Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza(...)drożdże. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upieczeniu dynię miksujemy lub rozgniatamy porządnie widelcem. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, puree z dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy. Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Nakładamy po łyżce ciasta
CiastkozercyMnóstwo przygotowań ale efekt powalający. Pyszne rozgrzewające danie!!! Zainspirował mnie przepis znaleziony w "Ekonomii gastronomii" ale zmieniłam składniki i proporcje. Tagine z dyni i ziemniaków
Dzieje kuchennej WiewióryWyszłam z domu kiedy było już jasno. Co za ulga! Niebo bez chmur, przebłyski słońca... W pewnym momencie trasy coś jednak się zmieniło... mleko zalało Stolicę
Dzieje kuchennej WiewióryKamis 8 goździków Kamis rozdrobionych na proszek w moździerzu lub młynku do przypraw (w sumie 1/2 łyżeczki po zmieleniu) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g mieszanych orzechów wyłuskanych na lukier: 60 g cukru pudru (możesz zastąpić stewią w pudrze), 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis, 1-2 łyżki mleka Przygotowanie biscotti(...)piecz przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C. Ostrym nożem (ja używam takiego z ząbkami do chleba), pokrój wałeczki na kromki o grubości 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz przez 7-10 minut na stronę. W razie potrzeby upiecz je w dwóch partiach
Chilli Czosnek i Oliwabyłem dzieckiem to na każde święta (wielkanocne i jakiekolwiek inne również) jeździliśmy do babci. Spotykała się tam cała nasza rodzina. Nie wyobrażałem sobie wówczas Wielkanocy bez tego właśnie chleba. Zawsze obserwowałem babcię jak go robiła, potem kilka razy w każdej godzinie pytałem, czy już mogę spróbować :) I niecierpliwie czekałem momentu, aż w końcu mogłem to zrobić. Babcia od wielu już(...)otrzymałem. 150 g mąki graham 110 ml mleka 10 g świeżych drożdży po pół łyżeczki: soli, cukru, koperku, majeranku, kminku 1 jajko ugotowane na twardo Wszystkie składniki (oprócz jajka) mieszamy w misce i wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy okrągły bochenek i ostrym nożem nacinam na wierzchu krzyż. Środek nacięcia rozchylamy palcami
Marder&Marder ManufacturePasztet ten - zapewne wart zachodu ze względu na jego niepowtarzalny smak, wspaniały do chleba, z ćwikłą lub chrzanem śmiało można nazwać go królem wielkanocnego stołu lub każdego przyjęcia, na pewno zachwyci każde podniebienie... Składniki: 1 kaczka - 2 kg 50 dag- 70 dag podgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera 2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie(...)również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Podgardle wędzone mielimy oraz bułkę. Do powstałej masy pasztetowej dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę, dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut. Pasztet w wykonaniu pani Basi Smacznego
kgwjanczewoSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8 -boczek bez skóry 3 kg/ 8 mm -karkówka 3 kg/13 -pierś z kurczaka 2 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 20 dag twarogu, u mnie półtłusty 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól , dowolne przyprawy do smaku 1 łyżka masła, u mnie klarowane około 100 ml
Proste Potrawywersji wege, bez mięsa jakiegokolwiek, lecz dziś na bogato, mięsnie i dość syto, obowiązkowo z koperkiem. Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście! Młoda kapusta(...)czasu do czasu mieszając. Cebulę obieram, siekam drobno. Kiełbasę kroję w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła i przesmażam na nim kiełbasę, po chwili dodając cebulę. Mieszam. Gdy kiełbasa lekko się przyrumieni dodaję ją wraz z cebulą i olejem do młodej kapusty w garnku. Przyprawiam słodką papryką. Na koniec dorzucam drobno posiekany świeży koperek. Jeśli chcecie zagęścić
Zasmakuj Kuchnipisałam na blogu, że jestem zadeklarowaną fanką makaronu:) Kiedy więc w ramach współpracy z firmą JAMAR zastanawiałam się czy puszkę fasoli Piękny Jaś zużyć do zupy, do pasty na chleb, albo makaronu… decyzję podjęłam niemal błyskawicznie;) Dodałam mielone mięso drobiowe, świeży szpinak, pomidory w puszce oraz bardziej wyraziste dodatki, takie jak oliwki i suszone pomidory. Nam smakowało(...)puszki oraz osączoną z zalewy, przepłukaną białą fasolę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy razem około 5-7 minut, aż do odparowania nadmiaru płynu. Następnie na patelnię dodajemy szpinak. Mieszamy do czasu, aż lekko „zwiędnie”. Dodajemy również pokrojone na mniejsze części suszone pomidory oraz oliwki. Zawartość patelni mieszamy z makaronem. Na koniec posypujemy tartym parmezanem
Smaki Na Talerzuzęby nam powypadają. Jest jednak na to rada, Inco-Cola. W moim rodzinnym domu, szczególnie latem, codziennie robiło się ogromny dzban tegoż napoju. Obowiązkowym dodatkiem do tego była pajda chleba ze smalcem i ogórek małosolny. Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie smaku tego obłędnego zestawu? To właśnie jest mój smak dzieciństwa. Dziś Inco-Cola została przeze mnie nieco zmodyfikowana(...)jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, gdyż wysoka temperatura zabije nam właściwości miodu i drożdży. Tak więc do przestudzonego napoju dodajemy miód, drożdże i syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować, czyli na około pół godziny. Napój można też wstawić do lodówki, tam drożdże również zaczną pracować jednak trzeba będzie
Jadło i czytadłopierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki... Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często zabierałam ją sobie w pudełku do pracy - do chleba właśnie. W zależności od posiadanych składników można dowolnie modyfikować i podawać. Tym razem u mnie padło na wersję z kurczakiem, a więc podałam z ryżem, bo tak mi pasowało. Słowo "meksykańska" jest(...)drobne paseczki paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Chwilę dusimy, następnie dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę (obie po odsączeniu). Gotujemy około 3-4 minuty, przyprawiamy i mieszamy z koncentratem. Jeszcze chwilę dusimy, aby smaki dobrze sobą przeszły. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kolorowy Przepisownikwszystkim :) Ten przepis można swobodnie modyfikować w zależności od potrzeb. Jeśli ktoś chciałby zrobić chałkę bardziej 'chlebową' tzn. lepiej pasującą do wędliny, sera i innych wytrawnych rzeczy, zastępującą normalny chleb to polecam zmniejszenie ilości cukru (lub w ogóle nie dodawanie go), a zwiększenie ilości soli (można dodać również inne przyprawy). Ja jako, że raczej mało słodzę, mało solę i ogólnie(...)może być ono gorące bo poparzymy sobie ręce przy zagniataniu). Drożdże wkładamy do miski (najlepiej do tej w której potem będziemy już robić ciasto) i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Następnie dosypujemy 850 g mąki (CZYLI NIE CAŁĄ KTÓRA JEST NA TEN PRZEPIS PRZEZNACZONA), sól i cukier. Wszystko mieszamy i lekko zagniatamy. Ciasto będzie lepiące
JedzeniomaniaPowoli - po łyżce miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka.(po jednym). Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy "suche" z masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi figami. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy np. kaszką kukurydzianką. Pieczemy: około 1 godziny w 170 stopniach + termoobieg, góra-dół. MAK BIAŁY: Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami maku, więc(...)maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy
Wypisz WymalujPrzygotowanie grilla dla 50 osób to nie łatwe zadanie. Dzisiaj razem z koleżankami i kolegami z pracy stanęliśmy przed takim wyzwanie. Udało się zaspokoić apetyty wszystkich
Dzieje kuchennej Wiewióry