez ogromny wplyw na powstanie wspanialej grubej skorki.Bezapelacyjnie wpisuje sie na liste ulubionych.Bardzo polecam! Skladniki(...)wody i 1 lyzke zakwasu. NAMOCZONE ZIARNO Zalac lamane ziarno zyta-160 g zimna woda-160ml i przykryc folia,by zapobiec parowaniu.Cale ziarno zalac wrzatkiem.Uzylam ziarna lamanego. MIESZANIE : W misie robota umiescic wszystkie skladniki,w tym namoczone ziarno.Wymieszac calosc na I predkosci przez 3 minuty tylko do momentu polaczenia sie skladnikow.Ciasto powinno byc  nieco geste i klejace,srednio luzne.Skonczyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowe bułeczki cukrowe 202

mleka 1/2 szklanki  mleczka kokosowego z puszki 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej 2 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych  1. Mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno, dobrze mieszamy, a następnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione odstawiamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. 2. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto(...)objętość. Rozgrzać piekarnik do 220 C. 5. Posmarować bułeczki roztopionym masłem i posypać cukrem. Piec 12-15 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, żeby wystygły. źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Ryż smażony z jajkiem 193

Podobno to najczęściej jedzone danie w Chinach, czy to możliwe?  Nie wiem, bo w Chinach nie byłam ale mogę sobie wyobrazić, ze tak jest ponieważ

Dzieje kuchennej Wiewióry
biszkopt budyniowy 197

Domowy biszkopt, który nie wymaga cudowania :)  itp. historii. Ciasto upieczone z jajek, mąki, cukru i budyniu :) bez proszku do pieczenia. Potrzebujemy mikser, 6 jaj, 1

chleba naszego
Domowa nutella 156

Tym razem mamy smakołyk bardziej dla waszych dzieci niż dla was. Ale z drugiej strony przecież dorośli też lubią nutellę. Mamy zatem smakołyk dla każdego, dla

Marder&Marder Manufacture
Gruzińskie chaczapuri z ciasta francuskiego 125

Chaczapuri (dosłownie: chleb z twarogiem) to tradycyjna potrawa kuchni gruzińskiej. W mojej nietradycyjnej wersji używam gotowego ciasta francuskiego, a smakowite nadzienie robię z tofu, roślinnej mozarelli i papryki grillowanej. Chaczapuri świetnie nadaję się na pożywny lunch do pracy albo jako ciekawa przekąska na imprezę. Polecam Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze(...)czarny do smaku Dodatkowo: 1 łyżka oleju i 2 łyżki mleka roślinnego ziarna sezamu do posypania Wykonanie: Odsączone tofu rozdrabniamy w rękach na niewielkie kawałki, dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy. Gotowe świeże ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Odsączone

Lamarida.pl
Gulasz wegetariański a la curry, z jarmużem,imbirem i pieczoną dynią w 15 minut 159

kurkumy olej kokosowy virgin do smażenia   SKWORCU szczypta gałki muszkatołowej sok z pół cytryny sól morska bądź himalajska do smaku piramidki POPCROP  do przegryzania z gulaszem, zamiast chleba opcjonalnie 2 daktyle jeśli pomidory z puszki będą zbyt kwaśne Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, myjemy, kroimy dynię w kostkę. Układamy na blasze i skrapiamy oliwa z oliwek oraz(...)złagodzą kwaskowaty posmak pomidorów z puszki. Kolejno dodajemy starty imbir, czosnek i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dokładamy marchewkę, groszek -opcjonalnie oraz wrzucamy jarmuż.  Mieszamy, dokładamy mleko kokosowe i gotujemy około 5 minut pod przykryciem. Na koniec wlewamy sok z połówki cytryny, jeśli lubicie. Dokładamy upieczoną dynię, już nie gotujemy. Mieszamy delikatnie. Wykładamy na talerze

Z Kuchni Do Kuchni
CUDNE, BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 218

smak. Bardzo zauroczyły nas te duże dziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! " Przy okazji dowiedziałam się, że im mniej drożdży użyjemy do pieczenia chleba (bułek) tym dłużej ciasto pozostanie świeże i nie wyschnie tak szybko. Potrzebujemy tylko wówczas trochę więcej czasu na wyrastanie, ale nasza cierpliwość zostanie nagrodzona znacznie smaczniejszym i bardziej treściwym pieczywem(...)mnie 3,2%) - 15g ziaren do posypania: maku i/lub sezamu Drożdże rozkruszyć do miski, dodać do nich letnią wodę i zamieszać do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę produktów i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.2h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie bierzemy dużą łyżkę nabieramy ciasto  i przy pomocy drugiej łyżki

Smaczne Zdrowe
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 221

czosnku 1 sporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu przyprawy: sól, pieprz 4 płaskie łyżeczki cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliwą i opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie(...)garnka, do którego wkładamy również paprykę, cebulę i czosnek. Doprawiamy pieprzem oraz cukrem i pozwalamy, by całość chwilę się gotowała. Do warzyw wkruszamy ok. 200 g fety i wszystko mieszamy. Wcale się nie przejmujemy grudkami, które zostaną z fety. Później i tak wszystko zmiksujemy na gładko. Dolewamy trochę bulionu. Najpierw ok. szklankę. Mieszamy i sprawdzamy konsystencję. Nie należy zupy zbytnio

Ratunku obiad
Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem 161

Gdybym miała na to czas, podawałabym swieże gorące bułeczki na każde śniadanie :) Te są wyjątkowo wilgotne i pachnące za sprawą zeszklonej cebulki. Natomiast dzięki dynii mają

Mienta blog
Czekoladowy makaron z sosem karmelowym i orzechami 210

Od kilku dni mam nastrój iście wisielczy. Drzemią we mnie tęsknoty, powracają co jakiś czas, teraz jest ten czas. Od zawsze tak mam, że smutki zagryzam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe z tahini czyli Weekendowe Lakocie odc.173 218

Czekoladowe mam sny, czekoladowe myśli, czekoladowy czas, czekoladowe ciasto na stole... bo jedynym moim nałogiem jest CZEKOLADA! Jeśli czujecie podobnie zróbcie to ciasto koniecznie. Czekoladę podkręca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paella z warzywami, indykiem i chorizo 181

Dania jednogarnkowe są idealnym rozwiązaniem gdy brak czasu na przygotowywanie posiłków. Małżon znalazła ten przepis w książce "Gotuj sprytnie jak Jamie", troszkę go zmodyfikowałam i jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebulak 197

Czyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z

Gotuj z Rumcajsem

Proponowane wyszukiwania