przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka. Siedziałem i myślałem co ciekawego można zrobić z kaszy jaglanej i wymyśliłem coś na wzór pasztetu ale nie takiego do posmarowania chleba ale takiego, który można zjeść jako pełnowartościowy posiłek. Szybki przegląd lodówki czym dysponujemy i po półtorej godziny mamy taki oto pasztecik. Dobre urozmaicenie w posiłkach a dodatkowo idealnie nada się(...)połączenia składników Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka odsączonego z zalewy, jajka, przesmażone warzywa (u mnie dodatkowo ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kosteczkę) Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą Do naczynia wkładamy powstałą masę Piekarnik nagrzewamy do 170 ° C opcja termoobieg Pieczemy
Smacznie Pysznie KalorycznieNie ma jak własna mieszanka przyprawowa, dotyczy to także przyprawy curry. Każdy powinien zrobić ją po swojemu, wg własnych upodobań. Nie jest to wcale trudne i
Dzieje kuchennej WiewióryPasta powstała z resztek dyni, pospolitej cebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to właśnie one robią całą robotę. Polecam pastę na dobry początek dnia z kawałkiem dobrego chleba ;) Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 kg dyni Hokkaido 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 6 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego ok 4 suszone papryczki chili(...)posiekaną w kostkę cebulę i oraz czosnek pokrojony w plasterki, całość podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli i zmięknie 3. Na patelnię dodajemy upieczone kawałki dyni, całość mieszamy, przekładamy do blendera i razem z pozostałą oliwą i pastą tahini miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji 4. Jeśli pasta jest zbyt sucha dolewamy jeszcze trochę oliwy, doprawiamy do smaku
Słodki KompromisDziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto drożdżowe
Różowa kuchniaOd dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel
Mieszam w GarnkuPrzepis wybrany przez Córcię, jako pierwszy, z książki "What Katie Ate. Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki
Dzieje kuchennej WiewióryW opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki
Grahamka, weka i kajzerkaSezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza(...)drożdże. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upieczeniu dynię miksujemy lub rozgniatamy porządnie widelcem. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, puree z dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy. Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Nakładamy po łyżce ciasta
CiastkozercyMnóstwo przygotowań ale efekt powalający. Pyszne rozgrzewające danie!!! Zainspirował mnie przepis znaleziony w "Ekonomii gastronomii" ale zmieniłam składniki i proporcje. Tagine z dyni i ziemniaków
Dzieje kuchennej WiewióryWyszłam z domu kiedy było już jasno. Co za ulga! Niebo bez chmur, przebłyski słońca... W pewnym momencie trasy coś jednak się zmieniło... mleko zalało Stolicę
Dzieje kuchennej WiewióryKamis 8 goździków Kamis rozdrobionych na proszek w moździerzu lub młynku do przypraw (w sumie 1/2 łyżeczki po zmieleniu) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g mieszanych orzechów wyłuskanych na lukier: 60 g cukru pudru (możesz zastąpić stewią w pudrze), 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis, 1-2 łyżki mleka Przygotowanie biscotti(...)piecz przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C. Ostrym nożem (ja używam takiego z ząbkami do chleba), pokrój wałeczki na kromki o grubości 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz przez 7-10 minut na stronę. W razie potrzeby upiecz je w dwóch partiach
Chilli Czosnek i Oliwabyłem dzieckiem to na każde święta (wielkanocne i jakiekolwiek inne również) jeździliśmy do babci. Spotykała się tam cała nasza rodzina. Nie wyobrażałem sobie wówczas Wielkanocy bez tego właśnie chleba. Zawsze obserwowałem babcię jak go robiła, potem kilka razy w każdej godzinie pytałem, czy już mogę spróbować :) I niecierpliwie czekałem momentu, aż w końcu mogłem to zrobić. Babcia od wielu już(...)otrzymałem. 150 g mąki graham 110 ml mleka 10 g świeżych drożdży po pół łyżeczki: soli, cukru, koperku, majeranku, kminku 1 jajko ugotowane na twardo Wszystkie składniki (oprócz jajka) mieszamy w misce i wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy okrągły bochenek i ostrym nożem nacinam na wierzchu krzyż. Środek nacięcia rozchylamy palcami
Marder&Marder ManufacturePasztet ten - zapewne wart zachodu ze względu na jego niepowtarzalny smak, wspaniały do chleba, z ćwikłą lub chrzanem śmiało można nazwać go królem wielkanocnego stołu lub każdego przyjęcia, na pewno zachwyci każde podniebienie... Składniki: 1 kaczka - 2 kg 50 dag- 70 dag podgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera 2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie(...)również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Podgardle wędzone mielimy oraz bułkę. Do powstałej masy pasztetowej dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę, dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut. Pasztet w wykonaniu pani Basi Smacznego
kgwjanczewoSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8 -boczek bez skóry 3 kg/ 8 mm -karkówka 3 kg/13 -pierś z kurczaka 2 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 20 dag twarogu, u mnie półtłusty 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól , dowolne przyprawy do smaku 1 łyżka masła, u mnie klarowane około 100 ml
Proste Potrawywersji wege, bez mięsa jakiegokolwiek, lecz dziś na bogato, mięsnie i dość syto, obowiązkowo z koperkiem. Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście! Młoda kapusta(...)czasu do czasu mieszając. Cebulę obieram, siekam drobno. Kiełbasę kroję w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła i przesmażam na nim kiełbasę, po chwili dodając cebulę. Mieszam. Gdy kiełbasa lekko się przyrumieni dodaję ją wraz z cebulą i olejem do młodej kapusty w garnku. Przyprawiam słodką papryką. Na koniec dorzucam drobno posiekany świeży koperek. Jeśli chcecie zagęścić
Zasmakuj Kuchnipisałam na blogu, że jestem zadeklarowaną fanką makaronu:) Kiedy więc w ramach współpracy z firmą JAMAR zastanawiałam się czy puszkę fasoli Piękny Jaś zużyć do zupy, do pasty na chleb, albo makaronu… decyzję podjęłam niemal błyskawicznie;) Dodałam mielone mięso drobiowe, świeży szpinak, pomidory w puszce oraz bardziej wyraziste dodatki, takie jak oliwki i suszone pomidory. Nam smakowało(...)puszki oraz osączoną z zalewy, przepłukaną białą fasolę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy razem około 5-7 minut, aż do odparowania nadmiaru płynu. Następnie na patelnię dodajemy szpinak. Mieszamy do czasu, aż lekko „zwiędnie”. Dodajemy również pokrojone na mniejsze części suszone pomidory oraz oliwki. Zawartość patelni mieszamy z makaronem. Na koniec posypujemy tartym parmezanem
Smaki Na Talerzuzęby nam powypadają. Jest jednak na to rada, Inco-Cola. W moim rodzinnym domu, szczególnie latem, codziennie robiło się ogromny dzban tegoż napoju. Obowiązkowym dodatkiem do tego była pajda chleba ze smalcem i ogórek małosolny. Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie smaku tego obłędnego zestawu? To właśnie jest mój smak dzieciństwa. Dziś Inco-Cola została przeze mnie nieco zmodyfikowana(...)jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, gdyż wysoka temperatura zabije nam właściwości miodu i drożdży. Tak więc do przestudzonego napoju dodajemy miód, drożdże i syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować, czyli na około pół godziny. Napój można też wstawić do lodówki, tam drożdże również zaczną pracować jednak trzeba będzie
Jadło i czytadłopierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki... Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często zabierałam ją sobie w pudełku do pracy - do chleba właśnie. W zależności od posiadanych składników można dowolnie modyfikować i podawać. Tym razem u mnie padło na wersję z kurczakiem, a więc podałam z ryżem, bo tak mi pasowało. Słowo "meksykańska" jest(...)drobne paseczki paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Chwilę dusimy, następnie dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę (obie po odsączeniu). Gotujemy około 3-4 minuty, przyprawiamy i mieszamy z koncentratem. Jeszcze chwilę dusimy, aby smaki dobrze sobą przeszły. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kolorowy Przepisownikwszystkim :) Ten przepis można swobodnie modyfikować w zależności od potrzeb. Jeśli ktoś chciałby zrobić chałkę bardziej 'chlebową' tzn. lepiej pasującą do wędliny, sera i innych wytrawnych rzeczy, zastępującą normalny chleb to polecam zmniejszenie ilości cukru (lub w ogóle nie dodawanie go), a zwiększenie ilości soli (można dodać również inne przyprawy). Ja jako, że raczej mało słodzę, mało solę i ogólnie(...)może być ono gorące bo poparzymy sobie ręce przy zagniataniu). Drożdże wkładamy do miski (najlepiej do tej w której potem będziemy już robić ciasto) i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Następnie dosypujemy 850 g mąki (CZYLI NIE CAŁĄ KTÓRA JEST NA TEN PRZEPIS PRZEZNACZONA), sól i cukier. Wszystko mieszamy i lekko zagniatamy. Ciasto będzie lepiące
JedzeniomaniaPowoli - po łyżce miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka.(po jednym). Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy "suche" z masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi figami. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy np. kaszką kukurydzianką. Pieczemy: około 1 godziny w 170 stopniach + termoobieg, góra-dół. MAK BIAŁY: Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami maku, więc(...)maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy
Wypisz WymalujPrzygotowanie grilla dla 50 osób to nie łatwe zadanie. Dzisiaj razem z koleżankami i kolegami z pracy stanęliśmy przed takim wyzwanie. Udało się zaspokoić apetyty wszystkich
Dzieje kuchennej WiewióryJakiś czas temu wspominałem o cukierkowych likierach, które co jakiś czas robię dla Madzi. Ostatnio był likier na cukierkach Werther's Original i zapowiadałem wtedy kolejne
Marder&Marder ManufactureWiewióra dzisiaj była w kinie, na dodatek na pokazie przedpremierowym dla prasy. Wyszłam z niego z niedosytem i burczącym brzuchem. Ekscentryczny, przystojny, porywczy i
Dzieje kuchennej Wiewióry