Jak na Wiewiórę przystało bardzo smakują mi wszystkie bakalie. Orzeszki, suszone jagody, figi... bajka... to ciasto musiałam upiec! na początku pomyślałam "tylko dla siebie?" a potem
Dzieje kuchennej WiewiórySUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 1,2 kg /krojona w kostkę 2 cm-max 3 cm -udziec z indyka bez skóry 1,2 kg/szarpak -jedna duża golonka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki Boczek bez kości - około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Czyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem(...)dorzucamy do niego twaróg, czy też inny ser, na jaki mamy ochotę. Najlepiej jednak sprawdzają się te rozpuszczalne pod wpływem temperatury i takie też powinno się ze sobą mieszać. Mówi się jednak, że gruzińskie gospodynie dodają do chaczapuri taki ser, jaki akurat mają pod ręką, toteż nie przejęłam się specjalnie moją mozarello-twarogowo-oscypkową papką. ;] Nadzienie powinno być lekko słone
Kuchenna KontrrewolucyaBył czas gdy na sam jego zapach miałam mdłości, w przedszkolu podawano go na podwieczorek i wpadałam w histerię. Kalafior bo o nim tu mowa to
Dzieje kuchennej WiewióryPrzyszła wiosna, zaraz rozpoczniemy kwiecień. Słońce grzeje, deszczyk pada a mnie dopadła świadomość, że zaraz rozpocznie się czas bez szarlotki. Zniknął ze straganów zimowe jabłka i
Dzieje kuchennej WiewióryPrzyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie upieczenie bułek z kiełbasą. W międzyczasie postanowiłam dodać również do środka ser żółty. I tak powstały w mojej
W kuchni u MonikiPaprykarz szczeciński to dla mnie klasyk mojego dzieciństwa. Świeży chrupiący chleb, paprykarz i ogórek kiszony jest dla mnie kulinarnym wspomnieniem całego mojego okresu dziecięcego. Większości z nas kojarzy się on z paprykarzem z puszki, który czasem ma dość wątpliwy skład, mimo tego że ma w nim najprostsze składniki. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić swój domowy paprykarz szczeciński. Wystarczy ryż, warzywa, przyprawy(...)cebuli dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Podsmażamy około 3 minut. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości – ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy koncentrat, rybę, ryż i dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Życie ze smakiemrazem przygotowałam go w wersji ze śmietaną i ostrą papryką. Dobrze schłodzony można nadal kroić, natomiast pozostawiony na jakiś czas w temperaturze pokojowej mięknie i można nim smarować chleb. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni. Od polewki do szynki”, wydanej przez Urząd Gminy Markowa, a jego autorką jest Aniela Szajer. Ser smażony paprykowy - kuchnia podkarpacka Składniki(...)odcedzony biały ser, sól z papryką i śmietanę. Całość smażymy mieszając cały czas. Kiedy ser się rozpuści i połączy z masłem (około 5-10 minut) wlewamy jajko i szybko mieszamy z serem zanim się zetnie. Całość smażymy jeszcze chwilę. W tym czasie ser zacznie gęstnieć i stanie się plastyczny. Gotowy wkładamy do niewielkiego plastikowego pojemnika i lekko dociskamy, by pozbyć
Trzeci talerzCUKIER Sposób przygotowania: 1. W jednaj misce umieszczamy przesianą mąkę oraz pozostałe suche składniki . Do drugiej miski wbijamy jajko i łączymy je z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Wszystko razem mieszamy. 2. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 2h w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. 3. Następnego dnia ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy(...)wystudzoną chałkę kroimy na grube kromki. Smarujemy je masłem, układamy na nich pokrojone w plastry truskawki oraz posypujemy cukrem. Uwagi: – Kanapka smakuje równie dobrze ze zwykłym białym chlebem. – Cukier jest niezastąpiony, kanapka z zamiennikanu nie smakuje tak dobrze. W wolnej chwili zapraszamy
Podwójnaporcjacodziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość. Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów. Masło orzechowe z kawałkami(...)łyżeczki cynamonu 3 łyżki masła orzechowego Sante 12 truskawek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityszczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki Wsyp mąkę,cukier, sól do robota kuchennego i wymieszaj. Dodaj masło ponownie mieszając , ciasto powinno przypominać drobno pokruszony chleb. Dodaj jajko, śmietanę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto ułóż na foli spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię(...)garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy rabarbar i jabłka, dodajemy brązowy cukier , posypujemy cynamonem i gotujemy aż zmięknie. Część soku, który powstał podczas gotowania odlewamy. W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do owoców i jeszcze przez chwilę gotujemy, aż uzyskamy gęściejszą konsystencję. Nadzienie przekładamy na upieczone ciasto. Teraz czas na piankę. Białka ubijamy z dodatkiem soli
noteskulinarnyfigaSą tygodnie gdy niemalże codziennie jemy mięso a są takie gdy każdy dzień przynosi inne doznanie smakowe z kuchni wegetariańskiej. Jako nastolatka uwielbiałam ryż smażony
Dzieje kuchennej Wiewióryjakiś czas robię moim domownikom przerwę od chleba (zwykle jadamy chleby na zakwasie ), wówczas najczęściej eksperymentuję i tworzę nowe bułki, by nie było monotonii. Te dzisiejsze są po prostu powalające. Tak genialnych bułek jeszcze nie mieliśmy, choć niewątpliwie małą zasługę ma tutaj sposób pieczenia (z parą wodną), to największą jest niewątpliwie użyta mąka. Od jakiegoś już czasu bazuję na mące(...)oraz ok.50-100g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę (ja odsypuję do osobnego naczynia ok.50g i dodaję pod koniec mieszania), oliwę, sól oraz wodę, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, ja wyręczam się hakiem miksera, ale można również ręcznie. Pod koniec dodać stopniowo pozostałą mąkę, w razie potrzeby (gdyby ciasto
Smaczne ZdroweReceptura sera sulguni sięga czasów starożytnych i jest uważana za część narodowego dziedzictwa kuchni gruzińskiej. Jest to ser solankowy, parzony. Ma kwaskowy, umiarkowanie słony smak i
Przepisy na domowy ser i chleb