chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:231/356)

Bułki czosnkowo-ziołowe 191

Chrupiące bułeczki czosnkowe To chyba najlepsze bułeczki czosnkowe jakie jadłam. Chrupiące, mięciutkie i puszyste. Wprost rozpływają się w ustach. Wspaniale smakują podane nawet z samym masłem

Blog z Apetytem
PASTA Z MAKRELI 111

Wędzoną makręlę uwielbiam od dziecka , a że ze względu na nietolerancje nie jem jajek to zrobiłam trochę inną wersję :)  Zdrowa i smaczna poleca się na

Marcepanowa kuchnia
Kruche ciasteczka z orzechami, czekoladą i pomarańczą czyli poWeekendowe Łakocie odc.131 128

Miało być słodko i miło, ciasteczkowo.  Po dłuuugim weekendzie spędzonym w pracy nastał poniedziałek, również pracujący.  Kawa i ciasteczka, taki był plan. Niestety w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 168

Zrealizowałam mój plan na dziś! Ugotowałam a raczej upiekłam makaron z warzywami.  Czemu jestem z tego taka dumna???  Powód jest jeden, ostatnio nie mam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mloda kapusta z boczkiem 153

Kiepsko ostatnio u mnie z apetytem. Miewam jednak przebłyski geniuszu i weny twórczej i wówczas do garna trafiają smakołyki. W niedzielne popołudnie zachciało mi się kapusty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smarowidło z ciecierzycy i orzechów 147

  Niedawno kupiłam bardzo fajny hummus, właściwie to takie pudełko z dwoma smakami. Pychota! Stwierdziłam, że trzeba kiedyś taki zrobić. Oczywiście jak się zmobilizowałam, to musiałam

Szybko Tanio Smacznie
Przepis na Bułki Orkiszowe 187

Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Serowe bułeczki ze szparagami 154

Serowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują

Mienta blog
Buleczki mocno cynamonowe, miekkie i delikatne czyli Niedzielne Sniadanie odc.55 157

I znowu nie mogłam się powstrzymać. Choć było mało czasu a Małżon z samego rana składał dzieciom szafę, ja zamiast mu pomagać zagniatałam i formowałam te

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 126

minut, żeby lekko się spieniły. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Robimy zagłębienie w samym środku i przelewamy tam wyrośnięte drożdże. Dodajemy sól i 2 łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy(...)Pyza Agata z Kulinarne Przygody Gatity Marzena z Zacisze Kuchenne Paulina z Buszująca w Kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wiesława z Zapach chleba Bernardeta z Mój kulinarny pamiętnik Monika z Niezapomniane smaki Monika z Pin Up Cooking Looking --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork 279

gorące dni. 1 kg łopatki wieprzowej 200 g keczupu pikantnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 papryczka chili Łopatkę kroimy na 2-3 kawałki. W miseczce mieszamy keczup, sos sojowy, miód i pokrojoną drobno papryczkę. Mięso nacieramy tak przygotowanym sosem i przekładamy wszystko do szybkowaru. Dolewamy około 1 szklanki wody (powinno być jej tyle, by sięgała do linii(...)miseczki. Mięso przekładamy na deskę do krojenia i rozdrabniamy je przy pomocy dwóch widelców (szarpiemy). Poszarpane mięso można polać kilkoma łyżkami odlanego wcześniej sosu. Szarpana wieprzowina doskonale smakuje na chlebie. Można ją też podać z surówką i ziemniakami na obiad

Dieta bez mleka
Konopne babeczki 96

cząbrem i kminem Mąka konopna nie jest powszechnie stosowana, jednak warto po nią sięgać – jako dodatek do chlebów, tart, czy takich właśnie wytrawnych wypieków. Mąka konopna jest bezglutenowa i zawiera bardzo dobry profil aminokwasów, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy E i B, czyli jest bardzo odżywcza :) Ma lekko orzechowy smak i ciemny kolor. Najlepiej używać jej jako dodatek(...)tartego parmezanu 12 plastrów szynki długo dojrzewającej (np. parmeńska, szwarcwaldzka) Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy przyprawy oraz 2/3 sera i mieszamy. Osobno łączymy mokre składniki, a następnie dodajemy do suchych. Mieszamy krótko, gdy masa będzie jednolita odstawiamy, aby trochę związała. Foremki na babeczki wykładamy szynką – plaster na babeczkę. Do przygotowanych foremek przekładamy

Kucharzyca
Marynowana wołowina 125

dobrze rozumiem. Podane proporcje wystarczą na 3 osoby. Jeśli nie lubicie ryżu, to możecie wprowadzić elementy polskie i spożyć z surówką z kiszonej kapusty, ogórkiem lub z chlebem. Na zdjęciu widzicie samą wołowinę, bo nie zdążyłam ryżu ugotować, jak dobiegło mnie mlaskanie oznaczające, że jeszcze chwila i nie będzie co fotografować, chyba że postawię przy patelni strażników z psami. Znaczy(...)łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczkę pieprzu 150 ml sosu sojowego dobrej jakości 3 łyżeczki oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze. To nasza marynata. Mieszamy z mięsem i cebulą. Miskę nakrywamy i wstawiamy do lodówki na noc, minimum

ladykitchen
ROLADA A'LA PIZZA 124

Rolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej(...)natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenny dyniowy 134

udało mi się upiec dobry chleb zrobiłam kilka podejść, były razowe, żytnie ale zawsze były zbyt ścisłe i chociaż można było je zjeść to nie było to. Kiedy trafiłam na ten przepis to pierwsze co mnie zachwyciło to kolor chlebka, a po upieczeniu okazało się że nie tylko pięknie wygląda, a do tego też świetnie smakuje. No i co najważniejsze(...)drożdży, cukru, 1 łyżki mąki pszennej i ok 50 ml mleka robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W między czasie obie mąki i sól mieszamy w misce, dodajemy puree z dyni, olej oraz wyrośnięty rozczyn.  Ciasto wyrabiamy rękoma do czasu aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy

Słodka Kraina Wypieków
741. "Makowe" tosty & 7 faktów o mnie 155

makowe tosty francuskie* z rozgniecionymi malinami, miodem i cytryną *z domowego chleba tostowego, tosty obtoczone w maku Zostałam również nominowana do     Versatile Blogger przez  Martynę , za co ogromnie dziękuję ;)   Zasady zabawy: - nominować 15 blogów do wyróżnienia, - poinformować wybranych przez siebie blogerów o wyróżnieniu, - wyłonić o sobie 7 faktów, - podziękować blogerowi, który Cię nominował u niego(...)swoim tępię przebiec się chociaż te pół godziny, szczególnie teraz jesienią gdy las jest tak piękny. 2. Uwielbiam spędzać czas w kuchni, lubię się po niej krzątać, piec, mieszać, czy nawet robić porządki(!). Siedzenie przy ciepłym piekarniku w środku zimny.. tak to jest to ^.^ 3. Kiedy nie znajdziecie mnie w kuchni można mnie znaleźć.. zawiniętą w gruby

More food, love and dreams
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 264

Przysmak śniadaniowy(mielonka)podejście drugie.Tym razem w szynkowarze okrągłym i z mniejszym wsadem.Jest smaczne nie za twarde nie za miękkie takie jak powinna byś mielonka.Bardzo dobrze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka pietruszkowa z szynkowara 233

Odkurzyliśmy nasz szynkowar i porobiliśmy w nim parę rzeczy. Niezbyt często go używamy, zwykle wędliny wędzimy lub pieczemy. Ale szynkowar to fajne urządzenie, warto mieć je

Marder&Marder Manufacture
Ciastka dyniowe najlepsze (bez glutenu, paleo) 103

blogu Przez długi czas na początku tygodnia, na blogu lądował nowy słodki przepis. Już uzbierało się ich kilkadziesiąt, w tym kilka dyniowych np. na muffinki z czekoladą lub świetny chleb dyniowy! Wczoraj była niedziela, pierwszy dzień jesieni więc koniecznie trzeba było zrobić coś z jesiennym akcentem, a co lepiej pasuje do jesieni niż DYNIA? Tym razem postanowiliśmy zrobić ciastka dyniowe(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki oleju kokosowego 1 jajko ¼ szklanki ksylitolu wersja dekadencka „¼ szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady” Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Formujemy cienkie ciastka układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut lub do czasu, aż zrobią się złote. Ciastka dyniowe zostawiamy

PaleoLife
Odrywany chlebek z czosnkiem i ziołami 241

Chlebek czosnkowy do odrywania To jest pyyyszne! Puszyste i mięciutkie maślane ciasto odrywane. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na przyjęcie albo zwykła kolacje w gronie

Blog z Apetytem
Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc 144

Zapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas krojenia. Składniki

Różowa kuchnia
Makaron w pomidorach z anchois i rodzynkami czyli Środowe Rybki odc.70 173

Znam ich zwolenników ale i zagorzałych przeciwników. Te małe rybki mają w sobie tyle smaku, że aż trudno w to uwierzyć. Poniższy przepis znalazłam w książce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasola bez mięsa 169

Super smaczne danie na zimę i nie tylko, fasola z małym co nie co. -- Skład: fasola 0,8-1,0 kg, ziemniaki 0,5 kg, pieczarki

chleba naszego
Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi 192

   Pyszny ,smaczny,rewelacyjny no chyba już wszystko powiedziałam o chlebku z żurawiną. Warto zrobić ,posmakować i powiedzieć samemu jak smakuje.    Składniki: 50

Różowa kuchnia
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową! 143

mąki jaglanej (zamiennik- owsiana) - 200 g mąki tortowej - 100 g marchewki startej na tarce o małych oczkach - 2 łyżki żurawiny suszonej + olej do wysmarowania formy (taka jak na chleb tzw. keksówka) -1/4 łyżeczki soli POLEWA: - 2 łyżki śmietany 36% - 1/4 tabliczki gorzej czekolady - 3 - 4 łyżki wody - 1 pełna łyżka masła - 1,5 łyżki kakao - łyżka cukru pudru WYKONANIE(...)pieczenia i sodę. Mąkę przesiewamy w celu jej napowietrzenia, nie pomijaj tego elementu. Masę połącz delikatnie z pianą z białek, na sam koniec wmieszaj marchewkę i żurawinę. Całość mieszaj delikatnie, próbując napowietrzać masę. - Całość przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem kokosowym. - wstaw do pieca, temp pieczenia 165 stopni C, czas: godzina. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, gdyby patyczek był

SMYKWKUCHNI
Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru 384

wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy do blachy do pieczenia lub keksownika, wyłożonej papierem do pieczenia( ja używałem takiej do wypieku chleba 20x10cm). Odkładamy do lodówki na około 30 minut do godziny, aby stwardniało. Przygotowanie warstwy karmelowej. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania kremowego karmelu. Wyciągamy formę z lodówki, a następnie wylewamy nasze ciasto(...)Posypujemy orzechami laskowymi (lub nerkowca) warstwę karmelu i znowu odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby stwardniała. Na końcu w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, olej kokosowy oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i w tak rozpuszczonej czekoladzie zanurzamy nasze batony (co najmniej dwukrotnie). Czekam na Wasze opinie i komentarze na blogu czy facebooku czy na instagramie Mam nadzieję, że jak zwykle podzielicie

PaleoLife
Sałatka z tuńczyka z groszkiem. 201

     Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybką i prostą w wykonaniu, bardzo smaczną sałatkę z tuńczyka, ryżu i groszku. Idealna na śniadanie, kolację, imprezę

Rozpustne gotowanie
wegański pasztet z quinoi i tofu o smaku papryki 117

aktualnie wykorzystuje na wszelkie sposoby (polecam podgrzać tofu na parze, nast. posmarować masłem orzechowym <3). Wraz ze zbliżającym się tygodniem szkolnym, przyszła potrzeba zrobienia jakiegoś wegańskiego dodatku do chleba. Niestety na czas nieokreślony muszę zrezygnować z wszelkiego nabiału :C Wracając do tematu. W paczce wypełnionej po brzegi różnego rodzaju serkami tofu, znalazłam marynowane w sosie tamari. Idealne do pasztetu(...)łyżki), chili, sól himalajska, czarnuszka WYKONANIE: quinoę gotujemy ok 15 min (w niewielkiej ilości wody, do wchłonięcia całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną quinoą zblendowane składniki mieszamy z przyprawami, następnie przekładamy do aluminiowej formy całość pieczemy o 30 min w 180 stopniach gotowy pasztet przechowujemy w lodówce

healthy dreams
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 185

Przepis Tą porcję zrobiłem w prasce o wkładzie maksymalnym 2,5 kg więc będzie sporo mięska.Następny przysmak planuje zrobić w szynkowarze okrągłym wkład około 1.300

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowy ser biały i rzeżucha...idealne wiosenne śniadanie 145

Moim zdaniem wszystko co zrobi one w domu jest najlepsze, nie muszę więc Was chyba namawiać do zrobienia samodzielnie pysznego białego sera.Jest coraz cieplej, mleko po

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania