Szykujemy się na pierwsze zawody judo w życiu Córci. Emocje najczęściej te pozytywne dopadają każdego z członków rodziny. Będzie dobrze, przecież chodzi głównie o zabawę :) Wczoraj
Dzieje kuchennej WiewióryPysza drożdżowa chałka to propozycja na Wielkanocny stół. Pięknie się prezentuje, a do tego jest bardzo dobra, jajek nie trzeba wcześniej gotować ponieważ pieką się
KukuleczkiSłońce wschodzi coraz później a wieczory znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 1 pęczek botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki
Łycha smakówJest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to
Pasje JolkiW pierwszy dzień wiosny, w tą zimową aurę, zjedzmy coś zdrowego, ale też pożywnego, czyli pastę z kurczakiem i zielonymi warzywami. Składniki: mała cukinia pojedyncza pierś
Taste Of My DayStojąc przy takim stole i próbując smaczności możemy przenieść się na chwilę do czasów naszych babek i prababek. Smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami - przepis na pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI : 1kg słoniny, pokrojona w kostkę 600g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 jabłko, orane, pokrojone w kostkę 2 łyżki przesianego majeranku pieprz(...)słoniną. Krok 3. W tym samym garnku szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone jabłko i smażymy, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do słoja, wsypujemy majeranek i inne ulubione przyprawy, mieszamy odstawiamy do wystudzenia, schładzamy w lodówce. Smalczyk przechowujemy w chłodnymi ciemnym miejscu Smacznego :) fot. Moja Książka kucharska
Moja Książka Kucharskadobrym samopoczuciu. Znajdziecie w nim produkty spożywcze najwyższej jakości. Oferta obejmuje: produkty bez glutenu/latozy/cukru, wegańskie, zdrową żywność dla najmłodszych, zioła, przyprawy, pestki, suszone owoce, suplementy diety, a nawet chleb wiejski. Zapraszam Was na stronę w celu zapoznania się z ofertą: https://e-sloneczko.com/ Już niedługo na blogu pojawią się moje kolejne propozycje na zdrowsze/lżejsze dania. Zaglądajcie. A dziś zaprasza(...)przekładamy cały jogurt naturalny, następnie dodajemy 1 kubeczek (używając do odmierzenia kubeczka po jogurcie) mąki orkiszowej. Kolejno wbijamy 2 małe jajka i dodajemy 1 łyżkę syropu daktylowego. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania dość gęstej, jednolitej masy. Na koniec do masy dodajemy rodzynki królewskie, które uprzednio tniemy na mniejsze kawałki. Całość znów chwile mieszamy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego
Słodkie okruszkidomu. Jednym ze sposobów jest przygotowanie wędlin w szynkowarze. Bardzo polecam zaopatrzyć się w takie urząddzenie, nie jest drogie (ok. 50 zł), a pozwala na wyczarowanie fantastycznych dodatków do chleba :) Na początek zróbcie tę pyszną kiełbasę szynkową, do której te sklepowe nawet się nie umywają :) SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka soli 5 ząbków(...)pieprz i dalej wyrabiamy ( można dolać trochę wody). Kiedy mięso "puści klej" czyli cała masą będzie się łądnie kleiła w szklance rozpusczamy żelatynę w 80ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy i wlewamy do mięsa, wyrabiamy jeszcze chwilę. Całość upychamy w woreczku przeznaczonym do gotowania w szynkowarze. A woreczek zgodnie z instrukcją umieszczamy w szynkowarze. Szynkowar wstawiamy do garnka
DefinicjaSmakutrybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy do środka pozostałe na niej mięso. Nadzienie. Borowiki, orzechy, chleb, czosnek, szczypiorek i łyżeczkę masła wyrabiamy w naczyniu na zwartą masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane wg w/w kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed(...)przykryciem na parze. Odstawiamy, by chwilę odpoczął. Ścinamy twarde łodygi. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy jarmuż i posiekane papryki. Solimy, pieprzymy i podsmażamy kilka minut. zasypujemy kuskusem i mieszamy delikatnie. Gotowe
BaRepasobliczania temperatury pieców chlebowych, opalanych drewnem. Piekarze wsadzali je do pieców, a na podstawie czasu, jaki zabierało ich upieczenie, obliczali temperaturę pieców, zanim wstawili do nich wypiekane zwykłe chleby. Same Fougasse zaś stanowiły posiłek dla pracowników piekarni. Tyle wstępu, teraz trochę o przepisie. Pochodzi z książki Jefreya Hamelmana , trochę jednak go zmieniłem. Oliwki są zielone, fougasse zostało posmarowane oliwę(...)wodę i rozpuść w niej drożdże. Pokrój oliwki na mniejsze kawałki. Do dużej miski przesiej obie mąki, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj wodę z drożdżami. Mieszaj kopyścią, lub mikserem na wolnych obrotach, do połączenia się wszystkich składników, jakieś 3-4 minuty. W trakcie mieszania dodawaj partiami w małych kawałkach pâte fermentée. Kiedy składniki są już dobrze
Grahamka, weka i kajzerkaPo świątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest
Dzieje kuchennej WiewiórySurowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy -peklosól 17 g/kg do łopatki i karkówki -sól 17
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Gotowanie nie sprawia mi ostatnio tyle radości co zazwyczaj. Powód? gorrrącooo!!!! jest mi za ciepło i gdy wracam do domu po pracy wcale nie mam ochoty
Dzieje kuchennej WiewióryNasz sylwestrowy słodki hit! upiekłam je popołudniu by jeszcze móc zrobić zdjęcia przy dziennym świetle, i musiałam schować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet
Dzieje kuchennej Wiewiórymąkę i przyprawy. W garnuszku roztop na małym ogniu cukier, miód, mleko i smalec. Po ich roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce(...)wodę. Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo , aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić jakąś podkładkę (mata silikonowa, papier do pieczenia, a nawet płaskie talerze) na ociekający lukier. Jak już fefernuski ciut podeschną, można tym lukrem, który
Grahamka, weka i kajzerkaChciałam je upiec już od dawna. W książce czaiła się zakładka aż przyszła odpowiednia pora. "Kulinarne wyprawy Jamiego" inspirowały mnie już nie raz ale to ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórywersja jest jeszcze smaczniejsza niż ta z samym agrestem , jest wręcz bajeczna. Takie ciacho, to jedna wielka kruszonka + do tego pyszne owoce i beza, mniam... pyszności... To ciasto jak chleby na zakwasie każdego dnia smakuje inaczej, na początku bardzo kruche, z czasem nabiera wilgoci od owoców, co nie ujmuje mu wcale smaku... Piekłam w ciemnej blaszce o wym.38x24cm Składniki kruchego(...)trzy równe części. Z dwóch tworzymy kule, każdą zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na min. 30 minut w zamrażarce (może być dłużej). Do trzeciej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy, również formujemy kulę i umieszczamy w zamrażarce. Z każdej dużej kuli można zrobić dwie mniejsze, wówczas szybciej się schłodzą. Kruszonka: - ok.150g mąki orkiszowej typ450 lub typ700 lub 160g typ750
Smaczne ZdroweSUROWIEC -szynka 1 klasa 4 kg -golonka mięsko bez ścięgien i błon 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-20 g/kg -cukier 2 g/kg -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Wszyscy którzy mnie znają wiedzą, że kuchnia to moje małe królestwo. A ja czuję się królową tej mojej małej przestrzeni, kiedy w piekarniku piecze się ciasto lub chleb, a jego zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku(...)żółtka + 1 białko Kruszonka: 50 g masła 75 g mąki 25 g płatków jaglanych 50 g cukru szczypta cynamonu rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką i ugniatamy (ręcznie lub mikserem) aż będzie
Smakowity Blog KulinarnyNaszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie
Mieszam w GarnkuSurowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Madzia wymyśliła taki oto sposób na cukinię. W sumie prosta rzecz, a naprawdę ciekawie się prezentuje. Zrobienie tego nie zajmuje wiele czasu, a właściwie może stanowić
Marder&Marder ManufactureW średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał jego zapachu za co najmniej niestosowny. Podobno król Francji, Henryk IV, miał "oddech, który
Marder&Marder Manufactureurodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy są jedną z najdłużej żyjących grup(...)znani z dodawania ugotowanego ziemniaka do sosu. Czasami też mieszają pesto z pomidorami lub dodają lekki ser jak Ricotta albo prescineua. Według tradycji, pesto podaje się z płaskim, wstążkowym makaronem trenette, gotowanym z małymi kawałkami ziemniaka. Pod koniec gotowania dodaje się fasolkę szparagową. Na koniec te trzy składniki są mieszane z pesto i odrobiną wody z gotowania. Voila
Gotowanie to kochaniebeda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman,bo to kolejny chleb z jego ksiazki "Chleb".Jablek nigdy nie suszylam takze uzylam kupnych,moze tylko pocielam je w troche za duze kawalki.Chlebek bardzo smaczny i aromatyczny,ale o wyraznym slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek(...)dojrzaly zakwas sztywny-30g (2 lyzki i 1 lyzeczka) WYKONANIE: przygotowanie Levain.Zaczyn przygotowac 12 godzin przed koncowym mieszaniem ciasta i zostawic przykryty folia spozywcza,najlepiej na noc mieszanie.Wlozyc do misy robota wszystkie skladniki oprocz suszonych jablek.Mieszac najpierw 3 minuty na I predkosci,w razie koniecznosci korygujac nawodnienie,do otrzymania ciasta o sredniej konsystencji.Nastepnie mieszac na II predkosci przez 3 minuty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepraszam już nie opuszczę. A moją nową notkę po tak długiej nie obecności, chciałam zacząć od pachnących pysznych domowych bułeczek. W końcu wzięłam się za wypiek domowych bułeczek i chleba. Teraz się zastanawiam nad tym dla czego tag długo zwlekałam?. Bo wypiek domówki to bomba. Pyszności dużo lepsze niż z piekarni. Jak zaczęłam tak nie skończę. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutki(...)drożdże, pół szklanki mleka, oraz szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut. Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się
Moje pyszne gotowanie