piwa zjeść - zamawiamy smalec. Jak chcemy zrobić komuś prezent na urodziny/święta/awans/bar micwę - dajemy słoiczek smalcu. Czekamy już tylko momentu, gdy w kinie zamiast popcornu będą sprzedawać chleb ze smalcem. Ostatni Madzia przygotowała dwa smaki smalcu: ten tytułowy śliwkowo-rozmarynowy i lekko pikantny jabłkowy. Oba wyśmienite. Jako, że lubimy rozdawactwo i dzielenie się naszymi smakołykami kilkanaście słoiczków zniknęło(...)godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie uważając, aby nie przypalić skwarek. Po przetopieniu dodajemy naraz: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty w moździerzu rozmaryn, posiekane śliwki, sezam i sól. Mieszamy dokładnie i przelewamy do słoiczków lub kamionkowego naczynia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu A za parę dni przepis pikantny smalec jabłkowy. Smacznego
Marder&Marder Manufacturecynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*) * z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć(...)zrobiłam to dwa razy ). Dodaję żółtko, sól, mąkę i zagniatam na jednolite ciasto. Rozwałkowuje ciasto( na oprószonym mąką blacie ) na długi wałek i kroję. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę, mieszam( aby nie przywarły ) i czekam, aż kluski wypłyną na powierzchnię, przykręcam trochę gaz i gotuję jeszcze ok. 1-2min. Wyjmuję na talerz i podaję z masłem, cukrem
More food, love and dreamsTo była niesamowicie emocjonująca niedziela! Córcia brała udział w turnieju Judo Legia Cup dla początkujących zawodników i zawodniczek. W domu były nerwy a już na hali
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną pizze oraz na ciasto na pizze, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pizze możemy oczywiście przygotować z innymi
Uwaga Babcia Piecze ChlebKapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis zaczerpnięty z książki “ Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania “, występuje tam jako “włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje się ją jako przystawkę. U mnie warzywa te spełniły rolę dodatku do obiadu, podałam je na ciepło z pieczoną piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami, oliwkami i parmezanem(...)Połówki kroję na paski, cukinię w talarki, cebulę na cztery, czosnek siekam drobno. W dużym garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam papryki i duszę ok. 8 minut. Dodaję cebulę i czosnek. Mieszam i smażę kilka minut, często mieszam. Wrzucam cukinię, doprawiam. Duszę warzywa do miękkości. Na patelnię wlewam ocet balsamiczny, wrzucam posiekane anchois oraz oliwki, mieszam, doprawiam pieprzem. Studzę. Gdy warzywa
Zasmakuj Kuchnilaktozowe też. Ja i moje rodzeństwo wychowaliśmy się na kaszy manny na mleku od własnej krowy. Do tego był ryż na mleku, zacierki na mleku. Czasem domowy chleb z domowym dżemem i mlekiem do popicia, od tej samej krowy, albo ewentualnie od babcinej. Chyba tak miało większość dzieciaków, urodzonych i wychowywanych w latach osiemdziesiątych, no i mieszkających(...)bardziej delikatna i miękka, a po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Pozostałą ilość mleka gotujemy razem z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlewamy kaszowo - mleczny mix i energicznie mieszamy, gotujemy przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie truskawki blendujemy na mus. Odkładamy kilka łyżek musu do dekoracji. Zimą kaszę również blendujemy, dodając stopniowo truskawkowy
Ale Pyszka!Jak to śpiewała Beata Kozidrak "pojawiasz się i znikasz...". Tak myślę o sobie i o Dziejach Kuchennej Wiewióry. Ostatnie dwa tygodnie były bardzo ciężkim doświadczeniem ale
Dzieje kuchennej Wiewióryrobimy zasmażkę ( mieszając smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową zasmażkę przekładamy do garnka z zupą, dodajemy drobno posiekany czosnek i resztę przypraw (sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek). Mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 0 0 1 328 1870 Privat 15 4 2194 14.0 Normal 0 false false false CS JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Potem znów próbujemy. I znów. I znów… Ze świeżym chlebem ideał. Męski ideał
OliveandThymeWafle Ryżowe są naprawdę bardzo fajne i ułatwiają człowiekowi życie . Nie dosyć ,że mają tylko 40kcl. to są zdrowe i zawierają mnóstwo błonnika i
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJak szaleni wyrywaliśmy marchewki z pracowego ogródka. Naręcza małych i większych, pękatych i podłużnych trafiały do skrzynki. Zachciało mi się ciasta marchewkowego. Skorzystałam z książki
Dzieje kuchennej Wiewiórylistkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski 1 szklanka gorącego bulionu lub wody(...)masło. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, przez około 2 minuty. Dodajemy kiełbaskę i marchewkę. Smażymy często mieszając przez około 3-4 minuty. Nie rumienimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy. Zwiększamy płomień do dużego i wlewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości warzyw 10-15 minut. Co jakiś czas mieszamy
cool and mintyDla mnie chlebek z papryk ą i suszonymi pomidorami, dla mojej ma ł ej kucharki focaccia. Jak kto woli, tak możemy nazwać
La grande e la piccola cuocaPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżeczki ostrej papryczki 2 szklanki ugotowanej białej
Łycha smakówUwielbiam wszystko co kokosowe, od kostki z kaszy manny i wiórków kokosowych zacząwszy a na pikantnym mięsie z mleczkiem kokosowym skończywszy, każda kokosowa wariacja mi odpowiada
Dzieje kuchennej Wiewióry